«Έτσι θα... ξαναχτίσουμε την Εθνική ομάδα των προκρίσεων»!

Δημήτρης Τομαράς
«Έτσι θα... ξαναχτίσουμε την Εθνική ομάδα των προκρίσεων»!

bet365

Ο αθλητικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας, Τάκης Φύσσας, έχοντας πίσω του μία προηγούμενη θητεία στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας στην εποχή Σάντος αλλά και την διάκριση του Euro 2004 μιλάει στο G-Weekend για το πως θα ξαναμπεί η «γαλανόλευκη» στον σωστό δρόμο...

Πρώτα ήταν η πρόσληψη του Ολλανδού τεχνικού Φαν'τ Σιπ και του επιτελείου του. Μετά ακολούθησαν οι Τάκης Φύσσας και Κώστας Κωσταντινίδης. Ο Τάκης Φύσσας ως πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 είχε την προηγούμενη θητεία του στην Εθνική την περίοδο Σάντος σε επιτελικό πόστο. Πάνω σε αυτήν την λογική και με αυτό το background επελέγη για να γυρίσει στην Ελλάδα στην θέση του αθλητικού διευθυντή. Όμως η ήττα με την Φινλανδία και η γκέλα με το 1-1 με το Λιχτενστάιν έφεραν σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους της Εθνικής και τους παίκτες με το... καλημέρα έχοντας να αντιμετωπίσουν την σκληρή κριτική από τον κόσμο. Έναν κόσμο που έχει γυρίσει την... πλάτη του στην Ελλάδα και την Εθνική.

Μιλώντας στο G-Weekend ο Τάκης Φύσσας επιχειρεί να εξηγήσει πως θα αλλάξουν τα στάνταρ στην Εθνική, το πως θα μπουν νέοι και σωστοί κανόνες και το πως θα ξαναγίνει ομάδα. Η αρχή της κουβέντας δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί γύρω από το ματς με το Λιχτενστάιν.

«Το αποτέλεσμα αυτό δεν κάνει κανέναν περήφανο. Ίσως όμως να είναι και η αρχή για να μπουν οι βάσεις για το μέλλον της Εθνικής μας ομάδας. Κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει όμως και πάλι δεν θα ήμασταν ευχαριστημένοι με κάποια πράγματα. Μέσα όμως από κάθε δυσκολία γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Εμείς καλούμαστε να τα βάλουμε όλα κάτω και να ξαναγίνουμε ομάδα. Να ξαναγίνουμε Εθνική και μετά να είμαστε έτσι στην θέση να διεκδικούμε προκρίσεις. Να 'ξαναχτίσουμε' την Εθνική ώστε να διεκδικεί τις προκρίσεις», ήταν το αρχικό του σχόλιο.

Στην λογική του Φύσσα άλλο πράγμα είναι το ξαναγίνει η Εθνική ομάδα με όλη την σημασία της λέξεως και άλλο να μιλά κανείς για οικογενειακό κλίμα και για οικογένεια: «Δεν είναι κάτι που μπορώ να πω ότι το δέχομαι. Δεν θα το έλεγα έτσι. Δεν θα το έθετα έτσι. Το να μιλάς για οικογένεια είναι κάτι πολύ δυνατό και πρέπει να το νιώθεις. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε παίκτης είναι να υπηρετεί το εθνόσημο με αφοσίωση, αυτοθυσία και πάθος. Να έχει την ομάδα πάνω από το εγώ. Όλοι να λειτουργούμε για την ομάδα. Στα λόγια όλα αυτά που λέμε και σκεφτόμαστε για την ομάδα μπορεί να φαίνονται εύκολα και απλά αλλά δεν είναι. Γι' αυτό ήρθα και εγώ ξανά στην Εθνική. Γι' αυτό με επέλεξαν. Για να αλλάξουμε όσα πρέπει».

Για τον αθλητικό διευθυντή της Εθνικής ομάδας το παρελθόν δεν μπορεί να σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον και ο ίδιος παράλληλα θέλει να χρησιμοποιήσει το background και την εμπειρία του για να βοηθήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα: «Έχω το background γύρω από την Εθνική.

Νιώθω ότι ξέρω την δουλειά όμως τίποτα δεν είναι το ίδιο με πριν. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Δεν γίνεται να ζούμε τις δάφνες του παρελθόντος. Έχουν αλλάξει όλα σε σχέση με την Εθνική της δικής μου γενιάς».

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΒΑΣΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης ρωτήθηκε και για πέντε κριτήρια που θα είναι βασικά για να μπορεί ένας παίκτης να υπολογίζεται και να παίζει στην Εθνική μας ομάδα. Ποιά είναι λοιπόν αυτά; «Το 1ο για μένα είναι η αγωνιστική νοοτροπία αλλά και γενικά η νοοτροπία που πρέπει να έχεις ως άνθρωπος . Όσοι έρχονται να νιώθουν ότι η Εθνική είναι η προτεραιότητά τους.

Το 2ο είναι η αφοσίωση. Να είναι αφοσιωμένοι στην Εθνική ομάδα και στον σκοπό που υπηρετεί αυτή η ομάδα δίνοντας πάντα τον καλύτερο τους εαυτό. Το 3ο είναι το ομαδικό πνεύμα. Η αυτοθυσία και το εμείς πάνω από το εγώ. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους και ο καθένας μας να βάζει την ομάδα πάνω από το εγώ του. Ένας παίκτης οταν έρχεται στην Εθνική σημαίνει ότι έχει ξεχωρίσει ατομικά στην ομάδα του.Στην Εθνική καλείται να διακριθεί ομαδικά στο υψηλότερο επίπεδο.

Το 4ο είναι οι κανόνες. Τους κανόνες τους θέτεις και πρέπει να τους εφαρμόζεις. Έτσι νιώθουν οι ποδοσφαιριστές ότι υπάρχει ισορροπία και το περιβάλλον είναι ασφαλές για όλους. Το 5ο είναι να έχεις πάθος και ενθουσιασμό για να πετύχεις τον στόχο της ομαδας. Το αίσθημα να παίζεις για την Εθνική της χώρας σου είναι μοναδικό. Σιγά σιγά λοιπόν να δείξουμε το πως πρέπει να σκέφτονται για να ξανακάνουμε μία ανοδική πορεία. Άλλωστε εάν από το 2014 και μετά η Εθνική πήγαινε καλά εμείς δεν θα είμασταν εδώ. Να μπουν λοιπόν οι αξίες και οι βάσεις. Οι σωστές βάσεις».

ΤΟ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Ο ΦΑΝ'Τ ΣΙΠ, ΟΙ ΓΗΠΕΔΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

Για τον Τάκη Φύσσα έχει μεγάλη σημασία σε αυτό το νέο ξεκίνημα & σε αυτήν την καινούρια προσπάθεια να «μην σκεφτόμαστε το παρελθόν. Δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ούτε τις επιτυχίες του παρελθόντος ούτε και τις αποτυχίες. Χαράζουμε νέα αρχή. Ξεκινάμε από την αρχή».

Σε σχέση με τον Φαν'τ Σιπ ο Φύσσας επισήμανε πως «όπως ξέρετε ήταν μία επιλογή από την Ομοσπονδία που έγινε προτού έρθουμε εμείς, δηλαδή εγώ με τον Κώστα Κωνσταντινίδη. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τον προπονητή. Μπορούμε να πούμε ότι μας έχει κερδίσει όλους. Έχει προσπαθήσει πολύ από την πρώτη στιγμή να μάθει τα πάντα. Έχει δει παίκτες είτε από κοντά είτε σε βίντεο. Χρειάζεται και αυτός τον χρόνο του. Έχει παρουσιάσει δείγματα μεγάλης θέλησης. Ήρθε για να ετοιμάσει την ομάδα και να περάσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία αφουγκράζοντας την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Θα είμαστε δίπλα του.

Επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με τις προσεχείς κλήσεις της Εθνικής ομάδας και εάν θα προκύψουν ακόμα και ηχηρά... κοψίματα: «Χρειάζεται ψυχραιμία για να γίνουν οι σωστές επιλογές. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα αυτά με τον προπονητή. Θέλει να πάρει τον χρόνο του και πρέπει να γίνει έτσι.

Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω εάν δεν υπάρχουν αποφάσεις. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο πρέπει να δούμε το μέλλον αλλά εάν δεν έχεις παρόν δεν θα έχεις και μέλλον».

Μεγάλη συζήτηση επίσης έχει γίνει για το θέμα της έδρας της Εθνικής, τα πολλά προβλήματα και το άδειο ΟΑΚΑ καθώς και το Παγκρήτιο: «Είναι σημαντική η έδρα όμως για μένα η Εθνική ομάδα πρέπει να γίνεται αποδεκτή με αγάπη όπου και να πηγαίνει στην χώρα μας. Να την δέχονται έτσι παντού. Η Εθνική πρέπει να ξανακερδίσει τον κόσμο. Οι Έλληνες έχουν νοημοσύνη και εάν δουν προσπάθεια θα την στηρίξουν την ομάδα. Θα την αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια, όπου και να παίζει η ομάδα. Ο κόσμος έχει απογοητευθεί από την Εθνική και για αυτό οφείλουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα με αληθινή πίστη και δουλειά. Η Κρήτη πάντως μας αγκάλιαζε πάντα και εάν πάμε τελικά στο Παγκρήτιο θεωρώ πως θα γίνει ξανά το ίδιο. Θα έχουμε μεγάλη στήριξη».

Για τις αλλαγές που ετοιμάζονται και για αποφάσεις που σχετίζονται με την βελτίωση της εικόνας της Εθνικής ο Φύσσας σημείωσε πως «υπάρχει μία σειρά από θέματα που συζητάμε για να πάει η ομάδα προς την θετική κατεύθυνση. Εμείς άλλωστε δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές. Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Προσωπικά όμως είμαι άνθρωπος της Εθνικής. Νιώθω έτσι. Νιώθω σαν να έχω γυρίσει σπίτι μου και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω την ομάδα.

Είναι σημαντικό το πως νιώθει κάποιος στην Εθνική. Αυτοί που θα μπορούν και θα καταλαβαίνουν θα είναι στην ομάδα για την επίτευξη των στόχων μας. Και εγώ σε αυτήν την προσπάθεια σαν νέος νιώθω. Πρέπει να μάθουμε ξανά και να κάνουμε όσα πρέπει και χρειάζεται για να ζήσει ξανά η Εθνική επιτυχίες. Τα στάνταρ πάντως για να είναι κάποιος στην Εθνική είναι συγκεκριμένα και είναι όσα αναφέραμε προηγουμένως». Κλείνοντας ήθελε να τονίσει πως «είμαι πάντως πεπεισμένος ότι τα παιδιά θα υιοθετήσουν τον τρόπο που θέλουμε να αγωνίζονται με το εθνόσημο και πως θα αναδείξουν τις ικανότητές τους σε μεγαλύτερο βαθμό και μέσα στο ομαδικό πλαίσιο που θα έχουμε δημιουργήσει».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα