Εθνική, χαμένη στην... μετάφραση! (pics, poll)

Δημήτρης Τομαράς
Εθνική, χαμένη στην... μετάφραση! (pics, poll)

bet365

Με αφορμή το νέο αγωνιστικό... χαστούκι της Εθνικής Ελλάδος από την Φινλανδία και τον επικείμενο αποκλεισμό από τα προκριματικά του Euro 2020 το G-Weekend καταγράφει 7 βασικούς λόγους που κάνουμε διαρκώς βήματα προς τα πίσω...

Πέντε χρόνια αποτυχιών στην Εθνική ομάδα. Πέντε χρόνια με αγωνιστικά... χαστούκια για την Ελλάδα. Πέντε έτη με έλλειψη σταθερότητας, αμυντικής αξιοπιστίας, συνέχειας και συνέπειας. Διάστημα με απουσία από τις μεγάλες διοργανώσεις. Από μία Εθνική που πήρε το Euro 2004 και είχε διαρκή παρουσία στα μεγάλα ραντεβού τα προηγούμενα χρόνια. Από μία Εθνική που από το απόλυτο καμάρι έφτασε στο σημείο που να βιώνει την μεγάλη απαξίωση.

Ήταν λοιπόν το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, την πατρίδα του καφέ, η τελευταία μεγάλη διοργάνωση όπου εκπροσωπήθηκε η χώρα μας. Εάν είχε περάσει την Κόστα Ρίκα τότε με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος θα είχε βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Παρόλα αυτά πάντως η παρουσία της ήταν παραπάνω από καλή. Ας δούμε λοιπόν τους επτά βασικούς λόγους που η Εθνική δεν προχωράει μπροστά αλλά αντίθετα κάνει διαρκώς πισωγυρίσματα.

1) Η ΣΑΘΡΗ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΔΟΜΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ ΣΑΝΤΟΣ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ... STOP ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ: Από το 2014 και μετά υπήρξε σωρεία λανθασμένων επιλογών όχι μόνο σε επίπεδο προπονητών αλλά και επιτελικών στελεχών. Τόσο τα άτομα που έλαβαν τις αποφάσεις όσο και εκείνοι που ανέλαβαν το φορτίο να οδηγήσουν την Εθνική σε μεγάλες διοργανώσεις (σ.σ. προπονητές και τεχνικοί διευθυντές). Επίσης στην εποχή μετά τον Πορτογάλο τεχνικό σταμάτησε να υπάρχει η σωστή σύνδεση των μικρών Εθνικών με την μεγάλη και το ανάλογο δίκτυο.

2) ΟΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΣΚΙΜΠΕ: Ο επόμενος προπονητής μετά τον Σάντος ήταν ο Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι. Κατηγορήθηκε (σ.σ. δικαίως) για αλχημείες τύπου να παίζει εξτρέμ ο Διαμαντάκος (σ.σ. επειδή έτσι τον είχε δει στον Άρη όπως είχε τονίσει) και έμεινε μόνο σε τέσσερα ματς. Ένα από αυτά ήταν η ντροπιαστική ήττα με 1-0 από τα Νησιά Φερόε. Ο επόμενος ήταν ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Έμεινε μόλις τρία ματς. Ένα εξ αυτών ήταν επίσης το ματς - ντροπή με την ήττα με 2-1 από τα Φερόε. Στην συνέχεια ο Μαρκαριάν - που είχε θητεία στο ελληνικό πρωτάθλημα - δεν δούλεψε ξανά ως προπονητής. Ακολούθησε ο Γερμανός Μίκαελ Σκίμπε των 25+ αγώνων στην Εθνική. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν έγιναν άκρως θετικά βήματα επί των ημερών του, όμως από ένα σημείο και μετά ο Γερμανός ήταν σαν να τα... παράτησε & ίσως και να συμβιβάστηκε ενώ απέτυχε και στα προκριματικά του Μουντιάλ και στο Nations League, οπότε και απολύθηκε. Ο Σκίμπε ουσιαστικά... πλήρωσε το τελευταίο του κακό διάστημα στην Εθνική Ελλάδας αλλά γενικά τον εκτιμούσαν πολύ οι παίκτες και από ένα σημείο και μετά είχε βελτιώσει αισθητά την ομάδα.

3) Η ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΡΚΗ... ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ: Από τις πλέον αμφιλεγόμενες επιλογές προπονητών όλων των εποχών ήταν η λύση Αναστασιάδη για τον πάγκο της Εθνικής. Όπως και οι λύσεις των Ρανιέρι και Μαρκαριάν παραμένει ασαφές το ποιά ήταν τα κριτήρια που προσελήφθη. Ίσως για την ακρίβεια περισσότερο από τις άλλες δύο περιπτώσεις. Έμεινε στον πάγκο της Εθνικής σε επτά ματς και αποχώρησε μετά την ήττα με 3-2 με την Αρμενία. Μία άλλη παράμετρος με αφορμή την παρουσία του Έλληνα προπονητή στην Εθνική ήταν (σ.σ. πέραν του ότι έκανε άνω κάτω τα αποδυτήρια με τις δηλώσεις του για τον Σωκράτη και ξέχωρα από την διαρκή επίκλησή του στα θεία και τη θρησκεία) πως με την 11άδα που διάλεξε με την Αρμενία έφτασε στην χρησιμοποίηση 22 διαφορετικών παικτών σε 3,5 ημίχρονα ως προπονητής της Εθνικής!!!

Να το φέρουμε ως παράδειγμα με άλλες ομάδες; Η Εθνική ομάδα της Φινλανδίας στο ματς που μας νίκησε με 1-0 με τον Φαν'τ Σιπ στον πάγκο έπαιζε με την ίδια ενδεκάδα που μας νίκησε 2-0 στις 15 Νοεμβρίου 2018 για το Nations League. Από την τότε δική μας ενδεκάδα, παρέμειναν μόνο Μπάρκας, Μανωλάς και Παπασταθόπουλος!!! Ένα σημαντικό στοιχείο ήταν πως η Εθνική των τελευταίων ετών είχε πολλούς αγωνιστικούς πειραματισμούς από τους προπονητές της. Πειραματισμούς σε τακτικές, σχήματα και πρόσωπα.

4) Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ: Αυτό που χαρακτήριζε την Εθνική μας ομάδα ανέκαθεν ήταν το πολύ καλό της αμυντικό πρόσωπο. Πως ήταν ένα συμπαγές σύνολο που δεχόταν πολύ δύσκολα γκολ και... χτυπούσε στις αντεπιθέσεις έστω με... μισό τέρμα. Τα τελευταία χρόνια χάσαμε τελείως και τα δύο αυτά βασικά στοιχεία μας. Μαζί με αυτά χάθηκε το... τσαγανό, το πάθος, η αυταπάρνηση και η πίστη στο σύνολο και την ομάδα. Εκτός αυτού πρέπει επιτέλους να πάρουμε τις σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Ποιοι θέλουν πραγματικά να παίζουν στην Εθνική; Τι σύστημα μπορούμε να υποστηρίξουμε και το πως και όχι το τι φανταζόμαστε ότι θα μπορούμε να παίζουμε... Ένα καλό και σωστό ξεκαθάρισμα σε όλα τα επίπεδα και φυσικά των ρόλων μες στην ομάδα.

5) Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ: Εάν εξαιρέσει κανείς τα τελευταία χρόνια τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο (σ.σ. αναφερόμαστε περισσότερο σε παίκτες με διαρκή παρουσία στην Εθνική) στο κέντρο της άμυνας με την προσωπικότητα που έχει δύσκολα θα βρει κανείς δεύτερο αντίστοιχο ηγέτη στην Εθνική (σ.σ. ίσως λίγο από κοντά τον Μανωλά με τον Τοροσίδη). Αυτό λέει πολλά.

6) Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΦΟΡΤΟΥΝΗ: Εάν βγάλει κανείς από την εξίσωση τον Φορτούνη, που ξεχωρίζει αισθητά από κάθε άλλον Έλληνα μεσοεπιθετικό, πολύ δύσκολα θα βρεθεί άλλος παίκτης με ποιοτικά δημιουργικά χαρακτηριστικά. Ένας μέσος που να μπορέσει να κρατήσει ή να κουβαλήσει σωστά μπάλες, να κερδίσει φάουλ, να φτιάξει επιθέσεις, να σκοράρει ή να έχει καλές μπαλιές ή καλά στημένα. Κοινώς δεν βγάζουμε τέτοιους παίκτες ως χώρα.

7) ΤΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΟΔΟΣΦΑIΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ, Ο ΦΑΝ'Τ ΣΙΠ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ: Φτάσαμε στο σήμερα και στην πρόσληψη του Φαν'τ Σιπ που επελέγη από μία επιτροπή παραγόντων που προέρχονται από τοπικές Ενώσεις και χωρίς κανένα ανάλογο background γύρω από θέματα της Εθνικής. Αποφασίστηκε να διαδεχθεί τον Αναστασιάδη ο Φαν'τ Σιπ. Κοινώς μετά τον Σάντος πήγαμε σε Ιταλό τεχνικό, στην συνέχεια σε δοκιμασμένη ελληνική λύση με Μαρκαριάν, μετά στον Σκίμπε - που όταν έκλεισε στην Εθνική ήταν άνεργος - μετά στον επίσης άνεργο κα ανενεργό Αναστασιάδη και τώρα στην Ολλανδό Φαν'τ Σιπ που μετά την Τσβόλε (σ.σ. Δεκέμβριος του 2018 ήταν όταν αποχώρησε) δεν δούλεψε αλλού. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι επελέγη και λόγω Βίντερ και επειδή θα έφτιαχνε και τις πιο μικρές ηλικιακά Εθνικές μας ως προς την οργάνωση και όσα χρειάζονταν.

Αποτέλεσμα; Πήγαμε στην Φινλανδία λες και παίζαμε ματς προετοιμασίας για να... δοκιμάσουμε νέα πρόσωπα. Με οκτώ αλλαγές στην 11άδα συγκριτικά με το τελευταίο χρονικά ματς. Ξανά... πειράματα κοινώς και με αρκετά ερωτηματικά αλλά και παίκτες που δεν διανύουν τόσο καλή περίοδο. Σαφώς και νεαρά και ταλαντούχα παιδιά όπως οι Βρουσάι και Παυλίδης αξίζουν ευκαιρίες στην Εθνική αλλά όταν έχεις έναν προπονητή που με το... καλημέρα τους βάζει σε ματς - τελικό δείχνει να μην έχει αντίληψη που ήρθε και το τι πρέπει να κάνει. Δείχνει σαν να έχει άγνοια κινδύνου και των όποιων ρίσκων. Και αυτό είναι ένα θέμα συνολικό που πάλι σχετίζεται με την δομή γύρω από την Εθνική, το περιβάλλον της και το τι ακριβώς κάνουν τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με αυτήν την αποστολή.

Γενικά η συγκεκριμένη 11άδα είχε αρκετές επιλογές που σηκώνουν μεγάλη κουβέντα. Κοινώς δυστυχώς οι πιο πολλές επιλογές και αποφάσεις των τελευταίων ετών είτε ήταν εντελώς άστοχες είτε στερούνται λογικής και ποδοσφαιρικού σχεδίου. Και όταν δεν έχεις ποδοσφαιρικό σχέδιο άσχετα με το όποιο ταλέντο παικτών και ομάδας το ποδόσφαιρο θα σε... εκδικηθεί. Σε τέτοιον βαθμό που να είσαι... πελάτης ή εάν θέλετε για την Εθνική μας... πελάτισσα της Φινλανδίας στο Nations League και στα ευρωπαϊκά προκριματικά. Μίας μέτριας ομάδας που σε άλλες εποχές η Εθνική θα την κέρδιζε και εύκολα. Και το χειρότερο; Δεν δικαιούμασταν τίποτα παραπάνω από αυτό το ματς με τους Φινλανδούς...

Η λίστα με τους προπονητές μας από τον Ρεχάγκελ και μετά:

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ / ΑΓΩΝΕΣ / ΝΙΚΕΣ / ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ / ΗΤΤΕΣ / ΤΕΡΜΑΤΑ / ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ότο Ρεχάγκελ: 106 / 53 / 23 / 30 / 138 - 111 / 2001-2010

Φερνάντο Σάντος: 49 / 26 / 17 / 6 / 56 - 36 / 2010-2014

Κλαούντιο Ρανιέρι: 4 / 0 / 1 / 3 / 1 - 5 / 2014

* Κώστας Τσάνας (σ.σ. σε υπηρεσιακό ρόλο κυρίως): 5 / 1 / 1 / 3 / 5 - 9 / 2014, 2015

Σέρχιο Μαρκαριάν 3 / 0 / 2 / 1 / 1 - 2 / 2015

Μίκαελ Σκίμπε 27 / 11 / 5 / 11 / 30 - 31 / 2015-2018

Άγγελος Αναστασιάδης 7 / 2 / 1 / 4 / 8 - 17 / 2018-2019

Τζον Φαν'τ Σιπ 1 / 0 / 0 / 1 / 0 - 1 / 2019-

* Το θέμα της αλλαγής έδρας με την Εθνική να παίζει στο... άδειο και... παγωμένο ΟΑΚΑ δεν μπορεί να παραβλεφθεί, όμως είναι τόσα άλλα τα αγωνιστικά και οργανωτικά ζητήματα που μένει εκτός... κάδρου. Εάν δεν έχεις μία σοβαρή οργάνωση και δομή Εθνικής δεν μπορείς να πείσεις τον κόσμο να... αγκαλιάσει ξανά εύκολα την Εθνική. Παρόλα αυτά ακόμα και αυτό το σκέλος δείχνει κάκιστο σχεδιασμό. Η ΕΠΟ πήρε την Εθνική από το Καραϊσκάκη για να την πάει στην Τούμπα. Μόλις μπήκε το stop για την Τούμπα επιχείρησε να την στείλει στο Παγκρήτιο. Απέτυχε και εκεί και έτσι πήγε στο ΟΑΚΑ...

** Στην Gallery μπορείτε να δείτε όλα τα αποτελέσματα της Εθνικής από το Παγκόσμιο του 2014 και μετά (σ.σ. από το Soccerway). Επίσης τα πεπραγμένα των προπονητών στην μετά Σάντος εποχή (σ.σ. από Trasnfermarkt). Πιο κάτω ψηφίστε και στο poll.

 

Τελευταία Νέα