Βρουσάι: Σεμνά και ταπεινά ως την Εθνική Ανδρών!

Αντώνης Πατσούρας
Βρουσάι: Σεμνά και ταπεινά ως την Εθνική Ανδρών!

bet365

Το G-Weekend γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται την πορεία του Μάριου Βρουσάι από την Ναύπακτο στον Ολυμπιακό και έως την εθνική Ανδρών!

Καλοκαίρι 2015. Προπονητικό Κέντρο Ολυμπιακού στο Ρέντη. Δυο παλαίμαχοι άσοι της ομάδας του Πειραιά, που είχαν ρόλο πλέον στην ομάδα, ο Γρηγόρης Γεωργάτος και ο Γιώργος Αμανατίδης μιλούν για έναν νεαρό παίκτη που από τη Ναύπακτο ήρθε στον Πειραιά για να παίξει στον Ολυμπιακό.

"Παικτάρα, άστο", έλεγε ο τότε διευθυντής σκάουτινγκ της Ακαδημίας Γιώργος Αμανατίδης και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Ακαδημίας και εκείνη την περίοδο Αθλητικός Διευθυντής της Α' ομάδας Γρηγόρης Γεωργάτος εξηγούσε πως αποκτήθηκε ο παίκτης.

Ο νεαρός που έχει γεννηθεί το 1998 ανεβαίνει στο Πήλιο για την προετοιμασία της ομάδας Νέων. Είναι "ψαρωμένος". Έπαιζε στον Ναυπακτιακό Αστέρα, σ' ένα "σκληρό" πρωτάθλημα αλλά θέλει χρόνο για να προσαρμοστεί στον Ολυμπιακό.

Δεν εντυπωσιάζει στην αρχή. Παίζει ελάχιστα στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Ο τότε τενχικός της ομάδας Βασίλης Βούζας, ο οποίος τον βοήθησε πολύ στην θητεία του στην Ακαδημία, έχει πολλές επιλογές από τη μέση και μπροστά. Ο Μάριος Βρουσάι παίζει 10αρι, αριστερός και δεξιός χαφ.

Τότε η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Ανδρούτσος, ο Μανθάτης, ο Πλέγας, ο Λάτσι, ο Μεγαρίτης και στην άμυνα οι Ρέτσος-Νικολάου. Ο Μάριος προλαβαίνει να παίξει τρία παιχνίδια στο UEFA Youth League, με τη Μπάγερν Μονάχου, τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Άρσεναλ και στο 2ο μέρος του πρωταθλήματος είναι βασικός...

Ο παίκτης με το χαμόγελο στα χείλη και την ελαφρά καμπουρίτσα ξέρει μπάλα. Όλοι μιλούν γι' αυτόν. Αυτός κάνει τη διαφορά. Μένει στους ξενώνες του Ολυμπιακού στο Ρέντη. Οι γονείς του είναι στη Γερμανία και δουλεύουν για το μεροκάματο.

Αυτός είναι με το μυαλό του, στο Ρέντη, στη Ναύπακτο και στη Γερμανία. Εστιάζει στο ποδόσφαιρο και δουλεύει φουλ επαγγελματικά. Ποτέ δεν θα πει στον προπονητή "κόουτς δεν μπορώ". Θα σκύψει το κεφάλι και θα κάνει αυτό που πρέπει. Εκείνη την εποχή στην ομάδα είναι και ο Φώτης Στρακόσια, ο οποίος επίσης έχει γεννηθεί στην Αλβανία, και τον έχει σαν παιδί του.

Με την πάροδο του χρόνου όλοι καταλαβαίνουν πως ο Μάριος είναι "κεφάλαιο" για τον Ολυμπιακό. Το 2016 θα γίνει επαγγελματίας. Είναι η πρώτη δικαίωση για εκείνον. Είναι στον πρωταθλητή Ελλάδος, είναι επαγγελματίας και αρχίζει να παίρνει και κάποια λεφτάκια από τα οποία μεγάλο μέρος πάει στην οικογένεια του.

Εκείνη την εποχή θα πρέπει να επιλέξει την εθνική ομάδα που θα παίξει. Ελλάδα ή Αλβανία. Ο Ολυμπιακός που βλέπει μέλλον στον Βρουσάι του ζητάει να επιλέξει Ελλάδα. Οι Αλβανοί τον πιέζουν. Του τάζουν "γη και ύδωρ" και σίγουρη θέση στην εθνική Ελπίδων.

Στην εθνική Ελλάδος ξέρει πως δεν θα παίζει και πολύ με τη γενιά του (98ρηδες) αφού υπάρχουν μεταξύ άλλων ο Λημνιός, ο Ανρδούτσος, ο Μανθάτης, ο Μπουζούκης και οι 97ρηδες Χατζηγιοβάννης και Λάμπρου. Το ξέρει αλλά επιλέγει Ελλάδα.

Στην αρχή τον καλεί ο Γιάννης Γκούμας στην Νέων για κάποια φιλικά παιχνίδια, μετά για επίσημα. Έρχονται και οι κλήσεις από τον Νικοπολίδη αλλά δεν είναι βασική επιλογή στα πολύ σημαντικά παιχνίδια.

Αυτός σκύβει ξανά το κεφάλι αλλά μέσα του ξέρει πως θα πετύχει... Τη σεζόν 2017-18 είναι αρχηγός στην ομάδα Νέων. Σκοράρει δυο φορές κόντρα στη Γιουβέντους στο Youth League, παίζει με την Μπαρτσελόνα, την Σπόρτινγκ.

Το όνομα του αρχίζει να μπαίνει σε μπλοκάκια ξένων σκάουτερ όλο και πιο συχνά. Το καλοκαίρι του 2017 ο Χάσι τον είχε πάρει στην προετοιμασία αλλά τον έκοψε. Ήταν ένα μάθημα για εκείνον. Δεν θα το ξεχάσει.

Τον Αύγουστο του 2018 θα κάνει ντεμπούτο με την ανδρική ομάδα στην Ευρώπη κόντρα στην Λουκέρνη και μετά θα παίξει στους ομίλους και με την Μπέτις. Τον Απρίλιο του 2018 είχε προηγηθεί το ντεμπούτο στη Super League μ' αντίπαλο την Κέρκυρα και το πρώτο του γκολ.

Τελειώνει τη σεζόν 2017-18 με 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δυο στο Κύπελλο.Την επόμενη αφού όπως γράψαμε έπαιξε στο Europa League αλλά και στο Κύπελλο έφυγε από την Ελλάδα για την Ολλανδία και τη Βίλεμ!

Σε 16 αγώνες έχει 4 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας. Φέτος συνεχίζει εκεί και θέλει να είναι από τους καλύτερους και να έχει και άλλες κλήσεις στην εθνική ανδρών. Ο Μάριος που νιώθει δικαιωμένος για την τότε επιλογή του συνεχίζει να δουλεύει, να κάνει υπερήφανους τους φίλους και την οικογένεια του, και θα ήθελε να παίξει και εκείνος κάποια στιγμή στο Champions League με τον Ολυμπιακό.

Έχει ως πρότυπα τον Ρονάλντο και τον Ντράξλερ. Πάνω απ' όλα είναι η οικογένεια του. Ένα από τα καλύτερα παιδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου που εάν συνεχίσει έτσι σύντομα θα ξέρουν όλοι την ιστορία του.

Από τον Ναυπακτιακό Αστέρα, στον Ολυμπιακό και από εκεί στα αστέρια!

 

Τελευταία Νέα