Η δική του Α.Ε.Κ. και οι λέξεις: υπομονή και στήριξη!

Γιώργος Τσακίρης
Η δική του Α.Ε.Κ. και οι λέξεις: υπομονή και στήριξη!

bet365

Το G-Weekend εστιάζει στον Μιγκέλ Καρντόσο και όσα αφορούν τον τρόπο που εργάζεται, τις ποδοσφαιρικές αρχές του, τη φιλοσοφία και το επίπεδο αποτελεσματικότητας της δουλειάς του

Νέος προπονητής, νέοι συνεργάτες και τεχνικό τιμ, νέες ιδέες, αρχές και ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Αναμφισβήτητα η έλευση του Μιγκέλ Καρντόσο έχει προκαλέσει -και δικαιολογημένα- μεγάλη συζήτηση γύρω από τα ποδοσφαιρικά του «θέλω» και τους κανόνες που επιθυμεί να διέπουν το παιχνίδι της ΑΕΚ, της νέας του ομάδας... Δεδομένα που μετατρέπουν σε απόλυτα ενδιαφέρουσα την προοπτική να γνωρίσεις τον νέο προπονητή της Ένωσης (όχι αποκλειστικά σε προσωπικό, αλλά κυρίως σε επαγγελματικό επίπεδο), τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, τις δικές τους σκέψεις γύρω από το αντικείμενο που λατρεύουμε: το ποδόσφαιρο ντε...

Ολοκληρώθηκε το βασικό στάδιο προετοιμασίας και επιβεβαιώθηκε ότι ο Μιγκέλ Καρντόσο θέλει να αλλάξει σε απόλυτο βαθμό την ΑΕΚ που βλέπαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και να μας φέρει σε μία νέα και ταυτόχρονα πιο παλιά εποχή που συνάδει με το dna της ομάδας. Διότι δεν πρέπει, δεν γίνεται και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι: ΑΕΚ σημαίνει επίθεση! Είναι ο λόγος για τον οποίο ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να πάνε σε αλλαγή στη τεχνική ηγεσία του club ενημερώνοντας τον διάδοχο του πρωταθλητή Χιμένεθ ότι στόχος και σκοπός είναι η ομάδα που θα μπει στην Νέα Φιλαδέλφεια να έχει τη ταυτότητα εκείνης που προϋπήρχε στην πόλη της ΑΕΚ!

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Μιγκέλ Καρντόσο γίνεται ο πρώτος προπονητής της εποχής Μελισσανίδης ο οποίος θα 'χει σχεδόν όλα όσα ζήτησε (στο βαθμό του δυνατού) στο κομμάτι της ενίσχυσης (σ.σ.: στις μεταγραφές κοινώς) αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος στα Σπάτα και μακριά από αυτά... Δεν είναι υπερβολή και δεν συνιστά φαντασία να υποστηρίξει κανείς ότι δόθηκαν τα κλειδιά του... μαγαζιού χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις στον Πορτογάλο τεχνικό. Με μοναδικό ζητούμενο να καταφέρει κάτι που δεδομένα είναι πολύ δύσκολο, απαιτεί πολλή δουλειά και υπομονή ακόμη κι αν υπάρχουν υλικά τέτοια στη διάθεση του κόουτς που θα τον βοηθήσουν να πετύχει το στόχο του.

Πειθαρχία, ταπεινότητα, ξεκάθαροι ρόλοι και σχέσεις!

Από την πρώτη μέρα που έπιασε δουλειά ο Μιγκέλ Καρντόσο οι ποδοσφαιριστές του, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, εμπέδωσαν ένα πράγμα που διακρίνει τον Πορτογάλο τεχνικό και αφορούσε το κομμάτι της πειθαρχίας! Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγα λεπτά για να το διαπιστώσουν όταν τους γνωστοποίησε ότι μπορεί σε όλα να είναι διαλλακτικός και η πόρτα του ανοιχτή, αλλά σε θέματα απειθαρχίας και μη τήρησης των κανόνων λειτουργίας σαν ποδοσφαιρικό τμήμα, είναι απόλυτος και δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία...

«Οι ρόλοι για όλους μας εδώ πρέπει και είναι ξεκάθαροι. Δεν είμαστε φίλοι, αλλά είμαστε μια οικογένεια, εκτιμώ ότι καταλαβαίνετε όλοι τι εννοώ. Είμαστε επαγγελματίες και υπάρχουν κανόνες λειτουργίας που οδηγούν στην απόλυτη πειθαρχία και άριστη συνύπαρξη. Το μόνο που απαιτώ από εσάς είναι να τηρεί ο κάθε ένας από εσάς όλους τους κανόνες», ήταν μερικά από τα λόγια του προτού η ΑΕΚ ταξιδέψει για την Πολωνία και το Κίελτσε προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Στη διάρκεια της δουλειάς εμπέδωσαν ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι απόλυτα αυστηρός και θέλει συγκέντρωση και αποτέλεσμα στη δουλειά του, όσο και ταπεινός όμως, δείχνοντας το δρόμο ουσιαστικά ότι όλα μπορούν να συνδυαστούν. Ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε σε όλους να καταλάβουν το ρόλο τους στην ομάδα, ξεκαθάρισε πώς θα είναι οι σχέσεις τους και κατέστησε σαφές με κινήσεις και αποφάσεις στην καθημερινότητα ότι αυτός είναι το απόλυτο αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι καλοί λογαριασμοί -φαίνεται πως- κάνουν τους καλούς φίλους!

Οι ποδοσφαιρικές του αρχές και ο στόχος του

Πολλοί στο χώρο μου, μπορεί και εγώ ανάμεσά τους, σημειώνουν κάθε φορά σε αλλαγή τεχνικού την επιθυμία των νέων κόουτς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της προηγούμενης περιόδου. Δεν θα χρειαστεί να ψάξει κανείς πολύ και να χαθεί στο... διαδίκτυο για να βρει κείμενα που ανέφεραν για παράδειγμα «στόχος του Ουζουνίδη και των συνεργατών του να τα αλλάξουν όλα, να παίξει η ΑΕΚ ποδόσφαιρο κατοχής και επιθετικής πρωτοβουλίας». Κάτι που διαβάζει και συναντά και τώρα ο αναγνώστης γεγονός που προφανώς του δημιουργεί απορίες σχετικά με την εγκυρότητα όσων διαβάζει και εκείνων που επιλέγει να ενημερώνεται.

Σε ότι αφορά τον Καρντόσο και τον τρόπο δουλειάς του στο κομμάτι της τακτικής το δείγμα των φιλικών αναμετρήσεων στην Πολωνία ήταν ξεκάθαρο. Προσπάθεια ανάπτυξης από την άμυνα, επιθετικό ποδόσφαιρο, καλή κατοχή με εύστοχες και γρήγορες (με μια επαφή κυρίως) μεταβιβάσεις, είναι στοιχεία που όλοι θα ήθελαν να βλέπουν στην ομάδα τους. Και τα οποία για να αλλάξουν χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Μόνο χαζός δεν είναι ο Καρντόσο όπως αποδείχτηκε από το Κίελτσε. Τι εννοούμε με αυτό;

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες στην καθημερινότητα της δουλειάς του Πορτογάλου τεχνικού στο κομμάτι της τακτικής (κάτι που δεν έβλεπε κανείς αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα ούτε για εκείνους που ταξίδεψαν στην Πολωνία) ο Πορτογάλος προπονητής δεν έκανε περισσότερα από 4 βαριά 5 πράγματα στο 4-2-3-1 το οποίο δούλεψε (αποκλειστικά και με καθημερινή επανάληψη). Αυτό έγινε επειδή ο τεχνικός της ΑΕΚ είναι αρκετά ευφυής για να καταλάβει εύκολα ότι όσο περισσότερες εντολές δίνεις στον ποδοσφαιριστή, τόσο λιγότερα θα καταγραφούν στον... σκληρό του εγκεφάλου του.

Στόχος του είναι να μάθουν 4 με 5 πράγματα, αλλά σε επίπεδο τέλειας και απόλυτης εφαρμογής. Κάτι πολύ έξυπνο και εύστοχο. Μετά τη τρίτη μέρα -σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν- συνειδητοποίησαν οι ποδοσφαιριστές ότι επαναλαμβάνουν συγκεκριμένα πράγματα και ασκήσεις σε ένα ιδιαίτερα πλούσιο γενικά ασκησιολόγιο που περιλαμβάνει η προπόνηση του κόουτς. Γι' αυτό και ο Καρντόσο, όταν διαπίστωσε την απορία αυτή των ποδοσφαιριστών του και προτού κάποιος του πει το οτιδήποτε, εξήγησε στους παίκτες του ότι: «πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη σε όσα κάνουμε εδώ. Όσα δουλεύουμε καθημερινά και ειδικά αυτά τα 4 – 5 πράγματα πάνω στα οποία έχουμε ρίξει το βάρος, θα τα συναντήσουμε στα παιχνίδια», ήταν τα λόγια του στο Κίελτσε και στη δουλειά στο βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Έχει άλλο τόσο δρόμο για να γίνει του Καρντόσο

Ένα ερώτημα που συνηθίζει να μας απασχολεί με την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου προετοιμασίας είναι το εξής: «Σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι η ΑΕΚ σχετικά με όσα θέλει να δει να γίνονται στο γήπεδο από τη δουλειά του ο Καρντόσο»; Η απάντηση είναι πολύ απλή: ούτε στο 50%! Δεν ξέρω αν μοιάζει και αν είναι λίγο το ποσοστό αλλά αυτό σημειώνουν και έχουν καταλάβει από τις ομιλίες του, αλλά και όσα έχει αναλύσει ο ίδιος, οι ποδοσφαιριστές του! Αυτό έχουν εμπεδώσει και οι ίδιοι... Έως σήμερα τους έχει κερδίσει με τον τρόπο που δουλεύει, που τους μιλάει και τους προσεγγίζει.

Η ΑΕΚ και οι «κιτρινόμαυροι» είναι στα... μισά του δρόμου για να γίνουν αυτό που θέλει να δημιουργήσει ο Μιγκέλ Καρντόσο. Μια ομάδα που θα φτάνει σε ποσοστά συντριπτικά σε επίπεδο κατοχής (70% και πάνω), η οποία θα βγάζει αυτοματισμούς που θα οδηγούν σε τελικές μέσα από την αντίπαλη εστία και η οποία θα τελειώνει το εκάστοτε ματς έχοντας καταπιεί τον αντίπαλο της με την εντυπωσιακή γρήγορη μετάβασή της από συνθήκες επίθεσης σε άμυνας και τούμπαλιν! Αυτό δεν αλλάζει βέβαια από τη μία μέρα στην άλλη και δίχως τα κατάλληλα εργαλεία στο ρόστερ της ομάδας...

Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή δουλειά για να βγει το αγωνιστικό project και να δούμε την ΑΕΚ του Καρντόσο. Το ποδοσφαιρικό τμήμα την έχει. Κι αυτό προκύπτει από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι στις δηλώσεις τους εξηγούν «μας αρέσει αυτό που προσπαθεί να μας αλλάξει ο κόουτς. Το χαιρόμαστε περισσότερο στο γήπεδο, το θέλουμε και μας έχει κερδίσει η προοπτική να παίξουμε έτσι». Ευτυχώς κιόλας που το λένε και οι πρωταγωνιστές μη θεωρεί κανείς ότι έχουμε βαλθεί όλοι στα ΜΜΕ να περνάμε ότι μας... βολεύει!

Ο τεχνικός της ΑΕΚ για να μπορέσει να κάνει αυτή τη μετάβαση στο αγωνιστικό δουλεύει πάρα πολύ και στο... κεφάλι των ποδοσφαιριστών του. Στη νοοτροπία τους, τη σκέψη έξω από το γήπεδο (γι' αυτό και τους εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την κάθε άσκηση και τον σκοπό – στόχο της). Δουλεύει εξίσου αρκετά και στη ψυχολογία... Ενώ τους πήζει στο χορτάρι πάντα με συγκεκριμένα δεδομένα για να μη... κάψει τον σκληρό τους!

Για να 'χει αποτέλεσμα απαιτείται υπομονή και στήριξη...

Στο τέλος της... κουβέντας μας για τον Μιγκέλ Καρντόσο και την ΑΕΚ που θα δούμε υπό τις οδηγίες του, υπάρχουν μόνο δυο λέξεις που ταιριάζουν για να δούμε όσα θέλει να μας δείξει ο Πορτογάλος: Υπομονή και στήριξη! Στην Ελλάδα μοιάζουν δύσκολες έως άγνωστες λέξεις, όμως υπάρχουν, έχουν ξεκάθαρη ''μετάφραση'' και απαιτούνται για να κρίνουμε το έργο του συγκεκριμένου προπονητή. Μακάρι να τον πάνε και τα αποτελέσματα βεβαίως – βεβαίως, αλλά προέχει η δουλειά να 'χει αποτέλεσμα και όχι απλά ένα – δυο ματς όσο μεγάλη επιτυχία κι αν σου προσφέρουν αυτά (σ.σ.: βλέπε τι έγινε με Ουζουνίδη μετά την πρόκριση στους ομίλους του Champions League).

Δεν εστιάζουμε στη στήριξη που ήδη υπάρχει από τη διοίκηση και τον ίδιο τον Μελισσανίδη. Αυτή είναι αυταπόδεικτη με μια... ματιά στις μεταγραφές και στα συμβόλαια που απογειώθηκαν για πρώτη φορά επί των ημερών του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ. Στήριξη σημαίνει στη στραβή, στο ανάποδο αποτέλεσμα και απαιτείται από όλους: διοίκηση, κόσμο, ΜΜΕ που έχουν κιτρινόμαυρο χρώμα. Υπομονή φυσικά διότι όσο και να μη διαθέτουμε και να είμαστε λάτρεις της νίκης δεν είναι δυνατόν από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξουν όλα όσα πρέπει για να δούμε την ομάδα που θέλουμε και θέλει και ο Καρντόσο.

Σαφέστατα και δύναται η ομάδα να πρωταγωνιστήσει παράλληλα με τη μετάβασή της στο ποδοσφαιρικό της dna αρκεί να την πάνε ένα – δυο αποτελέσματα. Όμως δεν μπορεί να λογίζεται ως αυτοσκοπός αυτός με δεδομένο ότι την επόμενη σεζόν, έστω στο δεύτερο μισό της, η ΑΕΚ επιστρέφει στα πατρογονικά της εδάφη, στο δικό της «σπίτι», στη δική της γειτονιά, στην Νέα Φιλαδέλφεια... Γι' αυτό δουλεύεται έτσι και από τον Καρντόσο η ΑΕΚ: με ορίζοντα το come back στη Γης της (Ενωσίτικης) Επαγγελίας!

Αυτή όμως η ομάδα, χάρη στη στήριξη του Μελισσανίδη, τη σωστή δουλειά στον αγωνιστικό σχεδιασμό (αρκεί να αποκτηθεί ένα ακόμη στόπερ βασικό μίνιμουμ) και την επιμονή στην προσπάθεια, στην οργάνωση και στην αποτελεσματικότητα της δουλειάς του Μιγκέλ Καρντόσο, θα είναι: η δική του ΑΕΚ...

 

Τελευταία Νέα