Γιάο Μινγκ, πέρα από το όριο! (vid & pics)

Γιάο Μινγκ, πέρα από το όριο! (vid & pics)

bet365

Ο Κινέζος που κατέκτησε το ΝΒΑ, τις ΗΠΑ, την Κίνα! Ο πρώην παίκτης των Χιούστον Ρόκετς πήγε το μπάσκετ εκεί που κανείς δεν κατάφερε να το πάει, στην άκρη του κόσμου!

Ο Γιάο Μινγκ είναι το όριο! Ο Γιάο έφτασε εκεί που ακόμη και ο Μάικλ Τζόρνταν δεν μπόρεσε να πάει. Ήρθε από κει που η ματιά του ανθρώπου ταξιδεύει, από την περιοχή που όλοι θέλουν κατακτήσουν, να επενδύσουν. Ο Γιάο ήρθε από την Κίνα στις ΗΠΑ, κέρδισε τη θέση του στο ΝΒΑ και την αμερικάνικη κοινωνία και επέστρεψε. Πρώτα είχε φέρει την Κίνα στην αθλητική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα των ΗΠΑ. Ήταν αναπόφευκτο. Μόνος ένας αυτόχθων θα μπορούσε να μεταφέρει κάτι από το μέγεθος της υπερδύναμης στην υπερδύναμη. Δεν γινόταν αλλιώς. Η επίδραση και συνεισφορά του Γιάο στο αμερικάνικο πρωτάθλημα μπάσκετ –και όχι μόνο- είναι τεράστια και όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτός συνέχισε από κει που σταμάτησε ο Μάικλ Τζόρνταν. Το κείμενο αυτό είναι μικρός φόρος τιμής στον ιερό γίγαντα Γιάο Μινγκ.

Δεν ξεπερνάς τον Γιάο

Τον Γιάο δεν μπορείς να τον συνηθίσεις, ούτε να τον ξεπεράσεις. Ακόμη και σήμερα. Όταν είσαι 2.29μ όλα είναι λίγο διαφορετικά. Και για σένα και γι' αυτούς που σε βλέπουν. Η εικόνα του να καρφώνει ή να κόβει τους αντιπάλους χωρίς να σηκωθεί από το έδαφος ανεξίτηλη. Ο Αμάρε Στούνταμαϊρ είχε πει πως ποτέ δεν συνηθίζεις να παίζεις εναντίον του. Η σωματική διάπλαση τον δυσκόλευε σε πρακτικά ζητήματα εκτός γηπέδου και εντός ήταν μια διαρκής σύγκρουση. Σύγκρουση που δεν άφηνε ανέπαφο ούτε τον ίδιο. Το ύψος και το βάρος του δεν ήταν το ιδανικό για να τρέχει πάνω-κάτω το γήπεδο, ούτε για να αντέχει 100 ματς τη σεζόν. Το ίδιο ίσχυε και για τους αντιπάλους βέβαια. Λίγο πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση, το 2010, το αγωνιστικό του εκτόπισμα, η κατάσταση του, είχε κάπως μειωθεί. Ήταν η περίοδος της τελειότητας για τον Κόμπι, του μελοδράματος για τον ΛεΜπρον και της ανόδου για τον Ντουράντ. Παρ' όλα αυτά, κανείς από τους προαναφερθέντες δεν ξεπέρασε την επίδραση του Κινέζου στο ΝΒΑ και στο άθλημα.

Επέβαλλε το ΝΒΑ στην Κίνα

Ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, ο Ντέβιντ Στερν, είχε δηλώσει -και δεν έχει άδικο- σε τηλεοπτική εκπομπή, πως το μπάσκετ είναι ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα πολιτιστικά προϊόντα των ΗΠΑ. Ο ισχυρισμός του δεν θα έβρισκε ανταπόκριση και αναγνώριση αν δεν υπήρχε ο Γιάο. Χάρη στον Κινέζο η δημοφιλία του μπάσκετ -και του ΝΒΑ φυσικά- έφτασε στο απόγειο της. Πώς αλλιώς, όταν στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου η πορτοκαλί μπάλα έχει τα πρωτεία στην προτίμηση του λαού.

Ο Γιάο στη Κίνα είναι σούπερ σταρ που ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο του μπάσκετ. Ο Τσακ Χέιζ, πάλαι ποτέ συμπαίκτης του, συνοψίζει και ορίζει το επίπεδο δημοφιλίας και αναγνωρισιμότητας του Γιάο στην πατρίδα του. Βλέποντας τον στην Κίνα είναι σαν παρακολουθείς τους Μπητλς και τον Έλβις Πρίσλεϊ μαζί! Σκεφτείτε μόνο αυτό: οι συμπαίκτες του τότε Λουίς Σκόλα, Σέιν Μπατίερ, υπέγραφαν διαφημιστικές συμφωνίες με κινεζικές εταιρίες επειδή έπαιζαν μαζί του!

Ο Γιάο -δίχως αμφιβολία- έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν το ΝΒΑ για να φτάσει στην Κίνα και να μείνει. Η παρουσία του ήταν καταλυτική για τη διάδοση και “κατανάλωση” του προϊόντος ΝΒΑ.

Ο Κινέζος που τα κατάφερε

Ο πρώην των Ρόκετς έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην εσωτερική διεύρυνση του μπάσκετ στις ΗΠΑ. Φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Μπορεί το πέρασμα των Μπερντ, Μάτζικ, Τζόρνταν να εκτόξευσε το ΝΒΑ στη συνείδηση των αμερικάνων πολιτών, όμως ο Γιάο ήταν η ευκαιρία για να έρθει η τεράστια αγορά της Ασίας στις ΗΠΑ! Παράδειγμα, σε εκτός έδρας αγώνα των Ρόκετς στη Νέα Υόρκη -αν και ο Γιάο ήταν εκτός λόγω τραυματισμού- οι Νικς προώθησαν το παιχνίδι ως “βραδιά ασιατικής κληρονομιάς” (Asian Heritage Night). Αρκετοί ασιατικής καταγωγής κάτοικοι της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκαν με το μπάσκετ επειδή είδαν τον Γιάο να παίζει. Η επιρροή του συνεχίζεται και είναι αναμενόμενο. Ο Γιάο δημιούργησε δεδομένα που μέχρι σήμερα δεν αλλάζουν. Έγινε ο Κινέζος που τα κατάφερε στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Διατήρησε τον ευγενικό του χαρακτήρα, έμεινε ταπεινός και έδωσε στους συμπατριώτες του να καταλάβουν ότι μπορούν να ονειρεύονται την επιτυχημένη παρουσία τους στις ΗΠΑ. Ο Γιάο έκανε το ΝΒΑ αξιοπρόσεκτο και αποδεκτό σε μια χώρα που όλοι θέλουν να έχουν δίπλα του. Η κληρονομιά του στο ΝΒΑ είναι τόσο γερή, όσο και το Σινικό Τείχος στη χώρα του.

Πηγή

- “The Full Measure of Yao” [Sports Illustrated]

 

Τελευταία Νέα