Τα κλειδιά του ΠΑΟΚ σε (σωστά) Πορτογαλικά χέρια (vids)

Τα κλειδιά του ΠΑΟΚ σε (σωστά) Πορτογαλικά χέρια (vids)

bet365

Όλα όσα μάθαμε για το νέο «αφεντικό» των Νταμπλούχων Ελλάδας, Αμπέλ Φερέιρα, που έρχεται στην Τούμπα «συστημένος» από τον Φερνάντο Σάντος.

Σενεγάλη - Μπενίν με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 200+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Η ποδοσφαιρική κοινωνία και κυρίως αυτή έμαθε να λατρεύει το άσπρο και το μαύρο, έμεινε άφωνη από τον τρόπο αντίδρασης του ΠΑΟΚ, που δύο μέρες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας έμεινε δίχως προπονητή, προπονητικό τιμ, στελέχη και δεν συμμαζεύεται. Η κρίση ξαναχτύπησε, μετά από πολύ καιρό, την πόρτα της Τούμπας, αλλά στο ισχυρό σοκ της αποχώρησης του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε με έναν ηχηρό, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, τρόπο.

Μέσα σε λιγότερο από 40 ώρες ο νταμπλούχος ΠΑΟΚ είχε νέο προπονητή, με μία επιλογή από το πάνω ράφι, γιατί όπως και να το κάνουμε ο Αμπέλ Φερέιρα, ένας από τους πλέον ελπιδοφόρους προπονητές της μεγάλης των Πορτογάλων σχολής, είναι αυτό που λέμε, top επιλογή.

Μέχρι σήμερα οι Πορτογάλοι προπονητές ήταν ισχυρή μειοψηφία στην 93χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. Όμως, έφτανε ο προηγούμενος Πορτογάλος προπονητής, που πέρασε από τον πάγκο του, ο μεγάλος Φερνάντο Σάντος να πει τα καλύτερα για τον νεαρό συμπατριώτη του τεχνικό, ανάβοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι «ασπρόμαυροι» στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιόρρυθμο πρόεδρο της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ, φτάνοντας σε μια συμφωνία, που σε βάθος τριετίας θα κοστίσει στον Ιβάν Σαββίδη κοντά στα εννιά εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα ήταν το τελευταίο που θα σκέφτηκε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μπροστά στην ανάγκη η ομάδα να βρει έναν προπονητή με ξεκάθαρες ιδέες για το ποδόσφαιρο, διψασμένο για διακρίσεις και επιτυχίες. Αφήστε, που το όλο σκηνικό από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι την οριστική συμφωνία και το ταξίδι του Πορτογάλου προπονητή και των συνεργατών του στο Απελντόορν της Ολλανδίας έμοιαζε με κινηματογραφική ταινία.

Η πρόσληψη του Αμπέλ, όπως είναι γνωστός στην πατρίδα του από την εποχή που έπαιζε ποδόσφαιρο, έχει ξεκάθαρα… άρωμα Φερνάντο Σάντος. Ο «Δικέφαλος» δεν πήγε στα… τυφλά στην επιλογή του 40χρονου τεχνικού, η παρουσία του Αλέξανδρου Μανιάτογλου δίπλα του επιβεβαιώνει την επιρροή που είχε ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, ο οποίος στην πρόσφατη παρουσία του στην Αθήνα για το φιλικό παιχνίδι των Legends 2004 κόντρα στους αντίστοιχους της Πορτογαλίας, είπε κάτι που μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά δείχνει και τον τρόπο προσέγγισης και φιλοσοφίας.

«Οπότε έρχεται ένας Πορτογάλος τεχνικός στην Ελλάδα, επικοινωνούν διάφοροι παράγοντες ρωτώντας την άποψη μου. Το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι ότι πρέπει να βάλουν έναν άνθρωπο δίπλα του, Έλληνα, ο οποίος ξέρει από τη χώρα, το πρωτάθλημα και θα τον βοηθήσει να αντιληφθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα το τι συμβαίνει», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι «στις ομάδες όλα τα φώτα πέφτουν στους ποδοσφαιριστές, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικοί άνθρωποι γύρω από την ομάδα. Από το βοηθό μέχρι τους φροντιστές. Ευτυχώς στην Ελλάδα σε όποια ομάδα και αν εργάστηκα είχα σπουδαίους ανθρώπους δίπλα μου».

Μόνο τυχαία δεν ήταν η ονομαστική αναφορά και το «ευχαριστώ» του Αμπέλ Φερέιρα προς τον Φερνάντο Σάντος στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο επίσημο κανάλι του ΠΑΟΚ, ούτε το ταξίδι-αστραπή στην Ολλανδία του Αντρέ Βιεϊρίνια, προκειμένου ο εμβληματικός αρχηγός των νταμπλούχων Ελλάδας να είναι εκεί στο καλωσόρισμα του συμπατριώτη του προπονητή.

Μέσα και έξω από τα γήπεδα

Απευθυνθήκαμε στον συντάκτη της εφημερίδας «Record», Αντρέ Μοντέιρο, για να μάθουμε κάποια περισσότερα πράγματα για το νέο προπονητή του ΠΑΟΚ. «Είναι ένας καταρτισμένος προπονητής, ο οποίος θέλει την επιτυχία, θέλει τις νίκες», ήταν τα πρώτα του λόγια. «Δεν ήταν εύκολος ο ρόλος του στην Μπράγκα, που για πολλούς θεωρείται η τέταρτη δύναμη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, πίσω από τους Big 3. Οπότε και η κατάκτηση της 4ης θέσης ήταν το μίνιμουμ των προσδοκιών που είχαν ο πρόεδρος και οι οπαδοί της ομάδας».

Ποια είναι η άποψη του για τον προπονητή, Αμπέλ Φερέιρα; «Ο Αμπέλ είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους Πορτογάλους προπονητές της γενιάς του. Οι ομάδες του παίζουν ένα ελκυστικό ποδόσφαιρο, στηριζόμενες στην ταχύτητα και στη μετάβαση μέσα στο γήπεδο. Του αρέσει να παίζει το κλασικό 4-4-2, με δύο κεντρικούς «box to box» χαφ, δύο επιθετικούς ο ένας στην κορυφή και ένας περιφερειακός, στηρίζεται στους ακραίους ποδοσφαιριστές σε φάση επίθεσης».

Αν κάποιος θέλει να σταθεί στα μειονεκτήματα του 40χρονου προπονητή, θα μπορούσε να μιλήσει «για την αδυναμία του να κερδίσει κάποια μεγάλα παιχνίδια απέναντι σε Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ, από τις οποίες γνώρισε σχεδόν πάντα την ήττα, συμπεριλαμβανομένου και του 6-0 πέρσι μέσα στο Ντα Λουζ. Επίσης, δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με τους διαιτητές από τους οποίους είχε πολλά παράπονα, αφού μόνο την περσινή σεζόν τον απέβαλλαν τρεις φορές από τον πάγκο της Μπράγκα».

Η Μπράγκα στη σεζόν που τελείωσε είχε 56 γκολ ενεργητικό (τέταρτη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα) και 37 ματς παθητικό (πέμπτη καλύτερη άμυνα). Μπορεί όπως είπε και ο Αντόνιο Φερέιρα να προτιμούσε το 4-4-2, όμως, άλλαζε τα συστήματα ανάλογα με τους διαθέσιμους παίκτες του και τους αντιπάλους με βάση το σκάουτινγκ και την ανάλυση, στην οποία επιμένει πολύ.

Η διαδρομή του στο ποδόσφαιρο

Ο Αμπέλ Φερέιρα πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ποδοσφαιρικής καριέρας του ως δεξιός μπακ και στην πατρίδα του όλοι τον ήξεραν με το μικρό του όνομα: Αμπελ. Ξεκίνησε από την ομάδα της γενέτειράς του, την Πεναφιέλ, μια πόλη από το βορρά της Πορτογαλίας και το 2000 πήρε μεταγραφή στη Βιτόρια Γκιμαράες.

Στην ομάδα που λατρεύει ο Αντρέ Βιεϊρίνια έμεινε τέσσερα χρόνια παίζοντας με συμπαίκτες όπως ο Πέδρο Μέντες (κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο το 2004) και μια σεζόν είχε για προπονητή τον Ζόρζε Ζέσους, έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους Πορτογάλους προπονητές. Για ενάμιση χρόνο πέρασε από την Μπράγκα υπό την καθοδήγηση του Ζεσουάλδο Φερέιρα, πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού.

Τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του ήταν από το 2005 μέχρι το 2011 στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Κατέκτησε δύο κύπελλα Πορτογαλίας και δύο Σούπερ Καπ, έπαιξε δίπλα σε μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές και μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης, όπως ο Ζοάο Μουτίνιο, ο Ρουί Πατρίσιο, ο Αντρέ Σίλβα, ενώ συνυπήρξε τον πρώτο χρόνο με τον Σα Πίντο, τον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε στον πάγκο της Μπράγκα.

Αν και κλήθηκε το 2007 στην εθνική ομάδα της Πορτογαλίας δεν έπαιξε ποτέ σε κάποιο παιχνίδι της, με την προπονητική να έρχεται ως το επόμενο κεφάλαιο αμέσως μόλις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ξεκίνησε στην under 19 της Σπόρτινγκ, ανέλαβε την δεύτερη ομάδα για σχεδόν δύο χρόνια και αφού αποχώρησε από τον σύλλογο της Λισαβόνας βρέθηκε στην αντίστοιχη ομάδα της Μπράγκα.

Ανέλαβε την πρώτη ομάδα στα πέντε τελευταία παιχνίδια της σεζόν 2016-17 και τις δύο επόμενες σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος, φτάνοντας ισάριθμες φορές μέχρι τα ημιτελικά του κυπέλλου και του Λιγκ Καπ.

Τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν, ο πρόεδρος της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ, ήταν πολύ κοντά στο να τον απολύσει, άσχετα αν δημοσίως τον στήριζε, γι’ αυτό και για δεν παραξένεψε, ούτε προκάλεσε έκπληξη, το εύκολο «ναι» στον ΠΑΟΚ.

 

Τελευταία Νέα