Ποιο ήταν το καλύτερο μεταγραφικό καλοκαίρι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου; (poll)

Ποιο ήταν το καλύτερο μεταγραφικό καλοκαίρι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου; (poll)

bet365

Το G-Weekend ψάχνει το καλύτερο μεταγραφικό καλοκαίρι του Παναθηναϊκού απ' όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το καλοκαίρι του 2012.

Πέρασαν επτά χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανέλαβε τα ηνία του μπασκετικού Παναθηναϊκού (29/6/2012). Πήρε τη σκυτάλη από τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο και κλήθηκε να συνεχίσει την δυναστεία τους.

«Δική μου πρόθεση είναι να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στην αυτοκρατορία του Παναθηναϊκού και υπόσχομαι πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβεί αυτό», είχε δηλώσει μεταξύ άλλων στην γραπτή ανακοίνωσή του.

Επτά χρόνια μετά μετράει πέντε πρωταθλήματα, συνολικά 11 τίτλους, ωστόσο η ομάδα δεν έχει καταφέρει να βρεθεί ξανά σε Final 4 EuroLeague.

O Αργύρης Πεδουλάκης έχει ξανά τα κλειδιά του Παναθηναϊκού, ο ιδιοκτήτης του συλλόγου έκανε λόγο για μεγάλο μπάτζετ και πριν αρχίσει το «χτίσιμο» το Gazzetta Weekend Journal ανατρέχει σε όλα τα καλοκαίρια της μετά Ομπράντοβιτς εποχής κι αναρωτιέται ποιο πιστεύετε πως ήταν το πιο επιτυχημένο μεταγραφικά.

*Οι καλοκαιρινές μεταγραφές

2012-13: Η πρώτη χρονιά μετά τον Ομπράντοβιτς

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφυγε έχοντας χτίσει μία χρυσή αυτοκρατορία στον Παναθηναϊκό και το τέλος γράφτηκε με μία εντελώς νέα εποχή στο «πράσινο» στρατόπεδο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος διαδέχθηκε στη διοίκηση τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο κι άρχισε να γράφει τη δική του ιστορία.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης στην πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του ανέλαβε την ομάδα ως ο διάδοχος του Ομπράντοβιτς. Με 12 από τους 14 παίκτες να αποχωρούν το ρόστερ «χτίστηκε» από την αρχή και προστέθηκαν Έλληνες όπως οι Σχορτσανίτης, Μπράμος και Ξανθόπουλος. Ωστόσο, κανένας δεν θα φανταζόταν πως «κλειδί» θα αποτελούσε η προσθήκη του Πάνκο. Όχι, επειδή ήρθε ως ο MVP του Ισπανικού Πρωταθλήματος ή επειδή έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, αλλά επειδή συμμετείχε στο trade που έγραψε η ιστορία!

Στο ένα και μοναδικό trade στην ιστορία της EuroLeague ο Τζέιμς Γκιστ ήρθε από τη Μάλαγα τον Δεκέμβριο του 2012 στην θέση του Πάνκο και δέθηκε για... πάντα στην παναθηναϊκή οικογένεια.

*Ήρθαν: Αργύρης Πεδουλάκης, Μάικλ Μπράμος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γάιος Σκορδίλης, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Στεφάν Λάσμε, Γιόνας Ματσιούλις, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Χάρης Γιαννόπουλος, Γιώργος Διαμαντάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χίλτον Άρμστρονγκ, Ντέργουην Κίτσεν, Άντι Πάνκο

Τίτλoι: Κύπελλο, Πρωτάθλημα

2013-14: Αργύρης άσος, Αλβέρτης τελικό

Ο Κώστας Τσαρτσαρής «κρέμασε» την φανέλα του και στην ομάδα επέστρεψαν οι Αντώνης Φώτσης και Μάικ Μπατίστ. Η έλλειψη του σέντερ καλύφθηκε με την επιστροφή του Αμερικανού που «έδεσε» στο πλάι του τον Στεφάν Λάσμε.

Η προσθήκη του Σανγκ Πινγκ έγινε περισσότερο για εμπορικούς λόγους, ενώ σημαντικές ήταν οι παραμονές των Ούκιτς, Ματσιούλις κι ο Αργύρης Πεδουλάκης είχε στα χέρια του ένα γεμάτο ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε στο 5ο παιχνίδι των playoffs της Ευρωλίγκας εκείνη τη σεζόν, ωστόσο κατέκτησε το double με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη που ανέλαβε την ηγεσία (σ.σ. σχεδόν στα μέσα του TOP 16).

*Ήρθαν: Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Νίκος Παππάς, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Αποστολίδης, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Μάικ Μπατίστ, Σανγκ Πινγκ

Τίτλοι: Πρωτάθλημα, Κύπελλο

2014-15 Η ελληνοποίηση και η θητεία Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στηρίζει όσα δήλωσε για ελληνοποίηση του Παναθηναϊκού και φάνηκε διατεθειμένος να «χτίσει» ξανά την ομάδα από την αρχή. Οι Λάσμε, Ματσιούλις έφυγαν, ο Μάικ Μπατίστ ολοκλήρωσε την καριέρα του και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία που στηρίχθηκε σε νέους Έλληνες παίκτες.

Ο Μαυροβούνιος που επιλέχθηκε για ν' αναδείξει τα ελληνόπουλα του Παναθηναϊκού προσπάθησε να δώσει ευκαιρίες σε Παππά και Γιάνκοβιτς, ωστόσο το σύνολο του δεν μπορούσε να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Μανωλόπουλος έγινε ο τέταρτος προπονητής που κάθισε στον πάγκο της ομάδας μέσα σε ένα χρόνο και κάτι μήνες και η ομάδα έχασε το Πρωτάθλημα.

*Ήρθαν*: Ντούσκο Ιβάνοβιτς, Λευτέρης Μποχωρίδης, Εστεμπάν Μπατίστα, Ντε Μάρκους Νέλσον, Έι Τζέι Σλότερ, Αντώνης Κόνιαρης, Μιχάλης Λούντζης, Γιώργος Παπαγιάννης

Τίτλοι: Κύπελλο

2015-16 H τύχη στον... Τζόρτζεβιτς

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας κι εν μέσω capital control ο σχεδιασμός ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το μεγάλο «μπαμ» δεν ήταν άλλο από την πολυπόθητη επιστροφή του Νικ Καλάθη από το ΝΒΑ! Οι προσθήκες των Ραντούλιτσα, Πάβλοβιτς έφεραν ενθουσιασμό. Οι ξένοι πλην του Γκιστ έφυγαν και διατηρήθηκε ο ελληνικός κορμός.

Ωστόσο, η χρονιά πάλι δεν κύλισε ομαλά.

Παρά την ενίσχυση στο ρόστερ της εν μέσω της σεζόν (Ουίλιαμς, Χάντερ, Χέινς), ο Παναθηναϊκός γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό στα playoffs από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν με 3-0, ο Πεδουλάκης πήρε την θέση του Σέρβου τεχνικού.

Κερασάκι στην τούρτα; Το «τέλος εποχής» με το αντίο του μεγάλου, Δημήτρη Διαμαντίδη που ήρθε άδοξα, με τον Βασίλη Σπανούλη να «σφραγίζει» τον τίτλο για τον Ολυμπιακό σε μία σειρά που έληξε 3-1.

*Ήρθαν: Σάσα Τζόρτζεβιτς, Νικ Καλάθης, Όγκνιεν Κούζμιτς, Αλεξάντερ Πάβλοβιτς, Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Τζέιμς Φελντίν, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Τίτλοι: Κύπελλο

2016-17: Ο σχεδιασμός στον Πεδουλάκη, αλλά η συνέχεια στον Πασκουάλ

Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης αποσύρθηκε. Ο Αντώνης Φώτσης ήταν ο συνδετικός κρίκος της... παλιάς ομάδας και ο Νικ Καλάθης χρίζεται νέος ηγέτης της ομάδας.

Η διοίκηση έδειξε εμπιστοσύνη στον Αργύρη Πεδουλάκη που ανέλαβε τον σχεδιασμό της ομάδας και οι μεταγραφές που σημειώθηκαν έκαναν μεγάλη αίσθηση. Μπουρούσης, Σίγνκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς που προερχόντουσαν από μεγάλες σεζόν θα βοηθούσαν τον Παναθηναϊκό να γυρίσει στην ελίτ.

Η χρονιά, ξεκίνησε στραβά και μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα (88-63)... ήρθε η συνεργασία του «τριφυλλιού» με τον Τσάβι Πασκουάλ.

Εκείνη, τη σεζόν είχε αποκτηθεί ο Αλεσάντρο Τζεντίλε που αποχώρησε δύο μήνες αργότερα με απογοητευτικές εμφανίσεις.

Το Κύπελλο κατακτήθηκε, ένας σκληρός αποκλεισμός από την Φενέρ στα playoffs ήρθε, ωστόσο το κλείσιμο ήταν ιδανικό. Η ομάδα μάζεψε τα κομμάτια και σε μία σειρά που κανείς δεν το πίστευε κατέκτησε... παλικαρίσια το Πρωτάθλημα στο 5ο ματς στο ΣΕΦ.

*Ήρθαν: Γιάννης Μπουρούσης, Ντεμέτρις Νίκολς, Κέι Σι Ρίβερς, Κρις Σίνγκλετον, Μάικ Τζέιμς, Κώστας Γόντικας, Πατ Καλάθης

Τίτλοι: Πρωτάθλημα, Κύπελλο

2017-18: Με υλικά και συνταγή Πασκουάλ

Ο Τσάβι Πασκουάλ εκείνο το καλοκαίρι ανέλαβε εξολοκλήρου τον σχεδιασμό της ομάδας. Ο «κοντορεβιθούλης» Λούκας Λεκαβίτσιους ήρθε από τη Ζαλγκίρις Κάουνας, ξένοι όπως οι Τζέιμς, Σίνγκλετον, Ρίβερς, Γκρέιμπριελ παρέμειναν στο ρόστερ, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι... απαρνήθηκε τα κόκκινα του Ολυμπιακού και μετακόμισε στο Μαρούσι.

Από κει και πέρα έγιναν σημαντικές προσθήκες Ελλήνων παικτών που οδήγησαν την ομάδα σε ακόμα Πρωτάθλημα. Παρά τις ηγετικές εμφανίσεις του Νικ Καλάθη το όνειρο του Final 4 τελείωσε ξανά στα playoffs απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης που έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου.

*Ήρθαν: Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ιαν Βουγιούκας, Ζακ Όγκαστ, Λούκας Λεκαβίτσιους, Μάρκους Ντένμον, Ντίνος Μήτογλου, Ματ Λοτζέσκι.

Τίτλοι: Πρωτάθλημα

2018-2019: Ξένη... εκκαθάριση και το τέλος του Πασκουάλ

Σίνγκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς, Γκέιμπριελ... έκλεισαν την θητεία τους στον Παναθηναϊκό και η ομάδα κλήθηκε να καλύψει πολλές «τρύπες».

Τον δρόμο που είχε πάρει ένα καλοκαίρι πριν ο Ματ Λοτζέσκι επέλεξε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ενώ επέστρεψε στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο Γιώργος Παπαγιάννης.

Στην πορεία της χρονιάς ο Τσάβι Πασκουάλ έχασε την εμπιστοσύνη των παικτών και οι... άνευρες εμφανίσεις της ομάδας έφεραν ριζικές αλλαγές.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έκανε τεράστια υπέρβαση και έπεισε τον Ρικ Πιτίνο να κοουτσάρει την ομάδα, παράλληλα έγιναν αλλαγές στο ρόστερ. Ο Λάσμε αποχώρησε, ο Πέιν επέστρεψε αλλά δεν βοήθησε, ενώ αποκτήθηκε και ο ΚιλΠάτρικ.

Το βήμα παραπάνω απέναντι στην πιο πλήρη Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν εφικτό να γίνει στα playoffs της EuroLeague, ωστόσο η ομάδα κατέκτησε για ακόμα μία σεζόν το double.

*Ήρθαν: Στεφάν Λάσμε, Ιωάννης Παπαπέτρου, Κίθ Λάνγκφορντ, Γιώργος Παπαγιάννης, Βαγγέλης Σακελλαρίου, ΝτεΣόν Τόμας

Τίτλοι: Πρωτάθλημα, Κύπελλο

 

Τελευταία Νέα