Μερικά «γκολ» αξίζουν περισσότερο από τα κανονικά (pics & vid)

Δημήτρης Ρούσσος
Μερικά «γκολ» αξίζουν περισσότερο από τα κανονικά (pics & vid)

bet365

Η ActionAid δημιούργησε μια διαφορετική ομάδα ποδοσφαίρου και με τον πρωταθλητή Ευρώπης 2004, Δημήτρη Παπαδόπουλο και την πρωταθλήτρια Ελλάδας, Θωμαή Βαρδάλη ως πρεσβευτές, καθώς και την υποστήριξη του UEFA Foundation υπενθύμισε πως μερικά «γκολ» αξίζουν περισσότερο.

Αργεντινή - Κολομβία με αμέτρητες αγορές και σούπερ αποδόσεις στη Vistabet.gr.

Σε κάθε ποδοσφαιρικό παιχνίδι, όλοι στήνονται στις θέσεις τους, σε γήπεδο και τηλεόραση, ώστε να παρακολουθήσουν γκολ, θέαμα και νίκες. Είναι τα highlights που «μαγνητίζουν», εντυπωσιακές στιγμές που χαράσσονται στη μνήμη και στα δημοσιογραφικά κείμενα, πρωταγωνιστές που χαρίζουν θριάμβους και αποθεώνονται.

Ο ανταγωνισμός οδηγεί τους αθλητές στα άκρα και σε υπερβάσεις. Μήπως όμως έτσι χάνονται οι απλές στιγμές, εκείνες οι όμορφες αντιδράσεις συναδελφικότητας, συμπαράστασης, ευγενούς άμιλλας και χειροκροτήματος στον ηττημένο;

Μιλώντας σε παιδιά, καταλαβαίνει κανείς πως αυτά τα πράγματα μετράνε, ίσως γιατί έξω από τον «στίβο» που το αποτέλεσμα μόνο μετράει, αντιλαμβάνονται ως ουσιώδη τον σεβασμό και τον χειροκροτούν αυθόρμητα, είτε συνδυάζεται με νίκη είτε με ήττα.

Αυτό έκανε και η ActionAid, συλλαμβάνοντας την ιδέα του «football3», μιας μεθοδολογίας που προτείνει ένα αλλιώτικο παιχνίδι. Στο παιχνίδι αυτό δεν μετράνε μόνο τα γκολ, κανείς δεν είναι μόνος του όταν πέφτει και δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Το case study συγκέντρωσε τη «λάμψη» των πρωταθλητών Ευρώπης στο γήπεδο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου. Με τη στήριξη του UEFA Foundation, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδας το 2004, η Θωμαή Βαρδαλή, μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών και πρωταθλήτρια με τον ΠΑΟΚ ενθάρρυναν κορίτσια και αγόρια 12-18 ετών από την ομάδα νέων του Επικέντρου της ActionAid, που πραγματοποιεί τη δράση «Beyond Goals» να παίξουν διαφορετικά, να σκεφτούν εναλλακτικά και να σκοράρουν πολύτιμα γκολ.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουνίου η εκδήλωση περιλάμβανε αρχικά την παρουσίαση του προγράμματος «Beyond Goals» από τον Δημήτρη και τη Θωμαή, μαζί με τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Λίλα Κουντουριώτη, ενώ στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες και με αρχηγούς τον Δ. Παπαδόπουλο και τον Γιάννη Κοντοέ έπαιξαν αγώνα ποδοσφαίρου διάρκειας μισής ώρας, βασισμένο στην πρωτοποριακή μεθοδολογία football 3.

Τι σημαίνει η συγκεκριμένη μεθοδολογία; Η κεντρική ιδέα είναι ότι στο ποδόσφαιρο δεν μετράνε μόνο τα γκολ. Ίσως έρχονται τελευταία σε βαθμό σημασίας, αφού προηγείται το fair play, ο τρόπος με τον οποίον επιτυγχάνονται, καθώς και η αλληλεγγύη, οι ίσες ευκαιρίες, η βοήθεια στον συμπαίκτη ή στον αντίπαλο που έπεσε στον αγωνιστικό χώρο.

Πριν την έναρξη του αγώνα, οι αντίπαλοι ορίζουν τους κανόνες και συμφωνούν σε αυτούς. Μετά το τέλος τους υπάρχει ξανά μια… σύσκεψη, στην οποία οι δυο πλευρές εξετάζουν αν όλα έγιναν με βάση τα συμφωνηθέντα. Εφόσον το fair play έχει τηρηθεί, τότε το σκορ μετράει κανονικά και υπάρχει άξιος νικητής!

«Θέλω μέσα από το Beyond Goals να κάνω τα παιδιά να σέβονται το ένα το άλλο, να μάθουν να συνεργάζονται και να καταλάβουν ότι είναι μια ομάδα. Να βγουν στην κοινωνία και σε οτιδήποτε κάνουν μεγαλώνοντας, να μπορούν να λειτουργούν ομαδικά, γιατί πια δεν υπάρχει ο ένας, δεν μπορεί κανείς από μόνος του να κάνει τίποτα», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ενώ από την πλευρά της η Θωμαή Βαρδαλή ανέφερε: «Το πρόγραμμα δίνει μία ακόμα ευκαιρία να αποδειχθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ενσωμάτωσης, κοινωνικοποίησης και ευαισθητοποίησης, αλλά και ένας τρόπος προώθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου. Είναι μία πολύ όμορφη εμπειρία να βλέπεις αγόρια και κορίτσια να παίζουν μαζί».

Το Beyond Goals πραγματοποιείται μέσα από το Επίκεντρο της ActionAid, ένα κέντρο στήριξης που βρίσκεται στον Δήμο Αθηναίων, για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό. Αυτό εξήγησε μιλώντας στο GWJ η επικεφαλής των τοπικών προγραμμάτων της ActionAid, Γλυκερία Αράπη.

«Είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί παρουσιάζουμε σαν ActionAid ένα πρόγραμμα καινοτόμο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα διεθνή ποδοσφαιρικά κοινωνικά δεδομένα. Το Beyond Goals είναι ένα ποδόσφαιρο διαφορετικό, μια ομάδα μικτή, με αγόρια και κορίτσια, με διαφορετικές ηλικίες, πολιτισμοί, στόχους, ευκαιρίες και όνειρα. Όλοι αυτοί συνεργάζονται κι αποφασίζουν να παίξουν ποδόσφαιρο, όπως το ξέρουμε και όπως δεν το ξέρουμε. Τους κανόνες τους αποφασίζουν τα παιδιά. Είναι κανόνες δίκαιοι, ενθαρρύνονται να σκεφτούν στρατηγικά, πώς θα πετύχουν μαζί τον στόχο τους, παρότι είναι δυο διαφορετικές ομάδες, με τί συνθήκες θα παίξουν ώστε να συμμετέχουν όλοι και να βάλουν γκολ. Για παράδειγμα για να μετρήσει το γκολ πρέπει να περάσει η μπάλα από ένα κορίτσι, γιατί τα κορίτσια και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις και στερεότυπα στην κοινωνία, ειδικά σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο.

Δεύτερος κανόνας, δεν θα μετρήσει το γκολ, αν δεν περάσει η μπάλα από δυο παίκτες. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν, να είναι πρωταγωνιστές, ενεργοί, θαρραλέοι, να μην κρύβονται, να είναι leaders της κοινωνίας και της ίδιας της ζωής τους.

Τρίτος κανόνας, αυτονόητος, αλλά δυστυχώς δεν είναι, ότι όποιος πέφτει πρέπει να τον σηκώνουν οι υπόλοιποι. Τα παιδιά είναι μάρτυρες μιας κοινωνίας που αυτό δεν συμβαίνει. Μαθαίνουν να το κάνουν, σχεδόν αυτόματα κι εμείς φροντίζουμε να το μην το ξεχνούν, ενώ υπενθυμίζεται και σε μας.

Στο τέλος τα παιδιά αξιολογούν την ομάδα, τον εαυτό τους και τους αντιπάλους τους στη βάση αυτών των κανόνων, του fair play. Κερδίζει αυτός που είναι πλήρης, ενδυναμωμένος και δίκαιος».

Το «παρών» έδωσαν και άλλοι πρώην διεθνείς από τη «θρυλική» ομάδα του 2004. Τραϊανός Δέλλας, Αντώνης Νικοπολίδης, Άγγελος Μπασινάς, καθώς κι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιώργος Τζαβέλλας και ο Ειδικός Γραμματέας του ΠΣΑΠ, Σάββας Τσαμπούρης χειροκρότησαν τις προσπάθειες και ως «ειδικοί» υπενθύμισαν σε όλους πως αυτά τα γκολ είναι «χρυσάφι». Σαν αυτά του ΕURO, σαν αυτά τα σπουδαία που πανηγύρισαν στις καριέρες τους. Μάλλον πιο σπουδαία…

*Photo credits: Γεωργία Παναγοπούλου/ActionAid

 

Τελευταία Νέα