Άλεξ Μόργκαν: «Μαμά, εγώ θέλω να παίξω μπάλα...»

Κώστας Ζάλιαρης
Άλεξ Μόργκαν: «Μαμά, εγώ θέλω να παίξω μπάλα...»

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal εντυπωσιάστηκε με τα πέντε γκολ της Άλεξ Μόργκαν στο διαστημικό 13-0 των ΗΠΑ στο Μουντιάλ των γυναικών, έμαθε πράγματα για τη ζωή της 29χρονης επιθετικού και παρουσιάζει την πιο inlfuencial γυναίκα στο ποδόσφαιρο!

Το γυναικείο Παγκόσμιο Κύπελλο που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες σε 9 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, παρουσιάζει συνεχώς ιστορίες που αν τις ψάξει κάποιος λίγο καλύτερα, θα καταλάβει ότι πραγματικά γράφεται ιστορία. Όχι μονάχα στη διοργάνωση, αλλά γενικότερα στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο εν έτει 2019 βιώνει δεδομένα τις καλύτερες στιγμές του, κάνει ντόρο και λαμβάνεται υπόψιν απ' όλο και περισσότερους φιλάθλους στον κόσμο.

Δεν ήταν τυχαία ούτε τα γεμάτα γήπεδα στα παιχνίδια του γυναικείου τμήματος της Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία, ούτε η τρομερή απήχηση που είχαν οι γυναίκες της Γιουβέντους στην Ιταλία, ούτε ο χαμός που έγινε με το φετινό Champions League όπου η Λιόν επέδειξε γι' ακόμα μια χρονιά την ανωτερότητά της επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με σκορ 4-1 στον μεγάλο τελικό.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών, λοιπόν, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έσκασε μια... μεγάλη βόμβα.

Σημειώθηκε το μεγαλύτερο ever σκορ σε παιχνίδι του Μουντιάλ. Κι όχι μόνο στο γυναικείο φύλλο. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΝΔΡΏΝ! Οι Αμερικανίδες, δεν έδειξαν έλεος – για πολλούς δεν έδειξαν ούτε σεβασμό – στην πρεμιέρα τους στον θεσμό απέναντι στην Ταϊλάνδη και κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και το εξωπραγματικό 13-0! Ποτέ ξανά δεν είχε σημειωθεί ανάλογης έκτασης αποτέλεσμα στα χρονικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεξαρτήτως φύλλου, με τις κοπέλες των ΗΠΑ να βάζουν τα ονόματά τους στη χρυσή ποδοσφαιρική ιστορία.

Η 29χρονη αρχηγός της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, Άλεξ Μόργκαν, ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια, πετυχαίνοντας πέντε γκολ και συμμετέχοντας σε συνολικά 8 τέρματα, αφού, είχε και τρεις ασίστ στο παιχνίδι! Και μάλιστα, τα 10 από τα 13 γκολ των θριαμβευτριών σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του φετινού Μουντιάλ!

Η Μόργκαν, έγινε μόλις η 2η παίκτρια στο Μουντιάλ των γυναικών που σκοράρει πέντε φορές σε ένα παιχνίδι, κάνοντάς το σε ηλικία 27 ετών και 199 ημερών, μετά την συμπατριώτισσά της, Μισέλ Άκερς, απέναντι στην Ταϊπέι, τον Νοέμβρη του 1991.

Με τη φανέλα με το εθνόσημο, έχει συμπληρώσει περισσότερες από 160 συμμετοχές και έχει ξεπεράσει τα 100 γκολ. Σε επίπεδο διακρίσεων, έχει να επιδείξει μεγάλες επιτυχίες, ξεκινώντας από το 2011 έγινε η νεότερη στην ιστορία που βρέθηκε στο ρόστερ της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, σκοράροντας τόσο στα ημιτελικά απέναντι στη Γαλλία, όσο και στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο την Ιαπωνία. Το φινάλε, ωστόσο, θα είχε μεγάλη πίκρα και θα την έκανε να δηλώσει πως «ήμουν στην καλύτερη ομάδα, δίχως όμως την επιβράβευση...».

Το 2012 πανηγύρισε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου, έχοντας σκοράρει με κεφαλιά το νικητήριο γκολ στο 123ο λεπτό του ημιτελικού απέναντι στον Καναδά. Και πάλι, όμως, αυτό που ήθελε, ήταν ένα Μουντιάλ...

Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ, με την ομάδα Portland Thorns, για να φτάσει στο 2015 να βιώσει την ευτυχία της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Βέβαια, για εκείνη ήταν ένα τουρνουά μετριότατο έως κακό, αφού ακόμα δεν είχε συνέλθει από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί στον αστράγαλο στα προκριματικά αλλά και από πρόβλημα που είχε αποκομίσει στο γόνατο λίγο αργότερα...

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το 2016, η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ για πρώτη φορά απέτυχε να φτάσει στα ημιτελικά σε μια μεγάλη διοργάνωση. Η πορεία σταμάτησε στον προημιτελικό γύρο, εκεί που η Μόργκαν, κόντρα στη Σουηδία, ναι μεν πέτυχε το γκολ που έστειλε την κόντρα στην παράταση, αλλά στη διαδικασία των πέναλτι αστόχησε στη δική της προσπάθεια από την άσπρη βούλα. «Εκείνη η απογοήτευση είναι πλέον κάθε φορά το κίνητρό μου και το κουράγιο μου, γιατί δεν θέλω να την ξαναζήσω» δηλώνει η 29χρονη επιθετικός.

Το 2017 μεταπηδά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο για να ζήσει το επίπεδο του ανταγωνισμού στην Γηραιά ήπειρο και κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας και το Champions League με τη φανέλα της Λιόν. Άφηνοντας για λίγο πίσω στις ΗΠΑ τον άνδρα της, επίσης ποδοσφαιριστή, Σερβάντο Καράσκο.

Φέτος, κάνει τη νέα της προσπάθεια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας και δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε άλλο πέρα από την μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή στον τελικό και τη διεκδίκηση του τροπαίου. Εντός γηπέδου, έχει αναπτύξει από νωρίς ηγετική φυσιογνωμία, είναι η αρχηγός της Orlando Pride, ομάδα στην οποία ανήκει, όμως, η πιο ουσιαστική και σημαντική δράση της έρχεται έξω από τις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου.

Ούσα πτυχιούχος Πολιτικής Οικονομίας από το Berkeley, η Άλεξ Μόργκαν έχει επιδοθεί σε μια τεράστια προσπάθεια για ισότητα ανάμεσα στον άνδρα ποδοσφαιριστή και τη γυναίκα στο άθλημα. Έχει κινήσει νομικές διαδικασίες και δεν έχει διστάσει να εναντιωθεί στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να προκαλέσει την τεράστια αλλαγή και να φτάσουν οι γυναίκες να αμείβονται όσο και οι άνδρες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και φυσικά με στόχο να προκαλέσει αντίκτυπο και στην Ευρώπη...

Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά της, ξεχωρίζουν εντός κι εκτός γηπέδου. Άλλωστε, μετά και το 13-0 επί της Ταϊλάνδης, την περασμένη Τρίτη, ήταν η μοναδική μαζί με την επίσης έμπειρη συμπαίκτριά της, Κάρλι Λόιντ, που πήγαν στις αντιπάλους τους και τις παρηγόρησαν, αντί να τρέξουν αμέσως να πανηγυρίσουν έξαλλα, όπως το έκαναν οι υπόλοιπες Αμερικανίδες μετά το ιστορικό σκορ στο οποίο έφτασαν.

Δεν είναι τυχαίες, άλλωστε, οι δηλώσεις της... παλαιμάχου παίκτριας της Άρσεναλ και νυν τηλεοπτικής σχολιαστή, Άλεξ Σκοτ, που ανέφερε ότι: «Όταν ήμουν 10 ετών, προσπαθούσα να βλέπω το Μουντιάλ των ανδρών, να βλέπω τον Ρονάλντο να κάνει τις ντρίμπλες του, προσπαθούσα ν' αντιγράψω και να μάθω κινήσεις για να γίνω καλύτερη. Πλέον, τα σημερινά παιδιά και κυρίως τα κορίτσια θα κοιτάζουν την Άλεξ Μόργκαν και θα μελετούν εκείνη, λέγοντας “θέλω να γίνω σαν κι αυτή”».

Η Μόργκαν, συμπεριλήφθηκε στις 100 πιο influencial (με επίδραση στον κόσμο) προσωπικότητες του 2019 στο περιοδικό Time, μαζί με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος αστέρας της Λίβερπουλ και η Αμερικανίδα επιθετικός ήταν οι μοναδικοί από το χώρο του ποδοσφαίρου που βρέθηκαν σε αυτή τη λίστα!

Στα... πιο ανάλαφρα, έχει φωτογραφηθεί με μαγιό για το Sports Illustrated, αποτελώντας μια από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες στο γυναικείο ποδόσφαιρο, έχει γράψει εφτά παιδικά βιβλία και μόλις πέρυσι δοκίμασε και τον... κινηματογράφο! Πρωταγωνίστησε σε ταινία με τίτλο «Alex & Me», φυσικά με αντικείμενο το ποδόσφαιρο και την προσπάθεια μιας μικρής κοπέλας να πετύχει τους στόχους της.

Όλα τα παραπάνω, ξεκίνησαν... πολύ απλά. Σε ένα μικρό κιτρινισμένο χαρτί, όπου είχε γράψει ένα μικρό, αλλά σαφέστατο μήνυμα στη μητέρα της, όταν ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και είχε αρχίσει να κάνει όνειρα για το μέλλον.

«Μαμά, αυτό που θέλω είναι να παίξω ποδόσφαιρο... Με αγάπη, η Άλι σου...».

 

Τελευταία Νέα