Τότεναμ: Ο δικαιωμένος Ποτσετίνο, η ενέργεια και ο ενθουσιασμός

Κώστας Ζάλιαρης
Τότεναμ: Ο δικαιωμένος Ποτσετίνο, η ενέργεια και ο ενθουσιασμός

bet365

Το Gazzettta Weekend Journal αναλύει όλα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν την Τότεναμ στον μεγάλο τελικό του Champions League και τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να παίξουν καθοριστκό ρόλο στην αναμέτρηση με τη Λίβερπουλ.

Από την παρουσία του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στον πάγκο, με τον Αργεντινό να είναι πλέον απόλυτα δικαιωμένος για τη δουλειά του και ν' απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων και της... υπομονής του, στην τρομερή σημασία της παρουσίας του Χάρι Κέιν στην επίθεση, τον ενθουσιασμό που δίνει κίνητρο στην πρωτάρα Τότεναμ στο Wanda Metropolitano, αλλά και την απειρία που μπορεί να προσθέσει πόντους στη Λίβερπουλ.

Πλεονεκτήματα: Ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά, που είναι επί του αγωνιστικού, η επαναφορά των Χάρι Κέιν και Γιαν Βερτόνχεν αυτομάτως συμπεριλαμβάνονται στα πλεονεκτήματα της Τότεναμ σε αυτό τον μεγάλο τελικό της Μαδρίτης. Ο Άγγλος επιθετικός απουσίαζε από τις αρχές του Απρίλη, ενώ, ο Βέλγος αμυντικός είχε... τραβήξει τα πάνδεινα μετά τη διάσειση στο πρώτο ματς των ημιτελικών με τον Άγιαξ και το χτύπημα στον αστράγαλο στη ρεβάνς του Άμστερνταμ. Ο Ποτσετίνο τους έχει και τους δύο διαθέσιμους για να σχεδιάσει το πλάνο νίκης.

Την Τρίτη, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ομάδας και ο Αργεντινός θρύλος, Μάριο Κέμπες, ώστε ν' αντλήσει έμπνευση από εκείνον ο κόουτς των «σπιρουνιών» αλλά και ν' ακούσει ορισμένες συμβουλές. Το γεγονός, δε, πως πρόκειται για αγγλικό τελικό στην πρώτη παρουσία της Τότεναμ σε αυτό το σημείο της διοργάνωσης, βοηθάει τους Λονδρέζους, από τη στιγμή που έχουν πρόσφατες αναμνήσεις από τις κόντρες τους στο πρωτάθλημα και η ανάλυση του αντιπάλου έγινε αυτομάτως αρκετά πιο εύκολη, όπως ισχύει και για τη Λίβερπουλ άλλωστε. Και από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στην περίπτωση των παικτών που θα βρεθούν στ' αποδυτήρια των φιλοξενούμενων στο Wanda Metropolitano, είναι ο ενθουσιασμός και η... άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει πρωτάρες ομάδες σε αυτή την περίσταση. Και το θέμα, όπως έχει αναφέρει και ο Κλοπ, δεν είναι να περιμένει κανείς πως δεν θα γίνουν λάθη, αλλά πως θ' αντιδράσει η κάθε ομάδα σε αυτά τα λάθη...

Μειονεκτήματα: Η απειρία από μια τόσο σημαντική κατάσταση όπως είναι ένας τελικός του Champions League. Η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μπορεί να μην κατάφερε ποτέ να μπει ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ για τη διεκδίκηση του τίτλου και να βγήκε με... συνοπτικές διαδικασίες από την κούρσα, ωστόσο, έφτασε μέχρι τον τελικό της Μαδρίτης ξεπερνώντας αρκετά «κύματα» στην πορεία. Επιπλέον, φέτος, η λονδρέζικη ομάδα ηττήθηκε και στα δυο παιχνίδια από τη Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα, ενώ, σε αγωνιστικό κομμάτι, θα πρέπει να φανεί σε τι βραδιά θα βρεθούν οι δυο μπακ που φέτος κινήθηκαν σε μια γενικότερη μετριότητα.

Ο λόγος για τους Ντάνι Ρόουζ από αριστερά και Κίεραν Τρίπιερ από δεξιά. Ειδικά για τον δεύτερο, είναι ενδιαφέρον να φανεί αν θ' αντιδράσει μετά τον αποκλεισμό του από την αποστολή της εθνικής ομάδας της Αγγλίας για το Nations League, μόλις έναν χρόνια αφότου είχε σκοράρει με απευθείας εκτέλεση φάουλ στα ημιτελικά του Μουντιάλ απέναντι στους Κροάτες, έχοντας ξεχωρίσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Το αστέρι: Ο άνθρωπος που θα βρεθεί στην κορυφή της επίθεσης και θα αυξήσει αυτομάτως τις πιθανότητες της Τότεναμ στην αναμέτρηση του Wanda Metropolitano. Ο Χάρι Κέιν απουσιάζει από το πρώτο ματς των προημιτελικών απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι όταν τραυματίστηκε σοβαρά στον αστράγαλο σε κόντρα με τον Φαμπιάν Ντελφ και θα δηλώσει δυναμικό «παρών» στον μεγάλο τελικό απέναντι στους «κόκκινους», όντας απόλυτα υγιής, δίχως όμως να γνωρίζει κανείς σε τι κατάσταση βρίσκεται από άποψη αγωνιστικής ετοιμότητας. Πάντως, έδειξε ξεκάθαρα με το... σπριντ που έκανε στους πανηγυρισμούς για την επική πρόκριση επί του Άγιαξ στο Άμστερνταμ, ότι είχε πλέον αρχίσει να μετράει αντίστροφα και μόνο χαμόγελο προκαλεί στον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο το γεγονός πως μπορεί ξανά να τον υπολογίζει στα πλάνα του.

Παίκτης – κλειδί: Αυτό το κομμάτι θα μοιραστεί σε δυο πρόσωπα. Ο πρώτος είναι ο Χέουνγκ Μιν Σον. Ο Νοτιοκορεάτης είναι απο τους πιο τίμιους και αποτελεσματικούς ποδοσφαιριστές, έχοντας κληθεί να κουβαλήσει το βάρος των απουσιών των Κέιν και Ντέλε Άλι κατά τη διάρκεια της σεζόν. Εκτέλεσε άψογα την αποστολή του, ειδικά στον επαναληπτικό ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Ποτσετίνο ξέρει ότι μπορεί να βασιστεί με κλειστά τα μάτια και να εφαρμόσει κατά γράμμα τις οδηγίες του στον αγωνιστικό χώρο.

Παίκτης – κλειδί μπορεί ν' αναδειχθεί και ο Μούσα Σισοκό. Έχοντας βραβευθεί ως ο κορυφαίος για τα «σπιρούνια» στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε, ο Γάλλος χαφ βρίσκεται σε χώρο που θα πρέπει να τα βάλει με τους Χέντερσον, Βαϊνάλντουμ, Μίλνερ και Φαμπίνιο, ανάλογα ποιους θα διαλέξει για το χώρο του κέντρου στη Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ. Με την ηρεμία του, τον διασκελισμό του, το stop στις επιθέσεις των «κόκκινων» και τον τρόπο που θα ενισχύσει τον άξονα των Λονδρέζων, ο Σισοκό μπορεί να παίξει τον δικό του καθοριστικό ρόλο.

Προπονητής: Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ζει τ' όνειρό του. Βιώνει ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό παραμύθι. Πέρα από το καθαρά επαγγελματικό κομμάτι, το άγχος και την πίεση αυτών των ημερών, αλλά και τις συνεχείς σκέψεις για το καλύτερο αγωνιστικό πλάνο που οφείλει να παρουσιάσει το βράδυ του Σαββάτου, ο Αργεντινός γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει ν' απολαύσει αυτά τα 24ωρα μέχρι και τον μεγάλο τελικό. Είναι μονίμως χαμογελαστός, αντιλαμβάνεται την ιστορία που έχει ήδη γράψει στον πάγκο της Τότεναμ και που συνεχίζει να γράφει αυτές τις μέρες.

Απολαμβάνει ακόμα και τις συνεντεύξεις Τύπου λέγοντας στους δημοσιογράφους να ρωτούν περισσότερα πράγματα, όπως αρμόζει στην περίσταση. Πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί, κλαίει από χαρά και συγκίνηση, ευχαριστεί το ποδόσφαιρο για όσα του έχει προσφέρει και συνεχίζει να του δίνει. Όχι απλόχερα, αλλά ως επιβράβευση για την τρομερή δουλειά των πέντε χρόνων της παρουσίας του στα «σπιρούνια». Φιλοσοφία που θα μπορούσε να ταιριάξει με αυτή του Γιούργκεν Κλοπ γύρω από το άθλημα και την επίδρασή του στον άνθρωπο. Άλλωστε, ο Γερμανός είναι εκείνος που ... φέρνει περισσότερο σε μεσογειακό τύπο κι όχι ο Ποτσετίνο που ως γνώσιος Λατίνος έχει αίμα που «βράζει».

Κίνητρο: Το κίνητρο της πρώτης φοράς ξεχωρίζει και είναι πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή στην Τότεναμ. Κόντρα σε μια ομάδα που μόλις έναν χρόνο νωρίτερα είχε βρεθεί ξανά στην ίδια θέση και αποχώρησε από το γήπεδο πικραμένη, η Τότεναμ βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία της στον μεγάλο τελικό του Champions League. Ως πρωτάρα, ξέρει ότι πολλοί θα της δώσουν τον τίτλο του αουτσάιντερ, ωστόσο, η νοοτροπία του Ποτσετίνο και των παικτών του είναι τέτοια που αντιλαμβάνονται τόσο το μεγαλείο της στιγμής, όσο και το γεγονός πως μπορούν να βγουν κερδισμένοι από τα δεδομένα του «εμφύλιου».

Ξέρουν τη Λίβερπουλ, ξέρουν τους παίκτες της, ξέρουν πως αγωνίζεται, την έχουν αντιμετωπίσει, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μελετήσουν για πρώτη φορά και αυτό μπορεί να τους βοηθήσει. Μαζί και με το νέο γήπεδο που εν τέλει άνοιξε στο φινάλε της φετινής σεζόν, στην Τότεναμ θέλουν να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή αγωνιστική περίοδο που είχε μεγάλες δυσκολίες. Επιπλέον, δεν γίνεται να παραβλέψει κανείς ότι ίσως δεν συνεχιστεί η συνεργασία του Ποτσετίνο με τον σύλλογο έπειτα από μια ολόκληρη πενταετία κατά την οποία η ομάδα ανέβηκε επίπεδο, οπότε, ο Αργεντινός θα θέλει να κλείσει τον κύκλο με τον ιδανικό τρόπο.

 

Τελευταία Νέα