Super League: Το πρόβλημα της βίας είναι σύνθετο, οι λύσεις απλές! (poll)

Super League: Το πρόβλημα της βίας είναι σύνθετο, οι λύσεις απλές! (poll)

bet365

Με αφορμή την μεγάλη συζήτηση που ξεκίνησε για την απόφαση κατάργησης της ποινής αφαίρεσης βαθμών από τις ομάδες για επεισόδια σε SL και Κύπελλο το G-Weekend αναδεικνύει πέντε βασικές δομές επίλυσης του ζητήματος.

Όπως έχετε διαβάσει πρώτοι στο Gazzetta.gr σχετικά με τον Πειθαρχικό Κώδικα της νέας χρονιάς το πιο σημαντικό που προκύπτει είναι ότι καταργείται ως ποινή η αφαίρεση βαθμών για επεισόδια σε αναμετρήσεις SL ή Κυπέλλου. Με αφορμή το θέμα αυτό το G-Weekend καταγράφει πέντε βασικές παραμέτρους για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος της βίας στα γήπεδα που ναι μεν είναι σύνθετο ως προς την προέλευσή του (σ.σ. καθώς έχει να κάνει και με τα σημερινά κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα) αλλά αρκετά απλό ως προς την επίλυσή του. Ειδικότερα:

1) Ξεκάθαρα άρθρα και ακριβής διατύπωση καταστάσεων με σαφή περιγραφή ποινών στον Πειθαρχικό Κώδικα (σ.σ. για κάθε περίσταση και φυσικά και για τις οριστικές διακοπές αγώνων): Ένα πολύ βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα οι αρμόδιες Πειθαρχικές Αρχές και οι δικαστικοί λειτουργοί είναι οι αρκετές ασάφειες και τα... παραθυράκια των κανονισμών. Ένα σχετικό φετινό παράδειγμα είναι πως για το ίδιο ματς (σ.σ. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός) και την διακοπή του το Πειθαρχικό της Λίγκας αποφάσισε να συνεχίσει ο αγώνας αλλά σε δεύτερο πειθαρχικό βαθμό στην ΕΠΟ κρίθηκε πως το παιχνίδι ορθώς διεκόπη από τον διαιτητή.

Οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί δε σχεδόν κάθε χρόνο στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίες για το πως είναι γραμμένος ο Πειθαρχικός Κώδικας και πως έπρεπε να ήταν πολύ πιο συγκροτημένος και ξεκάθαρος. Τα άρθρα πρέπει να είναι γραμμένα με σαφήνεια για το κάθε τι και να περιγράφουν επακριβώς καταστάσεις και ποινές και φυσικά ακόμα και για την περίπτωση της οριστικής διακοπής ενός αγώνα. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί μία αίσθηση πως ο Πειθαρχικός Κώδικας γράφεται με τέτοια πρόθεση: δηλαδή ώστε να αφήνει κενά σημεία για κάθε είδους ερμηνείες και να δημιουργεί έτσι περισσότερα προβλήματα απ' όσα λύνει.

2) Οι παραδειγματικές τιμωρίες των ταραξιών: Υπό μία έννοια είναι σωστή η άποψη πως οι ομάδες δεν γίνεται συνέχεια να την πληρώνουν για δέκα, πενήντα ή εκατό άτομα που πάνε στο γήπεδο για να προκαλέσουν προβλήματα και μόνο για αυτό. Ο νέος Νόμος του Βασιλειάδη αναφέρει πως όποιος συλληφθεί θα πρέπει πλέον ο εισαγγελέας με την άσκηση της ποινικής δίωξης να του επιβάλλει περιοριστικούς όρους για να μην ξαναπατήσει ποτέ στο γήπεδο, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η δίκη. Εάν παραβεί τους περιοριστικούς όρους τότε κινδυνεύει άμεσα με ποινή φυλάκισης. Είναι μία κίνηση σε σωστή κατεύθυνση αλλά προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν συλλήψεις αλλά και γενικά ενέργειες ώστε αυτοί που όντως προκαλούν τα προβλήματα αυτοί και να τιμωρούνται.

3) Ο ρόλος της Αστυνομίας στα γήπεδα και οι security: Δυστυχώς η Αστυνομία έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις πως δεν μπορεί να χειριστεί τους ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Ελλάδα σωστά. Ακόμα και στον τελικό του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ στο Κύπελλο είχε προβλήματα. Και όλα αυτά σε ένα ματς που είχε μόνο προσκλήσεις στο γήπεδο. Ο καταρτισμός ενός σωστού επιχειρησιακού πλάνου για την Αστυνομία έχει αποδειχθεί μεγάλο "αγκάθι" σε αρκετές περιπτώσεις. Θα πρέπει λοιπόν εδώ και τώρα να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της και εκτός αυτού το ποδόσφαιρο να πάει στο επόμενο βήμα με πιο καταρτισμένους security και στα πρότυπα των stewards του εξωτερικού. Θα είναι δύσκολο; Ναι ισχύει πως θα είναι αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

4) Η ανάληψη των ευθυνών από Λίγκα, ΕΠΟ και ομάδες: Προφανώς και Λίγκα, ΕΠΟ αλλά και ομάδες δεν είναι άμοιρες ευθυνών για το οπαδικό κοινό και τα προβλήματα που φέρνει μαζί του. Μετά από τόσα και τόσα που έχουν γίνει στα γήπεδα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά και όλοι μαζί να κινηθούν με σχετικό πλάνο αλλά και σωστές δράσεις για την επίλυση του προβλήματος.

5) Το κεκλεισμένων των Θυρών και τα μεγάλα πρόστιμα που μπορεί να "πονέσουν" περισσότερο και από αφαίρεση βαθμών: Μέχρι τώρα γινόταν λόγος για τα -3 ή τα -6 και πόσο "εξοντωτικά" μπορεί να είναι. Ωστόσο ενδεχόμενη αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για κεκλεισμένων ή για πρόστιμα μπορεί να "πονέσει" πιο πολύ τις ομάδες. Σκεφτείτε μία ποινή δέκα αγώνων χωρίς κόσμο ή εάν τυχόν γίνουν επεισόδια σε ένα ντέρμπι τιμωρία με κεκλεισμένων σε όλα τα επόμενα ντέρμπι της χρονιάς. Ή επίσης πολύ μεγάλα πρόστιμα, που να κάνουν τις ομάδες να "υποφέρουν" τόσο ώστε να προσπαθήσουν περισσότερο από ποτέ ώστε να μην υπάρξουν ξανά επεισόδια στο γήπεδό τους. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να βρίσκεται και πραγματική θέληση και πρόθεση για επίλυση τέτοιων ζητημάτων. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν γίνεται τίποτα...

 

Τελευταία Νέα