Φερνάντο Βαρέλα: 10 μικρές ιστορίες για το «θηρίο» του ΠΑΟΚ (pics, vids)

Φερνάντο Βαρέλα: 10 μικρές ιστορίες για το «θηρίο» του ΠΑΟΚ (pics, vids)

bet365

Κύριος ήρθε, με το κάπα κεφαλαίο, κύριος φεύγει… Το G-Weekend αποχαιρετάει τον Φερνάντο Βαρέλα με το δέοντα σεβασμό για όλα όσα προσέφερε στον Νταμπλούχο ΠΑΟΚ και με τις κορυφαίες στιγμές που «σημάδεψαν» τα τρία χρόνια της παρουσίας του στην Τούμπα.

100% Επιστροφή* χρημάτων Μπαρτσελόνα - Βαλένθια! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής ήρθε με πολύ κόπο, αρκετές μέρες διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι του 2016. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ στον Μπεκάλι και στην Στεάουα Βουκουρεστίου προκειμένου να κάνει δικό του τον αρχηγό της. Όταν πρωτοήρθε ήταν ο μοναδικός πραγματικός πρωταθλητής (το είχε κατακτήσει δις με την Στεάουα το 2014 και το 2015) στα αποδυτήρια της Τούμπας, τώρα που φεύγει αφήνει πολλούς πρωταθλητές πίσω του.

Σ’ αυτά τα τρία χρόνια δούλεψε σκληρά, «έχτισε» το κορμί του, εξ ου και το παρατσούκλι «The Beast» (το θηρίο) που του «κόλλησε» η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, «ήταν ο ποδοσφαιριστής που περνούσε τις περισσότερες ώρες στο γυμναστήριο, πριν και μετά από κάθε προπόνηση», παραδέχθηκε πριν από λίγες μέρες ο Χοσέ Κάνιας, που θα βαρέθηκε να βλέπει τον Βαρέλα κάτω από έναν πάγκο γυμναστικής και τον Μάτος στον πάγκο των φυσιοθεραπευτών!

Πάντως, ο αμυντικός με καταγωγή από το Κάπο Βέρντε, έπεσε πολύ έξω στις προβλέψεις του περί ανανέωσης του συμβολαίου με τον ΠΑΟΚ. Η προφανής επιθυμία των δύο πλευρών, που εκφράστηκε για πρώτη φορά δημόσια τον περασμένο Οκτώβριο, τελικά δεν έγινε πράξη και είναι κάτι για το οποίο στη Μικράς Ασίας θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους και να έχουν μάθει ενόψει ανάλογων περιπτώσεων στο μέλλον. Καλό είναι να μαθαίνεις από τα λάθη σου για να μην τα επαναλαμβάνεις…

Εκείνο το διάστημα ο Αφρικανός στόπερ έδειχνε να αποτελεί σημαντική «σταθερά» της «ασπρόμαυρης» άμυνας μαζί με τον Χοσέ Κρέσπο, έχοντας εκτοπίσει από την ενδεκάδα τον ακριβοπληρωμένο και εν ενεργεία διεθνή, μέχρι τότε, Εβγέν Χατσερίντι. Όλα έδειχναν πως ήταν σχεδόν επιβεβλημένη η προσπάθεια από πλευράς της διοίκησης για να ανανεωθεί η συνεργασία. Τις παραμονές του αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Βαρέλα δήλωνε «ότι θέλει ο ΠΑΟΚ» για το νέο συμβόλαιο, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Ο MVP της σεζόν 2017-18 περίμενε ένα νέο συμβόλαιο, με αυξημένες απολαβές, πολύ μεγαλύτερες από τα 550.000 ευρώ που εισέπραττε το χρόνο, ένα ποσό το οποίο δεν ήταν κι από τα ακριβότερα συμβόλαια της ομάδας, την στιγμή μάλιστα που ο Χατσερίντι του 1,5 εκατομμυρίου γυάλιζε τον πάγκο…

Το θέμα της ανανέωσης συζητήθηκε για πρώτη φορά πριν από τον αγώνα με το Λεβαδειακό, στην συνάντηση που είχε με τον Ιβάν Σαββίδη. Τι προέκυψε μετά από αυτό το ραντεβού; Μια διάθεση για νέα συμφωνία και τίποτα περισσότερο. «Μιλήσαμε με τον πρόεδρο. Άρχισαν οι συζητήσεις και είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Σε αυτά τα θέματα χρειάζεται χρόνος. Πάντως, ο κ. Σαββίδης μου είπε πως θέλει να μείνω στον ΠΑΟΚ και το ίδιο του είπα και εγώ. Θα υπάρξει αίσιο τέλος και θα μείνω. Αυτή την αίσθηση έχω», υποστήριζε, τότε, ο ποδοσφαιριστής.

Στις επόμενες επαφές, μέσα στον Ιανουάριο του ’19, καταγράφηκε η πρώτη μεγάλη απόσταση στο οικονομικό, η οποία παρά την αισιοδοξία που έβγαζαν προς τα έξω και οι δύο πλευρές «έδειχνε» ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο κόσμος βλέποντας τον Πρίγιοβιτς να αποχωρεί, τους Κρέσπο και Μπίσεβσαρ να ανανεώνουν, άρχισε να πιέζει αφόρητα, μέσω μηνυμάτων στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με τον Βαρέλα στις 22 Ιανουαρίου να κλείνει τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Στους επόμενους μήνες έγιναν πολλά ραντεβού και πολλές συζητήσεις, οι δύο πλευρές φάνηκε και είναι αλήθεια ότι έφτασαν μια ανάσα από τις υπογραφές στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο και πάλι δεν είχαμε συμφωνία. Την 1η Απριλίου ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός είπε να το διασκεδάσει και να χαρεί την ημέρα της Πρωταπριλιάς, τηρώντας το έθιμο με δύο ποσταρίσματα στο Instagram, όπου στο ένα εμφανιζόταν με το στυλό στα χέρια να υπογράφει το… νέο συμβόλαιο, όχι για τρία αλλά για τέσσερα χρόνια! Ένα «αγκάθι» ήταν ο ατζέντης του, με τις παράλογες απαιτήσεις του, ωστόσο και ο ίδιος δήλωνε εκείνο το διάστημα ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΠΑΟΚ».

Ο χρόνος κύλησε, το νερό δεν μπήκε ποτέ στο αυλάκι, Σαββίδης και Βαρέλα τα έλεγαν αρκετά συχνά για το ίδιο θέμα, αλλά τελικά φτάσαμε σε αδιέξοδο. Η διοίκηση των Νταμπλούχων έκανε την τελευταία κίνηση της, μετά τον τελικό του κυπέλλου, εκεί όπου ο Φερνάντο ήταν συγκλονιστικός για άλλη μια φορά, «ανέβασε» κι άλλο στην πρόταση για τριετές κλειστό συμβόλαιο, αλλά το γυαλί είχε ραγίσει, κάτι έδειχνε ότι δεν πρόκειται να ξανά κολλήσει, το παραδέχθηκε μόλις την Παρασκευή ο μάνατζερ του, Πάουλο Τεξέιρα, δηλώνοντας στην Πορτογαλία: «Από την αρχή και οι δύο πλευρές ήθελαν να υπογραφεί νέο συμβόλαιο και να παραμείνει ο Φερνάντο στον ΠΑΟΚ, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος αντί να βρίσκουμε σημεία επαφής, για κάποιον λόγο η απόσταση που μας χώριζε, μεγάλωνε…».

Όση πίεση κι αν δέχθηκε από την οικογένεια και τους γιους του, ο Αφρικανός ποδοσφαιριστής βλέποντας να ανοίγεται η πόρτα για την Σαουδική Αραβία, τα πετροδόλαρα να χοροπηδούν μπρος τα πόδια του, δεν ξανακοίταξε ποτέ πίσω, απάντησε αρνητικά στον ΠΑΟΚ και θα αποχωρήσει με συντροφιά τις αναμνήσεις από τα τρία χρόνια του στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα.

Οι 10 στιγμές του Φερνάντο Βαρέλα

Ο Φερνάντο Βαρέλα ολοκληρώνει την παρουσία του στον ΠΑΟΚ έχοντας προσθέσει στο παλμαρέ του ένα πρωτάθλημα (2019) και τρία κύπελλα (2017, 2018, 2019), μετά από 119 συμμετοχές, 5 γκολ και 5 ασίστ.

Σ’ αυτή την τριετία, 2016-2019, υπήρξαν πολλές στιγμές που σημάδεψαν την παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, με κορυφαία όλων το γκολ που σημείωσε και δεν μέτρησε ποτέ στο περιβόητο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου του 2018.

Ας θυμηθούμε τις 10 καλύτερες στιγμές του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων:

1) 23 Ιουλίου 2016: Η υπογραφή

Η ημέρα που η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε την απόκτηση του από την Στεάουα Βουκουρεστίου, με τον Βαρέλα να υπογράφει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με το «Δικέφαλο». Την ίδια μέρα και η ρουμανική ομάδα ανακοινώνει την μετακίνηση του 29χρονου αμυντικού και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

2) 25 Αυγούστου 2016: Το ντεμπούτο

Ο ΠΑΟΚ τον περίμενε και τον ήθελε στα παιχνίδια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Άγιαξ, αλλά η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με την Στεάουα του στέρησε αυτή τη δυνατότητα. Έτσι το ντεμπούτο του με τη φανέλα του «Δικεφάλου» έγινε στις 25 Αυγούστου του 2016 κόντρα στην Ντιναμό Τιφλίδας, για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Πέρασε στο 76ο λεπτό του αγώνα αντικαθιστώντας τον Χοσέ Κρέσπο, με τον οποίο τα επόμενα χρόνια έγιναν ένα αχτύπητο δίδυμο στο κέντρο της άμυνας.

3) 23 Οκτωβρίου 2016: Γκολ και… αυτογκόλ

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια της τύχης που καθορίζουν την πορεία του κάθε ποδοσφαιριστή και στον Φερνάντο Βαρέλα έμελλε να γίνει «Ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» μέσα σε ένα απόγευμα. Στο πρώτο του ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ με κεφαλιά στο 6ο λεπτό του αγώνα. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής σκόραρε στο 25ο λεπτό σε… λάθος εστία. Με το δικό του αυτογκόλ οι «ερυθρόλευκοι» έφεραν το ματς στα ίσα, σε μία φάση όπου ο Ιντέγε ήταν σε θέση οφσάιντ πριν κάνει το γύρισμα. Αλλά τι τα θυμόμαστε τώρα αυτά…

4) 14 Φεβρουαρίου 2017: Η «βασίλισσα» του

Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου ο αμυντικός από το Κάπο Βέρντε ετοίμασε μια τρομερή έκπληξη στη γυναίκα του για να τις δείξει το πόσο την αγαπάει και να την κάνει πολύ εύκολα να τον λατρέψει. Έστρωσε ένα διάδρομο με τριαντάφυλλα στο σπίτι του, ο οποίος οδηγούσε στο κρεβάτι του. Η σύντροφός του μπήκε, ακολούθησε τα τριαντάφυλλα και έφτασε στο σημείο, όπου την περίμενε μια ανθοδέσμη και ένα δώρο. Μάλιστα λίγες μέρες αργότερα «ξαναχτύπησε» και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) ετοίμασε το πρωινό της κυρίας του στο κρεβάτι. Και τι πρωινό! Τοστ, φράουλες, αυγά, χυμοί και δημητριακά περίμεναν την κυρία Βαρέλα με το που άνοιξε τα μάτια της!

5) 21 Ιανουαρίου 2018: Το χειροκρότημα

Ο «Δικέφαλος» τρέχει ένα τρελό αήττητο σερί νικών, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην κορυφή, με τους «ασπρόμαυρους» να υποδέχονται τον Απόλλωνα Σμύρνης. Η επικράτηση ήταν σχετικά εύκολη (3-0) αλλά η μοναδική μεγάλη φάση που έκαναν οι φιλοξενούμενοι ήταν το σουτ του Ναδάλες, με την μπάλα να χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι του Πασχαλάκη και να καταλήγει άουτ. Η φάση ξεκίνησε από «χοντρή» γκέλα του Βαρέλα, ο οποίος κατάλαβε το λάθος τους και αμέσως ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο. Η κερκίδα ανταποκρίθηκε θετικά και ζεστά, με αποτέλεσμα ο κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ να ευχαριστήσει τον κόσμο της ομάδας για την στάση στο πρόσωπό του.

6) 12 Φεβρουαρίου 2018: Η αγκαλιά

Ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την ΑΕΛ στο γήπεδο της Τούμπας για την 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος Στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης ο «Δικέφαλος» από το κόρνερ του Πέλκα έφτασε στο 2-0 με την κεφαλιά του Βαρέλα. Ο γιος του, Γκουστάβο, ήταν «ball boy» πίσω από την εστία της θύρας 7 και ο Αφρικανός στόπερ έτρεξε προς το μέρος του για να πανηγυρίσουν μαζί. Ο Βαρέλα δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του παίρνοντας αγκαλιά τον γιο του έβαλαν και οι δυο τα κλάματα. «Είναι μία από τις πιο δυνατές στιγμές που έχω ζήσει στη καριέρα μου. Ήταν ένα γκολ που το κυνηγούσα από πέρσι. Όταν το πέτυχα με τον γιο μου πίσω από την εστία ήθελα να το πανηγυρίσω μαζί του. Ήρθε μετά από μια πολύ δύσκολη σεζόν που πέρασα και γι’ αυτό το έβγαλα όλο από μέσα μου. Είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια και βγήκε έτσι όλο αυτό».

7) 11 Μαρτίου 2018: Το γκολ

Μέχρι και ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραδέχθηκε πρόσφατα ότι εκείνο το γκολ του Φερνάντο Βαρέλα από το κόρνερ του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο 90ο λεπτό του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δεν είναι σίγουρος αν έπρεπε να μετρήσει ή να ακυρωθεί: «Καλώς ή κακώς έγινε αυτή η φάση. Δεν εξετάζω ότι αν ήταν γκολ ή οφσάιντ. Ήταν 50-50», είπε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ για το γκολ που στιγμάτισε ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Ο Κομίνης και ο βοηθός Ποντίκης πρώτα το κατακύρωσαν και μετά από πέντε λεπτά αποφάσισαν να μη το μετρήσουν. Ο ΠΑΟΚ έχασε το πρωτάθλημα, αν και συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς, από τις αποφάσεις των αρμόδιων επιτροπών, ενώ ο Βαρέλα έμεινε με το παράπονο...

«Αυτό που θα λέω, είναι πως μου έκλεψαν το πιο σημαντικό γκολ στην καριέρα μου. Μου έκλεψαν το τίτλο που περίμενα και εγώ και η ομάδα για 33 χρόνια να το κατακτήσει . Κάθε φορά που θα το θυμάμαι θα με στεναχωρεί, θα με θυμώνει και θα λέω πως με έκλεψαν».

8) 12 Μαΐου 2018: Οι μάσκες

Ο Φερνάντο Βαρέλα όντως δεν ξέχασε εκείνο το γκολ που του στέρησαν ο Κομίνης και ο Ποντίκης. Είχε την ιδέα και έγινε πράξη η επιθυμία του να εμφανιστούν οι Κυπελλούχοι Ελλάδας στην απονομή του Κυπέλλου, αλλά και στους πανηγυρισμούς, φορώντας μάσκες που είχαν το πρόσωπο του απόντα από εκείνο τον τελικό, λόγω τιμωρίας, Ιβάν Σαββίδη. Έτσι όλοι οι ποδοσφαιριστές, τα μέλη του προπονητικού τιμ φόρεσαν τις μάσκες και πανηγύρισαν την κατάκτηση του κυπέλλου, το οποίο αφιέρωσαν στον μεγαλομέτοχό τους.

9) 13 Μαΐου 2018: Ο MVP

Οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ανακηρύσσουν τον Φερνάντο Βαρέλα ως τον πολυτιμότερο ποδοσφαιριστή της σεζόν 2017-18. Ούτε ο ίδιος δεν το περίμενε, έλεγε πως υπάρχουν καλύτεροι από εκείνον, γι’ αυτό και ξέσπασε σε κλάματα μόλις του το ανακοίνωσαν οι συμπαίκτες του. «Πραγματικά ήταν μια πολύ έντονη σεζόν. Γνωρίζω πως έκανα μια καλή σεζόν αλλά δεν ήμουν μόνο εγώ, ήταν και οι Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Πέλκας, Μαουρίσιο,Πρίγιοβιτς. Περίμενα πως θα πήγαινε αλλού η ψήφος. Αιφνιδιάστηκα γι’ αυτό έκλαψα. Με ανέδειξαν οι συμπαίκτες μου και ήταν τεράστια τιμή. Έκανα μια δουλειά με στόχο να πάρουμε τον τίτλο και σίγουρα ανταμείφθηκα και προσωπικά που έκανα αυτή την καλή χρονιά με την αναγνώριση των συμπαικτών μου».

10) 10 Φεβρουαρίου 2019: Η έκρηξη

Ο ΠΑΟΚ κάνει ότι θέλει τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι-τίτλου της Τούμπας και επιβεβαιώνει με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι αυτός είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αυτή που στο τέλος της χρονιάς θα σήκωνε την «κούπα» του πρωταθλητή. Στο πρώτο ημίχρονο ο «Δικέφαλος» προηγείται 2-0, με τα γκολ του Αντρέ Βιεϊρίνια και του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό… Σε μια απίστευτη έκρηξη, δείγμα της πίστης και της αγάπης προς τον σύλλογο, ο Φερνάντο Βαρέλα απαιτεί χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι των αποδυτηρίων να συνεχίσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές στον ίδιο ρυθμό προκειμένου να φέρουν μετά από 34 ολόκληρα χρόνια το πρωτάθλημα στην Τούμπα!

Ο επίλογος

Από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι και σήμερα, ο ΠΑΟΚ έδωσε συνολικά 154 επίσημους αγώνες σε πρωτάθλημα (90), κύπελλο (30), Πλέι οφ (6) και Ευρώπη (28). Ο Φερνάντο Βαρέλα αγωνίστηκε στους 119 εξ' αυτών, αποτελώντας ένα σημαντικό γρανάζι στην «ασπρόμαυρη» μηχανή.

Ο κόσμος αγάπησε τον Αφρικανό αμυντικό και το έδειξε ουκ ολίγες φορές, εκτιμώντας την προσφορά του.

Ένας αληθινός πολεμιστής…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα