TOP 10: Οι τελικοί της Euroleague που... έσπασαν καρδιές! (vid)

Νίκος Καρφής
TOP 10: Οι τελικοί της Euroleague που... έσπασαν καρδιές! (vid)

bet365

Το Gazzetta Weekend «παίζει» σε κλίμα Final 4 και σας παρουσιάζει τους 10 συναρπαστικότερους τελικούς όλων των εποχών στη Euroleague. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι θρίαμβοι του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να μάθουμε ποιος θα ανέβει στον θρόνο της Ευρώπης. Θα είναι η εντυπωσιακή Εφές του Αταμάν ή μήπως η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη θα επιστρέψει στην κορυφή της Euroleague;

Έφτασε η ώρα να μπούμε για τα καλά σε κλίμα τελικού.

Στο παρελθόν η διοργάνωση μας έχει χαρίσει απολαυστικούς τελικούς, οι οποίοι ήταν ακατάλληλοι για καρδιακούς και σίγουρα θα μνημονεύονται όσα χρόνια και αν περάσουν.

Το gazzetta weekend journal διάλεξε 10 αξέχαστους τελικούς και σας τους θυμίζει.

Φυσικά από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.

1996 Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66

Το πρώτο... αστέρι που έραψε ο Παναθηναϊκός. Στο Παρίσι οι πράσινοι πάτησαν κορυφή σε ένα... απολαυστικό ματς το οποίο κρίθηκε με ένα μπλοκ.

Ο Βράνκοβιτς... έσβησε τα φώτα στον Μοντέρο στην τελευταία φάση του ματς και χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του Μάλκοβιτς.

Ίσως η σημαντικότερη τάπα στην ιστορία της διοργάνωσης στην οποία έλαμψε ο αξεπέραστος Ντομινίκ Ουίλκινς (mvp).

2002 Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89

Το 2002 οι πράσινοι πήγαν μέσα στη Μπολόνια και κατέκτησαν το τρόπαιο μέσα στην έδρα της άλλης φιναλίστ του τελικού.

Πολλοί πίστευαν πως οι Ιταλοί θα πανηγυρίσουν στην έδρα τους, αλλά ο Μποντίρογκα, ο Κουτλουάι και ο x-factor Λάζαρος Παπαδόπουλος είχαν άλλη άποψη.

Σίγουρε οι φίλοι των... πρασίνων δεν ξεχνούν το μεγάλο τρίποντο του «Ίμπο».

2006 ΤΣΣΚΑ-Μακάμπι 73-69

Σε ένα απολαυστικό ματς, οι Ρώσοι κατάφερναν να ανεβούν στον ευρωπαϊκό θρόνο, με τον Θοδωρή Παπαλούκα να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής με 18 πόντους και 7 ασίστ.

Με το σκορ στο 69-66, ο Χόλντεν σκόραρε για το 71-66, 15 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη και η ΤΣΣΚΑ πανηγύρισε στο τέλος.

Η ρωσική αρκούδα... δάγκωσε ξανά στην Ευρώπη.

2007 Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ 93-91

Στο Final 4 της Αθήνας ο Παπαλουκάς έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να χαρίσει την κούπα στην ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε άλλη άποψη.

Ο Μπατίστ έβαλε το καλάθι του ματς, κάνοντας το 89-85, 35 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, υπογράφοντας το 4ο αστέρι. Ο Σισκάουσκας με 20 πόντους, ο Διαμαντίδης με 15 και ο Τομάσεβιτς με 16 ήταν οι κορυφαίοι για τους νικητές σε μια βραδιά που ο φοβερός Παπαλουκάς μέτρησε 23 με 8 ασίστ.

2009 Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ 73-71

Δύο χρόνια μετά είχαμε επανάληψη του έργου της Αθήνας. Ο Παναθηναϊκός είναι μπροστά στα τελευταία δευτερόλεπτα, αλλά ο παλιός γνώριμος Σισκάουσακς μειώνει σε 70-69, 26 δευτερόλεπτα για το τέλος.

Ο Γιασικεβίτσιους με 1/2 βολές κάνει το 73-71 στα 8 δευτερόλεπτα, αλλά ο Σισκάουσκας δεν βρίσκει στόχο στο τελευταίο σουτ και έτσι οι... πράσινοι ανεβαίνουν για 5η φορά στην ιστορία τους στην κορυφή.

2012 ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακος 61-62

Το αξέχαστο βράδυ του Ολυμπιακού στην Πόλη. Μια απίστευτη ανατροπή, αφού ο Ολυμπιακός έχανε με 53-40 στο ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου. Όμως η ομάδα του Ίβκοβιτς επέστρεψε και με το τεράστιο πεταχτάρι του Πρίντεζη, πανηγύρισε την 2η Euroleague της ιστορίας του.

Ο Παπανικολάου είχε 18, ο V-Span σημείωσε 15 και ο Πριντ... τρέλανε τον κόσμο με το νικητήριο σουτ του.

Ίσως η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της Euroleague. Ένα ματς που έδειχνε χαμένο για τους Πειραιώτες, αλλά στο τέλος ο Πρίντεζης... εκτέλεσε εν ψυχρώ τους Ρώσους.

2013 Ολυμπιακός-Ρεάλ 100-88

Το 2013 ο Ολυμπιακός έριξε 100άρα στη Ρεάλ, ενώ όλα έδειχναν... μαύρα για αυτόν στο ξεκίνημα του ματς. Η πρώτη περίοδος έκλεισε με το σκορ στο 10-27 υπέρ της Ρεάλ, αλλά οι ερυθρόλευκοι του Μπαρτζώκα επέστρεψαν για να κάνουν ακόμα μια τεράστια ανάτροπη.

Το τελικό 100-88 τους χάρισε τον 3ο τίτλο στην ιστορία τους σε μια βραδιά όπου Σπανούλης και Λο έκαναν... παπάδες με 22 και 20 πόντους αντίστοιχα.

Ήταν το περίφημο repeat μέσα στο Λονδίνο,

2014 Ρεάλ-Μακάμπι 86-98 (παρ.)

Το 2014 ο τελικός ήταν ακατάλληλος για καρδιακούς. Ο Μπουρούσης με 2 βολές έστειλε το ματς στην παράταση, αλλά εκεί οι Ισραηλινοί παρέσυραν τη Ρεάλ και πάτησαν για ακόμη μια φορά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Ράις ήταν απολαυστικός (όπως και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ) και το κοντέρ... έγραψε 26 πόντους. Με τον Μπλατ στον πάγκο η ομάδα του λαού βρέθηκε και πάλι στο Νο.1 για πρώτη φορά μετά το 2005 και την ομαδάρα του Γκέρσον.

2016 Φενέρ-ΤΣΣΚΑ 96-101

Η Φενέρ του Ομπράντοβιτς έφτασε μια... ανάσα από τον τίτλο, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Χριάπα. Ο Ρώσος πήρε το ριμπάουντ μετά το χαμένο τρίποντο του Ντε Κολό και σκόραρε, 2 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Εκεί 2 βολές του Ντε Κολό (ήταν πρώτος σκόρερ στο ματς με 19) έγραψαν το 96-101 και κλείδωσαν τον τίτλο.

Μετά από 1 χρόνο όμως οι Τούρκοι πήραν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους μέσα στην Τουρκία.

2018 Ρεάλ-Φενέρ 85-80

Η Ρεάλ αποχαιρετούσε τον Ντόντσιτς με τον καλύτερο τρόπο. Στον τελικό ήταν πιο ψύχραιμη στα τελευταία λεπτά από την Φενέρ, η οποία έχασε για 2η φορά σε τελικά μέσα σε 3 χρόνια.

Ο Λούκα με 2/2 βολές έγραψε το 80-71, 1 λεπτό πριν το τέλος. Ο Μέλι μείωσε σε 83-80 στα 15 δευτερόλεπτα, αλλά ο Κοζέρ ήταν ψύχραιμος στις βολές και η κούπα πήγε στην Βασίλισσα. Κοζέρ με 17 και Ντόντσιτς (MVP) ήταν οι καλύτεροι παίκτες των Μαδριλένων. Η Ρεάλ εκείνο το βράδυ έφτανε τους 10 τίτλους.

 

Τελευταία Νέα