Έτσι πάει για το «Three-Peat» ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ!

Έτσι πάει για το «Three-Peat» ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ!

bet365

Υπάρχουν πολλοί, όχι ένας και δύο, λόγοι που ο ΠΑΟΚ θέλει (κι) αυτό το Κύπελλο. Το θέλει για τον κόσμο του, που θα απουσιάζει, για τον αρχηγό του, που λαβώθηκε στο τέλος της σεζόν, για την Ιστορία του.

Ο Πρωταθλητής ΠΑΟΚ έχει ψυχή. Έχει κίνητρο (βλέπε: ντάμπλ) και ψυχολογία στα ύψη, έχει όμως και σημαντικές απουσίες, που δε θα πρέπει να του πάρουν τα μυαλά και να τον γονατίσουν. Οι Πρωταθλητές είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Δεν λύγισαν όταν μέσα στη σεζόν είδαν να τους φεύγει το πιο βαρύ χαρτί τους στην επίθεση, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, όταν έχασαν ενέργεια και μυαλό στη μεσαία γραμμή από τους τραυματισμούς του Βέρνμπλουμ, του Μαουρίσιο και του Βιεϊρίνια.

Ο φετινός ΠΑΟΚ είναι ένα οικοδόμημα στα οποία ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει βάλει γερά θεμέλια. Πάνω σ’ αυτά θα πατήσει για να σταθεί όρθιος και απόψε στο ΟΑΚΑ και να πανηγυρίσει έναν ακόμη τίτλο, τον τέταρτο την τελευταία διετία!

Πίεση στους άλλους

Ο Πρωταθλητής ΠΑΟΚ δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν στο φετινό τελικό. Είναι η καλύτερη ομάδα, το δείχνουν και το «φωνάζουν» τα θαυμαστά επιτεύγματα του. Γι’ αυτό θα κατέβει για πολλοστή φορά (η 16η σε 19 μονούς τελικούς) στην Αθήνα, με ένα και μόνο στόχο: Να ζήσει την στιγμή, να πάρει αυτό το κύπελλο για τον κόσμο του, για τους παίκτες του, για τον οργανισμό και τα στελέχη, για πάρτη του, χωρίς καμία πίεση. Ότι έπρεπε να αποδείξει, το απέδειξε με εμφατικό τρόπο στον περσινό τελικό και καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής πορείας του προς το αήττητο πρωτάθλημα.

Η πρόκληση του νταμπλ δεν είναι αμελητέα για να της γυρίσεις επιδεικτικά την πλάτη, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μια ομάδα, που στα 93 χρόνια ζωής της όχι απλά δεν έχει γευτεί τη γλύκα του, αλλά το διεκδίκησε (και το έχασε) μόνο μια φορά, πριν από 34 χρόνια, αλλά είναι απλά ένα ισχυρό κίνητρο για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει μάθει να παίζει για τους τίτλους. Ήρθε η ώρα δίπλα από τους αυθεντικούς τίτλους να μπει ένας διψήφιος αριθμός: το 10!

Η απουσία του αρχηγού

Είναι η εμβληματική μορφή της νέας έκδοσης του «Δικεφάλου». Ο άνθρωπος που ήρθε στα 22 του στην Ελλάδα και έγινε ο ηγέτης της. Η αύρα του Αντρέ Βιεϊρίνια μπορεί να είναι στο ΟΑΚΑ, αλλά όπως και να το κάνουμε, η απουσία του είναι καθοριστική και σίγουρα δε θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του Ραζβάν Λουτσέσκου, που ψάχνει να βρει λύση για το κενό του αρχηγού. Η μια επιλογή ακούει στο όνομα «Δημήτρης Γιαννούλης», αυτή είναι και η λογική προσέγγιση, με τις όποιες αδυναμίες έχει στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού του, μιλάμε για ένα κανονικό αριστερό μπακ. Η δεύτερη επιλογή ακούει στο όνομα «Χοσέ Κρέσπο». Ο Ισπανός –«για όλες τις δουλειές»- αμυντικός έχει ένα προβάδισμα για να ξεκινήσει στον τελικό, αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα επιλογές και δοκιμές του Ρουμάνου τεχνικού.

Το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί

Είσαι ο Ραζβάν Λουτσέσκου και έχεις τυφλή εμπιστοσύνη στο κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στόπερ, Βαρέλα – Κρέσπο, που υπάρχει αυτή την στιγμή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι κάνεις; Το αφήνεις ως έχει ή δίνεις φανέλα βασικού στον Ίνγκι Ινγκασον, πηγαίνοντας τον Χοσέ Κρέσπο στο αριστερό άκρο; Οι προπονητές δύσκολα θέλουν να επεμβαίνουν και να χαλάνε τις ισορροπίες της ομάδας, αλλά το δίλημμα θα απαντηθεί από τον ίδιο τον Ρουμάνο τεχνικό στον αποψινό τελικό. Από την ημέρα που αποκτήθηκε ο Ισλανδός στόπερ έχει παίξει συνολικά 480 λεπτά, εξ αυτών τα 180’ δίπλα στον Βαρέλα, άλλα τόσα με τον Τόσκα και 120’ με τον Κρέσπο. Κοινώς ψάχνει να βρει χημεία και πατήματα με τρεις διαφορετικούς παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας. Πάντως, ο Δημήτρης Γιαννούλης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να ξεκινήσει στο αριστερό άκρο και να μη χαλάσουν οι ισορροπίες της «ασπρόμαυρης» άμυνας.

Η κλάση του Ντιέγκο

Συνολικά υπάρχουν επτά ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Σάχοφ, Μπίσεσβαρ, Κάνιας Μαλεζάς, που έχουν αγωνιστεί και στους δύο προηγούμενους νικηφόρους τελικούς κυπέλλου και γίνονται οκτώ με τον Πέλκα, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή και στα δύο κύπελλα (2017, 2018). Εξι εξ αυτών θα βρίσκονται και απόψε στο χορτάρι του ΟΑΚΑ με στόχο να κάνουν, όπως και ο «Δικέφαλος» το «three-peat» απέναντι στον ίδιο αντίπαλο!

Πάντως, οι Πρωταθλητές Ελλάδας, ελλείψει των Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο, θα περιμένουν πολλά από την κλάση και την ηγετική φυσιογνωμία του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Το 2017 ήταν ο MVP του τελικού στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου και σκόρερ για τους «ασπρόμαυρους». Ο Ολλανδός αποτέλεσε κινητήριο μοχλό και στον περσινό τελικό, αγωνιζόμενος ως αριστερός χαφ, κέρδισε το πέναλτι, στο οποίο αστόχησε ο Πρίγιοβιτς, ενώ φέτος μοιάζει να είναι αυτός που θα πρέπει να βγει μπροστά και να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Δύναμη τα «στημένα»

Οι στημένες μπάλες είναι το δυνατό κομμάτι του ΠΑΟΚ και εκεί όπου ποντάρει πολλά και στον αποψινό τελικό. Η δουλειά που έχει γίνει από τον βοηθό του Λουτσέσκου, Κριστιάνο Μπάτσι, είναι άκρως εντυπωσιακή και αποτελεσματική, όχι μόνο στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και σ’ αυτό της άμυνας, άλλωστε ο 43χρονος Ιταλός έπαιξε ποδόσφαιρο ως κεντρικός αμυντικός φτάνοντας κάποια στιγμή στην καριέρα του να ανήκει στην Ρόμα. Δουλεύει με τους παίκτες γύρω από την τακτική στις στημένες φάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία, θυμηθείτε απλά πως σκόραραν οι «ασπρόμαυροι» στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ: Κόρνερ ο Ελ Καντουρί στο πίσω δοκάρι, πρώτη κεφαλιά ο Βαρέλα, δεύτερη ο Μαουρίσιο και γκολ.

Ολο και κάτι θα έχει κρατημένο στο συρτάρι του ο Κριστιάνο Μπάτσι για να το εμφανίσει απόψε στο χορτάρι, έχοντας δουλέψει με τους παίκτες σε μεγάλο κομμάτι της τελευταίας προπόνησης πάνω στις λεγόμενες στατικές φάσεις. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε και στον περσινό τελικό από στημένη μπάλα, με το εκπληκτικό σε εκτέλεση φάουλ του Αντρέ Βιεϊρίνια. Φέτος, ο αρχηγός θα λείπει, αλλά για τέτοιες μπάλες υπάρχει το μαγικό δεξί πόδι του συμπατριώτη του Σέρτζιο Ολιβέιρα.

 

Τελευταία Νέα