Το Champions League των πλούσιων οπαδών...

Δημήτρης Βέργος
Το Champions League των πλούσιων οπαδών...

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τα βήματα της Premier League που πρέπει να ακολουθήσει η UEFA βάζοντας πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων των φιλοξενούμενων οπαδών, οι οποίοι πλέον εξοντώνονται οικονομικά.

Οι σκέψεις των ομάδων και της UEFA για τη δημιουργία ενός Super Champions League, για να αντικαταστήσει τον θεσμό από το 2024 και έπειτα, σε σύγκριση με το μοντέλο που τρέχει ως σήμερα, αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ουσιαστικά, όμως, είναι ένα βήμα για να εδραιώσει ακόμα περισσότερο τους δυνατούς οικονομικά συλλόγους, εκτοπίζοντας τους ασθενέστερους, οι οποίοι μιλώντας με εμπορικούς όρους δεν «πουλάνε» το ίδιο. Άλλωστε η UEFA ήδη δίνει περισσότερα εισιτήρια συμμετοχής σε ομάδες από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Εκτός όμως από τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, από το Champions League εκτοπίζονται οικονομικά και οπαδοί, καθώς μόνο οι ισχυροί και σε αυτό το κομμάτι είναι σε θέση να κλείσουν μια θέση στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς των ομάδων τους. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι νέο, ωστόσο η πολιτική της Μπαρτσελόνα να τοποθετήσει στα 119 ευρώ τις τιμές των εισιτηρίων για τους φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ στο Καμπ Νου, απλά έφερε ξανά το πρόβλημα στην επιφάνεια.

Οι πρώτοι που το είχαν αναδείξει ήταν εκείνοι της Μπάγερν Μονάχου, οι οποίοι σχεδόν σε κάθε εκτός έδρας αγώνα των Βαυαρών στο Champions League τα τελευταία χρόνια αναρτούν πανό διαμαρτυρίας για την πολιτική που έχει καθιερωθεί με ακριβά εισιτήρια για τους φιλοξενούμενους οπαδούς. Όπως το έπραξαν και στο τελευταίο φετινό εκτός έδρας παιχνίδι τους στη διοργάνωση απέναντι στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, με τους φίλους των Κόκκινων μάλιστα να τους χειροκροτούν, καθώς και εκείνοι στην Αγγλία είχαν πρωτοστατήσει πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Φέρνοντας την κουβέντα στην Premier League, μόλις τον περασμένο Φλεβάρη η λίγκα αποφάσισε να διατηρήσει για ακόμα τρία χρόνια το μέτρο με το πλαφόν που υπάρχει στα εισιτήρια των φιλοξενούμενων οπαδών. Ένα μέτρο που ισχύει από το 2016 και αποτέλεσε μια νίκη των οπαδών στο Νησί, οι οποίοι «ξεζουμίζονταν» οικονομικά. Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί όχι μόνο από τους φίλους της Λίβερπουλ, αλλά και από οπαδούς αρκετών ακόμα ομάδων της Premier League, οι οποίοι τα τελευταία τρία χρόνια στα εκτός έδρας ματς πληρώνουν το πολύ 30 λίρες, τη στιγμή που έδιναν ακόμα μέχρι και 62 λίρες για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους σε γήπεδα όπως το Emirates της Άρσεναλ.

Η UEFA οφείλει να δει το πρόβλημα που υπάρχει και να ακολουθήσει την κίνηση της Premier League από τη στιγμή που οι αντιδράσεις που έχουν προκύψει από τος οπαδούς είναι ανάλογες. Και δεν είναι μόνο η Μπαρτσελόνα που το εκμεταλλεύτηκε, αλλά και η Τότεναμ, η οποία καθόρισε την τιμή των εισιτηρίων για τους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι στο Tottenham Hotspur Stadium στις 60 λίρες, ενώ στην Premier League για το ίδιο εισιτήριο, στο ίδιο ματς, η τιμή ανερχόταν στο μισό λόγω του περιορισμού που υπήρχε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν αναγνώρισε την αναγκαιότητα τοποθέτησης πλαφόν στα εισιτήρια των εκτός έδρας οπαδών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον αν και πότε θα προχωρήσει σε ενέργειες για την καθιέρωση ενός ανάλογου μέτρου με αυτό που ισχύει στην Premier League.

«Ξέρουμε το πρόβλημα και θα ήταν καλό να κάνουμε κάτι και να βάλουμε ένα όριο στις τιμές. Είναι απαράδεκτο οι εκτός έδρας οπαδοί να πληρώνουν εισιτήρια σε πέντε φορές υψηλότερη τιμή από τους οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας. Η λύση είναι να αποφασίσουμε ποια θα είναι η υψηλότερη τιμή που θα χρεώνονται οι οπαδοί των φιλοξενούμενων. Το ποδόσφαιρο παίζεται για τους οπαδούς, στους οποίους αν δεν συμπεριφερόμαστε σωστά ή αν αυτό γίνεται με διακρίσεις σε σχέση με τους οπαδούς των γηπεδούχων ομάδων, τότε αυτό είναι εντελώς λανθασμένο», είχε αναφέρει ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Η UEFA καλείται πλέον να πάρει αποφάσεις ώστε το Champions League να μην είναι μόνο για τους πλούσιους της εξέδρας. Άλλωστε από την πολιτική που ακολουθείται ζημιώνονται όλοι καθώς έχει άμεση συνέπεια και στους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας. Ενόψει της ρεβάνς στο Άνφιλντ, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα θα κληθούν να πληρώσουν κι αυτοί το εισιτήριο στα 119 ευρώ. Και όχι ως εκδίκηση, αλλά προκειμένου να αποζημιωθεί με 31 ευρώ ο κάθε φίλος της Λίβερπουλ που πλήρωσε τα τσουχτερά εισιτήρια του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη...

 

Τελευταία Νέα