93 χρόνια ΠΑΟΚ και «τα μυαλά μας πονάνε ακόμη»! (pics, vids)

93 χρόνια ΠΑΟΚ και «τα μυαλά μας πονάνε ακόμη»! (pics, vids)

bet365

Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, ο Π.Α.Ο.Κ., ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους συμπληρώνει 93 χρόνια ζωής και ετοιμάζεται να ζήσει τα καλύτερα γενέθλια της υπόλοιπης ζωής του!

100% Επιστροφή* χρημάτων Ίντερ - Ρόμα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ακόμη και τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η ιστορική ασάφεια που διαιωνίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, για το πότε κατατέθηκε, πότε εγκρίθηκε το καταστατικό και πότε είναι η ημέρα γιορτής, έχει προκαλέσει μια σύγχυση. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ακόμη και τα γενέθλια του Π.Α.Ο.Κ. δε θα μπορούσαν να είναι μια συμβατική, απλή και τετριμμένη διαδικασία.

Από τις διαφωνίες για την ακριβή ημερομηνία (12 Απριλίου που ορίζεται από το καταστατικό του Ερασιτέχνη ως η «Ημέρα ΠΑΟΚ»), μέχρι και το πώς τον αγαπάει και πώς το εκφράζει επίσης... Η κοινή συνισταμένη είναι δύσκολο να βρεθεί.

O Π.Α.Ο.Κ. «φωνάζει» αυτό που τον καθορίζει εδώ και 93 χρόνια: το διαφορετικό! Ακόμη και στα «γενέθλιά» του. Ακόμη και το πώς νιώθει ο καθένας τον Π.Α.Ο.Κ. στην ψυχή του έχει –σ’ αυτόν τον σύλλογο- εκατοντάδες εκδοχές, αλλά όπως και να το κάνουμε η ημέρα αναγνώρισης του Σωματείου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ’ αριθμόν 822 απόφαση, είναι αυτή κατά την οποία πήρε σάρκα και οστά ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών, ο Π.Α.Ο.Κ.

Και αυτό έγινε σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 1926, το αναφέρει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το έγγραφο της ρύθμισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο παραχωρήθηκε η έκταση συνολικού εμβαδού 29.284τ.μ. από το Τ.ΕΘ.Α. για την κατασκευή του νέου γηπέδου:

«Παραχωρείται άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για ενενήντα εννέα (99) έτη στο ερασιτεχνικό Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών» (Π.Α.Ο.Κ.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε με την αριθ. 822/1926 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στο εξής «Σωματείο», έκταση συνολικού εμβαδού 29.284 τ.μ., η οποία βρίσκεται στο Δήμο Θεσσαλονίκη».

Ο Π.Α.Ο.Κ. εκφράζει 93 χρόνια τη διαφορετικότητα, με απλά λόγια, δεν μπορείς να νιώσεις Π.Α.Ο.Κ. αν δεν είσαι Π.Α.Ο.Κ.! Το έχουμε πει, το έχουμε γράψει και επιμένουμε...

Ο Π.Α.Ο.Κ. δεν είναι τίτλοι, νίκες, γήπεδο, χαρές και λύπες. Εκφράζει πάντα το «κάτι παραπάνω». Ο λαός του, από τα φτωχά στρώματα της πόλης, έμαθε να είναι υπερήφανος, κιμπάρης, μπροστάρης σε κινήματα και επαναστάσεις.

Αυτά τα τέσσερα ιερά γράμματα, ο Π.Α.Ο.Κ., πρεσβεύουν αμέτρητα ιδανικά και αξίες, ανθρώπους που έχασαν ξαφνικά τα πάντα και βρήκαν ζεστασιά ανάμεσα σε τέσσερα γράμματα, ένας σύλλογος γεμάτο συμβολισμούς και μύθους. Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ, «μπιζίμ ΠΑΟΚ», όπως έλεγαν και οι ιδρυτές του, όπως έχει διηγηθεί ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος: «Ο πατέρας μου πήγαινε στον ΠΑΟΚ. Είχε φτιάξει ένα μεγαλούτσικο πανό με χαρτόνι όπου εγώ του έγραψα με μεγάλα γράμματα «Μπιζίμ ΠΑΟΚ»: Ο δικός μας ΠΑΟΚ ! Τιμούσε έτσι και όλους τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης απ’ όπου καταγόταν. Όταν έχανε ο ΠΑΟΚ έφτανε στο σπίτι σιωπηλός και με διπλωμένο το πανό χωρίς όρεξη για κουβέντα».

Ο ΠΑΟΚτσής ζει πρωτόγνωρα συναισθήματα γι’ αυτό τα φετινά 93α γενέθλια θα είναι πολύ διαφορετικά από τα προηγούμενα. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Από το πρωτάθλημα, που έρχεται μετά από 34 ολόκληρα χρόνια δίψας και νηστείας; Από την προσμονή για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του ή μήπως από τα σχέδια για τη νέα Τούμπα;

Όλα μοιάζουν σαν ένα παραμύθι για τον πιο υπομονετικό λαό στον πλανήτη γη, όνειρα σε άσπρο και μαύρο φόντο, που γίνονται πραγματικότητα, χάρη σ’ έναν Πόντιο, ευγενή ομογενή από την Σάντα της Γεωργίας, που το 2012 ήρθε στα πατρογονικά εδάφη, αγκάλιασε τον μεγαλύτερο σύλλογο και καμάρι της Μακεδονίας, τον έκανε πρωταγωνιστή, τον έκανε πρωταθλητή.

«Ορισμένοι μπορεί να φανταστούν πως είμαι περαστικός. Όλοι είμαστε περαστικοί σε αυτή τη Γη. Εμένα όμως μου φαίνεται πως ήρθα στο σπίτι μου», είχε πει με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Συλλόγου, ο Ιβάν Σαββίδης.

Ίδρυση

Για την ίδρυση του συλλόγου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει:

«Η ίδρυση του ΠΑΟΚ πέρασε από πολλά στάδια που ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο του 1925 και ολοκληρώθηκαν στις 20 Απριλίου 1926 με την επίσημη αναγνώριση της ομάδας από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι διαδικασίες κινήθηκαν στα τέλη του 1925 από διοικητικά και ποδοσφαιρικά στελέχη που προέρχονταν από το πολιτιστικό σωματείο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης. Αρχικός σκοπός ήταν να διαχωριστεί το αθλητικό κομμάτι από το υπόλοιπο σωματείο που είχε δημιουργηθεί ως συνδετικός κρίκος των Προσφύγων της Πόλης και να λειτουργήσει με ανεξάρτητη διοίκηση.

Το πρώτο καταστατικό

Το αρχικό καταστατικό της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης άλλωστε προέβλεπε αυτή την εξέλιξη με το άρθρο 27 που ανέφερε «Εάν εν το κοινωνιολογικό τμήματι ιδρυθεί και αθλητικό τμήμα, δύναται τούτο να καταρτισθεί ανεξάρτητον και υπό ιδίαν ονομασίαν, συμφώνως προς τους κανονισμούς της Ολυμπιακής Επιτροπής». Οι άνθρωποι που πήραν αυτή την πρωτοβουλία ξεκίνησαν με σκοπό να προσθέσουν απλά τον όρο «Αθλητική» στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, αλλά βρήκαν εσωτερικά εμπόδια και η διοίκηση που είχαν εκλέξει κρίθηκε νομικά παράτυπη επειδή δημιουργήθηκε έπειτα από διοικητικό συμβούλιο και όχι από Γενική Συνέλευση.

Η «μάχη» ανάμεσα στις δύο πλευρές είχε μεγάλη διάρκεια και η κοινή Γενική Συνέλευση που έγινε στις 7 Μαρτίου 1926 για να λύσει ένα πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Δεκέμβριο του 1925 έφερε την απόλυτη διάσπαση. Μετά από εσωτερικές συνεννοήσεις όσοι ήταν αντίθετοι στην αποκοπή δημιούργησαν κοινό μέτωπο και πήραν την διοίκηση του Αθλητικού σωματείου. Με 92 ψήφους ο Νίκος Πετρόπουλος αναδείχθηκε πρόεδρος και ισοβάθμησε με τον Αριστείδη Μίσιο που ήταν και αυτός στο πλευρό του.

Οι ποδοσφαιριστές που είχαν πρωτοστατήσει στον διαχωρισμό δεν δέχθηκαν την εξέλιξη και έστειλαν ανακοίνωση στις εφημερίδες κατά της διοίκησης που είχε προκύψει. «Δηλώνουμε ότι ανήκαμε και ανήκουμε πάντα στο πρώτο νόμιμο Διοικητικό Συμβούλιο και τελούμε υπό τας διαταγάς του. Δε δεχόμαστε να διοικηθούμε από εσάς, έστω και εάν νομιμοποιηθείτε». Η απάντηση της νέας διοίκησης της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν η διαγραφή των ποδοσφαιριστών που υπέγραψαν την ανακοίνωση και η παραπομπή τους στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης.

Και το όνομα αυτού... ΠΑΟΚ

Η άλλη πλευρά αντέδρασε στο γήπεδο και στις 28 Μαρτίου 1926 στη Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό με την ονομασία «Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών». Η ήττα με 5-0 ήταν το λιγότερο αναμενόμενη, αφού οι προστριβές δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια για προπονήσεις και καθαρό μυαλό.

Η επόμενη κίνηση ήρθε στις 30 Μαρτίου 1926, ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών»» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο, προκειμένου οι διαδικασίες να πάρουν επίσημο χαρακτήρα.

Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας και στην οποία εκλέχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας “Λήθη” που κάπνιζε.

Ποδόσφαιρο

Τον Δεκέμβριο του 1926 η ποδοσφαιρική ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. έπαιξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι στην ιστορία του συλλόγου και κέρδισε την ομάδα Νέα Γενεά με 3-1. Σύντομα κατάφερε να επικρατήσει και ενάντια σε όλες τις ομάδες της Α’ κατηγορίας της Θεσσαλονίκης (ομάδες όπως ο Άρης, ο Ηρακλής και ο Θερμαϊκός) και να κερδίσει τον τίτλο. Αναδείχθηκε πρωταθλητής Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά το 1937 και την ίδια χρονιά ο Ντίνος Σωτηριάδης έγινε ο πρώτος παίκτης της ποδοσφαιρικής ομάδας που αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος. Δύο χρόνια αργότερα, το 1939, έπαιξε για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας όπου έχασε από την ΑΕΚ με 2-1 και δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο.

Το πρώτο «σπίτι» όλων των Κωνσταντινουπολιτών της Θεσσαλονίκης, στο Συντριβάνι, χτίστηκε με αίμα και ιδρώτα, δίπλα ακριβώς από τα εβραϊκά μνήματα της πόλης. Κι από εκεί αναγκάστηκε να «ξεσπιτωθεί», για να χτιστεί η Θεολογική σχολή του ΑΠΘ, να ψάξει και τελικά να βρει το «λιμάνι» του, στην περιοχή των προσφύγων, την Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ θρήνησε δύο παιδιά του, στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του ’40. Σωτηριάδης και Βατίκης έπεσαν νεκροί στο πεδίο της μάχης. Δημιούργησε την πρώτη σπουδαία ομάδα στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ο Λάμπης Κουϊρουκίδης έρχεται από την Δόξα Δράμας, μαζί με τους Παπαδάκη - Γιεντζή «χτίζεται» μια σπουδαία επιθετική τριπλέτα και η τριετία 1953-1956 αποτελεί την πρώτη χρυσή εποχή του συλλόγου. Πρόγιος, Κεμανίδης, Χασιώτης, Πετρίδης, Καλογιάννης, Τσίντογλου, Αγγελίδης, Χουρβουλιάδης αποτελούν τα μέλη της ομάδας, που υπό τις οδηγίες του Νίκου Πάγκαλου, κατά βάση, κατακτά τέσσερα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα ο Αυστριακός Βίλι Σέφτσικ αρχίζει το παιδομάζωμα κι από τα μάρμαρα του Διοικητηρίου «ξεφυτρώνει» στην Τούμπα το «άνθος» του Γιώργου Κούδα.

Ο Π.Α.Ο.Κ. έδωσε στην Τούμπα τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Α’ Εθνική κατηγορία και έχει να υπερηφανεύεται, ότι από εκείνο το μεσημέρι της 25ης Οκτωβρίου του 1959 δεν έχει λείψει ποτέ από τα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτός και οι δύο «αιώνιοι» της Αθήνας. Στον πρώτο αγώνα του ο Δικέφαλος υποδέχτηκε και νίκησε με 3-2 τον Μέγα Αλέξανδρο Κατερίνης, «πρόγονο» του Πιερικού, τέσσερα χρόνια μετά έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα, που αποχώρησε από το γήπεδο (27 Νοεμβρίου 1963, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια) γιατί δεν άντεχε στο πετσί του την αδικία.

Ο… σπόρος για τη δημιουργία της σπουδαίας ομάδας του ’70 θα πέσει στο χορτάρι της Τούμπας, κάπου στα τέλη του ’60. Κι έχει ονοματεπώνυμο: Γιώργος Παντελάκης. Ο ευφυής και διορατικός παράγοντας θα χτίσει μια εκ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων όλων των εποχών. Ο ερχομός του Λες Σάνον, αλλάζει τα δεδομένα, που με τις προσθήκες των Γούναρη, Ματζουράκη, Μπέλλη, Ιωσηφίδη και την επιστροφή του Κούλη Αποστολίδη από τις ΗΠΑ, στην παρέα των Κούδα, Σαράφη, Φουντουκίδη, Παρίδη, Ασλανίδη, ενισχύουν σημαντικά τον «Δικέφαλο».

Ο πρώτος τίτλος ήρθε τον Ιούλιο του 1972 και στην ούγια έγραφε: Γιώργος Κούδας. Ο Π.Α.Ο.Κ. σιγά σιγά άρχισε να παίζει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, επικράτησε σ’ έναν επεισοδιακό αγώνα του Άρη με 1-2, χάρη σε δύο γκολ του Κούλη Αποστολίδη, για τα προημιτελικά της διοργάνωσης και αφού ξεπερνά και το εμπόδιο της Λαμίας προκρίνεται στον τελικό της 5ης Ιουλίου 1972. Ήταν η πέμπτη φορά που ο Δικέφαλος συμμετείχε σε τελικό και η τέταρτη που κατέβαινε στην Αθήνα για να διεκδικήσει το κύπελλο Ελλάδας! Τα δύο γκολ του «Μεγαλέξανδρου» του δίνουν το πρώτο τρόπαιο απέναντι στον Παναθηναϊκό του Δομάζου.

Σε μια σπουδαία χρονιά, η οποία συνοδεύεται και από την πορεία της ομάδας ως τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, οι «ασπρόμαυροι» στον τελικό της 17ης Ιουνίου 1974 στη Νέα Φιλαδέλφεια, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον Ολυμπιακό. Ήταν ο πρώτος τελικός στην ιστορία της διοργάνωσης, που κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Σάνον είχε φροντίσει στο τελευταίο ταξίδι στην Αγγλία να πάρει ειδικές εμφανίσεις για τον τελικό και οι θριαμβευτές ποδοσφαιριστές του Π.Α.Ο.Κ. ανέβηκαν στο θρόνο με τις μοναδικές φανέλες, που δεν φόρεσαν ποτέ ξανά. Το συναρπαστικό 2-2 της κανονικής διάρκειας, οδήγησε τον τελικό στην παράταση κι από εκεί στα πέναλτι, όπου ο Κούλης Αποστολίδης έδωσε τη χαριστική βολή (4-3) στους «ερυθρόλευκους» και έστειλε την κούπα στη Θεσσαλονίκη.

Προς τα τέλη του 1974 ο Σάνον θα αποτελέσει παρελθόν, ο Γκιούλα Λόραντ θα τον διαδεχθεί κι αφού το μεσημέρι της 4ης Ιανουαρίου 1976 θα αποδείξει με το εμφατικό 0-4 επί του Ολυμπιακού ότι ήρθε η ώρα του, ο Π.Α.Ο.Κ. θα στεφθεί πρωταθλητής Ελλάδας στο τέλος της σεζόν 1975-’76. Ένα τελευταίο εμπόδιο υπήρχε στο δρόμο προς τον τίτλο, με τον Δικέφαλο να υποδέχεται την ΑΕΚ στις 2 Μαΐου 1976. Όταν ο Νέτο Γκουερίνο σκοράρει από κοντά, οι πανηγυρισμοί θα ακουστούν ως το Βαρδάρι! Αυτό ήταν ο ΠΑΟΚ κατακτούσε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα, σφραγίζοντας την πρωτοκαθεδρία του με το εντυπωσιακό 3-1 επί του Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο.

Το 1985 είναι η χρονιά που η πόλη της Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 2.300 χρόνια ζωής. Η χρονιά που θα στεφθεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ελλάδας. Με μια όχι και τόσο σπουδαία ομάδα, σαν αυτή της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά με μια ομάδα, που υπό την καθοδήγηση του Αυστριακού Βάλτερ Σκότσικ, ήξερε τι ήθελε μέσα στο γήπεδο.

Στα χρόνια πριν τον τελικό του 2001, οι φίλοι της ομάδας έχουν να θυμούνται επιβλητικό 6-1 (η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του Ολυμπιακού) ανήμερα του Αγίου Νικολάου, 6 Δεκεμβρίου 1987 στις Σέρρες, κάποιες αναλαμπές με καλές πορείες, όπως το 1988, αλλά η έξοδος στην Ευρώπη ήταν το μοναδικό έπαθλο, κάπως έτσι έζησαν το «Έπος του Χάιμπουρι» το 1997 και την πρόκριση επί της Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, χάρη στο γκολ του Ζήση Βρύζα.

Το βράδυ της 12ης Μαΐου 2001, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας όντως «έσπασε ο διάολος το ποδάρι του», όπως απείλησε να συμβεί ο Σωκράτης Κόκκαλης λίγες μέρες νωρίτερα, με τον διαλυμένο κατ’ άλλα «ΠΑΟΚ του Μπατατούδη» να συντρίβει με 4-2 τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Ο Γιώργος Μπατατούδης έμεινε στην ιστορία ως ο μεγαλομέτοχος, που δεν πανηγύρισε ούτε έναν από τους (δύο) τίτλους, που κατέκτησε η ομάδα επί δικής του εποχής! Απών το 2001, το ίδιο και το 2003 στην Τούμπα, με τον Π.Α.Ο.Κ. να περιμένει 33 χρόνια για να πάρει τη ρεβάνς της ήττας του στο Καυτανζόγλειο από τον Άρη. Ο Γιώργος Γεωργιάδης βρήκε δίχτυα στο 25ο λεπτό του τελικού της 17ης Μαΐου 2003, αλλά ώρες πριν οι ευφυείς ΠΑΟΚτσήδες θα βγάλουν το σύνθημα, που θα γίνει Εθνικό «ύμνος», ένα χρόνο μετά στα γήπεδα της Πορτογαλίας: «Σήκωσε το…»!

Η εποχή του Ιβάν Σαββίδη σημαδεύτηκε με την κατάκτηση τίτλων την τελευταία τριετία: Κύπελλο Ελλάδας το 2017 και το 2018, κόντρα στην ΑΕΚ και τις δύο φορές, ενώ έρχεται και το πρωτάθλημα του 2019, με το οποίο θα πιστοποιηθεί η κυριαρχία του Π.Α.Ο.Κ. στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπάσκετ

Η ομάδα μπάσκετ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας το 1959, κατέκτησε το κύπελλο το 1984, αλλά κορυφαία στιγμή στην ιστορία της παραμένει η Γενεύη. Η κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων Ευρώπης το 1991 σηματοδότησε την απαρχή της ασπρόμαυρης κυριαρχίας, που έφερε στον σύλλογο ένα πρωτάθλημα (1992), ένα ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο (1994), δυο κύπελλα (1995, 1999), χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς και δυνατές αναμνήσεις.

Βόλεϊ!

Η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας στη Σύρο το Μάρτιο του 2015 άνοιξε το δρόμο των επιτυχιών για την ομάδα βόλεϊ, η οποία τα επόμενα χρόνια έφερε τίτλους στη Θεσσαλονίκη και μετατράπηκε σε μια εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού βόλεϊ.

Η ομάδα υπό τις οδηγίες του Γιάννη Καλμαζίδη «σκούπισε» την σειρά των τελικών του 2015, με 3-0 νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό, και στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ελλάδας φτάνοντας παράλληλα στο νταμπλ. Ακολούθησαν άλλα δύο πρωταθλήματα, το 2016 και το 2017, το πιο μάγκικο πρωτάθλημα με μειονέκτημα της έδρας και μέσα στο «σπίτι» του Ολυμπιακού, αλλά και ένα Κύπελλο (2018) στο φάιναλ φορ της Ρόδου.

Οι τίτλοι του ΠΑΟΚ

Ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ διαθέτει 21 τμήματα με τεράστιες επιτυχίες και πολλά πρωταθλήματα, με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στα περισσότερα ομαδικά αθλήματα, την ώρα που άλλοι σύλλογοι «αιμορραγούν» και τα τμήματα τους διαλύονται.

Άρση Βαρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2006, 2017.

Βόλεϊ ανδρών
3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2015, 2016, 2017
2 Κύπελλα Ελλάδας: 2015, 2018

Κολύμβηση
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας OPEN: 1987.

Μπάσκετ ανδρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1959, 1992
3 Κύπελλα Ελλάδας: 1984, 1995, 1999
1 Κύπελλο Κυπελλούχων: 1991
1 Κύπελλο Κόρατς: 1994.

Πάλη
3 Πανελλήνια πρωταθλήματα ελληνορωμαϊκής Ανδρών: 2017, 2018,2019

Ποδόσφαιρο ανδρών
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1976, 1985
6 Κύπελλα Ελλάδας: 1972, 1974, 2001, 2003, 2017, 2018
1 Κύπελλο Μεγάλης Ελλάδος: 1973
7 Πρωταθλήματα ΕΠΣ Μακεδονίας:
1936–37, 1947–48, 1949–50, 1953–54, 1954–55, 1955–56, 1956–57

1 Πρωτάθλημα Μακεδονίας–Θράκης: 1940.

Ποδόσφαιρο γυναικών
13 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2002, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018
6 Κύπελλα Ελλάδας: 2002, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Πυγμαχία
2 Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών: 2003, 2007.

Ρόλερ χόκεϊ ανδρών
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2008
1 Βαλκανικό Κύπελλο: 2007

Στίβος
3 Πανελλήνια πρωταθλήματα ανοικτού στίβου γυναικών: 1976, 1977, 1982
2 Πανελλήνια πρωταθλήματα ανωμάλου δρόμου γυναικών: 1968, 1974.

Χάντμπολ ανδρών
3 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 2009, 2010, 2015
3 Κύπελλα Ελλάδας: 2012, 2015, 2017
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας μπιτς χάντμπολ: 2001.

Χάντμπολ γυναικών
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας: 2013
3 Κύπελλα Ελλάδας: 2014, 2016, 2019.

Ποδηλασία
1 Πρωτάθλημα Ελλάδας ορεινής ποδηλασίας: 2002

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα