“The Matrix”, απλά ακαταμάχητο! (vid & pics)

“The Matrix”, απλά ακαταμάχητο! (vid & pics)

bet365

Πριν 20 χρόνια ο κόσμος είδε το ανυπέρβλητο όραμα των αδερφών Γουατσόφσκι. Κάτι παραπάνω από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μέγιστο επίτευγμα τεχνολογίας και ανθρώπινης σκέψης.

Ο κόσμος μια οθόνη. Σε μια οθόνη. Η μισή ζωή μπροστά σε αυτήν. Ή και ολόκληρη. Κοιτάς τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στην οθόνη. Αυτοί κοιτούν άλλους και αυτοί άλλους... Και πάνω απ' όλους η οθόνη-πίνακας που δεν σταματά να γράφεται. Άπαντες σηκώνουν το βλέμμα για να δουν την αχνή, κιτρινοπράσινη λάμψη... όχι των αστεριών, μα των αριθμών!

Ανεμπόδιστα πέφτουν, κάθετα, πυκνώνουν, συρρικνώνονται, συνθλίβονται, ρέουν, υγροποιούνται και γίνονται βροχή που δεν γονιμοποιεί το χώμα, αλλά τις οθόνες! Όσο η περιέργεια μένει, ο κύκλος της ζωής δεν σταματά. Της ψηφιακής ζωής που είναι η πραγματική, γιατί έχει φτιαχτεί από το απτό των αντικειμένων, το άγγιγμα των ανθρώπων και την αθανασία του χρόνου.

Η απορία για την προέλευση της “αριθμοβροχής” πάντα θα υπάρχει, γιατί είναι αυτή η βροχή που τη δημιουργεί και ο νέος κόσμος μέσα στον παλιό είναι η αναπότρεπτη συνέχεια του ανθρώπινου είδους και των μηχανών. Οι μηχανές όμως δεν υπηρετούν, αλλά ελέγχουν και ορίζουν την οθόνη-πίνακα. Το δυστοπικό, συγκρουσιακό μέλλον αναπόφευκτο και αναγκαίο για να έρθει ο Ένας, ο Εκλεκτός που θα δώσει στον νέο κόσμο το πρώτο και καθοριστικό ξεκίνημα. Να υψώσει τα χέρια του τόσο ψηλά που η οθόνη-πίνακας θα γίνει άγραφο, λευκό, χαρτί. Το “The Matrix” είναι η 79η ταινία που σας παρουσιάζει το G-Weekend Journal.

Κυβερνοπάνκ, Πλάτωνας, Χριστός και η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Αν δεν ξέρεις τι εστί “The Matrix” και το βλέπεις πρώτη φορά, αναρωτιέσαι, αυθόρμητα, “μα, τι στο διάολο είδα;”. Και δεν είναι υποτίμηση, απαξίωση, αποστροφή... Είναι η ακαταμάχητη γοητεία του πρωτόγνωρου, του ορμητικού που σε αιχμαλωτίζει και για δυόμιση ώρες σε καθηλώνει. Τα αδέλφια Λάρι και Άντι Γουατσόφσκι που πλέον είναι οι αδελφές Λάνα και Λίλι, δημιούργησαν κάτι απίστευτο. Το σενάριο εκτείνεται σε τόσα επίπεδα, που το “The Matrix” δεν μια απλή ταινία-τριλογία.

Είναι αποτύπωση του παρόντος, ερμηνεία του παρελθόντος και πρόγευση (;) του μέλλοντος. Δεν έχουμε, λοιπόν, να κάνουμε με απλή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Σκεφτείτε μια ιστορία που χωράει την: “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, στοιχεία από την “Αλληγορία του Σπηλαίου” του Πλάτωνα, διδαχές και παραβολές της Βίβλου, ταξικά ζητήματα, φιλοσοφικές, θρησκευτικές ιδέες, κυβερνοπάνκ και χάκερ μοτίβα.

Όλα αυτά σε πλήρη αρμονία με την παρουσίαση, εξέλιξη, του ήρωα Μεσσία και της τελικής μάχης Καλού-Κακού. Το “The Matrix” είναι μια φουτουριστική, υπαρξιακή, μεταφυσική, αλληγορία, ντυμένη με τα πιο εντυπωσιακά οπτικά εφέ. Είναι περιπέτεια ασταμάτητη, που ακόμη και σήμερα, 20 χρόνια μετά, διατηρεί το πρωτόγνωρο και το πρωτοποριακό. Η τριλογία των Γουατσόφσκι ήρθε σε μας την κατάλληλη στιγμή, όταν ο κόσμος άλλαζε, όταν ο αιώνας άλλαζε, όταν οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να χαθούν στη μαγεία και την κατάρα της οθόνης...

Αξέχαστα εφέ

Το Magnum opus των Γουατσόφσκι, πέρα από χρήματα (συμπαραγωγή της Warner και της αυστραλιανής Village Roadshow Pictures), χρειάστηκε πολλά άτομα να φέρουν εις πέρας την πρόκληση των οπτικών/ηχητικών εφέ. Για τα ειδικά εφέ μόνο, χρειάστηκαν πάνω από 50 άτομα! Κάτι αντίστοιχο και στο τμήμα ήχου, όπως και στο καλλιτεχνικό (εικονογράφοι, γραφικά, κατασκευές μοντέλων, κ.α).

Η εν λόγω ταινία ανήκει σε αυτές που δικαιολογούν απόλυτα την αξία και τη σημασία όσων εργάζονται πίσω από τις κάμερες. Δεν είναι τυχαίο ότι απέσπασε τέσσερα βραβεία Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τη χρήση σχοινιών για την ανύψωση των ηθοποιών στις μονομαχίες των ηρώων; Τη βελτιωμένη εκδοχή του εφέ “Bullet Time”, όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα; Η άψογη χρήση/εκμετάλλευση των εφέ έδωσε στην ταινία την ταυτότητα της και το στίγμα της -για πάντα- στην ιστορία του κινηματογράφου.

“Neo”, o εκλεκτός

Το “Matrix” αφορά τον “Neo”, νεαρό χάκερ που επιλέγεται από μυστική ομάδα για να σώσει τον κόσμο. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να μάθει και να καταλάβει τι είναι το “Matrix”. O “Μορφέας”, ο αρχηγός της ομάδας, του εξηγεί πως πρόκειται για ψευδαισθητικό εικονικό κατασκεύασμα πραγματικότητας και είναι φτιαγμένο από τις μηχανές.

Ο χρόνος δεν έχει τη συμβατική έννοια και το έτος δράσης είναι το 2199. Οι άνθρωποι πολεμούν τις ευφυείς μηχανές που δημιουργήθηκαν τον 21ο αιώνα και οι οποίες μέσω του “Matrix” θέλουν να ελέγχουν τον κόσμο και να απομυζούν την ενέργεια των ανθρώπων. Ο Μορφέας και οι σύντροφοι του κινούνται με το σκάφος του, τον “Ναβουχοδονόσορ”, στον πραγματικό κόσμο, ελεύθεροι από το “Matrix”. Ο Μορφέας πιστεύει ότι ο “Neo” (αναγραμματισμός του “One”) είναι αυτός που θα βοηθήσει την αντίσταση των ανθρώπων να επικρατήσει των μηχανών. Το πρώτο επεισόδιο της μάχης ανθρώπων-μηχανών είναι αυτό που βλέπουμε στο πρώτο μέρος της τριλογίας και είναι άκρως θεαματικό.

Έντονοι ρυθμοί, σπιντάτο μοντάζ (Ζακ Στάνμπεργκ), και προετοιμασία για την τελική σύγκρουση. Οι πρωταγωνιστές, Κιάνου Ριβς, Λώρενς Φίσμπερν, Κάρι Αν Μος, Χιούγκο Γουίβινγκ, υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το φαντασμαγορικό σύμπαν και τις αλλεπάλληλες, αλυσιδωτές εκρήξεις του. Όπως και η φωτογραφία του Μπιλ Πόουπ και η μουσική του Ντον Ντέιβις. Το “Matrix” σάρωσε στα ταμεία, επηρέασε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ακολούθησαν και έγινε σημείο αναφοράς της κουλτούρας του περασμένου αιώνα.

 

Τελευταία Νέα