Ο δάσκαλος Μαλόουν και ο μαθητής Μπάρκλεϊ (vids & pic)

Ο δάσκαλος Μαλόουν και ο μαθητής Μπάρκλεϊ (vids & pic)

bet365

Ο “Sir Charles” ήταν τυχερός που μαθήτευσε δίπλα στον Μόουζες Μαλόουν. Ο βετεράνος τον μεταμόρφωσε από ευτραφή και οκνηρό ρούκι σε έναν από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ του ΝΒΑ.

Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ πάντα ήταν τολμηρός, θρασύς και γεμάτος απαιτήσεις. Νόμιζε ότι ο κόσμος του ανήκει και πως το ταλέντο αρκεί για να τον κατακτήσει. Παρακολουθώντας την καριέρα του φαίνεται επιβεβαιώνεται αυτή η θεωρία. Πιάνοντας, όμως, το νήμα από την αρχή ο μύθος συναντά την αλήθεια και αυτή θέλει τον νεαρό Τσαρλς μαθητή του Μόουζες Μαλόουν. Ο “Chairman of the Boards”καθοδήγησε τον πιτσιρικά Μπάρκλεϊ και δεν τον άφησε να τιμωρηθεί εξαιτίας της αλαζονείας και της απερισκεψίας του. Τον έκανε αυτό που είναι και που θαυμάσαμε στα παρκέ του ΝΒΑ.

Δεν ήταν έτοιμος

Όταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ βρέθηκε στη μεγαλύτερη σκηνή του κόσμου, στο ΝΒΑ, πίστευε ότι θα την κατακτήσει κιόλας, με το “καλημέρα”.Θα ξεκινούσε από τη Φιλαδέλφεια και τους Σίξερς, αυτοί τον είχαν επιλέξει στο νο5 του ντραφτ το 1984. Η πραγματικότητα, όμως, δεν συμφωνούσε με τις φιλοδοξίες του νεαρού Τσαρλς. Σκληρή, αμείλικτη, αδιαπραγμάτευτη και ο γεννημένος στην Αλαμπάμα νεανίας έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο με έμπειρους και ανυπόμονους συμπαίκτες. Κανείς δεν θα τον περίμενε. Κανείς δεν θα ήταν εκεί να να τον δει να βρίσκει τον βηματισμό του. Στο ΝΒΑ ή είσαι έτοιμος να παίξεις ή δεν είσαι. Ο “Sir Charles” δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Το χει παραδεχθεί πως “δυσκολεύτηκα στο ξεκίνημα”. Κι αν οι συνθήκες ήταν ζόρικες και οι απαιτήσεις υψηλές, η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο. Δεν εμφανίστηκε έτοιμος, δεν είχε τον απαιτούμενο σεβασμό για το άθλημα στο υψηλότερο επίπεδο και λογικά βρέθηκε στο περιθώριο. Κάτι έπρεπε να γίνει άμεσα.

Χοντρός και τεμπέλης

Το ξεκίνημα της προετοιμασίας τον βρήκε υπέρβαρο (136 κιλά) και κανείς δεν καταλάβαινε το αστείο στο παρατσούκλι του, “Round Mound of Rebound” [σε ελεύθερη απόδοση το στρογγυλό ανάχωμα των ριμπάουντ]. Παρ' όλα αυτά, ο Μπάρκλεϊ πίστευε ότι άκοπα θα κερδίσει τον χώρο και τον χρόνο του στους Σίξερς. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βρίσκεται ελάχιστα λεπτά στο παρκέ. Και δεν ήξερε, δεν καταλάβαινε το “γιατί;”. Ήθελε απαντήσεις και στράφηκε στον επιβλητικό και πιο προσιτό Μόουζες Μαλόουν. Τον ρώτησε για τις αντιδράσεις σχετικά με την παρουσία του στην ομάδα. “Τράβηξα στην άκρη τον Μόουζες και τον ρώτησα γιατί δεν παίζω περισσότερο;” θυμάται ο Μπάρκλεϊ. Ο Μαλόουν γύρισε, τον κοίταξε από πάνω ως κάτω και του είπε “είσαι χοντρός και τεμπέλης, γι' αυτό. Δεν μπορείς να παίξεις μπάσκετ αν δεν είσαι σε φόρμα”.

Ο Μαλόουν τον συμβούλεψε να χάσει βάρος. Για αρχή 4,5 κιλά. Του ζήτησε να τον συναντήσει μια ώρα νωρίτερα από την προπόνηση και για ένα μήνα τον προπονούσε πριν και μετά τις προπονήσεις. Σε μια εβδομάδα έχασε σχεδόν 7 κιλά και αμέσως είδε διαφορά στην αντοχή του. Αρχίζει να παίζει λίγο παραπάνω. Ο Μαλόουν του λέει να χάσει άλλα 4,5 κιλά. Πέφτει στα 125 κιλά και “αγγίζει” τη βασική πεντάδα. Ο βετεράνος επιμένει, “δώσε μου άλλα 4,5 κιλά”. Όταν τον άφησε μόνο του, ζύγιζε 102 κιλά. Είχε ξεκινήσει από τα 136!

“Γεια σου μπαμπά!”

Τα τελευταία 60 παιχνίδια βρίσκουν τον Μπάρκλεϊ βασικό. Το ταλέντο δεν κρύβεται και οι μέσοι όροι του είναι 14 πόντοι και οκτώ ριμπάουντ, ενώ εκλέγεται στην καλύτερη ομάδα των Ρούκι. Έκτοτε, δεν κοίταξε ξανά πίσω και έφτασε στο Πάνθεο του ΝΒΑ. Φυσικά δεν ξέχασε ποτέ την καλοσύνη που του έδειξε ο Μαλόουν στο ξεκίνημα του. Δεν θα γινόταν ποτέ MVP και ένας απ' αυτούς που ξεπέρασαν τους 20 χιλιάδες πόντους, τα 10 χιλιάδες ριμπάουντ και τις τέσσερις χιλιάδες ασίστ. Η καθοδήγηση από τον Μαλόουν ήταν καθοριστική για την καριέρα του. Η εκτίμηση στο πρόσωπο του τεράστια και οι δηλώσεις χαρακτηριστικές. “Πότε δεν είπε τι έκανε για μένα. Οι περισσότεροι όταν βοηθάνε κάποιον νεότερο, λένε δεξιά και αριστερά ναι, εγώ τον βοήθησα. Το έκανα. Όχι ο Μόουζες. Σε κανέναν δεν είπε τίποτα και αυτό ήταν το καλύτερο”. Όποτε τον συναντούσε τον χαιρετούσε λέγοντας “Γεια σου μπαμπά!”.

Ο “Sir Charles” ξέρει ότι η φήμη του Μαλόουν ήταν αυτή του απόμακρου, του δύσκολου ανθρώπου... Θεωρεί ότι είναι τυχερός που γνώρισε τον αληθινό Μαλόουν, αυτόν που μόνο οι συμπαίκτες του ήξεραν. Για τον Μπάρκλεϊ η συνύπαρξη μαζί του ήταν πολύτιμη διότι τον όρισε ως παίκτη και εν πολλοίς την αγωνιστική του συμπεριφορά. Ήταν πρότυπο γι' αυτόν και πρόσφερε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Πηγή

-ESPN

 

Τελευταία Νέα