Οι πέντε... δρόμοι του Παναθηναϊκού προς τη νίκη!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Οι πέντε... δρόμοι του Παναθηναϊκού προς τη νίκη!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει στο GWJ για τον αγωνιστικό… οδικό άξονα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Η μητέρα των μαχών του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκεται προ των πυλών σε ένα ντέρμπι που μπορεί να μην κρίνει κάποιο τίτλο αλλά δεν παύει να έχει την δική του αξία και σημασία και για τις δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός… καίγεται για την νίκη που θα τον κρατήσει ζωντανό στο κυνήγι της πέμπτης θέσης ενώ αγνοεί την επιτυχία σε μεγάλο παιχνίδι εδώ και δέκα αναμετρήσεις. Τελευταία φορά που πήρε ένα ντέρμπι ήταν στις 28 Οκτωβρίου του 2017, όταν επικρατούσε 1-0 επί του Ολυμπιακού χάρη στο γκολ του Λούκας Βιγιαφάνιες.

Για το σύνολο του Δώνη η νίκη αποτελεί μονόδρομο και πάμε να δούμε τις πέντε πιο σημαντικές παραμέτρους για το τριφύλλι, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διεκδίκηση της νίκης, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε πως πάντα σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι υπάρχουν λεπτομέρειες και στιγμές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

1. ᾽᾽Χειροπέδες᾽᾽στον Φορτούνη!

Aποτελεί τον πιο επιδραστικό ποδοσφαιριστή στην δημιουργία του φετινού Ολυμπιακού. Πραγματοποιεί την πιο εντυπωσιακή χρονιά στην καριέρα του και είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο λόγος, φυσικά, για τον Κώστα Φορτούνη. Οι πράσινοι θα πρέπει να τον περιορίσουν αισθητά, να μην του επιτρέψουν να… βλέπει γήπεδο και φυσικά να μην του δώσουν την δυνατότητα να απειλήσει έξω από την περιοχή, είτε με κάποια στημένη μπάλα είτε με κάποιο μακρινό σουτ. Το κατά πόσο θα ο Διούδης θα έχει ένα ήσυχο ή ένα δύσκολο βράδυ, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του Έλληνα διεθνή μέσου.

2. Προσοχή στο αμυντικό transition

Η ιστορία των φετινών παιχνιδιών του Ολυμπιακού έχει αποδείξει πως όποιος του έδωσε χώρους και δεν είχε σωστή συμπεριφορά στο αμυντικό transition, το πλήρωσε και μάλιστα ακριβά. Το συγκρότημα του Μαρτίνς έχει δουλέψει καλά στην άμεση μετάβαση από φάση άμυνας σε επίθεση και σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να δώσει χώρους και να επιτρέψει επιθέσεις σε ανοιχτό γήπεδο.

3. Αντίδοτο στην πίεση

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός πίεσε τον Παναθηναϊκό αρκετά ψηλά, σχεδόν έξω από την περιοχή του, την στιγμή που οι πράσινοι προσπαθούσαν να ξεκινήσουν ορθολογικά τις επιθέσεις τους. Σε εκείνο το ματς, το σύνολο του Δώνη απέτυχε να διαχειριστεί σωστά την δύσκολη αυτή κατάσταση και κλείστηκε για μεγάλο διάστημα στην περιοχή του. Γεγονός που πλήρωσε με την ισοφάριση στο φινάλε της αναμέτρησης.

Λάθος που απαγορεύεται να επαναλάβει αν θέλει να έχει πιθανότητες να φτάσει στην νίκη. Πουλήματα της μπάλας έξω από την περιοχή και αδυναμία να σπάσει την πίεση, είναι συστατικά που θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενούμενων.

4. Δημιουργία

Για να πάρεις ένα παιχνίδι, φυσικά και δεν αρκεί το μπλοκάρισμα του αντιπάλου. Πρέπει να παίξεις. Να δημιουργήσεις. Να ψάξεις την νίκη. Μέσα στο 2019 ο Παναθηναϊκός έχει δείξει τεράστια προβλήματα στην δημιουργία και την παραγωγή φάσεων. Δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα του πρώτου γύρου και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για την μεγάλη διαφορά που υπάρχει από την πέμπτη θέση και τον Άρη και τα πολύ άσχημα αποτελέσματα στο νέο έτος.

Για να έχει ελπίδες να πάρει το ντέρμπι, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βγάλει ενέργεια και φαντασία στο επιθετικό τρίτο, να βρει συνεργασίες και σωστές επαφές για να ανοίξει την άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία είναι αρκετά ευάλωτη, ειδικά στο κέντρο της.

5. Kυνικότητα

Επειδή εἰναι σχεδόν απίιθανο ο Παναθηναϊκός να μεταμορφωθεί από παιχνίδι σε παιχνίδι και να φτιάξει δέκα φάσεις για γκολ κόντρα στον Ολυμπιακό όταν στον δεύτερο γύρο κινείται σε πολύ ρηχά νερά, θα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στις στιγμές που θα δημιουργήσει μπροστά στην εστία του αντιπάλου. Με μία λέξη να είναι κυνικός! Να έχει τις επαφές, το καθαρό μυαλό και την συγκέντρωση να κάνει γκολ ακόμη και την... μισή ευκαιρία!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.