Ο Αγκάγεφ και το… γκολ-φάντασμα του ’66! (pics)

Ο Αγκάγεφ και το… γκολ-φάντασμα του ’66! (pics)

bet365

Ποιος είναι ο Αλιγιάρ Αγκάγεφ που ορίστηκε από την ΚΕΔ να διευθύνει το ΠΑΟΚ-Ατρόμητος; To G-Weekend έψαξε για το… παρελθόν του 31χρονου Αζέρου ρέφερι, που θα διευθύνει για πρώτη φορά παιχνίδι ελληνικών ομάδων.

Προς γενική έκπληξη η ΚΕΔ όρισε έναν διαιτητή από το Αζερμπαϊτζάν να διευθύνει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο, αύριο το απόγευμα στην Τούμπα, για την 24η αγωνιστική της Super League.

Αυτό θα είναι το ένατο φετινό παιχνίδι του «Δικεφάλου» στο οποίο ορίζεται ξένος διαιτητής (οι «ασπρόμαυροι» μετρούν έξι νίκες και δύο ισοπαλίες), ενώ από την άλλη είναι ο πρώτος αγώνας του Ατρόμητου με ξένο ρέφερι.

Ο 31χρονος Αζέρος σφυρίζει εδώ και μια δεκαετία στην πατρίδα του, όπου θεωρείται ο κορυφαίος διαιτητής της χώρας αυτή την στιγμή, ενώ πήρε το 2013 το σήμα του διαιτητή FIFA και ανήκει στην πρώτη κατηγορία, μια «σκάλα» κάτω από τους διαιτητές «Elite».

Προέρχεται από μια χώρα, όπως το Αζερμπαϊτζάν, που είναι η μοναδική στον κόσμο η οποία έχει χαρίσει το όνομα διαιτητή σε γήπεδο ποδοσφαίρου! Το εθνικό στάδιο της πόλης του Μπακού φέρει το όνομα του «Τόφικ Μπαχράμοφ», στη μνήμη του διάσημου Αζέρου διαιτητή, που όλοι νομίζανε για Ρώσο -για τους Άγγλους έχει μείνει στην ιστορία ως «ο Ρώσος λάιτσμαν»- και ο οποίος πρωταγωνίστησε στον τελικό του 1966, με το γκολ – «φάντασμα» του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Γερμανία!

Ο Μπαχράμοφ λατρεύεται ως εθνικός ήρωας στο Μπακού και είναι ο μοναδικός διαιτητής στον κόσμο που έχει δώσει το όνομά του σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, στο οποίο το 2012 φιλοξενήθηκε ο τελικός του Μουντιάλ γυναικών κάτω των 17 ετών.

Μάλιστα, έξω από το γήπεδο έχει στηθεί ένα άγαλμα, που δείχνει τον Αζέρο διαιτητή εν δράσει, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν με την ευκαιρία του αγώνα Αζερμπαϊτζάν-Αγγλία το 2004.

Ποιος, όμως, είναι ο Αλιγιάρ Αγκάγεφ;

Κορυφαία στιγμή στην δεκαετή καριέρα του ήταν ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19, ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία, το 2016, ενώ έχει φτάσει να σφυρίξει μέχρι το επίπεδο των ομίλων του Europa League, μετρώντας πέντε παρουσίες σε αγώνες για την προκριματική φάση του Champions League και κάποια παιχνίδια του UEFA Nations League.

Το gazzetta.gr είχε βρεθεί τον Οκτώβριο του 2016 στο «Τόφικ Μπαχράμοφ» του Μπακού, για τον αγώνα του ΠΑΟΚ κόντρα στην Καραμπάχ, και έκανε μια σύντομη βόλτα στους χώρους του γηπέδου, όπου κυριαρχούν φωτογραφίες του Αζέρου ρέφερι.

 

Τελευταία Νέα