Ρόδον:Το θρυλικό club που έγινε... super market!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Ρόδον:Το θρυλικό club που έγινε... super market!

bet365

Το G-Weekend γράφει για το ιστορικό Ρόδον και τα αλήστου μνήμης live που σημάδεψαν μια γενιά. Από τους Ramones, τους Motorhead μέχρι τον Robert Plant και τους Blondie!

Εάν υπάρχει ένα συναυλιακό club που σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά μουσικόφιλων αυτό δεν είναι άλλο από το θρυλικό Ρόδον.

Πρόκειται για το live-άδικο που γαλούχησε στρατιές ροκάδων, ροκαμπιλάδων, μεταλλάδων, πανκιών, γκοθάδων. Λάτρεις της μουσικής που είδαν τις αγαπημένες τους μπάντες επί σκηνής.

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου 1987 όταν στην οδό Μάρνη 24, το ιστορικό Ρόδον άνοιξε τις πύλες του. Πήρε το όνομα του από το Σινεμά Ρόδον που στεγάζονταν παλαιότερα στον ίδιο χώρο.

Ζεστή ατμόσφαιρα, εκπληκτικός ήχος, ιστορικά από κάθε άποψη live. Το χωρητικότητας 1.500 ατόμων club στη δεκαετία του '90 έζησε μεγάλες πιένες και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο δημοφιλή venues της Νότιας Ευρώπης.

Χάρη στο Ρόδον άνοιξε ο δρόμος των live ξένων συγκροτημάτων στην Ελλάδα και έπαψε πια να αποτελεί είδηση η επίσκεψη μιας μπάντας στη χώρα μας, όπως συνέβαινε στο κλειστό του Σπόρτινγκ ή στο γήπεδο της Λεωφόρου (Black Sabbath, Blue Oyster Cult, Alice Cooper).

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του club οι αστυνομικές δυνάμεις καραδοκούσαν έξω από τον χώρο για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια αφού ακόμη δεν είχαν εξοικειωθεί με τη νέα τάξη συναυλιακών πραγμάτων, την στιγμή που το πάλαι ποτέ live-άδικο ήταν εκείνο που εισήγαγε τους σεκιούριτι στις συναυλίες. Ποιος θυμάται τον σωματικό έλεγχο για δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια με τα οποίοι οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί της εποχής κατέγραφαν τα live; Σε μια εποχή όπου το Youtube δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη η καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού αποτελούσε τον μεγάλο εφιάλτη των συγκροτημάτων.

Και ποιοι δεν πάτησαν το σανίδι του; Οι τεράστιοι Ramones, οι σπουδαίοι Motorhead του Lemmy, o Eric Burdon των τεράστιων Animals, ο οποίος μάλιστα είχε χαρακτηρίσει το Ρόδον ως το κορυφαίο συναυλιακό club του πλανήτη, οι εκπληκτικοί Cramps, ο αεικίνητος Iggy Pop, οι Nick Cave, Robert Plant, oι Blondie της Debbie Harry και δεκάδες άλλοι, ανάμεσα τους η αφρόκρεμα της παγκόσμιας metal σκηνής.

Την αρχή έκαναν οι Αυστραλοί Triffids, ενώ έχουν μείνει στην ιστορία τα live των Sepultura, Skyclad, Running Wild, Annihilator, Blind Guardian, Residents του King Diamond (Conspiracy Tour), της ανίερης τριάδας του γερμανικού Thrash (Kreator, Sodom, Destruction), ο χορός στα κατάμεστα live των Skyclad, αλλά και οι ζωντανές ηχογραφήσεις των Iced Earth και των Stratovarius.

Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει το σάλτο μορτάλε του Kai Hansen με τους Gamma Ray από τα τοιχώματα του club όπου εκατοντάδες fans παραληρούσαν; Ακόμη και οι ηλεκτρονικοί ήχοι των Moby και Faithless μάγεψαν τα πλήθη αφήνοντας μια γλυκιά ανάμνηση.

Σημαντικό κομμάτι στην συναυλιακή ιστορία του ελληνικού ροκ στα 90's καταλαμβάνει το Ρόδον με τα Ξύλινα Σπαθιά, τις Τρύπες και τα Διάφανα Κρίνα να παίζουν δίχως αύριο!

Το Ρόδον αποτελούσε σημείο συνάντησης για όλες τις μουσικές φυλές της Αθήνας και όχι μόνο. Όλες οι τάσεις της μόδας έκαναν εκεί την εμφάνιση τους. Μοϊκάνες, μακρυμάλληδες, φλάινγκ μπουφάν, περφέκτο, γκέτα, μάρτινς, βέρμαχτ. Ήταν το απόλυτο στέκι συμμαθητών, φίλων, συμφοιτητών, όσων ήθελαν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα παρακολουθώντας το αγαπημένο τους συγκρότημα. Ήταν το club που πολλοί γνώρισαν τον έρωτα τους.

Το θρυλικό venue στη Μάρνη, έβαλε λουκέτο όταν άρχισε να ενηλικιώνεται. Αποφράδα μέρα η 29η Μαΐου 2005, όταν μπήκε η ταφόπλακα του. Οι αστικοί μύθοι, αλλά και οι πραγματικές ιστορίες που συνοδεύουν το Ρόδον στα 18 χρόνια της λειτουργίας του μαρτυρούν την ιερότητα αλλά και την σπουδαιότητα του χώρου! Το τέλος εποχής και η σκληρή πραγματικότητα της ανέγερσης ενός σούπερ μάρκετ. Ένα μέρος που θα μπορούσε να έχει χαρακτήρα μουσείου. Αντ' αυτού νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό αποδεχόμενος την σκληρή πραγματικότητα.

Κλείσει τα μάτια. Νιώσε, άκουσε. Το Ρόδον θα παραμείνει ζωντανό στις καρδιές όλων όσων απέκτησαν εκεί τις πρώτες συναυλιακές εμπειρίες τους. Αίμα, δάκρυα και ιδρώτας...

 

Τελευταία Νέα