Στρες Vs Άγχος: Πώς θα αποβάλλεις τη νόσο του 21ου αιώνα!

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Στρες Vs Άγχος: Πώς θα αποβάλλεις τη νόσο του 21ου αιώνα!

bet365

Ξέρεις έστω και έναν που να μην πάσχει από άγχος ή στρες; Μάλλον όχι! Το Gazzetta Weekend Journal ζήτησε τη... βοήθεια από τη σύμβουλο διαχείρισης του στρες και δασκάλα γιόγκα, Κωνσταντίνα Ηλιάδου, να μας εξηγήσει το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τη νόσο του 21ου αιώνα!

Ήξερες πως το στρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα και πως συνδέεται με το 50% περίπου των προβλημάτων υγείας αλλά και με την υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής;

Οι άνθρωποι, αισθανόμενοι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το στρες, επιβαρύνονται σωματικά (π.χ. κεφαλαλγίες ή άλλους πόνους) ή ψυχικά (π.χ. έντονο άγχος, μειωμένη παραγωγικότητα, μειωμένη αυτοεκτίμηση, απώλεια αυτοπεποίθησης, κ.α.) ή εμφανίζουν κάποια σωματική ή ψυχολογική νόσο στις οποίες το στρες έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, όπως υπέρταση, κατάθλιψη, αυτοάνοσα αλλά και άλλου είδους ασθένειες.

Η διαχείριση του στρες μέσα από την χρήση τεκμηριωμένων επιστημονικών και μη φαρμακευτικών μεθόδων, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και στην ενδυνάμωση των ατόμων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις της καθημερινότητας, να αισθανθούν πιο παραγωγικοί και να αποκτήσουν την ικανότητα να ελέγχουν τον εαυτό τους, την υγεία αλλά και το περιβάλλον τους.

Κοινώς, το στρες είναι μετρήσιμο, αξιολογήσιμο με βιολογικούς και ψυχομετρικούς δείκτες και εκκρίνεται μέσω της κορτιζόλης από τον άξονα Υποθάλαμο-Υπόφυση-Επινεφρίδια.

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα εφαρμογής προγραμμάτων διαχείρισης του στρες σε εταιρείες. Στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια τον τελευταίο καιρό δειλά δειλά.

Η σύμβουλος διαχείρισης στρες (Msc. Ιατρική Σχολή Αθηνών) και δασκάλα γιόγκα, Κωνσταντίνα Ηλιάδου, εξηγεί στο Gazzetta Weekend Journal τις διαφορές του άγχος με το στρες. Ποιοι παράγοντες τα δημιουργούν στον οργανισμό μας; Τι πρέπει να κάνουμε για να τα αποβάλλουμε; Παράλληλα, τονίζει το πόσο ευεργετική είναι η θεραπευτική παρέμβαση για τον οργανισμό μας.

Πώς γίνεται η θεραπευτική Παρέμβαση και τι σημαίνει Εκπαίδευση Διαχείρισης Στρες;

«Για να υπάρξει κατάλληλη θεραπεία, πρέπει πρώτα να υπάρξει ο διαχωρισμός των δύο. Στην περίπτωση του στρες, συνίσταται αλλαγές στον τρόπο ζωής, η θετική σκέψη, η αύξηση κέντρου ελέγχου, η διαχείριση του χρόνου, η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης, ο διαλογισμός κα. Η παρακολούθηση ενός σεμιναρίου από έναν ειδικό επιστήμονα του στρες συμβάλλει στην αύξηση της επίγνωσης και βοηθά το άτομο να πάρει τον έλεγχο στα χέρια του.

Όσον αφορά το άγχος, η ψυχοθεραπεία αποδεικνύεται πιο αποτελεσματική για την αντιμετώπισης του.

Υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με την ορολογία άγχος και στρες καθώς χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, ωστόσο κρίνεται χρήσιμο να διασαφηνιστεί ότι δεν είναι ταυτόσημοι. Γνωρίζοντας τη διαφορά αυτών των δύο, μπορείτε να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε και να περιγράψετε αυτό που νοιώθετε στο γιατρό σας και επομένως να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία ή τρόπο αντιμετώπισης».

Λέτε πως είναι διαφορετικό το άγχος από το στρες. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

«Η σύγχυση προκύπτει καθώς κάποια συμπτώματα είναι κοινά όπως η ανησυχία ή η δυσφορία και η κακή ποιότητα ζωής. Είναι μία σχέση αμφίδρομη καθώς το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει χρόνιο άγχος και αντίστροφα. Η αδυναμία να αντεπεξέλθει κανείς στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές άγχους, ενώ η διαταραχή άγχους αποδυναμώνει το άτομο ώστε να μην μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς το στρες. Αξίζει να επισημάνουμε ότι και τα δύο μπορεί να έχουν παραγωγικά αποτελέσματα σε μικρό βαθμό καθώς μπορεί να συντελέσουν στη δημιουργικότητα, σε μεγάλο βαθμό όμως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το στρες είναι η κατάσταση εκείνη που προκύπτει από αδυναμία του ατόμου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός του, το άγχος είναι απόρροια της αμφισβήτησης του ατόμου ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις εκείνες που του προκαλούν στρες. Έτσι το άγχος αντιμετωπίζεται ως η ώθηση για παθολογική αντιμετώπιση του στρες.

Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση σε μία μη φυσιολογική ή απειλητική κατάσταση που υπάρχει ή φαντάζεται κάποιος. Προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Μπορούμε να το μετρήσουμε με ειδικές εξετάσεις της κορτιζόλης. Το χρόνιο στρες, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά, υπέρταση, κατάθλιψη, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα που βρίσκονται υπό μελέτη. Πρόκειται για υποκειμενική αίσθηση πίεσης ή δυσφορίας η οποία προέρχεται από οποιαδήποτε κατάσταση ή σκέψη που κάνει το άτομο να νιώθει απογοητευμένο, θυμωμένο, νευρικό, ανήσυχο ή αγχωμένο. Είναι με κάποιο τρόπο θέμα αντίληψης καθώς αυτό που προκαλεί στρες σε ένα άτομο δεν προκαλεί απαραίτητα στρες σε κάποιο άλλο. Ο Επίκτητος έλεγε: "Οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν".

Συχνά το άγχος είναι αποτέλεσμα του παρατεταμένου στρες, αποτελεί όμως διαφορετική παθολογία. Το άγχος συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και αν σταματήσει η επίδραση του στρεσογόνου ερεθίσματος. Είναι το συναίσθημα του φόβου ή της αδυναμίας, που προέρχεται από γενικότερη ανησυχία ή δυνητικό κίνδυνο και όχι από συγκεκριμένη σκέψη και συνοδεύεται από την αίσθηση ότι κάτι τρομερό πρόκειται να συμβεί».

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

«Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή ότι πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορυθμίζουν τη ζωή τους και εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής τους. Η παρουσία άγχους οδηγεί στην εκδήλωση συγκεκριμένων συμπτωμάτων αφού επιδρά στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, ως αποτέλεσμα της αντίδρασης σε συνειδητούς ή ασυνείδητους κινδύνους, όπως η τροποποίηση του αναπνευστικού ρυθμού, εφίδρωση, αλλαγή της καρδιακής συχνότητας, ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας, και μυοσκελετικοί πόνοι.

Οι κυριότερες διαταραχές άγχους συνοψίζονται σε πέντε κατηγορίες: διαταραχή πανικού, ψυχαναγκαστικές διαταραχές (μπορεί να οφείλεται στην εμμονική ανάγκη ελέγχου μιας κατάστασης η οποία πηγάζει από το άγχος και το στρες), μετατραυματικές διαταραχές, φοβίες και γενικευμένο σύνδρομο άγχους. Το άγχος έχει βιολογική βάση και τείνει να απαντάται σε πολλά μέλη της οικογένειας.

Ο τρόπος που θα αντιδράσει το άτομο στο στρες ή στο άγχος είναι πολυπαραγοντικός. Σημαντική είναι η ανθεκτικότητα του χαρακτήρα, ο τύπος προσωπικότητας, το κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο ακόμη και η κρατική μέριμνα (π.χ σε περίοδο ανεργίας που είναι βασικός παράγοντας στρες)».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα