12ος Πίθηκος: Ο μεγάλος μαχητής της μουσικής (vids)

Δημήτρης Τομαράς
12ος Πίθηκος: Ο μεγάλος μαχητής της μουσικής (vids)

bet365

Λίγοι καλλιτέχνες είναι τόσο δυνατοί, απλοί, αυθεντικοί και στοχευμένοι αλλά και ουσιαστικοί σε αυτό που κάνουν, όπως ο Ιάκωβος ή Άκης Τσινίδης, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα 12ος Πίθηκος.

Με το που τον βλέπεις και τον ακούς να μιλάει καταλαβαίνεις. Καταλαβαίνεις με το τι συγκροτημένο και... κοντρολαρισμένο άτομο έχεις να κάνεις. Έτσι ακριβώς περνάει και τα μηνύματά του μέσα από την μουσική και τα τραγούδια του.

Όλα αυτά για τον Ιάκωβο ή Άκη Τσινίδη (19 Μαρτίου 1984), που είναι περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα 12ος Πίθηκος, που είναι Έλληνας καλλιτέχνης της hip-hop. Ο 12ος πίθηκος παρότι σε αρκετά κομμάτια του αναφέρεται στην φιλία και στην οικογένεια έχει γενικά μία ευρεία γκάμα και πολύ δυνατά τραγούδια όπως το «Υπήρχαν πράγματα», τον Μαχητή ή και το πιο πρόσφατο «Δεν φοβάμαι», την Βόλτα και πολλά άλλα. Κομμάτια μέσα από προσωπικές του εμπειρίες και βιώματα που δίνουν το παράδειγμα και ωθούν όσους θεωρούν ότι είναι στα... κάτω τους να ξαναπάρουν την ζωή τους στα χέρια τους.

Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς άλλον καλλιτέχνη στο στιλ του που να μπορεί να του μοιάσει έστω και λίγο. Ο ίδιος πάντως ποτέ δεν αποδέχθηκε ότι είναι πρότυπο, τονίζοντας πάντα ότι ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του και όσο πιο αληθινός μπορεί. Ήταν επίσης μέλος της πρώτης ομάδας breakdance που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, την Freakstyle Rockers ενώ τώρα ανήκει στην Black Out Crew . Το ψευδώνυμό του προέρχεται από την ταινία Οι Δώδεκα Πίθηκοι. Επιπλέον ο ίδιος έχει αποτελέσει θετική επιρροή κυρίως προς την Ελληνική νεολαία, λόγω του ρεαλισμού που θρέφει στα περισσότερα τραγούδια του.

Μεγαλωμένος στην Καλαμαριά έχει ασχοληθεί με γκραφίτι, χορό, μουσική και πολύ ραπάρισμα. Το 2010 κυκλοφόρησε ο 3ος δίσκος του με τίτλο 100% Style, ο οποίος ήταν ο δίσκος που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Αυτός ο δίσκος περιέχει το «Υπήρχαν πράγματα», το βιντεοκλίπ του οποίου ξεπέρασε τις 10.000.000 προβολές. Στις 12/12/2012 ο 12ος πίθηκος κυκλοφόρησε μέσω της Knockout Records τον 4ο δίσκο του με τίτλο 12. Μετά από 2 χρόνια αποχής από την δισκογραφία, τον Απρίλιο του 2014 ο 12ος Πίθηκος επέστρεψε με τον 5ο δίσκο του, με τίτλο Σήμερα.

Τον Οκτώβριο του 2016, ανεβάζει στο επίσημο κανάλι του Youtube, το νεο του δίσκο, Σκέψεις στο Τσιμέντο, με 7 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και ενα βίντεοκλίπ Τι Αξίζει; Τον Απρίλιο του επόμενου έτους, δημοσιεύεται το επόμενο βίντεο κλιπ του και τελευταίο κομμάτι του «Σκέψεις στο Τσιμέντο», το «Χρώμα του γκρι» και εκ των υστέρων, αρκέστηκε εκεί. Στις 13 Μαρτίου του 2018 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του «Αξιοπρέπεια». Γενικώς, έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους ράπερ. Πέρα απο τα λεγόμενα tracks, ο 12ος εμφανίζεται σε βίντεο με νεα κομμάτια που είναι One Take, που σημαίνει ότι το πλάνο τους είναι σταθερό.

Οι δίσκοι του:

Μόνο η αρχή (2007)

100% Style (2010)

12 (2012)

Σήμερα (2014)

Σκέψεις στο Τσιμέντο (2016)

Αξιοπρέπεια (2018)

- Εδώ είναι το επίσημο προφίλ του στο Facebook και εδώ στο Youtube.

 

Τελευταία Νέα