Οταν ο ΠΑΟΚ ψωνίζει από την Πόρτο χτυπάει «φλέβα χρυσού»!

Σταύρος Σουντουλίδης
Οταν ο ΠΑΟΚ ψωνίζει από την Πόρτο χτυπάει «φλέβα χρυσού»!

bet365

ΠΑΟΚ-Πορτογαλία-συμμαχία! Η απόκτηση του Σέρτζιο Ολιβέιρα από τους «δράκους» είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να θυμηθούμε κάποιες ωραίες ιστορίες από τον πρόσφατο παρελθόν. Σας λέει κάτι το όνομα: Αντρέ Βιεϊρίνια;

Η Πόρτο ετοιμάζεται να… «πάρει το αίμα της πίσω...»! Αυτή τη φορά, βλέπετε, δε θα υπάρχει ούτε ο «δον Φερνάντο» Σάντος, ούτε Ζαγοράκης και Βρύζας, για να την «πιάσει κότσο» ο ΠΑΟΚ! Όπως, δηλαδή, συνέβη, με τον προ δεκαετίας δανεισμό του Αντρέ Βιεϊρίνια...

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Οι «ασπρόμαυροι» όταν αποφασίζουν να... ψωνίσουν από τους «δράκους», πάντοτε, χτυπάνε «φλέβα χρυσού»! Το έκαναν αρχικά με τον Λίνο, το επανέλαβαν πιο εμφατικά με τον Βιεϊρίνια, θα θέλουν είμαστε βέβαιοι να το ξανά κάνουν και με τον Σέρτζιο Ολιβέιρα. Μόνο αυτή τη φορά, θα πρέπει να... ξηλωθεί ο Ιβάν Σαββίδης στους Πορτογάλους, που έχουν αναγάγει σε επιστήμη τις αγορές και τις πωλήσεις. Δίπλα από την υπογραφή του εξαμήνου δανεισμού υπάρχει ένα ποσό εξαγοράς του συμβολαίου, που για τα ελληνικά δεδομένα προκαλεί ίλιγγο: 12.000.000 €.

Στον ΠΑΟΚ της τριανδρίας «Ζαγοράκης - Βρύζας – Σάντος» τέτοια νούμερα ήταν άκρως απαγορευτικά, αρκούσε το φιλότιμο, οι προσωπικές σχέσεις και ενίοτε η βοήθεια, όπως συνέβη στην περίπτωση του Αλί Σισοκό. Οι παροικούντες στη Μικράς Ασίας γνωρίζουν καλά πως εκείνη την περίοδο ο «Δικέφαλος» είχε κατορθώσει, μέσω του Φερνάντο Σάντος, να ανοίξει την πόρτα του Πίντο Ντα Κόστα αρχίζοντας να έχει παρτίδες με τον ισχυρό άνδρα της Πόρτο.

Για να μην τα πολυλογούμε, πριν ακριβώς δέκα χρόνια, τέτοια εποχή, οι «ασπρόμαυροι» «έβαλαν πλάτη», μεσολάβησαν προκειμένου οι «δράκοι» να αποκτήσουν τον Γάλλο μπακ από τη Βιτόρια Σετούμπαλ. Ο Ντα Κόστα γνώριζε πως αν πήγαινε να τον πάρει απευθείας θα άκουγε ένα τεράστιο ποσό, ο Βρύζας έστειλε μια τυπική πρόταση αγοράς και η τιμή πώλησης του Σισοκό ορίστηκε στις 500 χιλιάδες ευρώ, ποσό που βόλευε την Πόρτο για να ξεκινήσει από χαμηλά τις διαπραγματεύσεις και να τον κλείσει τις 600 χιλιάδες ευρώ.

Ποιο ήταν το κέρδος του ΠΑΟΚ; Λίγες μέρες μετά έφερε σχεδόν ελεύθερο τον Λίνο, που τον ήθελε ο Σάντος και δεν υπολογιζόταν από τους Πορτογάλους, αλλά δεν έμεινε μόνο στην περίπτωση του Βραζιλιάνου, που μπορεί να ήρθε στα 32 του αρχικά με μια μορφή δανεισμού για έξι μήνες, αλλά στέριωσε στην Τούμπα και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Εκείνη την περίοδο είχε αποκτηθεί δανεικός από την Πόρτο και ο Αντρέ Βιεϊρίνια. Ο δανεισμός του ήταν για ένα χρόνο, όμως ο Βρύζας, με την σύμφωνη γνώμη Ζαγοράκη και Σάντος, όταν βρέθηκε στην Πορτογαλία για τη μεταγραφή του Λίνο ζήτησε από τους «δράκους» την παράταση της δανεικής παραμονής του και την επόμενη σεζόν. Το ίδιο είχε κάνει κι ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής, σ’ ένα ταξίδι στην πατρίδα του για αποθεραπείες από το επιτελείο της Πόρτο, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του εκείνη την περίοο σ' ένα ΠΑΟΚ - Άρης από μαρκάρισμα του Βιτόλο.

Το συνολικό ποσό, βάσει ρήτρας, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι παράγοντες του «Δικεφάλου», έφτανε τα 2 εκατ. ευρώ. Όμως, ο πρόεδρος της Πόρτο θυμόταν το «δώρο» του Βρύζα στη μεταγραφή Σισοκό και σχετικά εύκολα πείσθηκε να αφήσει ελεύθερο τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή, άλλωστε δεν ήταν στα πλάνα του γνωστού μας από το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό, τότε προπονητή της Πόρτο, Ζεσουάλδο Φερέιρα

Στις 10 Ιουλίου του 2009 ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την συμφωνία του με την Πόρτο για την αγορά του Βιεϊρίνια και την υπογραφή συμβολαίου για 3+1 χρόνια δίνοντας ψίχουλα (300.000 ευρώ) και ένα 35% μεταπώληση, το οποίο εξαργύρωσαν κι αυτό όχι ολόκληρο, οι Πορτογάλοι όταν πήρε μεταγραφή για τη Βόλφσμπουργκ.

Ο Σέρτζιο Ολιβέιρα, για να επιστρέψουμε στο σήμερα, κοστολογήθηκε από τη διοίκηση της Πόρτο στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο όταν θα φτάσει το καλοκαίρι όλα μπορούν να αλλάξουν και με τον 26χρονο χαφ να μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, τα πάντα θα είναι διαφορετικά στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο μπορεί να υπάρξει και η περίπτωση συνιδιοκτησίας κάτι που ίσχυσε για ένα εξάμηνο (Ιανουάριος - Ιούνιος 2009) στην περίπτωση του Λίνο.

Είπαμε, οι δύο ομάδες έχουν άριστες σχέσεις, ο Σέρτζιο Κονσεϊσαο, ένας από τους τέσσερις συνολικά ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε ΠΑΟΚ και Πόρτο γι' αυτό και η φάτσα του μπήκε στην αρχική φωτογραφία του θέματος, έχει αποκτήσει ισχυρό λόγο εντός κι εκτός «Ντραγκάο», ο Πίντο Ντα Κόστα παραμένει να κουμαντάρει τους πρωταθλητές Πορτογαλίας, ενώ ο Μάριο Μπράνκο απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά την αγορά της χώρας του. Αν και δεν το συνηθίζει ο Κονσεϊσάο αναφέρθηκε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου στον Ολιβέιρα. «Συνήθως, μιλάω μόνο για τους παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ αυτή τη στιγμή, παρ’ όλα αυτά θα αναφερθώ στον Ολιβέιρα γιατί υπήρχε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας. Ανήκει στον Σύλλογο, θα κρατήσουμε επικοινωνία μαζί του και ήταν πολύ σημαντικός στην κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος», είπε.

Για την ιστορία, ο Αλί Σισοκό τον οποίο είδαμε και από τα μέρη μας, παίζοντας για ένα εξάμηνο την σεζόν 2016-17 στον Ολυμπιακό, πουλήθηκε από την Πόρτο στη Λυών αντί 16,2 εκατ. ευρώ, μετά από μόλις έξι μήνες παραμονής του στο «Ντραγκάο»! Ναι, καλά διαβάσατε,16,2 εκατ. ευρώ έναν παίκτη τον οποίο, με τη μεσολάβηση του ΠΑΟΚ, είχε αγοράσει έξι μήνες νωρίτερα 600.000 ευρώ!!!

 

Τελευταία Νέα