Η ιστορία αγάπης του Κάρλος Γαρδέλ με την Μπαρτσελόνα (pics & vid)

Θοδωρής Βασίλης
Η ιστορία αγάπης του Κάρλος Γαρδέλ με την Μπαρτσελόνα (pics & vid)

bet365

Ο σπουδαίος τραγουδιστής του τάνγκο, Κάρλος Γαρδέλ, αποτέλεσε τιμητικά μέλος της Μπαρτσελόνα και το G-Weekend Journal γράφει για την άγνωστη αγάπη του Αργεντινού καλλιτέχνη για το καμάρι της Καταλονίας,

Ο Ισπανός Εμίλιο Σάγκι Μπάρμπα, ένας από τους πιο διάσημους βαρύτονους της εποχής του, κατέφτασε το 1908 στο Μπουένος Άιρες για να εμφανιστεί στο Victoria Τheatre. Τις πρόβες συνήθιζε να παρακολουθεί ένα μικρό παιδάκι που όνειρό του ήταν να γίνει τραγουδιστής. Το όνομά του; Κάρλος Γαρδέλ. Πολλοί λένε ότι η επαφή αυτή με τον Σάγκι Μπάρμπα συντέλεσε ώστε ο Γαδέλ να γίνει ο σπουδαιότερος τραγουδιστής του τάνγκο.

Είκοσι χρόνια μετά την συνάντηση αυτή ο Αργεντινός ερμηνευτής ο οποίος πλέον βρισκόταν στο απόγειο της δόξας του, βρέθηκε στις εξέδρες του Sardinero της Σανταντέρ για να παρακολουθήσει από κοντά την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα στον τελικό του Copa del Rey με μεγάλο πρωταγωνιστή έναν άλλον Εμίλιο Σάγκι Μπάρμπα, τον γιο του τενόρου, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία στην Μπαρτσελόνα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Βαρκελώνη γνώριζε μια πρωτόγνωρη άνθηση. Μια πόλη που έσφυζε από ζωή, με τα μπαρ, τα καμπαρέ και τα θέατρα να της δίνουν ένα κοσμοπολίτικο ύφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσει καλλιτέχνες, θεωρητικούς, κατασκόπους και γενικότερα όλη την ανφάν γκατέ της εποχής. Σπουδαίοι αρτίστες όπως η Πιλάρ Αλόνσο και η Ρακέλ Μέγιερ αποτελούσαν πόλο έλξης και για τους ξένους καλλιτέχνες όπως ο Κάρλος Γαρδέλ.

Από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν και οι ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα. Το άθλημα κέρδιζε όλο και περισσότερο κόσμο, και οι παίκτες πλέον εκμεταλλευόμενοι και την φήμη τους άρχισαν να διεισδύουν στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας της πόλης. Τα τότε αστέρια των «μπλαουγκράνα», Γιόσεπ Σαμιτιερ και Ρικάρδο Θαμόρα αποτέλεσαν τα πρώτα μεγάλα ποδοσφαιρικά είδωλα της Βαρκελώνης και κάπου εκεί ξεκινάει και η σύνδεση με τον Κάρλος Γαρδέλ.

Ο σπουδαίος Αργεντινός τραγουδιστής έδινε τον 1925 την πρώτη παράσταση στην Βαρκελώνη στο Θέατρο Γκόγια και οι Σαμιτιέρ και Θαμόρα αλλά και ο Εμίλιο Μπάρμπα δίνουν το παρών. Από εκείνη την ημέρα ξεκινάει η αγάπη του Γαρδέλ με την Μπαρτσελόνα. Γαρδέλ και Σαμιτιέρ γίνονται κολλητοί. Ο Σαμιτιέρ τον προσκαλεί στους αγώνες της Μπαρτσελόνα και ο Γαρδέλ εντυπωσιάζεται τόσο πολύ από τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του φίλου του όσο και από το ίδιο το άθλημα που αποφασίζει να ακολουθήσει τους Καταλανούς σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας.

«Η αλήθεια είναι οτι δεν με απασχολούσε το ποδόσφαιρο, μέχρι που είδα από κοντά την Μπαρτσελόνα. Με τον Χοσέ υπάρχει μια αληθινή φιλία και είναι ένας επιπλέον λόγος για να παρακολουθώ και να μαθαίνω τα νέα της Μπαρτσελόνα», ανέφερε λίγα χρόνια αργότερα ο σπουδαίος Αργεντινός τραγουδοποιός.

Το καλοκαίρι του 1928 η Μπαρτσελόνα ως πρωταθλήτρια Ισπανίας αποφασίζει να διοργανώσει τουρ στην Λατινική Αμερική και να δώσει φιλικούς αγώνες σε Αργεντινή και Ουρουγουάη με τις φήμες να θέλουν και τον Γαρδέλ να βοηθάει στην οργάνωση του ταξιδιού των «μπλαουγκράνα». Η τουρ όμως αποδεικνύεται καταστροφική τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και οικονομικό. Οι Καταλανοί γνωρίζουν πέντε ήττες σε έξι ματς, ενώ τα κέρδη τους από όλο το τουρ έφτασε περίπου τις 150.000 πεσέτες ένα ποσό πολύ λιγότερο για ένα τόσο ακριβό ταξίδι.

Ο Τύπος της Βαρκελώνης είναι ιδιαίτερα σκληρός με την αποστολή και κάνει λόγο για τουρ - παρωδία αναγκάζοντας πολλά από τα διοικητικά μέλη της ομάδας να παραιτηθούν, ενώ απολύεται και ο τεχνικός της ομάδας Ρομά Φορνς. Παράλληλα τα μεγάλα αστέρια της ομάδας όπως ο Σαμιτιέρ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση που περνάνε οι φίλοι του επηρεάζει τον Κάρλος Γαρδέλ ο οποίος αποφασίζει να γράψει δύο τραγούδια, το Σάμι αποκλειστικά για τον Σαμιτιέρ, και το Παταντούρα για την υπόλοιπη ομάδα. Η αγάπη του Γαρδέλ για την Μπαρτσελόνα παρέμεινε παρότι οι υποχρεώσεις του δεν του επέτρεπαν με την ίδια ευκολία να βλέπει από κοντά τους φίλους του.

Τρία χρόνια μετά το φιάσκο της Λατινικής Αμερικής, η Μπαρτσελόνα ταξίδεψε στο Λονδίνο και ο Γαρδέλ ο οποίος την ίδια περίοδο βρισκόταν για παραστάσεις στο Παρίσι μεταβαίνει στην αγγλική πρωτεύουσα για να δει τον αγώνα. «Δεν θα μπορούσα να απογοητεύσω τους φίλους μου και να μην βρεθώ στο πλευρό τους», εκμυστηρεύεται ο ίδιος.

Το 1935 ο Κάρλος Γαρδέλ φεύγει από την ζωή πρόωρα σε ηλικία 48 ετών. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα στο απόγειο της καριέρας του δημιούργησε την εικόνα του τραγικού ήρωα. Η Μπαρτσελόνα δεν τον ξέχασε ποτέ κάνοντας τον μέλος του συλλόγου και κάθε φορά που βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη.

 

Τελευταία Νέα