#TheGoldKeeper!

Σταύρος Σουντουλίδης
#TheGoldKeeper!

bet365

O Αλέξανδρος Πασχαλάκης ζει το όνειρό του, ζει την εποχή των «ασπρόμαυρων» τερματοφυλάκων, που επιτέλους εδέησαν να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο κάδρο της Τούμπας!

Η σχέση του ΠΑΟΚ, με τη θέση «Νο1», ουδέποτε υπήρξε ερωτική. Αποδεικνύεται μάλλον… μαζοχιστική, ακριβώς όπως είχε χαρακτηρίσει τη δουλειά του τερματοφύλακα, ο κορυφαίος των κορυφαίων, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, το ίνδαλμα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Ο Αθηναίος γκολκίπερ πριν από λίγα 24ωρα επέκτεινε ως το 2022 το συμβόλαιο του με τους «ασπρόμαυρους», είδε τις αποδοχές μαζί με τη ρήτρα να… παίρνουν την ανηφόρα ζει το όνειρο του στην Τούμπα, αν και είμαστε σίγουροι ότι κάτι θα έχει ακούσει ή θα έχει μάθει γι’ αυτήν την περίεργη σχέση του «Δικεφάλου» με το Νο1.

Η Τούμπα ποτέ δεν ήταν και δεν είναι το πιο εύκολο γήπεδο, ειδικά για τους τερματοφύλακες, που έχουν την ικανότητα (και τη δυνατότητα) να ακούνε τα πάντα. Ο Ελληνας «πορτιέρε», δεν μπορεί, θα ακούει κι αυτός τη βοή της κερκίδας, ωστόσο έχει αυτή μια γλυκιά τρέλα, που τον έχει οδηγήσει στην κορυφή.

Από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου του έδωσε «γάντια βασικού», με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν τα έβγαλε ποτέ. Κι ειδικά όταν ένας τερματοφύλακας προσφέρει βαθμούς, με την ίδια πάνω-κάτω συχνότητα που δίνει με τα γκολ του κι ο σέντερ φορ, τότε η οποιαδήποτε ομάδα δεν έχει κάτι να φοβάται. Όλα αυτά για τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ έχουν «ονοματεπώνυμο»: Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Μέχρι τώρα έχει κρατήσει στα 9 από τα 15 παιχνίδια (πρωταθλήματος) το μηδέν στην εστία του, συμβάλλοντας τα μέγιστα ώστε ο «Δικέφαλος» να καμαρώνει για τα ρεκόρ του και να κορδώνεται για την απόσταση των οκτώ (δέκα στο τερέν) πόντων από το δεύτερο Ολυμπιακό.

Οι τερματοφύλακες έχουν κι αυτοί ψυχή, δεν είναι μονάχα οι αποδιοπομπαίοι τράγοι που ενίοτε χαλάνε τη γιορτή του ποδοσφαίρου με τα λάθη τους, το ξέρει καλά ο 29χρονος γκολκίπερ του «Δικεφάλου», που κατάφερε μέσα σ’ ένα χρόνο να γίνει πρωταγωνιστής, να βγει μπροστά, μας έκανε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να αντιληφθούμε γιατί η θέση του είναι εξ ορισμού των άκρων. Είχε πολλές καλές βραδιές, είχε και κακές στιγμές, βρέθηκε από την κόλαση στον παράδεισο, έτσι συμβαίνει πάντοτε με τη δική τους (ποδοσφαιρική) φάρα…

Ο Πασχαλάκης ευτύχησε να ζήσει έντονα κι ως πρωταγωνιστής στην εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπου ο τερματοφύλακας δεν αποτελεί απλά μέρος της ομάδας, η παρουσία του ξεπερνάει τα όριο του μονόστηλου στις εφημερίδες, παίζει σημαντικό ρόλο στις ομάδες. Όπως και οι μέσοι, οι επιθετικοί, όλοι αυτοί που ζουν απέναντι τους και σε κάποιες άλλες εποχές δεν τους έδιναν καμία σημασία. Πάντα, όμως, είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν ακουστεί στο διαπασών το «γκολ» από την κερκίδα. Κάποτε ο Αχιλλέας Ασλανίδης είχε πει: «Όταν εκτελώ πέναλτι, δεν κοιτάζω πουθενά και φαντάζομαι ότι σουτάρω σε ένα άδειο γήπεδο, όπου βρισκόμαστε μόνο εγώ και ο αντίπαλος τερματοφύλακας»!

Ο Μλάντεν Φούρτουλα, εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην σύγχρονη ιστορία του «Δικεφάλου», δεν έχασε λεπτό τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος. Έκλεισε τη σεζόν 1975-’76 με 30/30 παρουσίες κάτω από τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια και ο αείμνηστος Γκιούλα Λόραντ, όπως συμβαίνει με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, παρακαλούσε να μη χτυπήσει ή τραυματιστεί. «Ο Αλέξανδρος είναι ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, του εύχομαι να συνεχίσει έτσι και να σπάσει όλα τα ρεκόρ», είπε ο γεννημένος στο Σεράγεβο Β όσνιος πρώην τερματοφύλακας με 277 συμμετοχές στον ΠΑΟΚ και προπονητής τερματοφυλάκων τη χρονιά (1984-85) που οι «ασπρόμαυροι» της Θεσσαλονίκης κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημά τους.

Ο Αλέξανδρος των ρεκόρ

Με τον «Δικέφαλο» έκανε ντεμπούτο στις 25/10/17 (Απόλλων Π. – ΠΑΟΚ 0-1) και μέχρι σήμερα μετράει 52 συμμετοχές, με 84 αποκρούσεις και 72 επεμβάσεις στο ενεργητικό του.

Το ρεκόρ αποκρούσεων σ’ έναν αγώνα σημειώθηκε στο ματς της περασμένης εβδομάδας, Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ (0-3) με οκτώ συνολικά αποκρούσεις, στο πρωτάθλημα έχει φτάσει να μετράει 32 (17 πέρσι και 15 φέτος) σερί παρουσίες κάτω από τα «ασπρόμαυρα» δοκάρια, ενώ έχει κρατήσει το μηδέν στα 11 από τα 28 φετινά παιχνίδια του, ενώ πέρσι στα 17 από τα 24 ματς.

Ο Αλέξανδρος εκτός γηπέδων

Δηλώνει λάτρης του kick boxing, έχει για παρέα τα τρία σκυλιά του, τη Λούσυ και τη Μιλού, αλλά κι ένα αρσενικό, τον Τίτο, ενώ περνάει τις περισσότερες ώρες του μαζί με την σύντροφό του, Αντριάννα, η οποία είναι ο πιο αυστηρός κριτής του. Ήταν αυτή που του έβαλε τις φωνές, αλλά και τον στήριξε, μετά το δύσκολο βράδυ στα τέλη του περασμένου Αυγούστου και το μοιραίο λάθος του με την Μπενφίκα στον «τελικό των τελικών» για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Εκείνο το διάστημα μέτρησε τους πραγματικούς φίλους και τους ανθρώπους που είναι δίπλα του, στα άσχημα και στα δύσκολα, όχι στα εύκολα και στα ωραία. Τελικά, όχι μόνο ξεπέρασε το σοκ του αποκλεισμού και της (όποιας) ευθύνης γι’ αυτόν, αλλά στάθηκε γερά στα πόδια του, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, όπως αυτές στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο ΔΑΚ Λαμίας, στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» έφτασε στην εθνική ομάδα και υποχρέωσε την ΟΥΕΦΑ να τον αποθεώσει για την απόκρουσή του στο σουτ-βολίδα του Λόφτους-Τσικ, με την «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ να την προσκαλεί -μέσω των social media- να γνωρίζει τον «GoldKeeper», τον «χρυσό τερματοφύλακα» της!

Σ’ εκείνο το ματς στο «Στάμφορντ Μπριτζ», για να τα λέμε όλα, είχε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα τρία από τα τέσσερα γκολ, ενώ και στην Πάτρα κόντρα στην Παναχαϊκή για το κύπελλο έδειχνε να μην πατάει καλά στα πόδια του. Θέλει να δουλέψει πολλές από τις αδυναμίες του και σ’ αυτό συμβάλλει η καθημερινή δουλειά με τον Γιώργο Σκιαθίτη, τον προπονητή τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ.

 

Τελευταία Νέα