Ο αγαθός γίγαντας απέναντι στον... Σουλτάνο!

Ο αγαθός γίγαντας απέναντι στον... Σουλτάνο!

bet365

Ενας σταρ του ΝΒΑ αντιμετωπίζει τον Ερντογάν, όταν δεν το κάνει κανένας άλλος... Το G-Weekend γράφει για τον Ενερ Καντέρ που φοβάται τη... δολοφονία του, αλλά αντιστέκεται στον «Σουλτάνο».

Ο σέντερ των Νικς, Ενες Καντέρ, αποφάσισε να ρισκάρει ακόμα την προσωπική του ηρεμία και... ασφάλεια προκειμένου να αντισταθεί και να σταθεί απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν με πολιτικό λόγο και επιχειρήματα. Για περίπου έξι μήνες οι Νικς περίμεναν για το παιχνίδι τους τον Γενάρη με τους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς στο Λονδίνο και για μία αναμέτρηση που θα είχε και εορταστικές εκδηλώσεις. Που θα ήταν σαν μία γιορτή του μπάσκετ. Ένα σημαντικό μέλος τους όμως θα μείνει πίσω. Θα βλέπει το παιχνίδι από τον καναπέ του σπιτιού του στη Νέα Υόρκη.

Βwin – Πλέον μπορείς να συνδυάζεις πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα! (21+).

Ο Eνες Καντέρ πληρώνει το... τίμημα του να ταχθεί κατά του Ερντογάν για τις πρακτικές του και για το πως κυβερνά την Τουρκία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως έκρινε σκόπιμο να μην ταξιδέψει στο Λονδίνο διότι φοβάται για την ζωή του. Ο αθλητής που κριτικάρει ανοιχτά τον «Σουλτάνο» αποκάλυψε ότι φοβάται πως μπορεί να βρει τον θάνατο από Τούρκους κατασκόπους στην Αγγλία.

Ήταν μία πολύ δύσκολη και έντονη στιγμή στην κλιμάκωση μίας μεγάλης έντασης των δύο πλευρών. Ο σταρ των Νιου Γιορκ Νικς έδειχνε να χρησιμοποιεί το όνομα και την φήμη του για να εξελιχθεί σε πολιτικό ακτιβιστή και σε έναν μεγάλο υπέρμαχο της αποχώρησης του Ερντογάν από την πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Ο 26χρονος από τη μία έγινε το κεντρικό πρόσωπο όσων θέλουν να ρίξουν τον Ερντογάν ακόμα και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Από την άλλη όμως βρέθηκε στο στόχαστρο του ισχυρού άνδρα της χώρας και των υποστηρικτών του κάτι που δεν εύχεται κανένας για άνθρωπο σε αυτόν τον κόσμο.
«Το ΝΒΑ δίνει φωνή και βήμα στους χιλιάδες ανθρώπους που διώκονται αλλά στηρίζει ανοιχτά όσους θέλουν να μιλήσουν για τις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Τουρκία», τόνισε ο Τούρκους σέντερ. «Παίζοντας στο ΝΒΑ και ζώντας στην Αμερική έχω αποκτήσει το δικαίωμα να λέω αυτά που σκέφτομαι και θέλω», συμπληρώνει.

Τούρκοι αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι φόβοι του Καντέρ είναι αβάσιμοι, όμως ο ίδιος επέμενε πως ο κίνδυνος είναι ορατός και υπαρκτός. «Έχω γίνει αποδέκτης απειλών θανάτου και έρχονται όλο και περισσότερες κάθε μέρα. Φοβήθηκα. Δεν θα πω ψέμματα», συνέχισε. Τον προσεχή Μάρτιο ο πατέρας του, Μεχμέτ Καντέρ, καθηγητής στο επάγγελμα, κινδυνεύει να τιμωρηθεί με φυλάκιση από πέντε έως δέκα χρόνια. Κατηγορείται για τρομοκρατία και ότι ανήκει σε μία ομάδα με στόχευση να ρίξει με τρομοκρατικές ενέργειες την Κυβέρνηση. Τον Μάιο του 2017 ο Καντέρ είχε κρατηθεί για ώρες σε αεροδρόμιο στην Τουρκία γιατί η τουρκική Κυβέρνηση είχε μπλοκάρει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Μες στην ίδια χρονιά ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο στην Τουρκία που ελέγχεται από την Κυβέρνηση ανέφερε πως εισαγγελείς άρχισαν έρευνα με στόχο να καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ο Ενερ Καντέρ για προσβλητικά και απαξιωτικά σχόλια στον Ερντογάν από τα social media του.

Τα τελευταία χρόνια ο 26χρονος σέντερ δέχεται θανατικές απειλές κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Δεν θεωρεί ότι οι Τούρκοι μπορούν να "κάνουν κάτι τρελό" και να τον βλάψουν σε αμερικανικό έδαφος. Ο ίδιος λέει πάντως ότι στη Νέα Υόρκη δεν κυκλοφορεί ποτέ μόνος. Θεωρεί πως το Λονδίνο είναι ένα μέρος όπου απειλείται πολύ περισσότερο διότι έχει μεγάλο αριθμό τουρκικών κοινοτήτων. Ο πατέρας, η μητέρα του Καντέρ και η αδερφή του παραμένουν στην Τουρκία.

Δεν τους έχει δει από το 2015 και μετά. Τονίζει πως η Κυβέρνηση κατέστρεψε το σχολείο του αδερφού του, φυλάκισε τον οδοντίατρό του και συνέλαβε έναν άνδρα επειδή το παιδί του είχε βγει φωτογραφία μαζί του. Το 2016 είχε γίνει ληστεία στο σπίτι της οικογένειας του Καντέρ και είχαν κλαπεί όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές. Ο 26χρονος σταρ των Νικς έκοψε κάθε επικοινωνία με τους δικούς του γιατί φοβόταν ότι μπορεί να τον βρουν ή να τους ακούσουν.

Ο αδερφός του, Κερέμ έπαιζε επαγγελματικά μπάσκετ στην Γαλλία. Βρίσκεται τώρα στο Σικάγο ελπίζοντας να βρει μία θέση στο αναπτυξιακό πρωτάθλημα του ΝΒΑ και από εκεί στο ΝΒΑ. Ο πιο μικρός αδερφός του Καντέρ, ο Αχμέτ, παίζει μπάσκετ στο σχολείο της Ατλάντα και θα γυρίσει εκεί αφότου πέρασε τις χειμερινές διακοπές του στην Τουρκία. Ο Καντέρ από την άλλη έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν τρελό, μανιακό και δικτάτορα. Όλα αυτά και προφανώς βάζουν σε κίνδυνο εκείνον και την οικογένειά του.

Ο ίδιος από την άλλη πιστεύει ότι επειδή ακριβώς μιλάει και είναι ένας άνθρωπος που είναι γνωστός και ακούγεται αυτό ακριβώς αποτρέπει χειρότερα πράγματα για την οικογένειά του. Εάν οι Τούρκοι κρατήσουν τον αδερφό του στο αεροδρόμιο ή βάλουν φυλακή τον πατέρα του τότε η φωνή του θα γίνει πιο δυνατή.

«Θα μιλήσω σε κάθε εφημερίδα και θα γίνει μία από τις πιο μεγάλες ιστορίες. Δεν θα σταματήσω πουθενά», λέει ο ίδιος. Ο Καντέρ έχει πολύ καλή και στενή σχέση με τον Φετχιουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια για περίπου 20 χρόνια και τον οποίο η τουρκική Κυβέρνηση κατηγόρησε πως ήταν πίσω από το "αιματηρό" πραξικόπημα του 2016. Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί την κατηγορία.

Ο Καντέρ επισκέπτεται τον Γκιουλέν κάθε δύο εβδομάδες όταν δεν ταξιδεύει με τους Νικς. Για δεκαετίες το κίνημα του Γκιουλέν, το Χιζμέτ, προσπαθούσε να σπρώξει την Τουρκία προς την δημοκρατία, την σωστή μόρφωση και το άνοιγμα στον πολιτισμό και τον κόσμο. Υπάρχουν όμως κριτικοί που λένε ότι προσπαθούσε ουσιαστικά να κάνει το αντίθετο και απλώς ήταν μία διαδικασία από την οποία θα γινόταν πιο δυνατό. Ο Καντέρ τονίζει πως τη νύχτα του πραξικοπήματος ήταν με τον Γκιουλέν στην Πενσιλβάνια και οι δυο τους προσεύχονταν για ειρήνη. Αυτό το σχόλιο εξόργισε πολύ κόσμο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τότε πηγές το πραξικόπημα αποδόθηκε περισσότερο στους υποστηρικτές του Γκιουλέν. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 251 άνθρωποι. Μεταξύ άλλων πολλοί στρατιώτες και 60 αστυνομικοί. Έκτοτε πάνω από 60.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία. Από δημοσιογράφοι, Ακαδημαϊκοί, πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν και γενικά όσοι έχουν άλλη άποψη ή φαίνεται να είναι πιο κοντά στον Γκιουλέν. Ο Ερντογάν οργάνωσε με τέτοιον τρόπο την Κυβέρνηση ώστε να ελέγχει τα πάντα και να κυνηγάει με στόχο να διαλύσει οποιαδήποτε αντίθετη φωνή, μαζί και με το κίνημα που υποστηρίζει ο Καντέρ.

Ο Καντέρ είναι επίσης φίλος με τον Χακάν Σουκούρ. Ένας θρύλος του τουρκικού ποδοσφαίρου. Μεγάλος πρωταγωνιστής της Εθνικής του Παγκοσμίου του 2002 και παίκτης που έκανε τη διαφορά. Ο Σουκούρ έφυγε από την Τουρκία έναν χρόνο πριν το πραξικόπημα βλέποντας το τι συνέβαινε. Ο Σουκούρ επίσης... αυτοεξορίστηκε στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια. Θεωρείται επίσης μεγάλος πολιτικός εχθρός του Ερντογάν, αν και οι δυο τους είναι… κουμπάροι και παλιοί πολιτικοί σύμμαχοι!

Ένας άλλος Τούρκος σταρ, ο Χινταγιέτ Τούρκουγλου. Επίσης πολύ γνωστός, αλλά είναι επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν ασκώντας κριτική στον Καντέρ. «Ο Καντέρ δεν μπορεί να πάει στην Αγγλία όχι γιατί φοβάται για την ζωή του αλλά γιατί έχει προβλήματα με το διαβατήριο και τη βίζα του», λέει ο Χέντο και προσθέτει: «Αυτό είναι μία αλήθεια εδώ και καιρό και προσπαθεί να το καλύψει με παράλογα επιχειρήματα και εξηγήσεις και πολιτικά σχόλια».

Ο Καντέρ δεν το άφησε έτσι. Πόσταρε στο Instagram του φωτό με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και τόνισε: «Δεν είναι θέμα βίζας. Δεν μπορώ να πάω στο Λονδίνο. Είτε έχεις παραισθήσεις είτε είσαι το σκυλάκι του Ερντογάν. Συνέχισε να κουνάς την ουρά του, Χέντο Τούρκογλου».

Δύο εβδομάδες πριν οι Νικς πρότειναν στον Καντέρ το ταξίδι του στο Λονδίνο να περιοριστεί στο ξενοδοχείο και το γυμναστήριο, όπως ανέφερε ο ίδιος. Αφότου όμως ο Καντέρ ανακοίνωσε την απόφασή του, η ομάδα τόνισε πως υπήρξε ένα πρόβλημα με τη βίζα του. Ο Καντέρ το αμφισβήτησε αυτό και είπε ότι μπορεί να πάει παντού. Εκτίμησε πως οι Νικς το έκαναν αυτό για να μην στοχοποιηθούν πολιτικά.

Ο Καντέρ είναι Τούρκος υπήκοος αλλά το διαβατήριό του κρατήθηκε το 2017. Έχει όμως αμερικανικά ταξιδιωτικά έγγραφα που του επιτρέπουν να ταξιδεύει στις ΗΠΑ και στην Αγγλία. Μάλιστα μόλις οριστικοποιήθηκε εκείνο το ματς στο Λονδίνο το ΝΒΑ μερίμνησε ώστε να μην έχει κανένα πρόβλημα με τα χαρτιά του. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου της Λίγκας, Μάικ Μπας, τόνισε για το θέμα του Καντέρ είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ξανά.

Ο 26χρονος ήταν βασικός στην ομάδα μέχρι το σημείο όπου οι Νικς αποφάσισαν να επενδύσουν στο νέο... αίμα. Το γεγονός ότι είχε αμυντικά προβλήματα έκανε την απόφαση πιο εύκολη. Πάντως μετά από ένα ματς με 12 πόντους και 16 ριμπάουντ στην ήττα με 122-95 από το Γκόλντεν Στέιτ ο Καντέρ πήρε μπρος, συνέχισε με 14.4 πόντους μέσο όρο και 11 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Καντέρ γεννήθηκε στην Ελβετία όπου σπούδαζε ο πατέρας του αλλά μεγάλωσε στην Τουρκία. Αφότου διέπρεψε στην Εθνική της χώρας ο Καντέρ εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι του 2010. Ωστόσο στην συνέχεια δεν μπορούσε να παίξει στο N.C.A.A. λόγω προβλημάτων με επαγγελματικό συμβόλαιο που είχε υπογράψει στην Τουρκία. Στο ντραφτ του 2011 είχε επιλεγεί στην θέση Νο3 από τους Γιούτα Τζαζ. Πήγε ως ανταλλαγή στη Οκλαχόμα Σίτι το 2015 και οι Νικς τον απέκτησαν το 2017 σε ανταλλαγή με τον Καρμέλο Άντονι. Θα είναι free agent φέτος το καλοκαίρι καθώς είναι στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του που είναι στα 18.6 εκατ. δολάρια.

Παρότι μιλάει τόσο πολύ για τα πολιτικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Καντέρ θεωρείται αγαθός και άνθρωπος που κάνει αστεία από τους συμπαίκτες του στην υπόλοιπη καθημερινότητά του. Μετά από αγώνες και προπονήσεις κάνει αστεία. Έχει πει ότι ονειρεύεται να γίνει παλαιστής WWE ενώ δέχεται πολλά likes και retweets για τα αστεία του στο Twitter. Είναι η ευχάριστη πλευρά του που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ένας αμυντικός μηχανισμός.

Στην προπόνηση δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα ο Καντέρ είχε ντυθεί ξωτικό και μπήκε στο γήπεδο μετά για να μοιράσει δώρα στους συμπαίκτες του. «Δεν είναι εύκολο. Δεν μπορώ όμως πάντα να δείχνω εκνευρισμό ή οργή. Βάζω την... μάσκα των αγώνων και είμαι αφοσιωμένος στην ομάδα και προσπαθώ να είμαι όσο πιο καλός γίνεται. Δέχομαι ακόμα θανατικές απειλές. Είναι σκληρό και λυπηρό αλλά πρέπει να το διαχειριστώ και να ισορροπώ ανάλογα» τονίζει. Μάλλον ο Ερντογάν βρήκε έναν μεγάλο αντίπαλο…

 

Τελευταία Νέα