Φρανκ Ριμπερί: Ένα διαφαινόμενο «αντίο» γεμάτο νεύρα

Δημήτρης Ρούσσος
Φρανκ Ριμπερί: Ένα διαφαινόμενο «αντίο» γεμάτο νεύρα

bet365

Η Μπάγερν Μονάχου «έσπρωξε» για άλλη μια φορά τον Φρανκ Ριμπερί στην έξοδο του ερχόμενου καλοκαιριού, σε ένα σκηνικό τσαντίλας και φαγωμάρας των στερνών που δεν τιμούν τα «πρώτα» του Γάλλου στη Βαυαρία.

«Συνώνυμο» της Μπάγερν για μια 10ετία και πλέον, τίτλοι, γκολ, «μαγικές» χρονιές. Η πραγματικότητα του Φρανκ Ριμπερί στο Μόναχο ήταν πασπαλισμένη από «χρυσόσκονη», αφού συνδυάστηκε με την αυτοκρατορία της, τελικούς Champions League, την κατάκτηση της κούπας, ατομικές επιδόσεις που για μια περίοδο τον κατάταξαν στους κορυφαίους εξτρέμ της ηπείρου. Προσοχή όμως: για μια περίοδο. Η περίοδος αυτή πέρασε κι όπως συμβαίνει με όλους τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές, αλίμονο σε όποιον δεν οσμιστεί το τέλος της.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Ο Ριμπερί τα καταφέρνει κάθε χρόνο και χειρότερα. Αν κοιτάξει τη φόρμα του ως και τη διακοπή των Χριστουγέννων, θα διαπιστώσει την αγωνιστική ανάκαμψή του. Ωστόσο η συμπεριφορά του έκτοτε, καθώς και η στάση που αμέσως υιοθέτησε ο σύλλογος, μέσω του αθλητικού διευθυντή, Χασάν Σαλιχάμιζιτς, «κάρφωσε» τις προθέσεις της Μπάγερν ενόψει καλοκαιριού.

Τα τελευταία έξι παιχνίδια των Βαυαρών σε Bundesliga και Champions League για το 2018 βρήκαν τον Γάλλο βασικό και σκόρερ πέντε τερμάτων, την ώρα που η ομάδα μέτρησε πέντε νίκες και μια ισοπαλία, ανακάμπτοντας. Οι πρώτες μέρες του 2019 θύμισαν τον παλιό κακό Ριμπερί σε ακόμα χειρότερη «έκδοση»: ανοίκειες βρισιές σε οπαδούς, ανθεπαγγελματική συμπεριφορά, έναν εκνευρισμό πρόδηλο της κατάστασής του τα τελευταία χρόνια, που όσες παίζει, σχεδόν τόσες δεν παίζει.

Μια… μπριζόλα 1.200 ευρώ που έφαγε στο εστιατόριο του γνωστού «μαιντανού» Salt Bae προκάλεσε τα σχόλια χρηστών για τα ακριβά του γούστα, με τον εξτρέμ της Μπάγερν να μην… λυπάται κανέναν από το γενεαλογικό τους δέντρο, μιλώντας για «σπασμένα προφυλακτικά» και σέρνοντας τα εξ αμάξης στις μητέρες όσων τους την έπεσαν. Το πρόστιμο που δέχθηκε από την ομάδα ήταν το ένα μέρος όσων ακολούθησαν. Το άλλο ήταν η αναφορά σε πιθανή αποχώρησή του το ερχόμενο καλοκαίρι. «Ενδεχομένως μαζί με τον Ρόμπεν αποχωρήσει και ο Ριμπερί το καλοκαίρι. Ας το αφήσουμε όμως εδώ για την ώρα», είπε ο Σαλιχάμιζιτς και έσπειρε το έδαφος.

Δεδομένου ότι επίσημα παρελθόν θα αποτελέσει τον Μάιο και ο Άριεν Ρόμπεν, αλλά και της δυσκολίας των Βαυαρών να κάνουν το επόμενο «βήμα» το καλοκαίρι, αυτό της ανανέωσης, όλα δείχνουν πως οι πιθανότητες να αγωνίζεται στην Allianz Arena την σεζόν 2019/20 ο 36χρονος (σ.σ τα συμπληρώνει τον Απρίλιο) είναι πιο «ψαλιδισμένες» από ποτέ. Ακόμα κι από το καλοκαίρι του 2016, όταν έχοντας ολοκληρώσει… μισή σεζόν με πολλούς τραυματισμούς και μόλις 2 γκολ στο πρωτάθλημα, η Μπάγερν διατήρησε τη «σημαία» στον ιστό της για άλλα δυο χρόνια, στα οποία σκόραρε τα 11 από τα 122 γκολ και μοίρασε τις 7 από τις 180 ασίστ που μετράει ως τώρα στο Μόναχο.

Ήταν μάλλον αυτό που έπρεπε να κάνει, δεδομένου ότι στο «αντίο» θρυλικών παικτών, όπως υπήρξε ο Ριμπερί στο Μόναχο, ο σύλλογος υποχρεούται να σεβαστεί την προσφορά και τη σημασία τους. Αρκεί βέβαια να μην αποτελεί η παρουσία τους τροχοπέδη στην εξέλιξη, γιατί τελικά αυτή είναι που προηγείται. Κι αν ο ίδιος ο παίκτης σίγουρα δεν θέλει να το σκέφτεται, ενδεχομένως σε έναν βαθμό το ίδιο ισχύει και για τη Μπάγερν, που με την ανανέωσή του το καλοκαίρι του 2018 ουσιαστικά επέλεξε να αναβάλλει για έναν χρόνο την εύρεση του αντικαταστάτη του.

Όποιος κοιτάει πίσω, λέει το ρητό, τρακάρει μπροστά και ο Ριμπερί οδηγεί την ομάδα του στο «τρακάρισμα» που ίσως νομοτελειακά ερχόταν, αλλά ιδανικά κανείς δεν θα ήθελε να του κάνει dislike γι’ αυτό. Τα χρόνια περνούν για όλους και όσο ιδανικό ακουγόταν αυτό το Ρόμπερ-Ριμπερί στα «φτερά» μιας ισοπεδωτικής Μπάγερν, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως φέτος παίζει χειρότερα από ποτέ, ενδεχομένως χάνοντας την ευκαιρία της ανανέωσης του ρόστερ και των δεδομένων το περασμένο καλοκαίρι. «Θέλουμε τόσο εκείνος, όσο και ο Ρόμπεν, ν' αποχωρήσουν όπως τους αξίζει…», δήλωσε ο Σαλιχάμιζιτς και το στοίχημα φαίνεται πως είναι ο τρόπος με τον οποίον θα του το πουν, χωρίς να τον «πληγώσουν», αν υπάρχουν τέτοια συναισθήματα στον ανταγωνισμό των εκατομμυρίων.

Ο ίδιος πάντως πρέπει να έχει εκλάβει τις προθέσεις του συλλόγου να τον… αποσύρει, κάτι που αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά του. Το περιστατικό με τον έντονο διάλογο με τους followers στο Instagram δεν ήταν το μοναδικό που αποτυπώνει την οργή του φέτος. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, μετά την ήττα από τη Ντόρτμουντ για το πρωτάθλημα, χαστούκισε (!) τον συμπατριώτη του δημοσιογράφο Πατρίκ Γκιγιού. Η Μπάγερν «κοίταξε» από την άλλη, αλλά η κηλίδα προστέθηκε στο «βιογραφικό» του οξύθυμου Γάλλου.

Όπως φαίνεται το τρομερό δίδυμο «Robbery» θα αποτελέσει αντικείμενο αποθέωσης για τελευταία φορά φέτος στο Μόναχο. Η κλεψύδρα έχει αδειάσει και περιστατικά σαν αυτά, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Ριμπερί, απλώς υπενθυμίζουν την πόρτα της εξόδου, που σίγουρα ο ίδιος κι ενδεχομένως και η Μπάγερν αποφεύγουν να κοιτάζουν. Τίποτα απ’ αυτά βέβαια δεν θα μπορεί να βάλει αρνητικό αστερίσκο στα κατορθώματά του με τα ερυθρόλευκα, αφού υπήρξε αδιαπραγμάτευτα ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Εντούτοις, ο εκνευρισμός των τελευταίων μηνών δείχνει πως σήμανε η ώρα και η συνειδητοποίηση της στιγμής δεν είναι εύκολη υπόθεση…

 

Τελευταία Νέα