Πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσετε το 2019!

Gazzetta team
Πέντε βιβλία που πρέπει να διαβάσετε το 2019!

bet365

Λίγες ώρες πριν πούμε... welcome 2019 το G-Weekend σας προτείνει 5 βιβλία που μπορείτε να κάνετε δώρο, αλλά και που θα πρέπει να τα διαβάσετε την νέα χρονιά!

Μέσω του Gazzetta Weekend Journal σε κάθε ευκαιρία προτείνουμε για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες μας, διάφορα βιβλία. Άλλωστε θεωρούμε το πολυτιμότερο δώρο που μπορείτε να κάνετε τόσο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όσο και στον ίδιο σας τον εαυτό! Μετά τις αθλητικές εκδόσεις, αλλά και τα παιδικά παραμύθια που προτείναμε τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτή την φορά με την πολύτιμη συνεργασία της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου αναλύουμε πέντε εξαιρετικά βιβλία που όλοι θα πρέπει να διαβάσετε (ή και να χαρίσετε ως δώρο) στην νέα χρονιά που θα υποδεχτούμε σε λίγες ώρες!

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές

Συγγραφέας: AGATHA CHRISTIE

Εκδόσεις: Ψυχογιός

«Ο δολοφόνος βρίσκεται εδώ, μαζί μας… Είναι στο τρένο αυτή τη στιγμή…». Μία από τις ατάκες του βιβλίου «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», του πιο δημοφιλούς - αν όχι το δημοφιλέστερο από τα έργα της Αγκάθα Κρίστι. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι ένα από δέκα έργα της αγγλίδας συγγραφέως που επανακυκλοφόρησαν σε νέες μεταφράσεις στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτός του ότι λοιπόν αποτελεί μια κλασσική επιλογή σίγουρα απολαυστική, απόλυτα χορταστική, που σου κόβει την ανάσα σε κάθε λέξη, το νέο κείμενο προσδίδει μια ξεχωριστή εμπειρία αυτή τη φορά. Και τούτη ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη που επιφύλασσαν οι εκδόσεις προς τέρψιν του αναγνωστικού κοινού τις φετινές εορταστικές μέρες.

Το αποκορύφωμα της έκπληξης των εκδόσεων είναι ότι εκτός από αυτά τα δέκα θα ακολουθούσουν και όλα τα υπόλοιπα, ενώ κάποια από τα έργα της Κρίστι θα εκδοθούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Αναμένουμε με αγωνία!

Ο λιμός

Συγγραφέας:Πάνος Αμυράς

Εκδόσεις: Διόπτρα

Η λέξη λιμός είναι από μόνη της τρομακτική. Όμως ο Πάνος Αμυράς καταφέρνει να μη φοβίσει τον αναγνώστη. Το κάνει χρησιμοποιώντας την ζωντανή και αισιόδοξη γραφή του που φωτίζει, παρά τα σκοτεινά και δύσβατα σημεία του, το στρατόπεδο συγκέντρωσης, που έχει μετατραπεί η Κατοχική Αθήνα.

Το λογοτεχνικό του εύρημα να μετατρέψει την ιστορία σε μυθιστόρημα…αστυνομικό, αποτελεί την αφορμή για να γνωρίσουμε πολλά από όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή, μέσα από την περιπλάνηση του υπαστυνόμου σε παράνομα στέκια της εποχής, καζίνο, μπαρ αλλά και στα κολαστήρια της Γκεστάπο, αποκαλύπτοντας όχι μόνο σημεία που κρύβει ο χρόνος, αλλά και τα φανερά φωτεινά χρώματα της ιδιοσυγκρασίας των Αθηναίων.

Το διάβασα και θα το ξαναδιαβάσω, άλλωστε οι δυνατές συγκινήσεις και η αδιάκοπη δράση δεν μπορεί να σε κρατήσει για πολύ μακριά του. Είναι ευχής έργον να υπάρχουν τέτοια αναγνώσματα.

Τα 13 ρολόγια

Συγγραφέας: James Thurber

Μετάφραση: Δήμητρα Σίμου

Εικονογράφηση: Daniel Egneus

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Όταν τελείωσα την ανάγνωση έμεινα για ώρα σκεπτόμενη τι ήταν ακριβώς αυτό που μόλις είχα διαβάσει. Όπως σημείωσε και ο Νιλ Γκέιμαν που προλόγισε την έκδοση «Δεν είναι παραμύθι. Δεν είναι ποίημα, ούτε παραβολή, μύθος, νουβέλα ή αστείο». Τι είναι τελικά;

Εγώ κατέληξα ότι είναι ένας ύμνος στη λογοτεχνία. Ο Γκέιμαν σημείωσε ότι «είναι πιθανόν το καλύτερο βιβλίο στον κόσμο. Κι αν δεν είναι το καλύτερο, πάντως είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχαν γραφτεί πριν απ’ αυτό -κι απ’ όσο ξέρω, κι απ’ όσα γράφτηκαν μετά».

Έτσι είπα κι εγώ σε μια φίλη. «Το καλύτερο βιβλίο που διάβασα ποτέ…» Τα υπόλοιπα τα αφήνω σ’ εσάς.

Η ΖΩΗ ΑΥΡΙΟ, Η ΖΩΗ ΧΤΕΣ. Μια συνταρακτική μαρτυρία γραμμένη σαν μυθιστόρημα

Συγγραφέας: Σοφία Αλεξανιάν

Εκδόσεις: Κέδρος

Από τις πρώτες σελίδες του η 9χρονη Σοφία Αλεξανιάν βιώνει το καθεστώς του πολέμου που ξεσπά μεταξύ της Αμπχαζίας και της Γεωργίας. Οι τηλεοράσεις μεταδίδουν το έκτακτο γεγονός, ενώ για εκείνη κυλούν οι καλοκαιρινές διακοπές της. Δεν είναι μόνο τα ιστορικά στοιχεία που το κάνουν μοναδικό στο ενδιαφέρον του, αλλά και το ότι αποτελεί μια μορφή αυτοβιογραφίας, που σε ωθεί να αναζητήσεις ως αναγνώστης τα δικά σου εσωτερικά μονοπάτια δύναμης και αισιοδοξίας.

«Αυτό που υπήρχε ήταν πείνα και άνθρωποι άγριοι, τρομαγμένοι, με τραυματικές εμπειρίες, ικανοί για όλα προκειμένου να επιβιώσουν και να λυτρωθούν. Όλοι αποζητούσαν μια καλύτερη ζωή.

Στην πυξίδα της δικής μας καλύτερης ζωής η βελόνα έδειχνε προς την Ελλάδα και στην παρούσα κατάσταση έδειχνε προς το θάνατο, που καραδοκούσε δίπλα μας μέχρι να τελειώσουν όλα τα τρόφιμα μας.»

Το Δώρο

Συγγραφέας: Στέφανος Ξενάκης

Εκδόσεις: Key Books

Αποσπάσματα του βιβλίου «Το Δώρο» του Στέφανου Ξενάκη άρχισα να διαβάζω όταν ο αδερφός μου μού έστελνε φωτογραφίες από τις σελίδες του το καλοκαίρι καθώς το διάβαζε στην παραλία. Δεν είναι όμως ένα βιβλίο παραλίας. Ούτε ένα βιβλίο για δώρο Χριστουγέννων. Είναι ένα βιβλίο που δίνει αγάπη και η αγάπη είναι ανάγκη να μοιράζεται απλόχερα πάντα. Γι’ αυτό το προτείνω. Για την αγάπη που πήρα και σας συστήνω να την δώσετε κι εσείς.

Ο τρόπος με τον οποίο αυτά τα αποσπάσματα ενεργοποίησαν τον νου και την καρδιά μου ήταν λες κι από τη μία ένα χέρι χάιδευε απαλά την καρδιά μου και ένα δεύτερο με τραβούσε πάνω να σηκωθώ και να ενεργοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανακαλύψω ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου, τις αλληλεπιδράσεις μου με τους συγκάτοικους αυτού του πλανήτη, τις αποφάσεις που πήρα και θα πάρω.

Ένα σίγουρα διαφορετικό βιβλίο αυτογνωσίας από όσα πολλά ξέρουμε. Οικείο. Ζεστό. Χωρίς παράθεση συμβουλών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα