Ξυλοδαρμοί και επιθέσεις σε διαιτητές, που σόκαραν! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ξυλοδαρμοί και επιθέσεις σε διαιτητές, που σόκαραν! (vids)

bet365

Το G-Weekend με αφορμή την επίθεση στον διαιτητή Θανάση Τζήλο θυμίζει ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις επιθέσεων και ξυλοδαρμών σε διαιτητές που έχουν μείνει στην ιστορία.

Η επίθεση στον Τζήλο ήταν ο λόγος που οι διαιτητές κατέβηκαν σε αποχή από τους αγώνες της Super League. Ένα συμβάν που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο και με τον Έλληνα ρέφερι να πηγαίνει σε νοσοκομείο όπου έκανε ράμματα στο κεφάλι και είχε πρήξιμο στο πόδι.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Γιουβέντους – Ρόμα! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ας θυμηθούμε όμως ορισμένες παλιές περιπτώσεις επιθέσεων σε διαιτητές:

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΜΠΑΚΑ: Το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού κι ΑΕΚ, στον τελικό Κυπέλλου του 1995 είχε ένταση. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 παίρνοντας το νταμπλ, με το μοναδικό γκολ να έρχεται από πέναλτι και ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας δέχτηκε άγρια επίθεση δέκα ημέρες μετά από περίπου δέκα αγνώστους με λοστούς στην οδό Αλίμου ενώ βρισκόταν σε ταξί. Από το γήπεδο έφυγε πάντως με σκισμένο μανίκι.

Ο ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ: Ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης, με την εικόνα του μετά το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (1-1) του 2002 σόκαρε. Το πέναλτι που πήραν οι Πειραιώτες στο 90' του αγώνα της Λεωφόρο, προκάλεσε την οργή των γηπεδούχων. Ο Ευθυμιάδης δέχθηκε επίθεση από οπαδούς του «τριφυλλιού» σε... live μετάδοση και αποχώρησε μέσα στα αίματα.

Ο ΚΑΡΑΤΖΙΚΑΣ: Στις 13 Οκτωβρίου του 2009, άγνωστοι έκαψαν τη μηχανή του βοηθού διαιτητή της Super League, Αντώνη Καρατζίκα. Μετά από αγώνα μικρότερης κατηγορίας, μεταξύ Γαλατσίου και Περιστερίου, στον οποίο σφύριζε, ο αστυνομικός στο επάγγελμα άνδρας βρήκε την μοτοσικλέτα του καμμένη ολοσχερώς. Κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ο ΑΜΠΑΡΚΙΟΛΗΣ: Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009, ο Απόστολος Αμπάρκιολης έπεσε θύμα επίθεσης στο κατάστημα του. Ο διαιτητής δούλευε σε κατάστημα ανδρικών ρούχων Prince Oliver στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δύο άγνωστοι τον χτύπησαν στο πρόσωπο, πήραν την ταμειακή μηχανή & ενώ φέρεται να του είπαν να πάει στον οφθαλμίατρο.

Ο ΔΑΛΟΥΚΑΣ: Ο Δαλούκας βίωσε και αυτός δύσκολες στιγμές στις 19 Οκτωβρίου του 2009. Κοντά στο μαγαζί με ορθοπεδικά είδη που έχει στον Βόλο ο εν λόγω διαιτητής τοποθετήθηκε βόμβα. Το περίεργο είναι πως το κατάστημα βρίσκεται 30 μέτρα μακριά από του Ελληνα ρέφερι είχε ανάλογα είδη και επρόκειτο για συγγενή του. Υπήρξε το ενδεχόμενο οι δράστες να μπέρδεψαν τα μαγαζιά...

ΤΟ... ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟ: Ο πρώην, πλέον, διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος είχε βουλκανιζατέρ στην Θεσσαλονίκη και στις 3 Μαρτίου του 2010 είχε τοποθετηθεί εμπρηστικός μηχανισμός στο μαγαζί και τον εντόπισε ο πατέρας του ρέφερι νωρίς το πρωί ανοίγοντας το μαγαζί. Ο πατέρας του Καλόπουλου βρήκε μια σακούλα σκουπιδιών, μέσα στην οποία υπήρχαν ένα δοχείο με βενζίνη, τέσσερα γκαζάκια και ένας μηχανισμός πυροδότησης.

Ο ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Στις 14 Μαρτίου 2010, ο βοηθός διαιτητής στον αγώνα Λεβαδειακός - Ξάνθη, ονόματι Βασιλειάδης, δέχθηκε επίθεση από δύο άγνωστους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου μετέβη αμέσως μετά το συγκεκριμένο αγώνα με προορισμό την Θεσσαλονίκη. Οι άγνωστοι τον χτύπησαν στο χέρι και του έσπασαν δύο δάχτυλα.

Ο ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 19 Ιανουαρίου 2011, ο Τάσος Σιδηρόπουλος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αγνώστους στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Εκείνη την ημέρα, οι διαιτητές περνούσαν από αγωνιστικά τεστ και ο εν λόγω ρέφερι είχε μείνει από τους τελευταίους και όταν έβγαινε έξω από τα αποδυτήρια υπήρχαν δύο άτομα με σκουφάκια, που μπροστά στα μάτια των Κάκου και Κουκουλάκη, τον χτύπησαν με γροθιές τον Σιδηρόπουλο και στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με μοτοσυκλέτα.

Ο ΤΡΥΦΩΝΑΣ: Στις 20 Φεβρουαρίου 2011, ο επόπτης Σπύρος Τρύφωνας δέχθηκε επίθεση από οπαδούς στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Μια ομάδα περίπου 20 οπαδών, με μηχανάκια, του είχαν στήσει... καρτέρι και όταν τον είδαν να βγαίνει από το αεροδρόμιο του όρμησαν με γροθιές και κλωτσιές.

Ο ΠΑΜΠΟΡΙΔΗΣ: «Πέσιμο» το 2011 δεν είχαν μόνο οι Δημήτρης Καλόπουλος και Τάσος Σιδηρόπουλος, αλλά και ο Βασίλης Παμπορίδης. Ο διαιτητής της Super League κλήθηκε να σφυρίξει μια αναμέτρηση για το τοπικό πρωτάθλημα στο Κιλκίς, ανάμεσα στον Απόλλων Μαυρονερίου και τον Απόλλων Πευκοδάσους. Σύμφωνα με καταγγελία που έκανε ο ρέφερι στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια του αγώνα 30 περίπου άτομα που φορούσαν φανέλες του Αρη του επιτέθηκαν φραστικά. Μετά το τέλος του παιχνιδιού βρήκε το αυτοκίνητό του με σπασμένα τζάμια και χαραγμένο με το όνομα ΑΡΗΣ!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΣΑΡΑ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ: Ο Κύρος Βασσάρας είχε ένα ταξιδιωτικό γραφείο σε πολυκατοικία και στην είσοδο της στις 25 Μαρτίου 2010 «έσκασε» χειροβομβίδα. Ο παλαίμαχος διαιτητής έχει κατάστημα στον έκτο όροφο στην πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Γιαννοπούλου και Ειρήνης στο Παλαιό Φάληρο. Η έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας, όπου βρέθηκε μία περόνη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές. Επίσης στις 31 Οκτωβρίου του 2010, ο Κύρος Βασάρας δέχτηκε επίθεση στα Καμίνια από τέσσερις αγνώστους. Έβγαινε από ταξί όταν οι τέσσερις άγνωστοι του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν ελαφρά. Η τρίτη περίπτωση ήταν όταν δέχθηκε επίθεση μετά από παιχνίδι της Εθνικης Ελλάδας.

Τρία... χτυπήματα υπήρξαν και στον Κωνσταντινέα. Ο εν λόγω διαιτητής είχε μεγάλο αρτοποιείο στην Καλαμάτα. Ο Κωνσταντινέας είχε δεχθεί τρεις επιθέσεις στον φούρνο του μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα σε μια από αυτές το αρτοποιείο καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από βόμβα που ανατινάχτηκε.

Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΠΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΣΑΧΕΙΛΙΔΗ: Ο Μπίκας ήταν εκείνος που μετά τον Τσαχειλίδη είχε βρεθεί στο στόχαστρο για τον ρόλο που είχε στην ΚΕΔ το 2016. Άγνωστοι έκαψαν το σπίτι του, ο Μπίκας φυσικά αποχώρησε από την θέση του και ενώ ξέσπασε σε κλάματα για το περιστατικό. Τελικώς αποζημιώθηκε με μεγάλη προσπάθεια των ΕΠΟ, Super League και ακόμα και συνδρομή των FIFA / UEFA.

Bonus, Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΡΑΜΜΟ: Βέβαια... πεσίματα σε διαιτητές είχαμε κι άλλες εποχές που χαρακτηρίζονταν πιο αγνές. Φυσικά όχι με... ενέδρες πληρωμένων δολοφόνων, αλλά εντός γηπέδου από οπαδούς που θεωρούσαν ότι η ομάδα τους αδικήθηκε. Χαρακτηριστική η υπόθεση Ράμμου! Ήταν 29 Φεβρουαρίου του 1976 όταν διεξήχθη το παιχνίδι Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ τότε διεκδικούσε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του, ενώ ο Παναιτωλικός έδινε μάχη για την σωτηρία του. Τελικά εκείνη τη χρονιά ο «Δικέφαλος του Βορρά» στέφθηκε πρωταθλητής, την στιγμή που και τα «καναρίνια» πέτυχαν το στόχο τους, αφού μπορεί να κατετάγησαν στην 15η θέση, ωστόσο παρέμειναν στην κατηγορία, λόγω του ότι αυξήθηκαν οι ομάδες της Α' Εθνικής την επόμενη χρονιά.

Όμως με το σφύριγμα της λήξης ο διαιτητής Στέφανος Ράμμος βίωσε μία πολύ δύσκολη στιγμή, κυρίως για μια κακή διαιτησία που είχε στο συγκεκριμένο γήπεδο σε προηγούμενο αγώνα του Παναιτωλικού. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο «άρχοντας του αγώνα» δέχθηκε επίθεση στο γήπεδο και ένα άτομο του δάγκωσε το αυτί, κόβοντάς του ένα μεγάλο κομμάτι! Φυσικά στο… ρεπερτόριο υπήρχαν κλοτσιές, μπουνιές κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, με τον Ράμμο να βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος κι αιμόφυρτος. Υπάρχει και η εκδοχή και φαίνεται να την υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες ότι το αυτί του διαιτητή Ράμμου κόπηκε (ή απλά γδάρθηκε όπως δηλώνουν άλλοι) όταν κάποιος του φόρεσε... κολιέ ένα ξύλινο τελάρο για ροδάκινα! Σε αντίθεση με πολλές άλλες περιπτώσεις βέβαια οι δράστες βρέθηκαν και τιμωρήθηκαν με κάποιους μήνες φυλάκιση. Διαβάστε εδώ το σχετικό story.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ: Τα περιστατικά είναι πολλά και στις επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και στα τοπικά. Ενδεικτικά το 2016 και μήνα Φεβρουάριο, μετατράπηκε σε ρινγκ ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή Πύργου και του Άφοβου Βροχίτσας με τους ποδοσφαιριστές των γηπεδούχων να ξυλοκοπούν άγρια διαιτητή και επόπτη μετά από το δεύτερο πέναλτι που υπέδειξε στο ματς. Το 2015 συνέβησαν επίσης θλιβερά γεγονότα σε ακόμα ένα παιχνίδι τοπικού πρωταθλήματος, αυτή την φορά στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα επρόκειτο για τον αγώνα ανάμεσα στον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου και τα Καμένα Βούρλα, όπου οπαδοί των γηπεδούχων επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον ρέφερι της συνάντησης με αφορμή ένα πέναλτι. Την ίδια χρονιά ξύλο σε τοπικό ματς σε διαιτητές υπήρξε και στην Ηλεία, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο ακριβώς από κάτω.

Επίσης ανάμεσα στα άλλα άσχημα περιστατικά υπήρξαν και το 2018 σε τοπικό επίπεδο: στην αναμέτρηση του Φοίνικα Νικητή με την Θύελλα Μεταγγιτσίου, όταν παίκτες επιτέθηκαν σε διαιτητή για ένα πλάγιο!Όπως αναφέρει το xalkidikipolitiki.gr, κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ του Φοίνικα, ο διαιτητής του αγώνα κ. Αναστασόπουλος έδωσε ένα πλάγιο υπέρ της γηπεδούχου ομάδας.

Οι παίκτες της Θύελλας διαφώνησαν με την απόφαση, με τον διαιτητή να δίνει κίτρινη κάρτα σε έναν από τους ποδοσφαιριστές που διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Τότε, ο τελευταίος έπιασε τον διαιτητή από τον λαιμό, ενώ κάποιοι συμπαίκτες του άρχισαν τις μπουνιές! Κάποιοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν την κατάσταση, με τους παίκτες εκτός εαυτού! Τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε σε οριστική διακοπή.

- Προφανώς και υπάρχουν αρκετά ακόμα περιστατικά και φυσικά υπάρχουν και άλλα συμβάντα και με παλαίμαχους διαιτητές ή διαιτητές σε καίρια πόστα σε ΚΕΔ / ΕΠΟ.

 

Τελευταία Νέα