ΠΑΣ vs Παναιτωλικού: Για το αφεντικό... στα Δυτικά!

Γιώργος Ντυμένος
ΠΑΣ vs Παναιτωλικού: Για το αφεντικό... στα Δυτικά!

bet365

Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» θα φιλοξενήσει τα «καναρίνια» στο ντέρμπι της Δυτικής Ελλάδας και το G-Weekend Journal γράφει για τα σημεία υπεροχής και τις αδυναμίες της κάθε ομάδας ενόψει του αγώνα του Σαββάτου στους «Ζωσιμάδες».

Μπορεί να μην έχει την λάμψη ενός Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού ή να μην υπάρχει η ανυπομονησία όπως αυτή του Άρη – ΠΑΟΚ, αλλά και το ματς του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναιτωλικό έχει την δικιά του γοητεία. Το Σάββατο ο «Άγιαξ της Ηπείρου» φιλοξενεί στους «Ζωσιμάδες» τα «καναρίνια» του Τραϊανού Δέλλα σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό παιχνίδι για την μετέπειτα πορεία των δύο ομάδων στο φετινό πρωτάθλημα.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Και οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν στις αδυναμίες του άλλου και να εκμεταλλευτούν τα σημεία υπεροχής τους.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

Ομοιογένεια: Ένα από τα όπλα του ΠΑΣ Γιάννινα διαχρονικά τα τελευταία χρόνια είναι η ομοιογένεια που υπάρχει στο ρόστερ του. Το γεγονός ότι τα παλιότερα χρόνια υπήρχε περιορισμός μεταγραφών οδήγησε τους Γιαννιώτες στο να δημιουργήσουν ένα γκρουπ παικτών που θα αποτελέσει για χρόνια την βάση της ομάδας με τα γνωστά καλά αποτελέσματα. Παίκτες όπως οι Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Βελλίδης, Γιάκος, Σκόνδρας, Νικολιάς, αλλά κυρίως Γιάννης Πετράκης (από τον Ιανουάριο του 2014 στον πάγκο της ομάδας) έχουν ως αποτέλεσμα να αποφεύγεται η δύσκολη και κάποιες φορές αποτυχημένη διαδικασία ενσωμάτωσης παικτών σε ένα νέο περιβάλλον με τα γνωστά άσχημα αποτελέσματα.

Η τριάδα των στόπερ: Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι ο ΠΑΣ Γιάννινα αποφάσισε μετά από χρόνια να αφήσει στην άκρη το απόλυτα πετυχημένο σύστημα με τα τρία στόπερ και να πάει σε τετράδα απόρροια και των περισσότερων επιλογών που διέθετε πλέον η τεχνική ηγεσία. Η φετινή ιδιαιτερότητα όμως, με τα πέντε από τα έξι πρώρα ματς του πρωταθλήματος στην Αθήνα κόντρα σε καλύτερους αντιπάλους (εξαίρεση ο Απόλλωνας), φανέρωσαν ότι ακόμα η ομάδα δεν είναι έτοιμη να αλλάξει εντελώς παλιές συνήθειες. Οι δύο νίκες κόντρα σε Απόλλωνα και Άρη ήρθαν με την γνωστή συνταγή με την ομάδα να αποκτά την αμυντική σιγουριά που είχε τα τελευταία χρόνια.

Που θα χτυπήσει: Όπως κάθε ομάδα έτσι και ο Παναιτωλικός έχει τα δικά του αδύναμα σημεία τα οποία θα προσπαθήσουν οι Ηπειρώτες να τα μετατρέψουν σε δικό τους όπλο και να φτάσουν στη νίκη. Όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής η ομάδα του Δέλλα έχει θέματα πίσω κυρίως στην αμυντική της λειτουργία, στην αμυντική της συμπεριφορά, απόρροια τόσο του γεγονότος πως τα στόπερ της δεν βγάζουν την σιγουριά και την ασφάλεια που θα έπρεπε, ενώ και το γεγονός πως οι μεσοεπιθετικοί της δεν βοηθάνε στο αμυντικό κομμάτι τα μπακ, κάνει την άμυνα των «καναρινιών» πιο ευάλωτη. Παράλληλα, η πιθανή απουσία του Έρικσον (δύσκολα θα προλάβει) ο οποίος είναι παίκτης-κλειδί για τον Παναιτωλικό (εκτός από την βρώμικη δουλειά μεσοαμυντικά, μπορεί να ξεκινήσει και παιχνίδι από πίσω) δίνει την ευκαιρία στον ΠΑΣ να κερδίσει την μάχη του κέντρου και να αποκόψει τον Παναιτωλικό στη μέση. Αντίθετα, το δυνατό όπλο της ομάδας του Αγρινίου είναι η μεσοεπιθετική της γραμμή, ειδικά με την μπάλα κάτω η οποία χάρη και στην ταχύτητα των παικτών της εκμεταλλεύεται τον κάθε διαθέσιμο χώρο που μπορεί να του δώσει ο αντίπαλος. Γι αυτό και ο ΠΑΣ θα πρέπει να έχει συνοχή και να μην επιτρέψει πολλούς κενούς χώρους. Αν το καταφέρει, τότε θα έχει βάλει το πρώτο λιθαράκι για να πάρει τη νίκη.

Οι προσωπικότητες: Τα ντέρμπι τα κρίνουν οι σπουδαίοι παίκτες και οι μεγάλες προσωπικότητες. Κι ευτυχώς για τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι προσωπικότητες και ποδοσφαιριστές που έχουν φάει με το κουτάλι σημαντικά ματς είναι στο πλευρό του. Παίκτες όπως ο Αθανασιάδης με τον ΠΑΟΚ, ο Λίλα με την εθνική Αλβανίας, ο Βελλίδης, έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά κυρίως την προσωπικότητα για να πάρουν στις πλάτες τους την ομάδα σε τέτοια ματς. Ειδικά ο Κλάους, πλέον δείχνει να είναι απόλυτα έτοιμος να πάρει την ομάδα από το χέρι του και να γίνει ο ηγέτης της.

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

Πρέπει να προσέξει: Οι «κυανοκίτρινοι» μέχρι στιγμής έχουν δεχθεί γκολ και στα επτά επίσημα παιχνίδια τους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από στημένη μπάλα ή έστω με εκείνη ψηλά. Π.χ. με το κεφάλι σκόραρε δις ο Κουλούρης στην πρεμιέρα, ενώ στον Κάμπο η εστία του Κυριακίδη παραβιάστηκε μόλις στο πρώτο κόρνερ της ΑΕΛ. Στα Γιάννινα καλείται να προσέξει πολύ τις στατικές φάσεις, καθώς ο ΠΑΣ διαθέτει παίκτες με «καλά» χτυπήματα, που μπορούν να του δημιουργήσουν δύσκολες ανασταλτικές καταστάσεις.

Υπάρχει ενθουσιασμός: Τα τελευταία χρόνια ο Παναιτωλικός επενδύει σε νεαρούς, τόσο Ελλήνες όσο και ξένους. Αυτό μπορεί να του «κοστίζει» άμεσα σε εμπειρία, όμως μακροπρόθεσμα δύναται να αποδειχθεί κομβικό για το μέλλον της ομάδας. Η οποία καλείται σήμερα να υπερκεράσει και την εις βάρος της παράδοση. Σε 19 εκτός έδρας αναμετρήσεις του με τον ΠΑΣ μετρά μόνο μία νίκη, στο μακρινό 1997 με 4-2. Ομως οι περισσότεροι από τους παίκτες που αναμένεται να παίξουν σήμερα για λογαριασμό του, δεν πήγαιναν τότε καν στο δημοτικό. Ο Μαλής γεννήθηκε τότε (1997), ενώ οι Μάζουρεκ, Καμαρά, Μαρινάκης, Χαντάκιας, Μοράρ και άλλοι, ήταν «βαριά» 4-5 ετών. Αρα το παρελθόν δεν τους... τρομάζει και υπάρχει ο ενθουσιασμός ώστε να «σπάσουν» την κατάρα.

Που θα «χτυπήσει»: Τα «καναρίνια» κόντρα στον Λεβαδειακό έδειξαν για περίπου 80' το καλύτερο φετινό τους πρόσωπο και όχι τυχαία. Ο Τραϊανός Δέλλας για πρώτη φορά στη σεζόν είχε τους Καμαρά και Μοράρ στο αρχικό του σχήμα, τον πρώτο στην κορυφή της επίθεσης και τον δεύτερο επί χάρτου στα άκρα, αλλά ουσιαστικά σε ελεύθερο ρόλο. Αυτό άλλαξε άρδην τη μεσοεπιθετική του εικόνα και σήμερα θα ακολουθήσει, εκτός απρόοπτου, ανάλογη πεπατημένη.

Ο Ρουμάνος δείχνει φορμαρισμένος και ήδη έχει πετύχει τέσσερα γκολ στη σεζόν, που θα μπορούσαν άνετα να ήταν μίνιμουμ πέντε, εάν με τους Βοιωτούς ευστοχούσε στο πέναλτι που εκτέλεσε. Ο «απεγκλωβισμός» του από το «κουτί» του δίνει τη δυνατότητα να βρεθεί και εκτός περιοχής όπου έχει αποδείξει πως διαθέτει «καλά» πόδια και μάλιστα, για όσους θυμούνται πέρσι στους «Ζωσιμάδες» σκόραρε με έναν «κεραυνό» έξω από τα αντίπαλα καρέ. Την ίδια στιγμή οι δυο τους «βρίσκονται» και παρουσιάζονται ικανοί να δημιουργήσουν ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Αλλωστε, επειδή ο ΠΑΣ θα παίξει, όπως όλα δείχνουν, με τρεις στόπερ, εάν ο Παναιτωλικός διαθέτει μόνο έναν κλασικό «κυνηγό» θα υπάρχει κίνδυνος να... χαθεί, ενώ με δύο αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητές του να βρει δίχτυα και να απειλήσει ουσιαστικά.

Που «πονάει»: Ο Παναιτωλικός καλείται να διαχειριστεί δύο σημαντικές απουσίες για το σημερινό ματς, αμφότερες στον άξονα. Ο στόπερ Μιχάι και ο «κόφτης» Ερικσον χαρακτηρίζονται και εύλογα κομβικοί του ποδοσφαιριστές και το κενό τους είναι σημαντικό. Κυρίως του Σουηδού, ο οποίος παίζει μπροστά από τους κεντρικούς αμυντικούς και τις περισσότερες φορές προσπαθεί να «φτιάξει» παιχνίδι.

 

Τελευταία Νέα