Ο «Μύθος» του Χάιμπουρι στα χνάρια του μέντορα του!

Δημήτρης Βέργος
Ο «Μύθος» του Χάιμπουρι στα χνάρια του μέντορα του!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στη ζωή του ο Τιερί Ανρί ξεκινώντας την προπονητική του καριέρα στη Μονακό, στο μέρος από το οποίο άρχισε ουσιαστικά και ο μέντορας του, Αρσέν Βενγκέρ.

Όταν το 1999 ο Ανρί πάταγε το πόδι του στο Λονδίνο κανείς δεν φανταζόταν πως ο 22χρονος τότε Γάλλος με ρίζες από τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα θα εξελισσόταν στο καλύτερο πλασέ του πλανήτη. Είναι χιλιοειπωμένο το ότι ο αγαπημένος TH14 των οπαδών της Άρσεναλ οφείλει την τεράστια καριέρα του στον Αρσέν Βενγκέρ. Τον άνθρωπο που απελευθέρωσε το ταλέντο του, παίρνοντας τον από τα άκρα της Γιουβέντους και μετατρέποντας τον σε έναν καθαρό επιθετικό που προκαλούσε πανικό για χρόνια στις αντίπαλες άμυνες της Premier League. Ο Ανρί λατρεύτηκε στο Λονδίνο αποτελώντας τον «Βασιλιά» του Χάιμπουρι για τους φίλους των «Κανονιέρηδων». Η γειτονιά στα βόρεια της αγγλικής πρωτεύουσας έγινε το «σπίτι» του, υπό τις οδηγίες του Αλσατού τεχνικού, με τον οποίο ο Ανρί μοιραζόταν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Το Πριγκιπάτο του Μονακό.

Στους Μονεγάσκους ο Αρσέν Βενγκέρ έγραψε ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό κεφάλαιο της προπονητικής του καριέρας (είχε προηγηθεί το πέρασμα από τη Νανσί), πριν τις λιγοστές σελίδες που «έγραψε» στην Ιαπωνία, για να ξεκινήσει από εκεί και ύστερα η παρουσία του στην Άρσεναλ για 22 συναπτά έτη, που θα τον συνδέει για πάντα με τον σύλλογο. Σήμερα, το... πνευματικό του παιδί, ο Τιερί Ανρί γράφει κι αυτός το πρώτο κεφάλαιο στην προπονητική του καριέρα στο Πριγκιπάτο, επιστρέφοντας εκεί όπου έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Με διαφορετική πίεση αυτή τη φορά για επιτυχία και σε μια κρίσιμη «καμπή» για τους Μονεγάσκους.

Ο Ανρί από τη στιγμή που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να συνεχίσει στον χώρο του ποδοσφαίρου από τη θέση του προπονητή. Ή του manager, όπως λένε στο Νησί όπου θαυμάστηκε, όχι μόνο από τους οπαδούς της Άρσεναλ, αλλά από κάθε φίλο ομάδας που σέβεται και αναγνωρίζει την κομψότητα που έφερε στο αγγλικό ποδόσφαιρο ο «Τιτί». Από το 2016 μέχρι και σήμερα ο Ανρί έμαθε κοντά στον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ως βοηθός του στην Εθνική Βελγίου, ενώ φαινόταν ότι «διάβαζε» σωστά το παιχνίδι ως σχολιαστής στο Sky Sports. Φυσικά, τόσο η θέση του στο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Βρετανίας, όσο και εκείνη πλάι στον Μαρτίνεθ, δεν μπορούν να συγκριθούν με την πρόκληση της Μονακό, σε μία κανονική προπονητική δουλειά. Ωστόσο, ο Ανρί φαινόταν εδώ και καιρό να νιώθει έτοιμος, ψάχνοντας να κάνει το επόμενο βήμα που τόσο ήθελε στην καριέρα του.

Ο Γάλλος είχε έρθει τελευταία σε προχωρημένες επαφές με άλλους δύο συλλόγους πριν αναλάβει τελικά τη Μονακό. Τόσο με την Άστον Βίλα, όσο και με την Μπορντό, και αυτό παρά την έλλειψη εμπειρίας, καθώς δεν είχε καθίσει σε πάγκο ομάδας ως πρώτος προπονητής στο παρελθόν. Οι εξελίξεις, όμως, στους Μονεγάσκους με την κατρακύλα της ομάδας, που αγνοεί τη νίκη από την πρώτη αγωνιστική, και την απόλυση του Λεονάρντο Ζαρντίμ, έφεραν τον Ανρί στο Πριγκιπάτο, απαντώντας θετικά και αναλαμβάνοντας το τιμόνι. Αναμφισβήτητα η δουλειά που έχει μπροστά του ο Ανρί φαντάζει με... βουνό. Πολύ ανηφορικός ο δρόμος, ειδικά αν μιλάμε για το πρώτο βήμα στην προπονητική του καριέρα, ωστόσο ο ίδιος από τις πρώτες μέρες σηκώνει μανίκια και είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι τα βαθιά νερά δεν τα φοβάται. Η αρχή μάλιστα θα γίνει το σαββατόβραδο στην Αλσατία, απέναντι στο Στρασβούργο, από το μέρος δηλαδή που κατάγεται ο μέντοράς του, ο Βενγκέρ. Ακόμα μια σύμπτωση που προκαλεί και τη σχετική... ίντριγκα!

Ο Ανρί παίρνει τα ηνία μιας ομάδας στη ζώνη του υποβιβασμού της Ligue 1 με μόλις έξι βαθμούς στις εννιά πρώτες αγωνιστικές, η οποία από το περσινό καλοκαίρι του 2017, μετά την κατάκτηση του τίτλου, πούλησε αρκετά από τα αστέρια με συνέπεια το ρόστερ να χάσει δυναμική. Παίκτες όπως οι Μπαπέ, Μπερνάρντο Σίλβα, Λεμάρ, Μεντί, Μπακαγιόκο, Φαμπίνιο και Μουτίνιο δεν βρίσκονται πλέον στο Μόντε Κάρλο, με τον σύλλογο βέβαια να βάζει τεράστια ποσά στα ταμεία του, αλλά να μην καταφέρνει να τους αντικαταστήσει επάξια με τους παίκτες που ήρθαν. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο και ατυχίες με τραυματισμούς, κάτι που επιδύνωσε την κατάσταση και έχει βυθίσει πλέον την ομάδα στη 18η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο «Τιτί» καλείται λοιπόν να βρει λύση στα προβλήματα άμεσα και να δώσει ενέργεια στο υλικό που έχει στα χέρια του. Απαιτητικό πρότζεκτ, αλλά γεμάτο με προοπτική. Ο Ανρί τον Ιανουάριο θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει το ρόστερ καθώς ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ αναμένεται να του παραχωρήσει ένα ικανοποιητικό μπάτζετ για μεταγραφές. Ωστόσο, το κακό ξεκίνημα της Μονακό, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμο έδαφος. Ο TH14 γνωρίζει πως αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση που ανοίγεται μπροστά του, με μεγάλο φυσικά ρίσκο. Αλλά αυτό δίνει στον ίδιο τη δυνατότητα να αποδείξει ότι είναι τόσο ικανός από την πλάγια γραμμή όσο ήταν και μπροστά από την εστία, και γιατί όχι να ακολουθήσει τα βήματα του μέντορά του μετά από χρόνια και στην αγαπημένη του Άρσεναλ...

 

Τελευταία Νέα