Ο οικονομικός γίγαντας που «συνθλίβει» τη Ligue 1

Δημήτρης Βέργος
Ο οικονομικός γίγαντας που «συνθλίβει» τη Ligue 1

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τα δεινά που έχει προξενήσει στο γαλλικό πρωτάθλημα η οικονομική γιγάντωση της Παρί Σεν Ζερμέν, καθιερώνοντας πλέον τη Ligue 1 ως κούρσα... ενός αλόγου.

Βράδυ Κυριακής στο Παρίσι. Το «Παρκ ντε Πρενς» ετοιμάζεται για το μεγάλο ματς Παρί Σεν Ζερμέν – Λυών. Και τι βλέπει; Μια απίθανη ποδοσφαιρική παράσταση του Κιλιάν Μπαπέ που σκόραρε... καρέ σε 13 λεπτά, με τους παίκτες του Τούχελ να διαλύουν την αντίπαλό τους με 5-0. Μία ακόμα επίδειξη δύναμης της Παρί εντός των τειχών έπειτα από την οικονομική γιγάντωσή της μέσω της ιδιοκτησίας του Κατάρ. Μια οικονομική γιγάντωση που φυσικά δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στο σκορ αυτής της αναμέτρησης, αλλά στη συνολική εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Ligue 1 που χρόνο με τον χρόνο «συνθλίβεται».

Τη δεκαετία του 2000 ήταν η Λυών εκείνη που κυριαρχούσε στο εγχώριο πρωτάθλημα με επτά συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων. Ήταν η εποχή που ο πρόεδρος των «Λυωνέ», Ζαν Μισέλ Ολά πουλούσε «αλμυρά» και διατηρούσε κάθε σεζόν μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα σε Γαλλία και Ευρώπη. Ήταν μια εποχή που ουσιαστικά έβαζε για πρώτη φορά τέλος στο απρόβλεπτο που παραδοσιακά περιέγραφε το πρωτάθλημα της Ligue 1, όπου σχεδόν κάθε χρόνο υπήρχε και διαφορετικός πρωταθλητής. Η γιγάντωση, όμως, εκείνης της Λυών δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή γιγάντωση της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχει ξεφύγει επικίνδυνα, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους χιλιόμετρα πίσω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ξεκίνημα της σεζόν το φανταχτερό ρόστερ των Παριζιάνων από την οικονομική δυναμική που έχουν προσφέρει ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί και το Κατάρ, μοιράζει τουλάχιστον τρία γκολ σε κάθε ματς της Ligue 1, ανοίγοντας ήδη σε τρομακτικό βαθμό την ψαλίδα με τους υπόλοιπους. Η παρέα του Νεϊμάρ, του Μπαπέ και του Καβάνι μετρώντας το απόλυτο των νικών έχει αναπτύξει μια διαφορά οκτώ βαθμών από την 9η αγωνιστική, τελειώνοντας το πρωτάθλημα από αρχές Οκτώβρη. Μια διαφορά που αναμφισβήτητα αποκαλύπτει την οικονομική ανισότητα μεταξύ της Παρί και των Λιλ, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν, Λυών μεταξύ άλλων που την βλέπουν με... κιάλια.

Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό από τα οικονομικά στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα, η Ligue 1 από τις συνολικά 306 εμπορικές συμφωνίες που έχουν κλείσει, βλέπει στα ταμεία της να μπαίνουν 357,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το ποσό, στην Παρί καταλήγει σχεδόν το 1/3, δηλαδή 112 εκατομμύρια ευρώ! Φυσικά, για να πιστοποιηθεί, η οικονομική εκτόξευση της Παρί από τότε που πέρασε στα χέρια της Qatar Sports Investements, δεν χρειάζεται να ρίξει κάποιος τη ματιά του στο τι συμβαίνει εντός των γαλλικών συνόρων, που ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα. Στη συνολική πίτα της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deloitte, η Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο έβδομος σύλλογος σε έσοδα στον πλανήτη, με το ποσό να φτάνει τα 486,2 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, στη σχετική λίστα, η επόμενη γαλλική ομάδα που δηλώνει παρουσία, είναι η Λυών, η οποία ωστόσο βρίσκεται 14 θέσεις πιο κάτω, στην 21η θέση, με έσοδα 198,3 εκατομμυρίων ευρώ. Και από εκεί και μετά το χάος...

Φυσικά, αυτά τα οικονομικά μεγέθη για την Παρί την έφεραν αντιμέτωπη με το Financial Fair Play της UEFA, ασχέτως αν ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα διατρέξει κάποια στιγμή σοβαρό κίνδυνο. Οι μεταγραφές των Νεϊμάρ και Μπαπέ με 222 εκατ. ευρώ και 180 εκατ. ευρώ αντίστοιχα προκάλεσαν τριγμούς στο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα με την UEFA να ξεκινάει έρευνα για παραβίαση του FFP. Γι' αυτόν τον λόγο η Παρί δεν προχώρησε στην απόκτηση με κανονική μεταγραφή και των δύο στην ίδια μεταγραφική σεζόν, αλλά δήλωσε τον Μπαπέ ως δανεικό, με υποχρεωτική οψιόν αγοράς το επόμενο καλοκαίρι. Και αν αρχικά η UEFA «καθάρισε» τον γαλλικό σύλλογο από κάθε υποψία τον περασμένο Ιούνιο, η υπόθεση άνοιξε ξανά μόλις πρόσφατα. Το σώμα του οικονομικού ελέγχου της Ομοσπονδίας θα επανεξετάσει την απόφαση που πάρθηκε, με την Παρί Σεν Ζερμέν να βρίσκεται ξανά σε άβολη θέση.

Υπό αυτό το πρίσμα και ως αντίβαρο η Παρί Σεν Ζερμέν έκλεισε τη συμφωνία με την εταιρία Jordan για να «ντύνει» την ομάδα στις ευρωπαϊκές της αναμετρήσεις. Μία συμφωνία πάνω στην οποία ο Αλ Κελαϊφί και οι ιθύνοντες των Παριζιάνων ελπίζουν πως θα βελτιώσουν τους ισολογισμούς για το Financial Fair Play. Είτε το καταφέρει, είτε όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η φοβερή εμπορική συμφωνία που έκλεισε η Παρί θα αποτελέσει ένα ακόμα... σπρώξιμο για να μεγαλώσει περισσότερο την ψαλίδα σε σχέση με τους υπόλοιπους γαλλικούς συλλόγους. Υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό των χρημάτων που θα βάλει στα ταμεία της η Παρί Σεν Ζερμέν από τις πωλήσεις των προϊόντων με το σήμα της Jordan θα αγγίζει ή και θα ξεπεράσει ακόμα τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή μόνο από τα συγκεκριμένα προϊόντα η Παρί θα έχει καλύψει τα έσοδα της Λυών που είναι η δεύτερη ομάδα σε οικονομική δύναμη στη χώρα!

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η... μπάλα έχει χαθεί στη Γαλλία και αυτός που την «πληρώνει» είναι φυσικά ο ανταγωνισμός, ο οποίος έχει συρρικνωθεί. Η Ligue 1 έχει μετατραπεί σε πρωτάθλημα ενός... αλόγου, με τον πρωταθλητή δεδομένο πριν την έναρξη της σεζόν. Κάτι, άλλωστε, που επιβεβαιώνεται μέσα σε λίγους μήνες καθώς εννιά αγωνιστικές αρκούν για να αποδείξουν ότι η διαφορά των οικονομικών μεγεθών είναι καταλυτική.

 

Τελευταία Νέα