Ο Ντέταρι, ο Σαραβάκος, ο... Μαλουμίδης κι άλλα θρυλικά χαρτάκια στα 80's!

Ο Ντέταρι, ο Σαραβάκος, ο... Μαλουμίδης κι άλλα θρυλικά χαρτάκια στα 80's!

bet365

To G-Weekend νοσταλγεί τα άλμπουμ με τους αστέρες του ελληνικού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του '80 καταγράφοντας παράλληλα την πορεία της θρυλικής εταιρίας «Καρουζέλ».

Η ελληνική «Καρουζέλ» και η πολυεθνική «Panini» είναι οι δύο εταιρίες που ξυπνούν γλυκιές αναμνήσεις στους πιτσιρικάδες των 80's και των 90's, οι οποίοι μυούνταν στις συλλογές με χαρτάκια και άλμπουμ που αφορούσαν αποκλειστικά στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μάθαιναν μέσα από τις φωτογραφίες των ποδοσφαιριστών τα ονόματα και τις ομάδες που αγωνίζονταν. Ακόμη και 30 χρόνια μετά υπάρχουν φιγούρες ποδοσφαιριστών οι οποίοι για διαφορετικό λόγο ο καθένας δεν ξεχάστηκαν. Ο Τερζόπουλος της Βέροιας, ο Κουρουκερέζης του Διαγόρα, ο Τζορμπατζίδης του Πιερικού, ο Μαλουμίδης της Λάρισας, ο Αριτζής του Πανσερραϊκού, η για παράδειγμα ο Τραϊανόπουλος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, είναι ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην είχαν την προβολή των Αναστόπουλου, Σαραβάκου ή Μαύρου, αλλά παρόλα αυτά βρίσκονταν σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό εκείνη την εποχή.

Ο χαρακτήρας των συγκεκριμένων συλλογών μπορεί να ήταν ψυχαγωγικός, καθώς ικανοποιούσες την συλλεκτική σου μανία, ωστόσο την ίδια στιγμή επιτελούσαν και εκπαιδευτικό ρόλο. Αναρωτήσου πόσους ποδοσφαιριστές έμαθες από τις συγκεκριμένες συλλογές; Για παράδειγμα κάποιοι λάτρεψαν την Κολομβία λόγω Χιγκίτα και Βαλντεράμα, τους οποίους είδαν για πρώτη φορά σε αυτοκόλλητα χαρτάκια.

Η Καρουζέλ, η οποία διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στη δεκαετία του '80 είχε ιδρυθεί το 1962. Εκείνη την εποχή ο ιδρυτής της, Στέφανος Μπουραντζής, είχε την ιδέα να ιδρύσει μια εταιρεία η οποία θα παράγει αυτοκόλλητες συλλογές με άλμπουμ για παιδιά. Η πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει μια εταιρεία που απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες, με προϊόντα που θα προσφέρουν διασκέδαση, και το πρώτο του άλμπουμ δημιουργήθηκε με βάση το ποδόσφαιρο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 μέχρι τα τέλη των 70's η ελληνική εταιρία βελτίωσε την ποιότητα των προϊόντων της, επεκτάθηκε σε άλλες σειρές προϊόντων πέρα από το ποδόσφαιρο και άρχισε να αναπτύσσει ένα πολυπληθές δίκτυο διανομής σε όλη τη χώρα.

Κομβική περίοδος στην ιστορία της Καρουζέλ ήταν η δεκαετία του '80. Συγκεκριμένα το 1984 χορηγήθηκε για πρώτη φορά άδεια προκειμένου να παράγει την επίσημη συλλογή της Α’ Εθνικής στο ποδόσφαιρο έχοντας λάβει την έγκριση του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών.

Η κυριαρχία της επισφραγίστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας (1985-1992) καθώς οι σημερινοί 35ηδες και 40ηδες θα θυμούνται πως η Καρουζέλ κυκλοφόρησε μια σειρά από πολυτελή ποδοσφαιρικά άλμπουμ που έκαναν την διαφορά!

Το απλοϊκό εξώφυλλο του άλμπουμ (με 702 χαρτάκια) της σεζόν 1984/85, δίνει την την επόμενη χρονιά την θέση του σε φάση από ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (446 χαρτάκια) για να φτάσουμε στο 1987, όπου η ποιότητα του χαρτιού έχει βελτιωθεί και ο αριθμός που απαιτείται για να συμπληρωθεί το άλμπουμ μειώνεται κατά δύο (444).

Το 1989 η Καρουζέλ παρουσιάζει ένα από τα καλύτερα άλμπουμ (με 476 αυτοκόλλητα) όλων των εποχών με τον Δημήτρη Σαραβάκο στο εξώφυλλο. Εκτός από το πρόγραμμα των αγώνων, παρατίθενται παίκτες και ομάδες από την Β΄ και Γ΄ Εθνική. Παράλληλα προσφέρει διάφορα δώρα εντελώς δωρεάν για διαφημιστικούς λόγους.

Ακολουθεί μια ακόμη καταπληκτική δουλειά το 1989 σε σπιράλ άλμπουμ (632 αυτοκόλλητα). Παράλληλα, παρατίθενται οι φωτογραφίες ποδοσφαιριστών και ομάδων, σε άριστη εκτύπωση οφφσέτ και πλαστικοποίηση. Στο εξώφυλλο δεσπόζουν οι φιγούρες των Ντέταρι (Ολυμπιακός), Σαραβάκου (Παναθηναϊκός), Νίλσεν (ΑΕΚ) και Σκαρτάδου (ΠΑΟΚ). Το σερί συνεχίζεται με τα άλμπουμ του 1990 όπου στο εξώφυλλο απεικονίζεται μια μπάλα με τις σημαίες διάφορων χωρών ελέω Μουντιάλ (474 αυτοκόλλητα), του 1991 με τον Πελέ να κρατάει μια χρυσή μπάλα (470 χαρτάκια) και του 1992 (480 αυτοκόλλητα) με ένα από τα πιο αδιάφορα εξώφυλλα ever, αλλά σε ιλουστρασιόν χαρτί.

Η νέα χιλιετία βρήκε την εταιρεία να δραστηριοποιείται και σε άλλα είδη εμπορίου. Πάντα όμως ενεργή στις αυτοκόλλητες εκδόσεις για το Ελληνικό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Το 2015 η Καρουζέλ επέστρεψε δυναμικά επεκτείνοντας τις ιδέες της στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2016 ανέλαβε την έκδοση του άλμπουμ για το φινλανδικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Veikkausliiga), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα κυκλοφόρησε άλμπουμ με αυτοκόλλητα για το λιθουανικό πρωτάθλημα μπάσκετ που έκανε θραύση στη χώρα της Βαλτικής!

Πλέον συνεχίζει την παράδοση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά με μια μικρή διαφοροποίηση. Αντί για χαρτάκια κυκλοφορεί μεταλλικές τάπες συμβαδίζοντας με την εποχή!

Αξίζει να σημειωθεί πως από τις πρώτες συλλογές στην ιστορία της Καρουζέλ αφορούσαν συλλογές με τους ήρωες της επανάστασης του 1821, αλλά και τα ξένα χαρτονομίσματα (1971). Μια ακόμη πετυχημένη σειρά ήταν οι σημαίες χωρών (1972/144 αυτοκόλλητα), αλλά και η Ζούγκλα (1978/ 265 αυτοκόλλητα). Επίσης κυκλοφόρησαν άλμπουμ με λουλούδια, νιντζάκια, σήματα κρατών, «Τον Γύρο του Κόσμου σε 80 Σελίδες», αλλά και εσχάτως θεματικό άλμπουμ με τάπες για το reality Nomads!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα