ΠΑΟΚ vs AEK: Για να μην είστε αδιάβαστοι…

Σταύρος Σουντουλίδης
ΠΑΟΚ vs AEK: Για να μην είστε αδιάβαστοι…

bet365

Η «αετομαχία» της Τούμπας, μεταξύ ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, είναι προ των πυλών και το G-Weekend ανασύρει από το βιβλίο της ιστορίας τις στιγμές εκείνες, που έχουν «σημαδέψει» κάποια από τα 63 ντέρμπι του παρελθόντος.

Επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα, λοιπόν, μετά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των δύο «Δικεφάλων», οι οποίοι αίφνης από πέρσι το Μάρτιο έχουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα να τους χωρίζουν, αλλά ας όψετε ο Γιώργος Κομίνης, που τίναξε στον αέρα ένα πρωτάθλημα και το έστειλε να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Επιστροφή χρημάτων* στο Λυών – Μαρσέιγ και σούπερ αποδόσεις στη Ligue 1 από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Πάντως, υπάρχουν στιγμές στο χρόνο που επιβεβαιώνουν τις καλές σχέσεις των δύο «Δικεφάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου τα προηγούμενα χρόνια, όπως η επιλογή του ΠΑΟΚ να παίξει το πρώτο ιστορικά παιχνίδι στα εγκαίνια της Τούμπας, τον Σεπτέμβριο του 1959, με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που επιλέχθηκε από την ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου για να αποχαιρετήσει τον μεγάλο Μίμη Παπαϊωάννου το καλοκαίρι του 1979. Το μεγαλύτερο δεκάρι της Ένωσης παραλίγο να καταλήξει στο «Δικέφαλο του Βορρά», αλλά οι παράγοντες της Νέας Γενεάς από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας δεν τα βρήκαν στο οικονομικό με τους ανθρώπους της ομάδας από τη Θεσσαλονίκη και η μεταγραφή «χάλασε» την τελευταία στιγμή για 20.000 δραχμές. Όλα αυτά στο μακρινό 1962.

Από την πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Τούμπα, στις 13 Δεκεμβρίου 1959, που έληξε με νίκη της Ένωσης με 2-1, πέρασαν 59 χρόνια και ο συνολικός απολογισμός των αγώνων με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ δίνει ένα προβάδισμα στους «ασπρόμαυρους» με 27 νίκες, 22 ισοπαλίες και 13 νίκες της ΑΕΚ, συμπεριλαμβανομένων και των έξι αγώνων για τα πλέι οφ.

Ξέρετε ότι…

… O Κώστας Νεστορίδης σκόραρε στα τέσσερα πρώτα ντέρμπι των δύο ομάδων στην Τούμπα και με συνολικά 6 γκολ είναι ο πρώτος σκόρερ της Ένωσης.

… Τα μόλις 1.871 εισιτήρια που κόπηκαν ένα καλοκαιρινό μεσημέρι στις 25 Ιουνίου του 1961 (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1) είναι ο μικρότερος αριθμών εισιτηρίων στα συνολικά 63 παιχνίδια των δύο αντιπάλων στην Τούμπα.

… Ο Φινλανδός Γκεστρένιους, που θα σφυρίξει την Κυριακή στην Τούμπα δε θα είναι ο πρώτος ξένος διαιτητής στην ιστορία των ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Είχαν προηγηθεί ο Ιταλός Λιόνι (10/12/61: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-2), ο Ρουμάνος Νικολάε Μιχαϊλέσκου (09/12/62: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-3) και ο Έουγκεν Μπολέρ (16/05/65: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1).

… Στις 25 Φεβρουαρίου του 1968, με τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στο ξεκίνημα της δημιουργίας μιας ισχυρής ομάδας, η ΑΕΚ πέτυχε μια κομβική νίκη στην Τούμπα (1-2) στο δρόμο για το πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γένε Τσάκναντι, που ένα χρόνο αργότερα θα αναλάμβανε τον ΠΑΟΚ, μία εβδομάδα μετά τη νίκη της με 2-1 επί του Παναθηναϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια επικράτησε με το ίδιο σκορ και στο τέλος του αγώνα οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν το γύρο θριάμβου μέσα στην Τούμπα.

… Μετά από εκείνη τη νίκη της Ένωσης χρειάστηκαν να περάσουν 21 χρόνια για να νικήσει η ΑΕΚ και πάλι στην Τούμπα! Στις 14/9/1980 κέρδισε 2-1, αλλά στο Καυτανζόγλειο, ενώ ήταν Ιανουάριος του 1989 όταν επικράτησε 1-0 στην Τούμπα, με γκολ του Χριστοδούλου (22’).

ΔΦΓΣΑΔΓΔΣΦΓ

… Το 1970 η Τούμπα έκρινε ξανά τον πρωταθλητή. Αυτή τη φορά η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1968 και η βαριά ήττα της με 4-0 από τον ΠΑΟΚ διατήρησε την απόσταση των τεσσάρων βαθμών από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Η απρόσμενη για τους Ενωσίτες ήττα προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της ομάδας, ενώ στο στρατόπεδο των νικητών όλοι έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για την πρώτη «τεσσάρα» επί ομάδες του Π.Ο.Κ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε με γκολ του Σταύρου Σαράφη, οι φιλοξενούμενοι αστόχησαν σε πέναλτι με τον Γιώργο Καραφέσκο. «Για το πέναλτι μην με ρωτάτε, είναι επιτυχία του Κούδα», εξομολογήθηκε ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Χριστοδούλου, ενώ ο «Καίσαρας» έκανε δύο τα προσωπικά τέρματά του στο 44’ και μαζί το 2-0. Ένα γκολ την αρχή (48’) και το τέλος (90’) του β’ μέρους, από Παρίδη και Κούδα, έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στον ΠΑΟΚ.

… Ο Γερμανός Βάλτερ Βάγκνερ έγινε ο πρώτος ξένος παίκτης που σκόραρε σε ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Ο επιθετικός της Ένωσης άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό νικώντας τον επίσης ξένο τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Ελβετό Ρενέ Ντεκ.

… Το χρυσό γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 89ο λεπτό του ντέρμπι-τίτλου, στις 2 Μαίου του 1976, έστεψε ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του! Οι γηπεδούχοι έχασαν κορυφαία ευκαιρία για το 1-0 στο 18ο λεπτό. Ο σπεσιαλίστας Σταύρος Σαράφης δεν σκόραρε με πέναλτι. Το κέρδισε ο Νέτο Γκουερίνο. Απέκρουσε ο «πορτιέρο» της ΑΕΚ, Γιώργος Σιδηρόπουλος. Τα λεπτά κυλούσαν βασανιστικά μέχρι να φτάσουμε στο 89’ του αγώνα. Ο Κούλης Αποστολίδης κέρδισε φάουλ από τον Απόστολο Τόσκα. Το εκτέλεσε ο Γιώργος Κούδας. Διεκδίκησε την μπάλα ο Παναγιώτης Κερμανίδης από το Λάκη Νικολάου, στη καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ. Αυτή κύλησε αριστερά στη μικρή περιοχή. Προς την πλευρά της «Θύρας 4». Εκεί, την άγγιξε ο Νέτο Γκουερίνο. Κι έστειλε εαυτόν κι αλλήλους στον έβδομο ουρανό!

… Σε ντέρμπι με την ΑΕΚ σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων στο γήπεδο της Τούμπας. Στις 19/12/1976 κόπηκαν 45.252 εισιτήρια, ενώ και ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός (45.010) εισιτηρίων διατέθηκε ένα χρόνο νωρίτερα πάλι στο ντέρμπι των δύο «Δικεφάλων».

… Υπάρχουν δύο από τα 63 προηγούμενα ντέρμπι που δεν έγιναν στην Τούμπα, αλλά σε άλλα γήπεδα. Το πρώτο στις 14/09/80 (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-2) έγινε στο Καυτανζόγλειο, ενώ το δεύτερο στις 11/09/83 (ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0) στο δημοτικό γήπεδο Σερρών.

… Ο Χρήστος Δημόπουλος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει «χατ τρικ» σε ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Κι αυτό έγινε στη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη των «ασπρόμαυρων» επί της Ένωσης με 5-0 στις 19/12/82. Τετάρτη απόγεμα, στη βροχερή Τούμπα η παρέα του Γιώργου Κούδα είχε μεγάλα κέφια. Ο κόσμος, όχι πολύς, παραμιλούσε στις κερκίδες βλέποντας τον ΠΑΟΚ του Χέερ να χορεύει και τον μεγάλο Θωμά Μαύρο να κουνάει αμήχανα το κεφάλι του γεμάτος απογοήτευση. Η ΑΕΚ μέχρι εκείνη τη μέρα βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας, ήταν σε δαιμονιώδη φόρμα γι’ αυτό και το τελικό αποτέλεσμα προκάλεσε αίσθηση.

… Για τους φίλους του ΠΑΟΚ το κυριακάτικο μεσημέρι της 7ης Ιουνίου του 1992 αποτελεί «κηλίδα» στη (δική τους) ιστορία. Η κόντρα τους με το Θωμά Βουλινό οδηγεί τον περισσότερο κόσμο εκτός Τούμπας και οι κερκίδες μένουν άδειες. Όχι, όμως, το πέταλο της θύρας 7 και της θύρας 8, που «ντύνεται» στα κιτρινόμαυρα! Πάνω από πέντε χιλιάδες οπαδοί της ΑΕΚ ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν την κατάκτηση του τίτλου και την στέψη της αγαπημένης τους ομάδας σε πρωταθλήτρια Ελλάδας. Η ισοπαλία του Ολυμπιακού στην Κόρινθο μια εβδομάδα νωρίτερα, έδωσε χαρακτήρα φιέστας για τους «κιτρινόμαυρους», με τα βλέμματα να είναι στραμμένα πάνω στον αρχηγό της Ένωσης, Γιώργο Σαββίδη, που αποχαιρετούσε την ομάδα έχοντας αποφασίσει να επιστρέψει στην Κύπρο και στην Ομόνοια. Το σκορ (2-2) μικρή σημασία είχε και ελάχιστοι το θυμούνται. Όχι, όμως, τις εικόνες με τους πρωταθλητές παίκτες της ΑΕΚ να γιορτάζουν μέσα στην Τούμπα!

… Υπάρχει και η «μαύρη νύχτα», Δευτέρα βράδυ συγκεκριμένα, 6 Νοεμβρίου 1995, για τον ΠΑΟΚ με τους οπαδούς του να μπουκάρουν στο γήπεδο και να διακόπτουν το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η διαμάχη τους με τον Θωμά Βουλινό βρίσκεται στο απόγειο της, προετοιμάζονται συλλαλητήρια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και οργανωμένοι αντιδρούν μπροστά στο νέο διοικητικό αδιέξοδο. Ο Πάρις Ζουμπούλης στο 9ο λεπτό είχε ανοίξει το σκορ, αλλά όλοι όσοι ήταν εκείνο το βράδυ στην Τούμπα, ένιωθαν την ατμόσφαιρα να «μυρίζει μπαρούτι». Τέσσερα χρόνια μετά την εφιαλτική βραδιά της Παρί Σεν Ζερμέν, ο ΠΑΟΚ θα ξαναζούσε τα ίδια και χειρότερα μέσα στο σπίτι του. Οι φιλοξενούμενοι «γύρισαν» το ματς με τα γκολ των Κετσπάγια, Τσάρτα, όταν όμως ο Κωστής έκανε το 1-3 στο 61’ είχαμε την πρώτη μεγάλη διακοπή από το διαιτητή Βέλλιο. Ο βοηθός του Παχτίδης είχε γίνει «κινούμενος στόχος» από τους οπαδούς, που τον σημάδευαν με πέτρες κι άλλα αντικείμενα. Ο διαιτητής Βέλλιος «έκλεισε» το «φύλλο αγώνα» σημειώνοντας τη διακοπή στο 68ο λεπτό, ενώ ο απολογισμός της… μάχης ήταν: 26 τραυματίες, 12 αστυνομικοί, 7 οπαδοί του ΠΑΟΚ και 3 ΑΕΚτζήδες.

… τα οκτώ συνολικά γκολ, εκ των οποίων τα πέντε στο πρώτο ημίχρονο, είναι τα περισσότερα που έχουν σημειωθεί σε ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην πρεμιέρα (20 Σεπτεμβρίου) της σεζόν 1999-2000. Η ΑΕΚ με τον Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, όχι απλά μπαίνει δυνατά, αλλά στην πρώτη επίθεσή της κερδίζει πέναλτι και ανοίγει το σκορ με τον Σέρβο Ντράγκαν Τσίριτς. Ο «Δικέφαλος» ισοφάρισε στο 16’ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σπύρου Μαραγκού, αλλά μέσα σε τρία λεπτά (20’-23’) η Ένωση έκανε το σκορ 1-3, χάρη στην κεφαλιά του Ντέμη Νικολαϊδη και το αυτογκόλ του Ντόλμπεργκ, που είχε τη μικρότερη εμπλοκή στη φάση, αλλά ήταν αυτός που αντί του Νάγκμπε έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μιχόπουλου. Δεκατρία λεπτά αργότερα ο Ντόλμπεργκ «πήρε το αίμα του πίσω» σκοράροντας με το κεφάλι, μετά από φάουλ του Μαραγκού, μειώνοντας σε 2-3. Στο 46’ ο Δέλλας έκανε το 2-4, όμως ο ΠΑΟΚ βρήκε τα ψυχικά αποθέματα, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι αγωνιζόντουσαν με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Μπιέκοβιτς, από το 52’, και με γκολ των Γεωργιάδη (65’) και Βαλένσια (89’) ισοφάρισε σε 4-4 στο πιο απολαυστικό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ της τελευταίας 20ετίας.

… στις 13/04/08 η ΑΕΚ του Σάχα, του Παπασταθόπουλου, του Δέλλα, του Ζήκου, του Ριβάλντο, του Μπλάνκο και του Λυμπερόπουλου, με προπονητή τον Νίκο Κωστένογλου, πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της στην Τούμπα, με το εντυπωσιακό 4-0. Ο ΠΑΟΚ σε μια μεταβατική περίοδο περίμενε πως και πώς να τελειώσει το… μαρτύριο του πρωταθλήματος, ενώ η ΑΕΚ είχε ακόμη μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο κι ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση Βάλνερ και η τύχη του αγώνα Απόλλωνα Καλαμαριάς – Ολυμπιακού, που οι ερυθρόλευκοι έχασαν στο γήπεδο, αλλά κέρδισαν στα χαρτιά. Η Ένωση ήταν καταιγιστική και η κιτρινόμαυρη παράσταση, μπροστά στα μάτια του Φερνάντο Σάντος, ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Μόλις στο 20’ ο Παπασταθόπουλος με κεφαλιά έκανε το 0-1 και μέσα σε πέντε λεπτά, Μπλάνκο (23’) και Λυμπερόπουλος (25’) ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 0-3. Το γκολ του Καλόν (82’) έμοιαζε με το κερασάκι στην τούρτα. Ηταν το τελευταίο παιχνίδι που είδαμε τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους να αγωνίζεται στα γήπεδα.

… υπάρχουν όχι απλά ένας ή δύο, αλλά συνολικά οκτώ προπονητές, οι οποίοι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία τόσο στον πάγκο του ΠΑΟΚ, όσο και στης ΑΕΚ! Πρώτος ήταν τη δεκαετία του ’60 και του ’70 ο Γερμανομαγυάρος Γένε Τσάκναντι και ακολούθησαν οι: Μπράνκο Στάνκοβιτς, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Φερνάντο Σάντος, Όλεγκ Μπλαχίν, Νίκος Αλέφαντος, Ίλιε Ντουμιτρέσκου και Γιώργος Δώνης.

… πριν από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής κατηγορίας ο Γουίλιαμ Αρβανίτης (1938-46 ΠΑΟΚ, 1946-54 ΑΕΚ), ο Γιώργος Μουρατίδης (1947-51 ΠΑΟΚ, 1951-55 ΑΕΚ) άνοιξαν τον χορό των μετακινήσεων για ποδοσφαιριστές, που φόρεσαν τις φανέλες και των δύο ομάδων, των λεγόμενων κοινών ποδοσφαιριστών. Ας τους απαριθμήσουμε, λοιπόν, έναν προς ένα με την ελπίδα ότι από τα… κιτάπια μας δεν λείπει κάποιος εξ αυτών: Θεοφανίδης, Στεργιούδας, Γεωργόπουλος, Πίττας, Βασιλάκος, Π. Κωνσταντινίδης, Ζαγοράκης, Ατματσίδης, Καφές, Οκκάς, Β. Μπορμπόκης, Μαλαδένης, Μάρκος, Μαχαιρίδης, Ουντέζε, Ναλιτζής, Αναστασάκος, Ζουμπούλης, Αμπονσά, Λάκης, Τσιρίλο, Βλ. Ίβιτς, Εντίνιο, Χριστοδουλόπουλος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα