Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων: Όταν μια μπάλα νίκησε τη σβάστιγκα

Δημήτρης Ρούσσος
Το ποδόσφαιρο των μελλοθάνατων: Όταν μια μπάλα νίκησε τη σβάστιγκα

bet365

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από την MVPublications είναι μια γροθιά στο στομάχι καθενός ανατριχιάζει στο άκουσμα της λέξης «Άουσβιτς», δεν χωνεύει τις γκαρίδες της Χρυσής Αυγής γύρω μας και αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο σαν κάτι παραπάνω από κάτι τύπους που κλωτσούν μια μπάλα κι όποιος βάλει πιο πολλά γκολ κερδίζει.

Άουσβιτς, Τρίτο Ράιχ, ναζιστική Γερμανία, ανθρωποφάγα κοινωνία, στρατόπεδα εξόντωσης και ουχί συγκέντρωσης, όπως το διατύπωσε εύστοχα στην παρουσίαση του βιβλίου από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, τον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και τις εκδόσεις Εκδόσεις MVPublications ο Νόα Κλίνγκερ, επιζών του ολοκαυτώματος. Ο Κλίνγκερ συνδέθηκε μέσω Skype στη σκηνή «Διονύσιος Σολωμός» στο Ζάππειο το απόγευμα της Τετάρτης (12/9) για να περιγράψει τη φρίκη του ναζισμού και της αιματοβαμμένης σβάστιγκας και σε ηλικία 93 ετών απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού.

Το gazzetta.gr βρέθηκε στο χώρο εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2018, ακούγοντας τους ομιλητές να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν την ανάγνωση του «Ποδοσφαίρου των Μελλοθάνατων». «Δεν είναι ένα βιβλίο εύπεπτο, ελαφρύ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Αλέξης Σπυρόπουλος. Και πως θα μπορούσε.

Στα φονικά στρατόπεδα του καθεστώτος του Χίτλερ διέξοδος υπήρχε για πολύ λίγους. Μερικοί εξ αυτών ήταν όσοι μπορούσαν να κλωτσήσουν μια μπάλα ή να επιδοθούν σε άλλα αθλήματα. Έτσι κατάφερναν να ξεχνούν για λίγο τον πόνο τους, μα και να κερδίζουν λίγα λεπτά «καθυστερήσεων», κάνοντας τάκλιν στο χρόνο και μένοντας λίγο ακόμα στον αγωνιστικό χώρο της ζωής.

Σε καθεστώς τρόμου και καταπίεσης, αρκούσε καμιά φορά μια μπάλα για να γεννήσει τη λαχτάρα ή και την αισιοδοξία. Άλλωστε, ήταν γνωστό πως ο Χίτλερ είχε καταλάβει από νωρίς τη δύναμη του αθλήματος να ενώνει τις μάζες και το χρησιμοποίησε ώστε να προπαγανδίζει μηνύματα και να επιβάλει την ισχύ του.

Στα στρατόπεδα μια μπαλιά, ένα γκολ ή μια αποτελεσματική προσπάθεια μπορούσε να δώσει μια παράταση ζωής. Αυτό καταλαβαίνει κανείς μέσα από ένα σκληρό βιβλίο, απαραίτητο για αφελείς, αδαείς ή και συνειδητοποιημένους. Ένα βιβλίο-κειμήλιο, το οποίο ο καθένας οφείλει να διαβάσει, με κρύο μυαλό, ζεστή καρδιά και όρεξη για βαθιά ανθρώπινες ιστορίες, γεμάτες γκολ και θλίψη, νίκες στο γήπεδο και ήττες έξω απ’ αυτό.

Συγγραφέας: Simpson Kevin E.

Εκδότης: MVPublications

Συντελεστές: Νίκος Παπαδογιάννης (μετάφραση)

ISBN: 9789963231911

Αριθμός Σελίδων: 370

Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο

Γλώσσα Γραφής: ελληνικά

Έτος Έκδοσης: 2017

 

Τελευταία Νέα