Βόλτα στην Τούμπα με το βλέμμα στο μέλλον! (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Βόλτα στην Τούμπα με το βλέμμα στο μέλλον! (pics & vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα, για να μπει στην τελική ευθεία της κατασκευής της «νέας Τούμπας»! Ο Σταύρος Σουντουλίδης περπάτησε γύρω από τον «ναό των ΠΑΟΚτσήδων» δίνοντας, μέσω του GWJ, δέκα απαντήσεις στα πιο σημαντικά ερωτήματα τους!

Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε και ακούσαμε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει γήπεδο στον ΠΑΟΚ», ωστόσο στην περίπτωση του «Δικεφάλου», η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: καμία κυβέρνηση δε θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου γηπέδου στην περιοχή της Τούμπας. Αυτή είναι η αλήθεια. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου γηπέδου θα επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την τσέπη του Ιβάν Σαββίδη.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Το θέμα του νέου γηπέδου (ξανά) φούντωσε, μετά τις εξαγγελίες της συγκυβέρνησης, για την παραχώρηση των 21.722 τ.μ. (αυτή είναι η ακριβής έκταση) που βρίσκονται περιμετρικά του ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΥ από το 1959 γηπέδου του ΠΑΟΚ προκειμένου εκεί να γίνει η νέα Τούμπα. Γιατί παραχωρούνται; Επειδή χωρίς αυτά, τα αναξιοποίητα εδώ και δεκαετίες, στρέμματα δεν μπορεί να κατασκευαστεί κανένα γήπεδο στον συγκεκριμένο χώρο.

Αυτό θα κάνει η σημερινή κυβέρνηση, όπως δωρεάν έγιναν παραχωρήσεις και σ’ άλλες ομάδες για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κανένα γήπεδο δε θα του χτίσει, πολύ περισσότερο κανένα γήπεδο δε θα χτιστεί με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου πολίτη.

Ο Πόντιος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επέλεξε τη σιωπή. Δεν έχει πει το παραμικρό επί του θέματος, ούτε πρόκειται να πει κάτι επ’ αυτού πριν δει τα λόγια να γίνονται πράξεις. Περιμένει από την συγκυβέρνηση να υλοποιήσει την υπόσχεσή της και να διευκολύνει την ολοκλήρωση ενός μεγαλεπήβολου έργου, που χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με δικά του ίδια κεφάλαια.

Ο «τσάρος της Τούμπας» επέλεξε να τηρήσει ίσες αποστάσεις από όλα τα κόμματα θεωρώντας πως μια υγιής και ανεξάρτητη οικονομικά ομάδα, όπως ο ΠΑΟΚ, δεν πρέπει να είναι με τα κόμματα. Τα κόμματα πρέπει να είναι με τον ΠΑΟΚ εξ ου και η θετική ανταπόκριση κι από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη είναι η δημιουργία στο χώρο του σημερινού γηπέδου ενός μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο θα αναμορφώσει, αναβαθμίσει και αλλάξει το χαρακτήρα ολόκληρης της περιοχής μετατρέποντάς την σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.

1. Κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού

Το βασικό πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός γηπέδου περίπου 35.000 θέσεων στο οποίο θα υπάρχουν χώροι πολιτισμού (με την κατασκευή και λειτουργία μουσείου) και αναψυχής. Από την στιγμή που θα περάσουν στην κατοχή του ερασιτέχνη ΠΑΟΚ τα 21,7 στρέμματα η συνολική έκταση θα ανέρχεται, πλέον, στα 52 στρέμματα, όπου πέραν από το γήπεδο προβλέπεται να γίνουν νέες εισόδους, ζώνες προελέγχου, χώροι στάθμευσης και εμπορικοί χώροι. Πρόθεση του ιδιοκτήτη της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ είναι η μετατροπή ολόκληρης της περιοχής σε χώρο άθλησης και αναψυχής μη εξαιρώντας από την όλη διαδικασία και τους κατοίκους της περιοχής.

2. Η έκταση

Αρκετοί αναρωτιούνται που ακριβώς είναι τα περιβόητα 21,7 στρέμματα (21.722 τ.μ. για την ακρίβεια) τα οποία θα παραχωρηθούν για τα επόμενα 99 χρόνια στον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Εχουμε και λέμε: Τα 10 στρέμματα βρίσκονται πίσω από τις θύρες 1, 2 και 3, στο χώρο όπου σήμερα υπάρχει το υπαίθριο πάρκινγκ του γηπέδου. Περίπου οκτώ στρέμματα είναι πίσω από το πέταλο της θύρας 4 και φτάνουν μέχρι το δημοτικό κολυμβητήριο. Ακόμη υπάρχουν τρία στρέμματα στο χώρο πίσω από τις θύρες 5 και 6, με το δρόμο επί της οδού Αδαμίδου να έχει φτιαχτεί σε έκταση του στρατού και μάλλον θα πεζοδρομηθεί (μέχρι τα δύο σχολεία που βρίσκονται απέναντι από τις θύρες 5 και 6) με τη δημιουργία του νέου γηπέδου.

Από την συνολική έκταση των 21,7 στρεμμάτων στον ΠΑΟΚ θα μείνουν προς χρήση περίπου 17-18 στρέμματα, καθώς η σημερινή οδός Κλεάνθους σ' ένα κομμάτι της πριν από την πεζογέφυρα, το δημοτικό κολυμβητήριο (γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο κ. Καμμένος μίλησε για καταπάτηση γης) και κάποια άλλα σημεία περιμετρικά του γηπέδου έχουν δημιουργηθεί πάνω σε έκτασης του Τ.ΕΘ.Α. μειώνοντας σημαντικά τα ωφέλιμα στρέμματα.

3. Ο δήμος Θεσσαλονίκης

Το γήπεδο της Τούμπας είναι χτισμένο στα 25 από τα 31 στρέμματα της έκτασης, που ανήκει στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ από το 1957 όταν κατέβαλλε το ποσό των 1.500.000 δραχμών. Σ’ αυτά θα προστεθούν τα στρέμματα του περιβάλλοντα χώρου και όπως τόνισε ο κ. Πάνος Καμμένος, «πρέπει παράλληλα τα δικαιώματα που υπάρχουν για τις χρήσεις εκείνων των εκτάσεων που έχουν καταπατηθεί (από τον Δήμο Θεσσαλονίκης) να περάσουν κατευθείαν στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ». Η κουβέντα γίνεται για το χώρο πίσω από τη θύρα 4 και φτάνει μέχρι το πολιτιστικό κέντρο και το κολυμβητήριο. Η ΠΑΕ θέλει να παραμείνουν αυτές οι εγκαταστάσεις γι’ αυτό και θα ζητήσει από τον Δήμο να συμφωνήσουν σε μία συνολική ανάπλαση της περιοχής.

4. Άδειες και γκρέμισμα

Μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση για την παραχώρηση των 21,7 στρεμμάτων από το Τ.ΕΘ.Α. στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ θα ξεκινήσουν και οι μελέτες για την κατασκευή του γηπέδου. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πότε θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και συζητήσεις, που θα αφορούν το χωροταξικό, τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, τους συντελεστές δόμησης, όλες δηλαδή τις απαραίτητες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Πάνος Καμμένος οριοθέτησε για τις αρχές του νέου Έτους ως το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι «ασπρόμαυροι» θα γνωρίζουν πότε ακριβώς θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, μετά το τέλος των φετινών αγωνιστικών υποχρεώσεων, δηλαδή κοντά στο Μάιο, θα ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του νέου γηπέδου, αφού πρώτα όπως όλοι ελπίζουν μέχρι τον Μάρτιο έχουν στα χέρια τους την πολυπόθητη άδεια κτίσης, με την ομάδα να «μετακομίζει» για τα επόμενα 2-3 χρόνια στο Καυτανζόγλειο. Όπου και εκεί θα πρέπει να γίνουν βελτιωτικές εργασίες για να μπορεί το γήπεδο να χρησιμοποιηθεί σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.

5. Που θα ανήκει το γήπεδο;

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις για την κατασκευή και λειτουργία του νέου γηπέδου θα δημιουργηθεί μια εταιρεία ειδικού σκοπού, αλλά η κυριότητα του γηπέδου θα ανήκει στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ο οποίος θα παραχωρήσει τη συνολική έκταση (το οικόπεδο που είναι χτισμένο το σημερινό γήπεδο και τα στρέμματα του περιβάλλοντα χώρου) στην εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, που θα είναι και ο χρηματοδότης του νέου γήπεδο. «Η συμφωνία της παραχώρησης θα γίνει για όσα χρόνια απαιτηθούν προκειμένου να γίνει εκ μέρους του επενδυτή η απόσβεση της επένδυσης του. Όταν λήξει αυτή η περίοδος το γήπεδο θα επιστρέψει στην αποκλειστική κυριότητα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ», εξηγεί ο Θανάσης Κατσαρής.

6. Προδιαγραφές

Ο Ιβάν Σαββίδης θα πάρει την εκμετάλλευση του γηπέδου για όσα χρόνια χρειαστούν, προκειμένου να κάνει την απόσβεση της επένδυσης του, που θα αγγίξει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. «Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι στην Τούμπα θα χτιστεί το πιο μοντέρνο και πιο όμορφο γήπεδο της Ευρώπης και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα γίνει τελικά, γιατί ξέρω την επιθυμία του κ. Σαββίδη να φτιάξει κάτι πολύ όμορφο, που θα μείνει στην ιστορία», σχολίασε ο κ. Κατσαρής. Το νέο γήπεδο λογικά θα μετακινηθεί προς την επάνω πλευρά του (προς τη θύρα 4), καθώς το κάτω μέρος (προς τις θύρες 7 και 8) του οικοπέδου είναι οριακά με τον κεντρικό δρόμο της οδού Μικράς Ασίας.

7. Τα αρχαία

Υπάρχει μια ανησυχία και συζήτηση για την ύπαρξη τυχόν αρχαίων κάτω από το χώρο του γηπέδου, στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι και στο κομμάτι που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια το δημοτικό κολυμβητήριο δεν βρέθηκαν αρχαία, αλλά κάποιοι παλιοί τάφοι, ωστόσο πριν «μπουν οι μπουλντόζες» θα γίνουν επαφές και συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τη διαχείριση τυχόν ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. «Όταν έγιναν οι εργασίες για το κεντρικό κτήριο στις θύρες 1-2-3 διαπιστώσαμε ότι από κάτω δεν υπήρχαν αρχαία, μόνο κάποιοι παλιοί τάφοι, άρα το ίδιο πιστεύω θα συμβεί και στο υπόλοιπο οικόπεδο», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

8. Που θα πάνε τα τμήματα;

Στην Τούμπα φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή αρκετά τμήματα του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, όπως οι ακαδημίες μπάσκετ, χάντμπολ, τα τμήματα πυγμαχίας, πάλης, άρσης βαρών, ενώ λειτουργεί και η εσωτερική πισίνα για τις ακαδημίες κολύμβησης. Όλα τα τμήματα θα μεταφερθούν σε άλλους χώρους, τα γραφεία θα επιστρέψουν στο «παλατάκι», ενώ με την κατασκευή του νέου γηπέδου δεν είναι σίγουρο ότι όλα θα επιστρέψουν στο φυσικό χώρο τους, καθώς στις προθέσεις του Ερασιτέχνη είναι να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εμπορικοί χώροι, προς εκμετάλλευση από τον Ιβάν Σαββίδη.

9. Οραμα

Στην αναμονή βρίσκεται το επιτελείο του Ιβάν Σαββίδη, για την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης των 21,7 στρεμμάτων του περιβάλλοντα χώρου του γηπέδου της Τούμπας, από το Τ.ΕΘ.Α προς τον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου και η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης θεωρείται κομβική για να μπορέσει να προχωρήσει η κατασκευή ενός γηπέδου. «Είναι το πρώτο λιθαράκι για την ανέγερση του νέου γηπέδου, το οποίο θα γίνει με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος έχει πραγματικά μεγάλο όραμα για το γήπεδο της Τούμπας», τόνισε πριν λίγες ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης. Αυτή τη φορά τα βήματα είναι σταθερά ως προς την υλοποίηση του οράματος του Πόντιου επιχειρηματία μέσα στην επόμενη τριετία.

10. Πως θα είναι το νέο γήπεδο;

Ο Γιώργος Σαββίδης με τη γνωστή διαδικασία, μέσω αναρτήσεων του στο Instagram, άνοιξε την όρεξη των φίλων της ομάδας, ποστάροντας φωτογραφίες από το άκρως εντυπωσιακό γήπεδο της Κρασνοντάρ (αξίας 330 εκατ. ευρώ!) και του Juventus Stadium, ωστόσο είμαστε ακόμη πολύ νωρίς για να μιλάμε για τελικό σχέδιο του γηπέδου. Τα σχέδια και οι μακέτες θα προχωρήσουν και ολοκληρωθούν παράλληλα με τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά ζητήματα. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η χωρητικότητα του νέου γηπέδου στην Τούμπα δε θα μπορεί να ξεπεράσει τις 35.000 θέσεις. Η άδεια του φτάνει τα 27 μέτρα ύψος, θα γίνει μια προσπάθεια να αλλάξει προς τα πάνω το συγκεκριμένο νούμερο, αλλά όλα είναι κουβέντες και συζητήσεις χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό.

 

Τελευταία Νέα