Όταν Τζόρνταν και Μαραντόνα βρέθηκαν στο... ίδιο δωμάτιο!

Σταύρος Σουντουλίδης
Όταν Τζόρνταν και Μαραντόνα βρέθηκαν στο... ίδιο δωμάτιο!

bet365

Το «Μακεδονία Palace» δημιούργησε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα με όλη την ιστορία του και ο Σταύρος Σουντουλίδης κρατώντας στα χέρια του ένα από τα λίγα αντίτυπα τα οποία θα δωρίζονται στους υψηλούς καλεσμένους του, γράφει για τις σημαντικές αθλητικές στιγμές και ιστορίες του εμβληματικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

«Το πείσμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και το όραμα του σπουδαίου αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Δοξιάδη, «γέννησαν» πριν από 61 χρόνια «το πιο διάσημο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης», όπως αναφέρει στο προλογικό σημείωμα ο Ιβάν Σαββίδης, στα χέρια του οποίου έχει περάσει από το 2013 η διοίκησή του και -μέσω της τελευταίας ανακαίνισης- το έχει τοποθετήσει εκ νέου ως σημείο αναφοράς της πόλης.

Νέο παιχνίδι στα φρουτάκια! Το «Rise of Olympus» προσγειώθηκε στην Sportingbet.gr!

Με τίτλο «Makedonia Palace – Το παρελθόν και το μέλλον», το λεύκωμα, που τυπώθηκε σε μόλις 1.100 αντίτυπα και θα προσφέρεται ως δώρο στους υψηλούς καλεσμένους του, καταγράφει την ιστορία του επιβλητικού κτηρίου και της Θεσσαλονίκης, καθώς για περισσότερο από μισό αιώνα δεσπόζει στην παραλία της. Σ’ ένα διαφορετικό σημείο από την αρχική πρόβλεψη, το οποίο υπέδειξε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη γνωστή σερραϊκή προφορά του («Ιδώ», είπε χαρακτηριστικά στους υπουργούς και αρμόδιους τεχνικούς μέσα στις λάσπες…), η ιστορία του ξενοδοχείου συμβαδίζει με αυτήν της πόλης, με εκατοντάδες διάσημους πολιτικούς, καλλιτέχνες, αθλητές, προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού, να έχουν περάσει τις πόρτες του καθ’ όλη τη διαδρομή του από το 1957 μέχρι και σήμερα.

Στο λεύκωμα το οποίο επιμελήθηκε ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Εθνος», Τραϊανός Χατζηδημητρίου, παρατίθενται τα 100 ονόματα των πιο διάσημων καλεσμένων του «Μακεδονία Palace», που αρχικά θα ονομαζόταν «Λευκός Πύργος ή «Πέλλα», ωστόσο το υπουργείο το 1966 επέβαλε το όνομα «Μακεδονία Παλλάς» μετατρέποντάς το σε συνώνυμο μιας ολόκληρης περιοχής, η οποία δειλά – δειλά στα τέλη της δεκαετίας του ’50 άρχιζε με τη Διεθνή Έκθεση, το Φεστιβάλ Τραγουδιού και Κινηματογράφου, να γίνεται σημείο αναφοράς και να ζει ιστορικές στιγμές, όπως με την ομιλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Αύγουστο του 1974 από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου και την αντίστοιχη συγκέντρωση του Ανδρέα Παπανδρέου το Μάιο του 1985.

Ανάμεσα στους 100 πιο διάσημους καλεσμένους θα συναντήσει κανείς αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Αντονι Κουίν, η Κατρίν Ντενέβ, η Ρίτα Χέιγουορθ, o Φράνσις Φορντ Κόπολα, o Κόλιν Φάρελ (βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας «Αλέξανδρος» όπου και ενσάρκωνε τον Μακεδόνα Βασιλιά), δεκάδες Έλληνες καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ρίτσος, τη Χίλαρι Κλίντον, θρησκευτικούς ηγέτες και πρωθυπουργούς ξένων χωρών, με το ξενοδοχείο να παίρνει άριστα και σε θέματα ασφαλείας, όταν στους χώρους του φιλοξενήθηκαν δίχως προβλήματα ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ειδικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πάμε στους δικούς μας…

Το στολίδι της Θεσσαλονίκης φιλοξένησε και πολλούς αστέρες του αθλητισμού. Πρώτος και καλύτερος ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ όταν έφτασε στην πόλη το Φεβρουάριο του 1973 μαζί με το μεγάλο Άγιαξ για ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στον σπουδαίο ΠΑΟΚ εκείνης της εποχής. Στη δεξίωση που ακολούθησε του αγώνα στην κατάμεστη Τούμπα και διοργανώθηκε στο «Μακεδονία Palace», ο μεγάλος Γιώργος Κούδας, όπως αναφέρει στην αυτοβιογραφία του, είχε την πρώτη σοβαρή κουβέντα με τον Ολλανδό σούπερ σταρ για να βγει και να παίξει μπάλα στο εξωτερικό! Για τον ΠΑΟΚ, ευτυχώς, εκείνη η κουβέντα και μια δεύτερη συζήτηση, που ακολούθησε δύο τρία χρόνια μετά, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα…

Στις αρχές Σεπτέμβρη και Οκτώβρη κάθε χρόνου, η Θεσσαλονίκη γινόταν το επίκεντρο της αθλητικής ζωής της χώρας, λόγω των «Δημητρίων», κάπως έτσι τον Οκτώβριο του 1983 κατέφθασε στην πόλη το αμερικανικό κολλέγιο του North Carolina και πήρε μέρος στο διεθνές τουρνουά μπάσκετ (17, 18 και 19 Οκτωβρίου) που έγινε στο «Παλέ ντε Σπορ». Η ομάδα μπάσκετ του κολλεγίου ήρθε στην πόλη με επικεφαλής τον κορυφαίο -για πολλούς μύστες της μπασκετικής θεωρίας- προπονητή του κόσμου, τον αείμνηστο Ντιν Σμιθ, αλλά και έναν 19χρονο μαύρο γκαρντ, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε χαρίσει στους «Tar Heels» τον τίτλο του πρωταθλητή στο NCAA ευστοχώντας στην πιο κρίσιμη επίθεση στο φινάλε του τελικού με το Τζόρτζταουν, με το πρώτο «the shot» της καριέρας του μπροστά σε 62.000 θεατές! Το όνομά του: Michel Jordan.

O… Μιχαλάκης και οι υπόλοιποι «Tar Heels» έμειναν σε κάποια από τα 284 δωμάτια του ξενοδοχείου, το ίδιο διάστημα διέμενε εκεί και ο Νίκος Γκάλης, για τον οποίο ο θρυλικός Jordan είχε πει, μετά τη φιλική αναμέτρηση της εθνικής Ελλάδος με το North Carolina (100-83) στο «Παλέ», ότι «δεν περίμενα σε καμιά περίπτωση να βρω στην Ευρώπη, ένα παίκτη με τέτοια επιθετικά χαρίσματα».

Ο Γκάλης, όπως αποκαλύπτεται στο λεύκωμα «Makedonia Palace – Το παρελθόν και το Μέλλον», τα τέσσερα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες διέμενε στο δωμάτιο 114 του ξενοδοχείου μέχρι που μετακόμισε σε δική του κατοικία στην ίδια, όμως, γειτονιά.

Ήταν Οκτώβριος, του 1988, όταν ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε την πανίσχυρη Νάπολι στα πλαίσια του κυπέλλου UEFA και η Θεσσαλονίκη, τον έναν και μοναδικό Ντιέγκο Μαραντόνα. Το ξενοδοχείο αποτέλεσε τόπο… προσκυνήματος, για δεκάδες λάτρεις του ημίθεου Αργεντινού σούπερ σταρ, για χάρη του οποίου είχε δεσμευτεί ένας ολόκληρος όροφος του «Μακεδονία Palace», όπου κατέλυσε η ιταλική αποστολή, προκειμένου ο «Ντιεγκίτο» να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ θαυμαστών και εκπροσώπων του Τύπου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, ο Μαραντόνα με τον ψυχολόγο του έμειναν σε άλλο όροφο!

Το ξενοδοχείο ζει τα τελευταία χρόνια πολλές και σημαντικές στιγμές του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ, αρκετές από τις μεγάλες συμφωνίες έχουν κλειστεί και συμφωνηθεί στους χώρους του, ας μην ξεχνάμε ότι όπως ακριβώς έκανε ο Γκάλης τα πρώτα του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, έτσι και ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στους δέκα μήνες της παρουσίας του στην πόλη, επέλεξε να μένει μόνιμα σε μια από τις σουίτες του «Μακεδονία Palace».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα