Ζοάο Φέλιξ: Το νέο... αετόπουλο της Μπενφίκα!

Δημήτρης Βέργος
Ζοάο Φέλιξ: Το νέο... αετόπουλο της Μπενφίκα!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον 18χρονο Ζοάο Φέλιξ, ο οποίος μας συστήθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες και για τον οποίο στην Μπενφίκα... τρίβουν τα χέρια τους καθώς ξέρουν ότι μελλοντικά θα φέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα μεταξύ της Μπενφίκα και του ΠΑΟΚ στο Ντα Λουζ, ο Ρούι Βιτόρια ψάχνει απεγνωσμένα τον τρόπο που θα βρει το δεύτερο γκολ, βλέποντας την ομάδα του να πετάει ένα τσουβάλι ευκαιρίες. Γυρίζει το κεφάλι του στον πάγκο και δεν διστάζει να ρίξει στο ματς έναν παίκτη, ο οποίος είναι ακόμα παιδί. Τρεις μέρες πριν, στις 18 Αυγούστου, τον είχε βάλει στα τελευταία λεπτά της εκτός έδρας αναμέτρησης με την Μποαβίστα. Ο 18χρονος Ζοάο Φέλιξ στο γήπεδο της δεύτερης ομάδας της πόλης του Οπόρτο θα πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπενφίκα, ξεκινώντας να γράφει τις πρώτες σελίδες της ποδοσφαιρικής του ιστορίας, από την οποία στην Μπενφίκα περιμένουν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Την πόλη του Οπόρτο ο μικρός τη γνωρίζει πολύ καλά. Δεν είχε καν συμπληρώσει ακόμα δέκα χρόνια ζωής όταν φόρεσε τη φανέλα των «Δράκων» στις ακαδημίες του συλλόγου. Ποτέ δεν τον πίστεψαν. Κυρίως λόγω της σωματοδομής του. Φαινόταν ένα αρκετά λεπτό παιδί και στην Πόρτο δεν πόνταραν πάνω του. Ίσως, πλέον να το έχουν μετανιώσει, καθώς στην Μπενφίκα το... καχεκτικό αυτό παιδί, πήρε την ευκαιρία, και έφτασε στο σημείο να υπογράψει νέο συμβόλαιο με ρήτρα 60 εκατομμυρίων ευρώ πριν καν πατήσει για πρώτη φορά χορτάρι στην επαγγελματική ποδοσφαιρική του καριέρα!

Το νούμερο ακούγεται ιλιγγιώδες, αλλά ήδη οι σκάουτς από κάθε γωνιά της Ευρώπης είχαν μυριστεί ατόφιο ταλέντο. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Παρί Σεν Ζερμέν, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Ντόρτμουντ, Μίλαν, Γουέστ Χαμ και Μονακό, όλες είχαν στο μπλοκάκι τους σημειωμένο το όνομα του Πορτογάλου πιτσιρικά. Και γι' αυτό στην Μπενφίκα, που έχουν μετουσιώσει τις πωλήσεις παικτών σε επιστήμη, έσπευσαν πολύ νωρίς να του ανανεώσουν το συμβόλαιο σε αυτήν την εξωφρενική τιμή για την ηλικία του. Αναμφισβήτητα το ποσό ξεπερνάει τη λογική, ωστόσο, έτσι κι αλλιώς, αυτή έχει χαθεί στη σύγχρονη ποδοσφαιρική βιομηχανία.

Σε αυτήν ο 18χρονος Ζοάο Φέλιξ περιγράφεται από πολλούς ως ο νέος Ρούι Κόστα. Με στυλ ανάλογο με εκείνο του συμπατριώτη του και ύψος 1.78μ, ο Ζοάο Φέλιξ θαυμάζει τις κινήσεις ενός άλλου, του Βραζιλιάνου άσου Κακά που πάντα είχε ως πρότυπο και προσπαθεί να του μοιάσει στο γήπεδο. Ακόμη είναι νωρίς για να πει κανείς με βεβαιότητα ποια είναι η ακριβής θέση που του ταιριάζει περισσότερο, ωστόσο παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα μπορώντας να ανταποκριθεί τόσο πίσω από τον επιθετικό, ως δεκάρι, και στα φτερά. Φυσικά δεν μιλάμε για το κλασικό εξτρέμ, αλλά για έναν παίκτη που από τα άκρα λατρεύει να κόβει προς τα μέσα. Και ειδικά όταν αυτό γίνεται από τα αριστερά, συγκλίνοντας προς την περιοχή και σουτάροντας με το καλό δεξί πόδι που διαθέτει. Βέβαια το πιο γερό του χαρτί είναι η τεχνική κατάρτιση και η ντρίμπλα του, αλλά ήδη έχει δείξει ικανός και στο να βρίσκει δίχτυα.

Παρότι μερικές μόλις εβδομάδες ως ενεργός επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ο Ζοάο Φέλιξ μπήκε στα πολύ βαθιά στο δεύτερο παιχνίδι της καριέρας του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Στο 71' του ντέρμπι της Λισαβώνας με τη Σπόρτινγκ, ο Ρούι Βιτόρια δεν διστάζει να τον ρίξει ξανά στη μάχη, αναζητώντας απεγνωσμένα την ισοφάριση. Ο μικρός αντικαθιστά τον Πίτσι και ένα τέταρτο αργότερα, πατάει περιοχή σαν κρυφό φορ, διαβάζει καλά τη σέντρα του Σίλβα, σηκώνεται και με καλοζυγισμένη κεφαλιά σκοράρει κάνοντας το Ντα Λουζ να υποκλιθεί στο ταλέντο του και τον αετό της Μπενφίκα να πετάξει ψηλά για πάρτη του.

Αυτό το έργο το έχουν δει πολλές φορές στην Μπενφίκα. Το να βγάζουν ένα νέο φυντάνι που τραβάει όλα τα βλέμματα και στη συνέχεια να... μοσχοπωλείται είναι μια συνήθεια που δεν προξενεί πλέον ουδεμία έκπληξη. Ωστόσο η ωριμότητα αυτού του μικρού για την ηλικία του είναι κάτι που έκανε μέχρι και τον πολύπειρο γκολτζή Ζόνας να μένει με το στόμα ανοικτό: «Δεν θέλω να βάλω σε πίεση το παιδί, αλλά είναι ένας παίκτης που έχει τη δυνατότητα να δείξει τις ικανότητές του όχι μόνο στους οπαδούς της Μπενφίκα, αλλά σε όλους τους φανς του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Είναι ένα παιδί με τρομερή ποιότητα και με ηρεμία όταν έχει την μπάλα στα πόδια του». Αυτό, λοιπόν, είναι το νέο... αετόπουλο της Μπενφίκα, έτοιμο πλέον να ανοίξει τα φτερά του για υψηλές πτήσεις, όπως και οι προσδοκίες που το ακολουθούν...

 

Τελευταία Νέα