Εθνική Beach handball: Η εξήγηση για το... θαύμα! (pics & vids)

Δημήτρης Τομαράς
Εθνική Beach handball: Η εξήγηση για το... θαύμα! (pics & vids)

bet365

Η Εθνική γυναικών beach handball στέφθηκε πρωταθλήτρια του κόσμου και η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Μαρία Καραντώνη, εξηγεί στο G-Weekend πως μία ομάδα που το 2015 έλλειπε από τo Ευρωπαϊκό κατέκτησε το 2018 την κορυφή του κόσμου!

«Επιτρέπει να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς», λέει το moto. Και η Εθνική ομάδα γυναικών στο Beach Handball το υπηρέτησε κάτι παραπάνω από πιστά. Το 2015 δεν μετείχε καν σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών. Για την ακρίβεια δεν πήγε στο Ευρωπαϊκό και μετείχε μόνο στους Πρώτους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ιταλία όπου βγήκε δεύτερη. Και όμως αυτή η ομάδα που δεν είχε καν δικές της εγκαταστάσεις, με λίγους χορηγούς αλλά και μεγάλη οικονομική και προσωπική προσπάθεια του τεχνικού επιτελείο και των αθλητριών το 2018 στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου. Και φυσικά και τη βοήθεια του σωματείου του Σπάρτακου απ' όπου προέρχονται οι περισσότερες αθλήτριες.

0% Γκανιότα* & Συναρπαστικά Ειδικά Στοιχήματα στη Novibet * Αφορά την επιλογή «Νικητής Αγώνα» σε επιλεγμένα παιχνίδια πριν την έναρξη''.

Ήταν Κυριακή 29 Ιουλίου όταν η Εθνική μας Γυναικών νίκησε 2-1 τη Νορβηγία στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Beach Handball, γράφοντας ιστορία. Τα «χρυσά» κορίτσια των Μαρίας Καραντώνη και Σοφίας Δημητρίου νίκησαν 2-1 (18-14, 15-24, 5-2) την πρωταθλήτρια Ευρώπης Νορβηγία στα σουτ αουτ και αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες κόσμου! Για την ιστορία τα στοιχεία του ματς:

ΝΟΡΒΗΓΙΑ- ΕΛΛΑΣ 1-2 (14-18, 24-15, 2-5)

ΝΟΡΒΗΓΙΑ (Έσκι Αντρέασεν): Χάλτβικ 4, Χαμερσταντ, Βέφλερ 12, Μάρτινσεν 6, Άαρνταχλ 2, Σάετρε, Πέτερσεν, Τζ. Μπέργκ, Ούγκλαντ 16, Βικ. Μπέργκ.

ΕΛΛΑΔΑ (Καραντώνη/Δημητρίου): Σαμολαδά, Ποιμενίδου 6, Καλοϊδη, Κερλίδη 6, Σκάρα, Μούρνου 3, Μ. Κεπεσίδου, Α. Δημητρίου 18, Μάστακα 5, Ν. Κεπεσίδου.

Διαιτητές: Μαρτίνεζ- Μονίκο (Ουρουγουάη)

Τελική βαθμολογία Α’ ομίλου

1. Ισπανία 6 (6-1)

2. Ελλάδα 4 (5-4)

3. Παραγουάη 2 (3-5)

4. Αυστραλία 0 (2-6)

Τελική βαθμολογία 1ου γκρουπ (Β’ φάση)

1. Ισπανία 10

2. Πολωνία 6

3. Ελλάδα 6

4. Παραγουάη 4

----------------------

5. Ουρουγουάη 2

6. Ταϊπέι 2

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Ισπανία- Ελλάδα 2-1

Ελλάδα- Αυστραλία 2-1

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Ελλάδα- Παραγουάη 2-1

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Ελλάδα- Ταϊπέι 2-0

Ελλάδα- Πολωνία 0-2

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ελλάδα- Ουρουγουάη 2-1

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Προημιτελικά

Παραγουάη- Βραζιλία 0-2

Πολωνία- Νορβηγία 1-2

Ελλάδα- Ρωσία 2-1

Ισπανία- Δανία 2-1

Ημιτελικά

Βραζιλία- Νορβηγία 0-2

Ισπανία- Ελλάδα 1-2

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Τελικός

Νορβηγία- Ελλάδα 1-2

Η Μαρία Καραντώνη, ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Beach Handall μίλησε στο G-Weekend για τον επικό άθλο και όλες τις μεγάλες δυσκολίες του. «Θα πρέπει αρχικά να σας πω ότι είναι ένα άθλημα που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια. Σε συλλογικό επίπεδο έχει φέρει πολλές επιτυχίες σε άνδρες και γυναίκες. Είναι αλήθεια πως είχαμε πολύ δύσκολους αντιπάλους και ειδικά την Ρωσία, μία καθαρά επαγγελματική ομάδα. Τρομερά δύσκολη. Στα ημιτελικά αφήσαμε εκτός την προηγούμενη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία και στους τελικούς κερδίσαμε τη Νορβηγία. Παίξαμε και κερδίσαμε τρεις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο. Όλες αυτές οι ομάδες σε αντίθεση με εμάς δουλεύουν σε άκρως επαγγελματικά επίπεδα με πολλούς μήνες προετοιμασίες και με φιλικά τουρνουά σε όλον τον κόσμο», μας τονίζει αρχικά.

Στην συνέχεια της συζήτησης αναδεικνύει την μεγάλη σημασία του πρώτου Παγκόσμιου τίτλου στις γυναίκες στο beach handball: «Αυτήν την στιγμή μιλάμε για 1η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πρώτο τίτλο σε ομαδικό επίπεδο Εθνικών μετά το χρυσό του 2011 στο πόλο. Θα πρέπει να δούμε λοιπόν την σημασία του. Επίσης ότι δεν υπάρχουν χώροι και γήπεδα για εμάς. Μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μας έδωσαν μία υπόσχεση για δικό μας γήπεδο. Ελπίζουμε να γίνει. Ήδη έχουν γίνει κάποιες εργασίες στο γήπεδο της Μίκρας για να μπορούμε να προπονούμαστε. Επίσης θέλουμε έναν χώρο και για όταν βρισκόμαστε στην Αθήνα». Πως όμως δούλευε έως τώρα η Εθνική Beach Hanbdall; «Ευτυχώς το Anatolia College μας είχε παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του. Αλλιώς δεν θα γινόταν τίποτα. Επίσης μετά από χορηγία της Περιφέρειας Αττικής κάναμε δύο φιλικά προετοιμασίας με Ουγγαρία και Κύπρο για το Παγκόσμιο. Σκεφτείτει πως η Αυστραλία πήγε σε τουρ τριών μηνών στην Ευρώπη για αγώνες και εμείς παίζαμε δύο φιλικά με το ζόρι...», επισημαίνει η κόουτς Καραντώνη.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ 2015...

Η Μαρία Καραντώνη αποκαλύπτει στο Gazzetta Weekend ότι το 2015 «δεν δηλώσαμε καν συμμετοχή και δεν πήγαμε στο Ευρωπαϊκό. Ο βασικός λόγος φυσικά ήταν οικονομικός. Εάν σκεφτούμε πως το 2015 δεν ήμασταν καν σε μεγάλη διοργάνωση και το 2018 παίρνουμε το Παγκόσμιο είναι τεράστια επιτυχία. Μία επιτυχία που ήρθε με πίστη και αφοσίωση για κάτι μεγάλο. Θέλουμε πια να διατηρήσουμε ότι πετύχουμε. Να κρατήσουμε υψηλούς στόχους και να τους πετύχουμε».

Πόσο κοντά όμως είναι οι αρμόδιοι φορείς; «Από την Ομοσπονδία και την Πολιτεία έχουμε βιώσει την αμφισβήτηση. Αμφισβήτηση στο τι μπορούσαμε να κάνουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως κάνουμε διαρκώς ανοδικά βήματα και με την βοήθεια κάποιων χορηγών μας. Η βάση της Εθνικής είναι η ομάδα του Σπάρτακου, που είναι νταμπλούχος Ελλάδας. Ένας σύλλογος που μας έχει βοηθήσει πολύ. Ελπίζω να έχουμε περισσότερη βοήθεια από όλους από εδώ και πέρα και να ενεργοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα σωματεία για να έχουμε περισσότερο υλικό και ενδιαφέρον. Τα περισσότερα πάντως έγιναν από ατομικές ενέργειες και οικονομικές θυσίες δικές μας και των αθλητριών. Καλύπταμε μέχρι και τα οδοιπορικά. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για έξτρα κίνητρα. Να έχουμε παραπάνω βοήθεια και κίνητρα για τις αθλήτριές μας», υπογραμμίζει.

Η ΕΘΝΙΚΗ BEACH HANDBALL ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η Μαρία Καραντώνη εξηγεί παράλληλα και τις προοπτικές του αθλήματος που το 2024 θα ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2020 θα μπει δοκιμαστικά: «Είμαστε μες στις ομάδες που είναι πολύ πιθανό να επιλεγούμε για το δοκιμαστικό του 2020 για το Τόκιο. Η Εθνική μας λοιπόν όπως καταλαβαίνετε έχει μεγάλη προοπτική. Έχουμε δύο κοπέλες 18 ετών και μία 16. Υπάρχει από πίσω... μαγιά για την συνέχεια. Έχουμε μπροστά μας τρεις μεγάλες διοργανώσεις. Το Ευρωπαϊκό στην Πολωνία, στους Μεσογειακούς στην Πάτρα και έχουμε περάσει για τα World Games στην Καλιφόρνια τον Οκτώβριο του 2019. Τα δύο από αυτά τα τουρνουά είναι υπό την εποπτεία και τη βοήθεια της Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά θα χρειαστούμε μπάτζετ για την προετοιμασία για τουλάχιστον δύο τουρνουά στο εξωτερικό».

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ HANDBALL ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ...

Πόσο μεγάλες όμως είναι οι διαφορές του beach handball με το handball; «Είναι τεράστιες οι διαφορές. Μιλάμε για άλλο άθλημα. Η τεχνική του σουτ δεν αλλάζει αλλά και το πως είναι να παίζεις στο πλεονέκτημα με τρεις εναντίον τεσσάρων. Το Beach Hanbdall είναι περισσότερο τεχνικό άθλημα. Θέλει και φαντασία. Είναι το μόνο που επιβραβεύει το θεαματικό γκολ. Η περιστροφή και το εναέριο τέρμα μετρά για διπλό», σημειώνει η κ. Καραντώνη που δεν ξεχνά τις θυσίες που έγιναν και φυσικά την αφιέρωση στους πυρόπληκτους. Επίσης μίλησε και για τις επαφές για ανανέωση που γίνεται τόσο με εκείνη όσο και με την έτερη προπονήτρια Σοφία Δημητρίου. «Όταν βάζεις χρήματα από την τσέπη σου και έχεις τρομερή πίστη και κάνεις τόσες θυσίες η επιτυχία είναι ακόμα πιο μεγάλη. Η Εθνική μας πρέπει να φτάσει ξανά πολύ ψηλά. Να γιορτάζουμε όλοι μαζί αυτή τη νίκη. Να μάθουν όλοι το τι έχουμε καταφέρει. Εμείς δεν την ξεχάσαμε την Ελλάδα. Αφιερώσαμε τον τίτλο στους πυρόπληκτους. Ήταν πολύ δύσκολο και για εμάς όλο αυτό και ειδικά που ήμασταν τόσο μακριά. Όλοι μαζί θέλαμε να δώσουμε ένα χαμόγελο. Όσο για εμένα και την άλλη προπονήτρια, Σοφία Δημητρίου, είμαστε σε επαφές για την ανανέωση των συμβολαίων μας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε και να καταφέρουμε και πολλά ακόμα...», καταλήγει.

- Πρέπει δε να τονιστεί πως στην κορυφαία ομάδα του Παγκοσμίου στο Καζάν η Ελλάδα είχε την τερματοφύλακα Μάγδα Κεπεσίδου που μπορεί να δείτε το τι είχε πει τότε και την Βασιλική Σκάρα. Η Κεπεσίδου από μέρους της είχε να πει ότι όλες τους ήταν ηρωίδες και όχι μόνο εκείνη...

 

Τελευταία Νέα