AFA, ο λόγος που η Αργεντινή δεν θα εξαγνιστεί ποτέ! (pics)

Θοδωρής Βασίλης
AFA, ο λόγος που η Αργεντινή δεν θα εξαγνιστεί ποτέ! (pics)

bet365

Το G Weekend Journal γράφει για την AFA (την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής) η οποία δεν δείχνει να βάζει μυαλό μετά την αποτυχία του Μουντιάλ θεωρώντας ότι η ποδοσφαιρική κάθαρση ολοκληρώθηκε με την απομάκρυνση του Χόρχε Σαμπάολι.

Εννοιολογικά ο όρος ΚΑΘΑΡΣΗ προσδιορίζεται ως απολύτρωση της ανθρώπινης ψυχής από εγγενή ή επίκτητα στοιχεία, που εμποδίζουν την ισορροπημένη λειτουργία της. Είναι μια εξαγνιστική στη φύση της διαδικασία, κατά την οποία η ψυχή μπορεί να απαλλαγεί από τα περιττά στοιχεία που απέκτησε επιτελώντας τις λειτουργίες της.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Ο Σωκράτης, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού, αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι οφείλουν να απαλλαγούν από την φαυλότητά τους, για να γίνουν δεκτοί σε έναν τόπο εξαγνισμένο, κεκαθαρμένο από πάθη. Τι γίνεται όμως όταν από την φαυλότητα αυτή δεν μπορεί να απαλλαγεί ο άνθρωπος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να έρθει ο εξαγνισμός;

Ο φτηνός και μακιαβελικός τρόπος της Ομοσπονδίας

Η AFA και οι άνθρωποι που την διοικούν και συγκεκριμένα τα δύο μεγάλα κεφάλια που κάνουν κουμάντο ο Κλαούντιο Τάπια και ο Ντανιέλ Ανχελίσι, αποφάσισαν να φτάσουν στην (ποδοσφαιρική) κάθαρση αλλά όπως φαίνεται με ξεκάθαρα λάθος τρόπο. Μετά το τέλος του καταστροφικού Παγκοσμίου Κυπέλλου που μόλις ολοκληρώθηκε -γιατί καταστροφικό ήταν αν δει την εν γένει παρουσία της Αργεντινής στα γήπεδα της Ρωσίας- ο φταίχτης βρέθηκε και δεν ήταν άλλος από τον Χόρχε Σαμπάολι. Σε δίκη εξπρές που θύμιζε τις αντίστοιχες του Στάλιν κατά την περίοδο της Μεγάλης Εκκαθάρισης το δίδυμο Τάπια - Ανχελίσι αποφάσιζε την κάθαρση του 58χρονου τεχνικού.

Οι δύο πλευρές τα είπαν σε ένα επεισοδιακό ραντεβού την προηγούμενη εβδομάδα με τους Τάπια και Ανχελίσι να ξεκαθαρίζουν στον Σαμπάολι πως είναι ανεπιθύμητος και πως ο χρόνος του στην εθνική Αργεντινής έφτασε στο τέλος του. Ο ίδιος ο Σαμπάολι τόνισε πως χρειάζεται μια νέα ευκαιρία ώστε να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται μετά το Μουντιάλ κι έτσι η συνάντηση δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Στην Ομοσπονδία όμως θέλοντας να ξεφορτωθούν τον άνθρωπο που ένα χρόνο πριν οι ίδιοι βιάζονταν να του κάνουν ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα ως τον καλύτερο τεχνικό στον κόσμο, αποφάσισαν να προβούν σε ένα είδος εξευτελισμού του Σαμπάολι ξεκαθαρίζοντας πως βάσει του συμβολαίου του είναι υποχρεωμένος να προπονήσει όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας ακόμα και σε τουρνουά όπως αυτό της L’Alcudia στα τέλη Ιουλίου με την συμμετοχή της Under-20.

Όπως ήταν λογικό ο Σαμπάολι αρνήθηκε, αφού το θεώρησε ως ένα είδος ταπείνωσης και όχι κάθαρσης εκ μέρους της ομοσπονδίας, δίνοντας την δικαιολογία που χρειαζόταν η AFA να λύσει το συμβόλαιο του και να γλιτώσει την αποζημίωση των 20 εκατ. δολαρίων που θα έπρεπε να καταβληθεί.

Και μπορεί η δικαιολογία αυτή να ακούγεται και να φαίνεται κάπως μακιαβελική, αλλά μόνο μακιαβελική δεν είναι για μια ομοσπονδία που φτάνει στο σημείο να πατάει πάνω σε αστείους λόγους αντί να παραδεχτεί από την αρχή το λάθος της επιλογής δείχνει το πόσο προβληματική είναι η Ομοσπονδία, αλλά κυρίως οι άνθρωποι που την διοικούν.

Μενότι: Αν είχα ένα όπλο θα τους σκότωνα

Το πόσο διεφθαρμένη είναι η AFA φάνηκε και από άλλο ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει την οργή όλων στο Μπουένος Άιρες. Συγκεκριμένα, ο Κλαούντιο Τάπια, έκανε γνωστή την πρόθεση της Ομοσπονδίας να αγοράσει προπονητικές εγκαταστάσεις στην Μαρμπέγια της Ισπανίας που θα χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει την εθνική ομάδα της Αργεντινής αλλά και δώσει την ευκαιρία για ανάπτυξη στους Αργεντίνους ποδοσφαιριστές που έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Όπως ήταν λογικό, το γεγονός πως οι όποιοι πόροι της Ομοσπονδίας δεν θα μείνουν στην χώρα για την βελτίωση των εγχώριων εγκαταστάσεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με τον Λουίς Σέζαρ Μενότι να είναι ιδιαίτερα σκληρός. «Η AFA αγόρασε ένα ακίνητο στη Marbella με την ελπίδα ότι θα βρει τον επόμενο Μέσι όταν οι εγχώριοι σύλλογοι δεν έχουν καν νερό για να κάνουν ένα μπάνιο. Αλήθεια ποιος αγόρασε αυτό το ακίνητο, που βρέθηκαν τα λεφτά και γιατί να προπονούνται στην Ισπανία και όχι στην Αργεντινή;», ανέφερε ο Μενότι.

Το πλάνο (;) της AFA είναι ο χώρος αυτός στη Μαρμπέγια να αποτελέσει την βάση προετοιμασίας όχι μόνο για την μεγάλη εθνική ομάδα, αλλά ακόμα και για τις μικρές από την Under-13 μέχρι την Under-20. Αυτή την στιγμή υπολογίζεται πως σε ευρωπαϊκούς συλλόγους υπάρχουν περίπου 1000 παιδιά προερχόμενα από την Αργεντινή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ακίνητο αυτό ανήκει σε δύο Ισπανούς επιχειρηματίες και περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα γήπεδα, αλλά τόσα μικρότερα, καθώς και τέσσερα αποδυτήρια για τους ποδοσφαιριστές και τρία για τους προπονητές, ενώ υπάρχουν και γήπεδα τένις, τοξοβολίας, γυμναστήριο, αίθουσα Τύπου αλλά και εξέδρα που χωράει περίπου 1000 άτομα. Παράλληλα το πλάνο της AFA είναι η κατασκευή 135 κλινών για την διαμονή όλων των αθλητών.

Καταλαβαίνει κανείς πως όλα αυτά χρειάζονται λεφτά, λεφτά που ξεκάθαρα δεν έχει η Ομοσπονδία με τον Μενότι να εξαπολύει τα βέλη του: «Η αλήθεια είναι ότι ντρέπομαι για την Ομοσπονδία και τους ανθρώπους που την διοικούν. Έδωσαν μια περιουσία για εγκαταστάσεις στην Ισπανία έτσι ώστε ο προπονητής να φτιάξει μια ευρωπαϊκή ομάδα. Όσοι αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Αργεντινής θα γ@@θούν εντελώς. Μακάρι να μπορούσα να ζούσα στην Ουρουγουάη, ντρέπομαι. Με κάνει να σκέφτομαι πως θα έπρεπε να πάρω ένα πιστόλι και να τους σκοτώσω όλους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Τα λόγια του Μενότι μπορεί να είναι υπέρμετρα σκληρά, αλλά αν κάποιος παραμερίσει τα περί όπλων καταλαβαίνει κανείς πως με την υπάρχουσα διοίκηση της AFA και κυρίως με τα πλάνα τους για το ποδοσφαιρικό μέλλον της χώρας, όταν αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καν προπονητής που θα αναλάβει για το επερχόμενο Copa America του 2019, φανερώνει ξεκάθαρα πως όχι απλά δεν θα υπάρξει κάθαρση του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, αλλά η τραγωδία θα συνεχίσει να συνταράσσει συθέμελα το οικοδόμημα αυτό.

 

Τελευταία Νέα