Κιλιάν Μπαπέ: Ο Ρεμπώ του ποδοσφαίρου (vid & pics)

Κιλιάν Μπαπέ: Ο Ρεμπώ του ποδοσφαίρου (vid & pics)

bet365

Το Weekend γράφει για τον κορυφαίο νέο παίκτη του Μουντιάλ 2018 και Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Κιλιάν Μπαπέ που κινείται στην ίδια ταχύτητα με τον γάλλο συμβολιστή και μας... μαγεύει.

Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι “φαινόμενο”, είναι “θαύμα”, και δεν είναι ούτε 20 ετών! Ο νεαρός έχει καταφέρει αυτό που ελάχιστοι καλλιτέχνες κατάφεραν στην ιστορία της τέχνης: την άμεση καλλιτεχνική αθανασία! Ναι, ο Μπαπέ ανήκει σε εκείνους που κινούνται πιο γρήγορα από τον χρόνο και δεν υπάρχουν κορυφές γι’ αυτόν. Ατέλειωτες πεδιάδες μόνο και εκλάμψεις που παράγουν… θαύματα. Κάπου εδώ διακρίνουμε τη φιγούρα του Αρθούρου Ρεμπώ. Πριν συναντηθούν οι δυο τους, ο άφοβος ήρωας μας προσπέρασε με ορμή τον “θείο” Ουίλιαμ Μπάροουζ και το “Γυμνό Γεύμα”. Υπόμνηση για την ανεξέλεγκτη -από τους τρίτους- πορεία του.

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Η σπειροειδής εξέλιξη του πιο “επικίνδυνου” έργου του Μπάροουζ δεν μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτή του Μπαμπέ. Ο Μπαπέ είναι “Το αδύνατο” και μόνο ο ίδιος μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα σε αυτόν. O Ρεμπώ στο ποίημα “Ζωές” (από τη συλλογή “Εκλάμψεις”) γράφει πως το χρέος μου μού το ανάθεσαν, ο Μπαπέ το έφτιαξε και από πολύ μικρός ήξερε ότι θα το αναλάβει! Μόνο που τρέχει γρήγορα, πολύ γρήγορα και αυτό που αφήνει πίσω του είναι το μέλλον που ξεθωριάζει. Οι εκλάμψεις του είναι σημάδια μεγαλείου και μοναξιάς. Κι αν η λάμψη σβήσει; Θα μας απαντήσει ο Ρεμπώ!

Ασύλληπτη ταχύτητα

Τι σχέση μπορεί να έχει ο συμβολιστής Αρθούρος με τον Κιλιάν Μπαπέ; Την ταχύτητα! Την ταχύτητα στη δράση και τη δημιουργία, την κάλυψη τεράστιων αποστάσεων με γιγαντιαία άλματα. Ο Ρεμπώ στα 20 εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία παραδίδοντας μας δύο σπουδαίες ποιητικές συλλογές, τις “Εκλάμψεις” και το “Μια εποχή στην κόλαση”. Η τελευταία είναι που του εξασφάλισε παντοτινή αναγνώριση και δόξα. Ο Μπαπέ δεν πρόκειται φυσικά να εγκαταλείψει, όμως λίγο πριν κλείσει τα 20 έχει πετύχει- “δημιουργήσει” τα εξής: Κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρωτάθλημα Γαλλίας με Μονακό, Παρί Σεν Ζερμέν.

Αν ο Μπαπέ αποφάσιζε τώρα να σταματήσει ο κόσμος θα είχε δει απ' αυτόν ελάχιστα, αλλά και πάλι θα αρκούσε για να διατηρηθεί ο θαυμασμός μας γι' αυτόν ακέραιος. Το αβίαστο ερώτημα “μα, είχε ακόμα πολλά να δώσει” είναι ένα ακόμη στοιχείο που τον “ενώνει” με τον Ρεμπώ. Κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει το απότομο λογοτεχνικό τέλος, εντούτοις είναι σίγουρο ότι άπαντες περίμεναν πολλά απ' αυτόν.

Το ίδιο ισχύει και για τον Μπαπέ. Αμφότεροι, πάντως, διαψεύδουν τον χρόνο και τους άγραφους κανόνες του, αυτούς δηλαδή που καθορίζουν την εξέλιξη των ειδών. Είναι αδιανόητο για έναν 20χρονο να συμβάλλει σημαντικά σε ένα λογοτεχνικό κίνημα (συμβολισμός). Είναι αδιανόητο με δύο έργα να μπαίνει στην ελίτ του πνεύματος. Είναι αδιανόητο για έναν πιτσιρικά ποδοσφαιριστή να κατακτά τόσο γρήγορα το ποδοσφαιρικό Έβερεστ (παγκόσμιο). Ο Μπαπέ όμως κινείται σε άλλες ταχύτητες, κινείται σαν “Αστραπή”!

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

“Αστραπή”

Η… πειραγμένη παρομοίωση αφορά τη σύνδεση του Μπαπέ με την ποίηση του Ρεμπώ και πώς αυτή τον εξηγεί! Το ποίημα “Αστραπή” περιλαμβάνεται στη συλλογή “Μια εποχή στην κόλαση” και σε αυτό ο Ρεμπώ σαρκάζει τον ανθρώπινο μόχθο και την άοκνη προσπάθεια για την επιστήμη. Θέλει να ζήσει με τον τρόπο του, να μην αφήσει τη δύναμη και την ορμή των νιάτων του να φύγει. Ο Ρεμπώ θέλει να μείνει εκεί, στα 20 χρόνια και να επαναστατήσει ενάντια στον θάνατο. Κι αν χάσει, θα χει κερδίσει την αιωνιότητα!

Ο Μπαπέ, λοιπόν, είναι ο ανθρώπινος μόχθος. Να η έκρηξη που φωτίζει μ’ αστραπές την άβυσσο μου από καιρό σε καιρό. Προφανώς και χρειάζεται να μοχθήσει για να αξιοποιήσει το αστείρευτο ταλέντο του. Ο συνδυασμός του είναι που προκαλεί “εκρήξεις” στο γήπεδο. Συνεχίζει ο Ρεμπώ, Τίποτα δεν είναι μάταιο. Τα πάντα για την επιστήμη και εμπρός! Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι δίνει τα πάντα στην επιστήμη –στο ποδόσφαιρο εν προκειμένω- όμως ελάχιστοι το καταφέρνουν.

Ο Ρεμπώ για να αντιμετωπίσει τον μόχθο, ζητά να καλπάσει η προσευχή κι η αστραπή ας βροντήσει. Ε, ο Μπαπέ όχι μόνο αντιμετωπίζει τον μόχθο, αλλά είναι αστραπή και προσευχή για αντιπάλους κι συμπαίκτες. Ο Ρεμπώ στήνει μάχες με τα προσχήματα του κόσμου και ο Μπαπέ με ταχύτητα και το νεαρό της ηλικίας του τα ξεπερνά σε κάθε ευκαιρία. Κι αν ο Ρεμπώ δεν θέλει να περάσουν τα 20 του χρόνια και επαναστατεί ενάντια στον θάνατο, ο Μπαπέ τρέχει μαζί με τον χρόνο και επαναστατεί απέναντι στη μετριότητα, το συνηθισμένο. Α, και την ποδοσφαιρική αιωνιότητα την έχει κερδίσει!

Το φως που δεν σβήνει ποτέ

Ο Μπαπέ ενσαρκώνει την παρατήρηση του Ρεμπώ στο ποίημα “Αυλάκια” πως βλέπει παρέλαση από μαγικά θεάματα. Όταν το σώμα και η θέληση του πνεύματος αψηφούν την ταχύτητα του κόσμου, όταν ανατρέπεις τα αναμενόμενα και όλοι περιμένουν από σένα μόνο το αδύνατο, τότε μαγικά θεάματα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων. Η ποδοσφαιρική πραγματικότητα δεν ανατρέπεται εύκολα, αλλά όταν αυτό γίνεται έχουμε φαινόμενα Μπαπέ. Κι αν ο Ρεμπώ αποφάσισε πως θα τηρώ σιγή, ο Μπαπέ προκαλεί σιγή και την κάνει εκκωφαντική μέσα από τη διαρκή παραγωγή θαυμάτων και τη διαρκή έκπληξη που δημιουργεί. Ο Μπαπέ είναι ο ποδοσφαιρικός Ρεμπώ γιατί είναι απ’ αυτά τα αστέρια που το φως τους δεν σβήνει ποτέ, που δεν δέχονται την ταχύτητα της βραδυκίνητης πραγματικότητας.

 

Τελευταία Νέα