Γαλλία ή Κροατία; Οι «διεθνατζήδες» του Gazzetta ξέρουν και... διαφωνούν!

Μιχάλης Τσαμπάς
Γαλλία ή Κροατία; Οι «διεθνατζήδες» του Gazzetta ξέρουν και... διαφωνούν!

bet365

To τμήμα διεθνών του gazzetta.gr με «ένα μήνα γεμάτο μπάλα» στις... πλάτες του, ζει σε ρυθμούς τελικού και λίγο πριν την σέντρα ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία, προβλέπει και θυμάται μέσω του Weekend!

Από τις 14 Ιουνίου έγραψαν χιλιάδες λέξεις. Είδαν εκατοντάδες βιντεάκια τα οποία έγιναν viral. Παρακολούθησαν δεκάδες ώρες μπάλα. Τώρα, μερικές ώρες πριν... ρίξουν την αυλαία στο έργο «Το Gazzetta και το Μουντιάλ της Ρωσίας» μας δίνουν προγνωστικά για τον τελικό της Κυριακής, αναφέρουν τις τους γοήτευσε και τι τους απογοήτευσε όλο αυτό το μήνα και θυμούνται το πιο όμορφο γκολ που είδαν σε όλα τα παιχνίδια από την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι και σήμερα. Σε άλλα συμφωνούν και σε άλλα διαφωνούν. Όπως και η καθημερινότητά τους στο γραφείο. Ένα πράγμα είναι σταθερό και μη διαπραγματεύσιμο. Η αγάπη για το (υψηλού επιπέδου) ποδόσφαιρο από όποια χώρα κι αν προέρχεται. Το ραντεβού με το Μουντιάλ ανανεώνεται για τον χειμώνα του 2022 στο Κατάρ. Όμως η ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει εκτός συνόρων δεν σταματάει ποτέ στο gazzetta!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ

TO KYΠΕΛΛΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η: Ελα ντε; Μήπως ξέρεις κάτι να το παίξουμε; Η Γαλλία τα έχει όλα. Η Κροατία αναλογικά έχει τα... μισά. Πώς να την ξεγράψεις όμως με τρεις παρατάσεις μα ανατροπή, με τον Σούμπασιτς να καθαρίζει δύο φορές στα πέναλτι και τους Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς ασταμάτητους. Ακόμα και ο Λόβρεν δήλωσε ότι ανήκει στους κορυφαίους του κόσμου. Και με τελικό Champions League και Μουντιάλ, άντε να του πεις ότι δεν είναι. Αν δεν βάλει γκολ νωρίς η Κροατία, το σηκώνουν οι Μπλε.

ΟΜΑΔΑ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Η Αργεντινή περιείχε το στοιχείο της προσωπικής καψούρας και τα συναισθήματα ήταν εντονότερα. Η Γερμανία όμως αντικειμενικά ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Ούτε φανέλα, ούτε το μετάλλιο του κατακτητή, τίποτα. Ενα ανούσιο passing game βγαλμένο από τις χειρότερες εκδοχές του tiki taka, χωρίς σχέδιο, αποτέλεσμα και δίχως ψυχή. Ο χειρότερος τρόπος αποκλεισμού στην ιστορία τους.

ΟΜΑΔΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ: Το Βέλγιο είχε τους παικταράδες, η Κροατία τις προσωπικότητες κλειδιά και η Γαλλία το απίθανα πλήρες ρόστερ. Μπορείς αν θες να μειώσεις την προσπάθειά τους, κάνοντας κουβέντα για το εύκολο... δρομολόγιο έως τα ημιτελικά. Αυτό δεν αλλάζει ότι κανείς δεν περίμενες τους Αγγλους. Τα πιτσιρίκα του Σάουθγκεϊτ όμως έπαιξαν σαν ομάδα και όσες δυνατότητες είχαν, τις τερμάτισαν. Κάτι που αξίζει σεβασμό.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Ο Λιονέλ Μέσι είχε την ευκαιρία του και την πέταξε για ακόμα μία φορά. Σίγουρα είναι άβολο να τα περιμένουν όλα από εσένα, αλλά η αληθινή εικόνα και η πλέον δυσάρεστη για όσους κάνουν κέφι το παιχνίδι του, ήταν ότι απλά περπατούσε και δεν τα έδωσε όλα. Δεν μπορούσε; Δεν ήθελε; Δεν το έκανε...

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Κιλιάν Μπαπέ είναι το μέλλον και αυτό έχει ήδη φτάσει. Τρελό γκάζι, υπέροχος χειρισμός της μπάλας, ατομικές ενέργειες και απύθμενο θράσος. Ο πιτσιρικάς τα έχει όλα δείχνει το πώς θα παίζεται το παιχνίδι την επόμενη μέρα. Η λατρεία φυσικά είναι ο Λούκα Μόντριτς, αλλά η δικές του εμφανίσεις δεν συνιστούν έκπληξη. Μονάχα επιβεβαίωση ότι είναι κορυφαίος.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ: Θα ξεχωρίσω τρία. Το ένα η ανοησία του Καμπαγιέρο και το απ' ευθείας ανάποδο βολέ του Ρέμπιτς. Εκεί έριξα το μεγαλύτερο βρισίδι ως φίλος της Αργεντινής. Στο ίδιο μήκος και το πέναλτι του Γκριεζμάν κόντρα στην Αργεντινή. Για την ακρίβεια είναι το απίθανο σλάλομ του Μπαπέ. Και φυσικά η φαλτσάρα του Κρόος με το Μεξικό. Το αγόρι εκεί μας έστειλε και σοβαρό ταμείο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ

TO KYΠΕΛΛΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η: Γαλλία. Πολλοί μπορεί να πουν ότι την έβλεπαν από την αρχή, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ανάμεσα στα 2-3 πρώτα φαβορί, ειδικά μετά την ήττα στην έδρα της από την Πορτογαλία στο πρόσφατο Euro. Με τους Γκριεζμάν και Μπαπέ να είναι το καλύτερο δίδυμο στην Ρωσία και με ένα κέντρο που βρίσκεις στα υλικά οικοδομών, οι Τρικολόρ ήταν φαβορί σε όλα τα ματς και θα είναι ξανά στον τελικό αν και αντίπαλος είναι αυτή η εκπληκτική Κροατία.

ΟΜΑΔΑ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Αργεντινή. Δεν είναι ότι δεν έκανε την υπέρβαση. Αν δεν υπήρχαν οι άρρωστοι με τον Μέσι, ίσως κανένας να μην πίστευε ότι μπορεί να κάνει έστω μια καλή πορεία. Πέρα από την αποτυχία να περάσει έναν γύρο στα νοκ-άουτ, ήταν και η εικόνα διάλυσης της Albiceleste με τους παίκτες να βρίζονται μεταξύ τους και να απαξιώνουν στην κάμερα τον προπονητή, που ήταν μακράν ό,τι χειρότερο στο Mundial. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από μία τουλάχιστον μέτρια ομάδα.

ΟΜΑΔΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ: Κροατία. Εντάξει, δεν γίνεται να βάλεις άλλη ομάδα εδώ. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είχε μια μεσαία γραμμή να την ζηλεύουν όλοι και με σταθερότητα και σπάνια ανθεκτικότητα στις δυσκολίες που συνάντησε, κατάφερε να επιστρέψει ούσα πίσω στο σκορ σε όλα τα νοκ-άουτ. Επίθεση και άμυνα δεν είχαν τόσο μεγάλα αστέρια, όπως είναι ο Μόντριτς, όμως ήταν ο ορισμός του συνόλου και μια έκπληξη που θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια στις ιστορίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Νεϊμάρ. Η αποτυχία της Βραζιλίας να φτάσει έστω στα ημιτελικά του Mundial δεν είναι αυτό που θα χρεώσει κανείς στο πιο εμπορικό όνομα της Σελεσάο. Ο Νεϊμάρ τον επόμενο Φεβρουάριο γίνεται 27 χρονών και συνεχίζει να διασύρει τον εαυτό του με τα διαδοχικά θέατρα και τις ενέργειες που προκαλούν αρνητικά σχόλια από όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ο παίκτης της Παρί πλήττει την εικόνα του αθλήματος και δεν υπάρχει κάποιος που να τον κοντράρει σε αυτή την κατηγορία.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Κιλιάν Μπαπέ. Λίγοι καταφέρνουν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό όταν ο άσος της Παρί παίρνει την μπάλα και τα πράγματα είναι ακόμα... χειρότερα όταν βρει χώρο και ξεκινήσει κούρσα. Ο Γάλλος επιθετικός πέρα από το σπριντ με τελική 37 χλμ. την ώρα κόντρα στην Αργεντινή, κάνει στα 19 του τουρνουά πρωταγωνιστή ως βασικός και είναι από τους λόγους που οι Τρικολόρ βρίσκονται στον τελικό. Δεν θα είναι καθόλου άσχημο στο ξεκίνημα της καριέρας του να σηκώσει ένα Mundial ο παίκτης που αναφέρεται ως 'νέος Ανρί'.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ: Τόνι Κροος. Εστησε την μπάλα στη γωνία της περιοχής και εξήγησε στον Μάρκο Ρόις τι θέλει ακριβώς να γίνει. Αν παρατηρούσες τη γλώσσα του σώματος του υπολογιστή της Ρεάλ Μαδρίτης, θα έβλεπες μια ανατριχιαστική σιγουριά στις κινήσεις του, ειδικά για τα δεδομένα της στιγμής. Με το ρολόι να δείχνει 97' και το σκορ με την Σουηδία στο 1-1, η Γερμανία ήταν με την πλάτη στον τοίχο όμως το μυθικό curler του Κροος από πλάγια αριστερά χάρισε μια δεύτερη ζωή στην Mannschaft, αν και την έχασε τελικά από την Κορέα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΤΑΝΟΒΑΣΙΛΗΣ

TO KYΠΕΛΛΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η: Γαλλία. Τελικός είναι, όλα γίνονται (ειδικά σε αυτό το Mundial), αλλά η Γαλλία ξεκινάει με προβάδισμα. Όχι γιατί οι Κροάτες θα είναι κουρασμένοι ή είναι χειρότερη ομάδα, αλλά επιτέλους αυτό το μίγμα της συντηρητικής τακτικής του Ντεσάν με το ταλέντο των Γάλλων δείχνει να λειτουργεί. Οι τρικολόρ έφτασαν μέχρι εδώ χωρίς να έχουν καν πιάσει το 100% των δυνατοτήτων τους.

ΟΜΑΔΑ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Η Γερμανία. Η... κατάρα των Παγκόσμιων πρωταθλητών «χτύπησε» και τους Γερμανούς φέτος, που ήταν η απόλυτη απογοήτευση του Mundial. Το τι έφταιξε ακριβώς κανένας δεν μπορεί να το πει, με τον γερμανικό Τύπο να έχει αναφέρει δεκάδες σενάρια, κατηγορώντας από τον Ερντογάν μέχρι το… playstation! Ο Λεβ, πάντως, συνεχίζει στον πάγκο και για τα επόμενα χρόνια.

ΟΜΑΔΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ: Η Κροατία. Όλοι ήξεραν ότι η Κροατία έχει καλή ομάδα και ότι θα προχωρήσει στο τουρνουά. Αν, όμως, πριν τη σέντρα στα γήπεδα της Ρωσίας κάποιος πόνταρε ότι θα φτάσει μέχρι τον τελικό στην καλύτερη πορεία της ιστορίας της, τότε μάλλον θα του λέγαμε να ποντάρει και σε κάτι άλλο. Η ομάδα του Ντάλιτς έχει εντυπωσιάσει και άξιζε πέρα πέρα να φτάσει μέχρι το τέλος.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Ο Μεσούτ Οζίλ. Η Γερμανία ήταν η ομάδα που τα πήγε χειρότερα στο Mundial σε σχέση με τις προσδοκίες και ο Οζίλ η επιτομή της αποτυχίας των πάντσερ. Κανένας δεν περίμενε σούπερ τουρνουά από τον μέσο της Άρσεναλ, όμως η εικόνα του ήταν τόσο κακή, που πλέον οι περισσότεροι στη Γερμανία ζητούν την απόσυρσή του από την εθνική.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο Λούκα Μόντριτς Στον ημιτελικό με την Αγγλία δεν έκανε την καλύτερή του εμφάνιση. Παρόλα αυτά, όλος ο Τύπος διεθνώς έσπευσε να τον αποθεώσει. Τέτοια είναι η επιρροή του όχι μόνο στην Κροατία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ηγέτης των Κροατών στο τελευταίο του Mundial ήταν απλά απολαυστικός.

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ: Του Τόνι Κρόος. Δεν ήταν το πιο όμορφο γκολ του τουρνουά, αλλά αυτό που έκανε ο Τόνι Κρόος και η Γερμανία στο ματς με τη Σουηδία δεν γίνεται να το ξεχάσεις εύκολα, έστω και αν στο επόμενο ματς με τη Ν. Κορέα οι παίκτες του Λεβ έδειξαν το γνωστό κακό τους πρόσωπο. Το καθαρό μυαλό που είχε τόσο ο μέσος της Ρεάλ όσο και ο Ρόις στις καθυστερήσεις ήταν απίστευτο.

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

TO KYΠΕΛΛΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η: Κροατία! Δεν είναι το φαβορί, δεν έχει την ποιότητα της Γαλλίας, έχει παίξει ένα... 90λεπτο παραπάνω από τους Τρικολόρ, αλλά είναι ομάδα ψυχωμένη, παθιασμένη, με προσωπικότητες. Πρώτη φορά τελικό κι έτοιμη για την υπέρβαση. Ενα ματς είναι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για... κούραση και ο Λούκα Μόντριτς είναι εκεί να... σφραγίσει την κατάκτησης της Χρυσής Μπάλας. Ο εξαιρετικός της άξονας, οι παίκτες που ξέρουν να καταπίνουν χιλιόμετρα είναι έτοιμοι να «εγκλωβίσουν» τους αντιπάλους.

ΟΜΑΔΑ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Αργεντινή. Η χειρότερη ομάδα που θυμόμαστε στα τελευταία μεγάλα τουρνουά. Απειθαρχία, ένα συγκρότημα χωρίς αρχή και τέλος, ένας... δειλός προπονητής υποταγμένος στις επιθυμίες άλλων! Ο Μέσι «εγκλωβισμένος, η Αλμπισελέστε χωρίς ιδέες, εμπνεύσεις και τον Ντιμπάλα στον πάγκο. Ενα... μέτριο ρόστερ που δεν έδειξε ποτέ στα γήπεδα της Ρωσίας πως μπορεί να κάνει την υπέρβαση. Μάλλον, ο Σαμπάολι δεν κατάλαβε ποτέ πως στο σημερινό ποδόσφαιρο ένας παικταράς δεν είναι αρκετός για να φέρει την... άνοιξη!

ΟΜΑΔΑ-ΕΚΠΛΗΞΗ: Είναι η Αγγλία που άντεξε την πίεση, είναι η Κροατία που έδειξε χαρακτήρα, είναι και η Ρωσία. Αλλωστε, στις λεπτομέρειες έχασε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Πριν το Μουντιάλ όλοι τόνιζαν πως η πρόκριση στην επόμενη φάση θα ήταν δύσκολη. Η οικοδέσποινα τους διέψευσε με εύκολες νίκες. Στα νοκ άουτ έπαιξε πανέξυπνα τους Ισπανούς, ενώ τα έδωσε όλα κόντρα στη Χρβάτσκα. Πειθαρχημένη ομάδα, έτρεξε πολύ, βρήκε δίχτυα και κέρδισε το χειροκρότημα.

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: Παίκτης; Παίκτες... Μέσι, Νεϊμάρ, Κρόος, Πικέ. Περιμέναμε πολλά περισσότερα, αλλά το ραντεβού στη Ρωσία ήταν απογοητευτικό. Οι αντιδράσεις του σταρ της Παρί θα μείνουν αξέχαστες και σωστά ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τον τρόλαρε. Στο κρισιμότερο ραντεβού με τους Βέλγους ήταν σκιά του εαυτού του, λες και λύγισε στην πίεση που υπήρχε. Ο Νεϊμάρ δεν δικαιολόγησε στο... ελάχιστο τα εκατομμύρια που «παίζουν» για χάρη του.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Αν η Κροατία κατακτήσει το Μουντιάλ, τότε ο Λούκα Μόντριτς θα είναι αυτός που θα πάρει τη Χρυσή Μπάλα. Αλήθεια, δεν μπορούσε να σκεφτούμε άλλον... Αν η Γαλλία βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, ο Μπαπέ έχει πολλές ελπίδες να σηκώσει την κούπα του κορυφαίου ποδοσφαιριστή. Στα 20 του χρόνια και είναι τόσο λαμπερός, εκρηκτικός, με άψογη τεχνική κατάρτιση, ωριμότητα και τελειώματα. Εξι ματς, 444 λεπτά συμμετοχής, 3 γκολ, 43,2 χλμ. Και ματσάρες, όταν η μπάλα... έκαιγε. Ο Μπαπέ είναι το μέλλον!

ΤΟ ΓΚΟΛ ΠΟΥ ΘΑ ΘΥΜΑΜΑΙ: Το γκολ του Ρόχο λόγω... αδυναμίας στην Αργεντινή. Η Αλμπισελέστε είχε την μπάλα, αλλά δεν έβρισκε χώρους. Ο Ιγουαΐν έχασε τη μεγάλη φάση οι Νιγηριανοί απάντησαν με το χαμένο τετ α τετ του Μούσα και η αγωνία είχε φτάσει στο κόκκινο. Και στο 86ο λεπτό, ήρθε η κορυφαία σέντρα στην καριέρα του Μερκάδο και η γκολάρα του Ρόχο. Σ' ένα τρελό deja vu από το 2014 όταν ο Μέσι είχε βάλει δύο και ο Ρόχο και πάλι το νικητήριο κόντρα στη Νιγηρία. Ηταν γκολ λύτρωσης, ελπίδας, αλλά...

 

Τελευταία Νέα