Το «ασπρόμαυρο» αλφαβητάρι του καλοκαιριού

Το «ασπρόμαυρο» αλφαβητάρι του καλοκαιριού

bet365

Το Gazzetta Weekend σας παρουσιάζει το απόλυτο «ασπρόμαυρο» αλφαβητάρι του καλοκαιριού, με τα πρόσωπα, τις στιγμές και γεγονότα που έχουν «σημαδέψει» τη νέα «βερσιόν» του ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19.

Το Παγκόσμιο παίζεται στη Novibet με προσφορά* ημέρας και δεκάδες ειδικά στοιχήματα! *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας θέλουν να συνεχίσουν από εκεί που τελείωσαν την περσινή χρονιά, με την ίδια φόρα αλλά ακόμη υψηλότερους στόχους ενόψει της νέας σεζόν. Ο νέος ΠΑΟΚ «χτίζεται» σε γνωστά λημέρια γι’ αυτόν στην Ολλανδία, αν και πίσω στην Ελλάδα το ενδιαφέρον είναι, επίσης, έντονο με αρκετά ανοικτά θέματα.

Α: Αρχηγός. Την πρώτη φορά, που ο Αντρέ Βιεϊρίνια βρέθηκε στην Ολλανδία με τον ΠΑΟΚ ήταν απλά ένα ταλαντούχο παιδί από την Πορτογαλία, τον οποίο ο συμπατριώτης του, Φερνάντο Σάντος, προσπαθούσε να βάλει σε καλούπια και τον κυνηγούσε γύρω γύρω από το Golden Tullip για να χάσει τα παραπανίσια κιλά. Γυρίζοντας πίσω στο 2008 και στην περιοχή του Ντόρβερθ, θα συναντήσουμε τον σημερινό αρχηγό της ομάδας σ' ένα τελείως διαφορετικό ρόλο, να είναι στην σκιά του Κονσεϊσάο, του Μουσλίμοβιτς, του Κοντρέρας και του Ιβιτς. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά για τον Αντρέ που αποτελεί το «Α και το Ω» του «Δικεφάλου». Από δίπλα του ο «υπαρχηγός» του ΠΑΟΚ, Στέλιος Μαλεζάς, «παλιά καραβάνα» κι αυτός στα αποδυτήρια, με σημαντική συμβολή στην καθημερινότητα της ομάδας, αφήστε που ήταν καλοκαίρι του 2005 όταν πρωτοπήγε (στην Αυστρία με Καραγεωργίου) σε προετοιμασία και ξέρει τι πρέπει να κάνει.

Β: Βασιλεία. Το πρώτο εμπόδιο στο δρόμο προς τ’ αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ είναι ελβετικής προέλευσης και το μυαλό όλων είναι στραμμένο από τώρα στα δύο παιχνίδια (24/7 και 1/8) για τον δεύτερο προκριματικό γύρο. Το λέει και το ξαναλέει ο Ραζβάν Λουτσέσκου: «Πρέπει να είναι έτοιμοι στο πρώτο ματς με τη Βασιλεία».

Γ: Γκολ. Στο Χορστ θα πρέπει να πανηγύρισαν έντονα τα δύο γκολ που πέτυχε η Βραζιλία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Μόσχα! Καταρχήν, υπάρχουν τέσσερις Βραζιλιάνοι (Μάτος, Μαουρίσιο, Πέδρο Ενρίκε, Ζαμπά) στην ομάδα, άρα υπάρχει και... λογική εξήγηση για τους πανηγυρισμούς στο Park Hotel. Από την άλλη, με αυτή την ήττα η εθνική Σερβίας έμεινε εκτός συνέχειας στο Μουντιάλ της Ρωσίας, κάτι που σημαίνει ότι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς θα μπει πιο γρήγορα και πάλι στη ζωή μας. Ο Λουτσέσκου έβγαλε όλο το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας με τον φευγάτο (δανεικό στον Ατρόμητο) Κουλούρη και τον Μυστακίδη (που επίσης μπορεί να φύγει δανεικός στον Παναθηναϊκό) στη θέση του φορ. Πάλι καλά να λένε στη Μικράς Ασίας, που ο Ρουμάνος δεν παίζει με τίποτα «4-4-2», να χρειαζόταν τώρα δύο και τρεις καθαρούς επιθετικούς, «strikers» όπως λένε και στην Αγγλία. Εκεί, να δεις πρόβλημα...

Δ: Δόσεις. Η φετινή προετοιμασία έχει μια πρωτοτυπία. Γίνεται σε δύο δόσεις κι αυτό γιατί η αποστολή θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη στις 3 Ιουλίου, θα παραμείνει για τέσσερις ημέρες στην Ελλάδα, οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα πάρουν λίγες ακόμη ανάσες πριν ξαναμπούν στο αεροπλάνο και πετάξουν εκ νέου για την Ολλανδία και κατάληξη την αγαπημένη περιοχή του Άρνεμ, όπου θα παραμείνουν μέχρι και τις 17 Ιουλίου.

Ε: Έρχεται. Συνηθίζεται σε καλοκαιρινές προετοιμασίες να υπάρχουν κάποιες αφίξεις νέων ποδοσφαιριστών, με την φράση «έρχεται» να φοριέται αρκετά αυτή την εποχή. Πέρσι ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε στο Χορστ τον Ρόμπερτ Μακ και τον Ροδρίγο Ρέι, φέτος ακόμη και δεν έχει γίνει το έξτρα δρομολόγιο προς το Ντίσελντορφ, απ’ όπου έρχονται συνήθως οι νέοι παίκτες στην «ασπρόμαυρη» βάση επί Ολλανδικού εδάφους.

Ζ: Ζαμπά. Καλώς ή κακώς ο μικρός από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας ήταν το τελευταίο πρόσωπο που εντάχθηκε στον ασπρόμαυρο οργανισμό, λογικό να έχουν πέσει πάνω του όλα τα βλέμματα. Καθημερινά οι απεσταλμένοι στέλνουν θέματα γύρω από τον Βραζιλιάνο για τον οποίο ο ΠΑΟΚ και ο Ιβάν Σαββίδης δε δίστασαν να ξοδέψουν 2.000.000 ευρώ για να τον ντύσουν στα χρώματα της ομάδας. Μέχρι και προσωπικό κοουτσάρισμα στο φιλικό με την Αντερλεχτ είχε στην προσπάθεια να αρχίσει να πατάει καλύτερα στο γήπεδο!

Η: Ηλιοφάνεια. Το ζήσαμε και αυτό. Στην Ολλανδία να «σκάει ο τζίτζικας» και την ίδια ώρα στην Ελλάδα να ψάχνουμε στις ντουλάπες χειμερινά μπουφάν για να αντιμετωπίσουμε τις βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι κομματάκι παράλογο στο Φένλο το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει τους 30 Βαθμούς Κελσίου και εδώ να είναι 10 και 12 βαθμούς πιο κάτω. Συνήθως το αντίθετο ίσχυε κάθε χρόνο, όχι όμως φέτος…

Θ: Θηρίο. Κάθε ομάδα που σέβεται τον εαυτό της έχει ένα «θηρίο» στη μηχανή της και ο ΠΑΟΚ έχει τον Φερνάντο Βαρέλα. Ο Αφρικανός στόπερ δεν πολύ ακούγεται στη φετινή προετοιμασία, ξέρει πως να συμπεριφερθεί, να προπονηθεί και να ετοιμάσει το κορμί του για μια άκρως απαιτητική χρονιά. Αίφνης, διαβάσαμε και ακούσαμε και για το «θηρίο νο 2», τον Λέο Ζαμπά, καθώς ο Βραζιλιάνος ξεχωρίζει για τα σωματικά προσόντα του.

Ι: Ιδρώτας. Δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε άλλαξε κάτι στην συμπεριφορά της ομάδας στο διάστημα της παρουσίας της στην Ολλανδία, με τόνους ιδρώτα να χύνονται και στη φετινή προετοιμασία, οι παίκτες να καταπίνουν αμέτρητα χιλιόμετρα και όλα αυτά να αποτυπώνονται στην καλοκαιρινή καθημερινότητα της ομάδας.

Κ: Κεκλεισμένων. Συνήθως όλα τα φιλικά ακόμη και με ομάδες χαμηλής δυναμικότητας (συνήθως ερασιτεχνικές) γίνονται για να δοκιμάζει ο προπονητής πρόσωπα και σχήματα, αλλά και για τον κόσμο της ομογένειας (που για τον ΠΑΟΚ είναι αμέτρητοι όσοι ζουν στην Κεντρική Ευρώπη, πιστέψτε μας) μια καλή ευκαιρία να νιώσει λίγο πιο κοντά την αγαπημένη του ομάδα. Φέτος άλλαξε και αυτό. Με την απόφαση της ολλανδικής αστυνομίας να απαγορέψει την παρουσία φιλάθλων στα φιλικά με Αντερλεχτ και Στεάουα Βουκουρεστίου.

Λ: Λουτσέσκου. Σίγουρα αδικείται ο Λ (άζαρος) Λ (άμπρου) που όντως θα έπρεπε να ήταν το Λάμδα στο αλφαβητάρι. Ο μικρός τα πηγαίνει περίφημα στην Ολλανδία, έχει κάνει τους ανθρώπους του τιμ να τρίβουν τα μάτια τους με αυτά που βλέπουν στις προπονήσεις και στα δύο φιλικά. Ομως, κι ο κόουτς πρώτος πηγαίνει στο γήπεδο, τελευταίος φεύγει. Κοιτάζει την παραμικρή λεπτομέρεια των προπονήσεων, είναι ο «στρατηγός» του ΠΑΟΚ, όπως τον έχει βαπτίσει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ στα social media της. Μιλάει διαρκώς στους ποδοσφαιριστές. Κάνει παρατηρήσεις, όποτε αυτός κρίνει ότι το απαιτεί η στιγμή, συμβουλεύει, δίνει εντολές, πολλές φορές βάζει τις φωνές, γενικά είναι σε μια διαρκή ένταση, κάτι που το μεταφέρει σ’ ολόκληρο το τιμ. Για τον Λουτσέσκου δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Λιγάκι αγχωμένος είναι με το θέμα του επιθετικού, που δεν έχει προχωρήσει, αν και στη Μικράς Ασίας, λέγεται πως το ψάχνουν το θέμα (του φορ) από πέρσι όταν έφυγε ο Αθανασιάδης (που τον θυμηθήκαμε τον Κλάους, πάλι...) χωρίς να έχει βρεθεί ο κατάλληλος σ' ολόκληρη την παγκόσμια αγορά του ποδοσφαίρου.

Μ: Μπαμ. Οι μεταγραφικές «εκρήξεις» κάθε καλοκαιριού είναι πολλές, όχι όμως φέτος για τον ΠΑΟΚ, με τον προπονητή του να λέει ότι στο 80% έχουν κλείσει οι μεταγραφές. Γι’ αυτό και οι λέξεις «πάταγος», «παγκόσμιος», «παιχταράς», έμειναν στα συρτάρια των διευθυντών. Εξαίρεση του καλοκαιριού μπορεί να είναι η απόκτηση του Μπεργκ, που όπως αποκάλυψε το gazzetta.gr, είναι ο μεγάλος (αλλά και πολύ δύσκολος) στόχος. Αν έρθει ο Σουηδός φορ τότε θα δούμε τους κλισέ ξύλινους τίτλους, «έκανε το μπαμ ο ΠΑΟΚ», «πάταγος από τη μεταγραφική βόμβα» για χάρη του Μάρκους...

Ν: Ντόριαν. Μια (ειδική) κατηγορία μόνος του ο Ντόριαν Λεβέκ. Η κάθε προετοιμασία έχει τα παράξενα και τα μυστήρια της. Όμως, αυτό που συμβαίνει με το Γάλλο αμυντικό δεν έχει προηγούμενο... Κατάφερε, που λέτε, να φτάσει τους ανθρώπους της ομάδας στα όρια τους, με αποτέλεσμα να τον... δώσουν στεγνά στο επίσημο Δελτίο Τύπου της προπόνησης, γράφοντας ότι δεν έχει τίποτα. Πριν από το φιλικό με την U23 της Γάνδης προφασίστηκε τον τραυματία (άντε να βρεις εσύ που νιώθει ενοχλήσεις...) κάνοντας έξαλλους, Λουτσέσκου, Κωνσταντινίδη, το γιατρό της ομάδας, φυσιοθεραπευτές, φροντιστές, τους πάντες, εκτός από έναν... Αυτόν που αποφάσισε να του δώσει μια «δεύτερη ευκαιρία» διατηρώντας τον στο ρόστερ της ομάδας ως «μπακ απ» του Βιεϊρίνια. Πόνταρε, δηλαδή, σ' έναν παίκτη που είχε πατήσει 65 ολόκληρα λεπτά στο χορτάρι τον τελευταίο χρόνο. Και τώρα «τρέχουν» εκτός από φορ, αμυντικό χαφ να βρουν και «έτοιμο» αριστερό μπακ.

Ξ: Ξένοι. Καθίσαμε και μετρήσαμε ποιοι υπερισχύουν στο ασπρόμαυρο ρόστερ. Οι Έλληνες ή οι ξένοι. Τη μερίδα του λέοντος έχουν οι ξένοι. Δεκαέξι έναντι ένδεκα, δίχως να συμπεριλαμβάνονται στους ξένους οι Πρίγιοβιτς, Ουάρντα, που θεωρητικά και οι δύο θα ενσωματωθούν στις προπονήσεις μετά το τέλος των υποχρεώσεων τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο: Ολλανδία. Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός, εδώ και μια δεκαετία, για τον ΠΑΟΚ, που με Ζαγοράκη πρόεδρο και Σάντος προπονητή «ανακάλυψε» και αγάπησε το Αρνεμ για να προστεθεί από πέρσι και το Φένλο, δύο περιοχές κοντά στη Γερμανία, όπου παραδοσιακά διεξάγεται η προετοιμασία της ομάδας τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Μια φορά (το 2010 με Μπερέτα) ο προορισμός ήταν το Μπαντ Μπρουγκενάου δίπλα στη Φρανκφούρτη και μια άλλη (το 2013 με Στέφενς) η Αυστρία και το Λέομπεκ.

Π: Ποδήλατο. Αποτελεί αγαπημένη συνήθεια και «εργαλείο» για τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών, που συνήθως μέσα από μια διαδρομή σε ένα μαγευτικό δάσος φτάνουν στα γήπεδα για την πρωινή και απογευματινή προπόνηση. Η ποδηλατάδα στο Φένλο γίνεται σ’ ένα ειδυλλιακό μέρος δίπλα στη λίμνη που υπάρχει μπροστά από το ξενοδοχείο της αποστολής..

Ρ: Ρεαλισμός. Για τους περισσότερους αποτελεί όρος υπό εξαφάνιση τέτοια εποχή, όπου είθισται η ομάδα να… πετάει και οι παίκτες να είναι έτοιμοι να σκίσουν τα αντίπαλα δίχτυα. Αυτό πάντως δεν υφίσταται για τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, που παραμένει ρεαλιστής και προσγειωμένος. Στοιχεία που τα έχει μεταφέρει στον περίγυρο της ομάδας γι’ αυτό και δεν βλέπουμε υπερβολές και ακραίες-άκαιρες τοποθετήσεις. Λίγα λόγια και μετρημένα…

Σ. Συνέχεια ομάδας. Ναι, η φετινή νέα βερσιόν του ΠΑΟΚ μοιάζει κατά 70%-80% με την περσινή ομάδα, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο πλεονέκτημά της. Ήταν κάτι που το απαίτησε ο Λουτσέσκου, αν εξαιρέσει κανείς την αποχώρηση του Τζάλμα Κάμπος δεν σημειώθηκαν κοσμογονικές αλλαγές στο ρόστερ, υπάρχει μια συνέχεια, όπως υπάρχουν οι πολλοί δανεικοί που επέστρεψαν και οσονούπω θα πρέπει να περιμένουμε νέες προσθαφαιρέσεις μέχρι να φτάσουμε στην τελική διαμόρφωσή του.

Τ. Τεχνολογία. Εδώ και δύο χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει πάει σ’ άλλο επίπεδο το κομμάτι της τεχνολογικής και ανθρώπινης υποστήριξης των ποδοσφαιριστών, με αρκετές χιλιάδες ευρώ να έχουν δαπανηθεί πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι για το οποίο οι «ασπρόμαυροι» μπορούν να υπερηφανεύονται ότι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Υ: Υποδοχή. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το επισκεφτήκαμε μια φορά, για χάρη του Λέο Ζαμπά, καθώς ο Εβγέν Χατσερίντι μας ήρθε «ινκόγκνιτο» στην πόλη. Γενικά, στα αεροδρόμια έχουν ζήσε μεγάλες στιγμές. Πριν 10 χρόνια κόντεψε να… πέσει στην υποδοχή του Πάμπλο Γκαρσία. Φέτος, λίγα πράγματα. Αντε να έρθει κανένας Βέρνμπλουμ, να ξανατρέξει ο ΠΑΟΚτσής, αν και έχει περάσει, πλέον, η μόδα των υποδοχών…

Φ: Φιλικά. Οι καλύτερες στιγμές κάθε προετοιμασίας. Μετά από μια περίοδο «ξηρασίας» και στέρησης, 35-40 ημερών, ξαναβλέπεις την ομάδα σου στο γήπεδο, κάνεις σχόλια, ασκείς εξ αποστάσεως κριτική (που για τον ΠΑΟΚτσή είναι στο αίμα του…), κάνεις σχέδια και όνειρα ενόψει των επίσημων αγώνων. Σε λιγότερο από ένα μήνα η προσγείωση στην πραγματικότητα (Βασιλεία) θα βάλει την ομάδα και τον κόσμο της ξανά στο δρόμο της αγωνίας και της προσμονής του αποτελέσματος, που για τα φιλικά δεν υπάρχουν τέτοια ζόρια.

Χ: Χαμόγελα. Οι παίκτες είναι σαν μικρά παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται μαζεμένοι για δέκα – δεκαπέντε μέρες σ’ ένα ξενοδοχείο, κάνουν πλάκες μεταξύ τους και το κλίμα είναι τις περισσότερες φορές υπέροχο. Φέτος τα πράγματα, απ’ ότι μαθαίνουμε, είναι πολύ καλύτερα κάτι που φαίνεται καθημερινά στο γήπεδο και στις επαφές των ποδοσφαιριστών με τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Για όλους είναι η καλή περίοδος, όπου τα χαμόγελα δίνουν και παίρνουν.

Ψ: Ψαρωμένοι. Μια ειδική κατηγορία παικτών που ενσωματώνονται για πρώτη φορά στην αποστολή για μια προετοιμασία. Το 2012 ο Δημήτρης Πέλκας ήταν ένα μικρό παιδάκι που τον είχε πάρει μαζί του ο Δώνης στην προετοιμασία, τώρα όμως είναι από τους «παλιούς» και στη θέση του βρίσκεται ο «Βενιαμίν», Κώστας Μπαλογιάννης. Ψαρωμένος είναι και ο Λέο Ζαμπά, με τον Λέο Μάτος και τον Χοσέ Μαουρίσιο να έχουν αναλάβει το ρόλο του… μπαμπά, έχοντας πάρει από το χέρι το πατριωτάκι τους.

Ω: Ώρα της αλήθειας. Στις 17 Ιουλίου ο ΠΑΟΚ ολοκληρώνει το διπλό κύκλο της καλοκαιρινής προετοιμασίας και πλησιάζει στην αρχή των επίσημων παιχνιδιών. Η ώρα της αλήθειας για τους «ασπρόμαυρους» είναι στις 20.00 το απόγευμα της 24ης Ιουλίου και το πρώτο ραντεβού απέναντι στη δευτεραθλήτρια Ελβετίας, Βασιλεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα