Τουρκία ώρα μηδέν και οι γείτονες στο... κόκκινο!

Τουρκία ώρα μηδέν και οι γείτονες στο... κόκκινο!

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ο Σουλτάνος σε... κρίση μιας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Β' γύρο! Υποσχέσεις, εκτιμήσεις και τα... πάντα για τις πιο κρίσιμες εκλογές στη νεότερη ιστορία της χώρας στο Gazzetta Weekend!

Περισσότεροι από 59 εκατ. ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τον νέο ηγέτη της χώρας. Η αγωνία χτύπησε κόκκινο στις πιο κρίσιμος εκλογές της νεότερης ιστορίας της Τουρκίας. Ο... Σουλτάνος σε αναμμένα κάρβουνα και το G-Weekend σας βάζει στο κλίμα.

Ιαπωνία - Σενεγάλη και το ποντάρισμά σου επιστρέφεται*, αν σημειωθεί γκολ με πέναλτι στον αγώνα.  (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Τι θα συμβεί στις 24 Ιουνίου; Η χώρα θα κάνει προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου. Εάν δεν κερδίσει κάποιος την πλειοψηφία στον α' γύρο στις προεδρικές εκλογές, ο 2ος γύρος θα γίνει στις 8 Ιουλίου μεταξύ των δύο που θα είναι μπροστά στην ψηφοφορία.

Γιατί οι εκλογές γίνονται τώρα; Οι εκλογές επρόκειτο να γίνουν τον Νοέμβριο του 2019. Ο Ταγίπ Ερντογάν ωστόσο κάλεσε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο. Είπε πως η Τουρκία έπρεπε να ξεπεράσει την αβεβαιότητα σε μία δύσκολη περίοδος και με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ. Οι ειδικοί όμως ωστόσο θεωρούν ότι προέβη σε αυτήν την κίνηση λόγω των προβλημάτων της οικονομίας και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Ισως ήθελε να σταματήσει τον... κατήφορο.

Με αυτήν την κίνηση φαινόταν να ελπίζει να καρπωθεί και το εθνικό συναίσθημα από την στρατιωτική επιτυχία στην Συρία και ειδικότερα στο Αφρίν.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γιατί αυτές οι εκλογές είναι σημαντικές; Είναι αναμφίβολα οι πλέον σημαντικές εκλογές στην σύγχρονη ιστορία των Τούρκων. Ο νέος πρόεδρος θα βρεθεί σε ένα γραφείο... απόλυτης εξουσίας. Θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένος μετά το περσινό δημοψήφισμα που πέρασε οριακά τις αλλαγές. Θα έχει την δύναμη να περνά Νόμους, να διορίζει αντιπροέδρους αλλά και να ορίζει δικαστές. Αν ο Ερντογάν κερδίσει, θα συνεχίσει να κάνει ό,τι θέλει στην Τουρκία στα επόμενα χρόνια.

Ποιος κατεβαίνει για Πρόεδρος; Ο Ερντογάν φυσικά. Παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός ηγέτης στην Τουρκία. Θα έχει όμως αρκετούς αντιπάλους που έχουν κάνει καλή καμπάνια και φαίνεται πως θα πάνε την... μάχη στον 2ο γύρο. Ο αντίπαλός του από το αντιπολιτευόμενο CHP, Μουχαρέμ Ιντσέ, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του πάνω από 30%, κι έτσι η αντιπολίτευση έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει στις εκλογές. «Θα είμαι ένας πρόεδρος που ενώνει (…) Το ακριβώς αντίθετο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε!

ekloges tourkia1

Υπάρχει η Μεράλ Ακσενέρ, με το παρατσούκλι «Η λύκαινα». Είναι επικεφαλής του Iyi «Καλό Κόμμα». Γεννημένη στη Σμύρνη το 1956, αυτοπροσδιορίζεται ως πιστή μουσουλμάνα. «Ό,τι αγγίζει ο πρόεδρος γίνεται σκόνη», είπε σε μια από τις συγκεντρώσεις αυτές με το πλήθος να απαντά «Σώσε μας Σιδηρά Κυρία».

Υπάρχει ο Τεμέλ Καραμολάουγλου, ο επικεφαλής του Ισλαμικού κόμματος. Αναδείχθηκε μέσω της κριτικής που έκανε στον Ερντογάν. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας επίσης χαρισματικός πολιτικός που κάποτε τον έλεγαν «Κούρδο Ομπάμα». Είναι στο Δημοκρατικό κόμμα όπου υπάρχουν αριστεροί και Κούρδοι. Τρέχει την υποψηφιότητά του από ένα κελί στην φυλακή Εντιρνέ. Περιμένει την εξέλιξη της δίκης του με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Τι γίνεται στο κοινοβούλιο; Η Συμμαχία του Λαού (Cumhur İttifakı): Αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Σε αυτή τη συμμαχία συμμετέχει επίσης και το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP – Büyük Birlik Partisi), το οποίο όμως εντάχθηκε με 18 υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΡ. Το BBP προέρχεται από διάσπαση του MHP τη δεκαετία του 1990.

• Η Συμμαχία του Έθνους (Millet İttifakı): Αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Καλό Κόμμα (İYİ Parti, με πρόεδρο την Meral Akşener) και το Κόμμα Ευδαιμονίας (Saadet Partisi).

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) έμεινε εκτός κομματικών συμμαχιών. Συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Εξαιτίας της επιρροής που έχει ανάμεσα στον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10%, τότε οι έδρες θα μεταφερθούν αυτόματα στο δεύτερο σε ποσοστό κόμμα των περιοχών αυτών που είναι το ΑΚΡ. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η πιθανότητα το ΑΚΡ να κερδίσει ακόμα 50-60 έδρες και υπολογίζεται ότι έτσι θα καταφέρει να ξεπεράσει το ερώτημα που υπάρχει σε σχέση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αντίθετα, εάν το HDP καταφέρει να ξεπεράσει το όριο, το 10%, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την κομματική συμμαχία AKP-MHP να απολέσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkish elections

Ποιος θα κερδίσει λοιπόν; Ο Ερντογάν έταξε τα... πάντα σε συνταξιούχους, χαρίζει σε φορολογούμενους και υπόσχεται λεφτά, πολλά λεφτά. Έχει ενορχηστρώσει μια οικονομική άνθηση και παρεμβαίνει ειδικά στη νομισματική πολιτική της χώρας. Μόλις δύο μήνες πριν έβαλε σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο κινήτρων. Οι συνταξιούχοι έλαβαν σε δυο δόσεις από 1.000 λίρες (περίπου 200 ευρώ), ενώ αναδρομικά έλαβαν αρκετά εκατομμύρια χαμηλόμισθων. Δεν θα είναι όμως μόνο οι συνταξιούχοι ευχαριστημένοι. Το πρόγραμμα οικονομικών κινήτρων περιλαμβάνει και άλλα οφέλη, όπως η ακύρωση φορολογικών οφειλών ή ποινών. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 29,5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία πέντε καινούργιων βιομηχανικών ζωνών, που θα προσφέρουν 100.000 θέσεις εργασίας. Βέβαια, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτά τα προεκλογικά δώρα θα κοστίσουν στη χώρα περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που η Άγκυρα δεν έχει στην πραγματικότητα!

Τι λένε τα γκάλοπ; «Κύριε Ερντογάν, είπε ή δεν είπε ο γαμπρός σας στο πρακτορείο Anadolu το βράδυ των εκλογών της 24ης Ιουνίου, από τις 21.30 και μετά, να ανακοινώσει ότι νικήσατε με 52%;» είπε η Ακσενέρ κι έβαλε... φωτιά. Δημοσκόπηση της ORC παρουσιάζει μία εξόχως αισιόδοξη πρόβλεψη το κόμμα του Ερντογάν. Το δείγμα στο γκάλοπ της δείχνει εκλογή από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52,7%. Αντίθετα, η δημοσκόπηση της Gezici, δείχνει ότι ο Ερντογάν δεν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, καθώς αναμένεται να λάβει μόνο 48% των ψήφων. Ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP 29,1%, η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος 11,4%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς του HDP 10% και ο Τεμέλ Καραμολλάογλου 1,2%. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ χάνει την πλειοψηφία στη βουλή.

Επόμενα Άρθρα

 «Τραμπ, ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια»

«Τραμπ, ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια»

Ο θρυλικός κιθαρίστας των Dead Kennedys, East Bay Ray, στο G-Weekend σε μια punk συνέντευξη με έντονο πολιτικό στοιχείο και ατάκες που «σκοτώνουν» για Biafra, Τραμπ, Χρυσή Αυγή και Μπίμπερ!

Ο περιζήτητος «Φαραώ» του ΠΑΟΚ (pics & vid)

Ο περιζήτητος «Φαραώ» του ΠΑΟΚ (pics & vid)

Στα γήπεδα της Ρωσίας οι σκάουτερ πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων έχουν «σημαδέψει» τον Αιγύπτιο εξτρέμ του ΠΑΟΚ, που φαίνεται αυτή τη φορά να έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα, επιτέλους, για...