10 αθλητικά βιβλία για να διαβάσεις το καλοκαίρι! (pics)

Δήμος Μπουλούκος
10 αθλητικά βιβλία για να διαβάσεις το καλοκαίρι! (pics)

bet365

To καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για διάβασμα και το Gazzetta Weekend Journal σας προτείνει 10 βιβλία που έχουν γράψει αθλητικοί συντάκτες, με ή και χωρίς αθλητικό περιεχόμενο, που αξίζει να διαβάσετε.

Κάποτε, σε πιο μικροί ηλικία, μετρούσαμε τα καλοκαίρια μας, με πόσα μπάνια κάναμε, πόσα παγωτά φάγαμε και πόσα βιβλία διαβάσαμε. Και μπορεί στην εποχή των Smart συσκευών το διάβασμα να έχει ατονήσει, αλλά ένα συναρπαστικό βιβλίο παραμένει η καλύτερα παρέα για τις υπέροχες καλοκαιρινές ημέρες και νύχτες.

Εκανε ο διαιτητής χρήση VAR στο Πολωνία – Κολομβία; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*!

Το Gazzetta Weekend Journal ξεχώρισε βιβλία που έχουν γράψει δημοσιογράφοι από το αθλητικό ρεπορτάζ και σας τα προτείνει ανεπιφύλακτα. Κάποια είναι μυθιστορήματα, άλλα περιγράφουν αληθινά περιστατικά και γεγονότα, όλα τους όμως, αξίζουν να τους αφιερώσετε το χρόνο σας. Καλό καλοκαίρι και καλή ανάγνωση...

«Είμαστε πια πρωταθλητές» - Βασίλης Σκουντής

Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουντής έχει γράψει εκατομμύρια λέξεις στη ζωή του, αλλά ποτέ δεν επιχείρησε να τις βάλει μέσα στα σκληρά εξώφυλλα και οπισθόφυλλα ενός βιβλίου. Τον περασμένο Ιούνιο το κατάφερε όμως και έγραψε το βιβλίο «Είμαστε πια πρωταθλητές» που αποτελεί ένα χρονικό του Ευρωμπάσκετ του 1987, το οποίο ο δημοσιογράφος έζησε από κοντά. Ανέκδοτες ιστορίες και όμορφα στιγμιότυπα ξεπροβάλλουν από τις σελίδες του βιβλίου που μας ταξιδεύει σε μία από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού!

«Άνεμος Ωραίος» - Ολγα Νικολαϊδου

Η Όλγα Νικολαΐδου είναι ηθοποιός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα της δικηγόρου. Σπούδασε υποκριτική, εργάστηκε και συνεχίζει να εργάζεται ως αθλητικογράφος, ενώ πλέον διοικεί την ιστορική αθλητική εφημερίδα «Φως των Σπορ». Το «Άνεμος Ωραίος» που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, όπως λέει η ίδια, περισσότερο από ένα μυθιστόρημα –η αποτύπωση μιας ιστορίας δηλαδή– είναι η προσπάθεια καταγραφής μιας εσωτερικής, ψυχικής διαδρομής. Προσπαθώντας κανείς να διανύσει τα όσα συμβαίνουν μέσα του, συνειδητοποιεί ότι αυτά φτιάχνουν την πιο αληθινή ιστορία του. Υπάρχει λοιπόν μια κεντρική ηρωίδα, η Λυδία Πετρίδου, που λέει την ιστορία της και την ιστορία της οικογένειάς της, κυρίως υπό αυτό το πρίσμα και όχι έχοντας να διηγηθεί συνταρακτικά γεγονότα με φοβερές ανατροπές.

«’87 - Τίποτα δεν μας σταμάτησε» - Γιάννης Φιλέρης

Ενα ακόμα πολύ όμορφο βιβλίο για τον άθλο της Εθνικής μπάσκετ στο Ευρωμπάσκετ '87. Ο δημοσιογράφος και διευθυντής στο «Φως των Σπορ», Γιάννης Φιλέρης, έζησε από κοντά τον θρίαμβο και τον εξιστορεί μέσα από τις αναμνήσεις και τις αφηγήσεις των μεγάλων πρωταγωνιστών στο βιβλίο του «’87 - Τίποτα δεν μας σταμάτησε». Aλλωστε το είναι ένα ορόσημο της δεκαετίας του '80 και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ενας θρίαμβος που ξεπέρασε τα στενά όρια του αθλητισμού και συγκλόνισε ολόκληρη την κοινωνία.

«Ο Νίκος Λείπει» - Nίκος Παπαδογιάννης

Το πρώτο βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδογιάννη είναι ήδη στα βιβλιοπωλεία με τίτλο «Ο Νίκος Λείπει». Το βιβλίο κυκλοφορεί μετά Από 9 μήνες χάρτινου τοκετού και είναι η πρώτη συγγραφική απόπειρα του συναδέλφου στο gazzetta.gr Νίκου Παπαδογιάννη. Πρόκειται για μία συλλογή από 70-75 ταξιδιωτικές ιστορίες από τα ταξίδια του δημοσιογράφου στις 5 ηπείρους και στις 7 θάλασσες, πότε με αθλητική χροιά και πότε όχι. Πάντοτε αληθινές, ενίοτε χιουμοριστικές, άλλοτε μελαγχολικές και συχνά απίστευτες. Το κοινό μπορεί να προμηθευτεί το βιβλίο είτε online (https://www.keybooks.gr/o-nikos-leipei-papadogiannis) είτε από τα βιβλιοπωλεία από 22/6.

«Ταξίδι στ΄ αστέρια» - Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Έχοντας βρεθεί σε κάθε γωνία της Ευρώπης ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, με οδηγό την εμπειρία των 500 και πλέον ματς που έχει καλύψει στη σπουδαιότερη διασυλλογική διοργάνωση, διηγείται πώς ξεκίνησε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1955-96, πώς μετατράπηκε σε Champions League και γιγαντώθηκε μέχρι τις μέρες μας! Ομάδες θρύλοι, παίκτες που ξεχώρισαν, μεγάλες αλλά και άγνωστες στιγμές από όλες τις σεζόν, λεπτομερής παρουσία των ελληνικών και των κυπριακών ομάδων, περνούν σαν φιλμ μπροστά από τα μάτια μας και διανθίζονται από πολλές προσωπικές μαρτυρίες σε ένα μοναδικό Ταξίδι στ’ αστέρια. Το βιβλίο περιέχει πληθώρα φωτογραφιών από τα 60 χρόνια του θεσμού, μεταξύ των οποίων και πρωτότυπο υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

«Επτά» - Δημήτρης Δραγώγιας

Ο αθλητικός συντάκτης από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Δραγώγιας έδωσε τον αγώνα της ζωής του, παλεύοντας με τον καρκίνο. Αν και ο αγώνας είχε εξαρχής φαβορί, σε έναν μεγάλης διάρκειας τελικό τα φαβορί δεν μετράνε. Ο ίδιος πάλεψε σκληρά, δεν παράτησε το «παιχνίδι» και τελικά αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής. Όλα αυτά που ένιωσε και βίωσε εκείνη την περίοδο της ζωής του ο Δημήτρης Δραγώγιας τα έγραψε στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Επτά». Ουσιαστικά έκανε αυτό που του άρεσε πάντα, να βάζει λέξεις στη σειρά με το βιβλίο αυτό να αποτελεί ένα ξέσπασμα για τον ίδιο στέλνοντας ταυτόχρονα και το δικό του ηχηρό μήνυμα. Ενα βιβλίο σκληρό, αλλά ταυτόχρονα και αισιόδοξο που μέσα τις σελίδες του, αναδεικνύονται οι αληθινές αξίες της ζωής.

«Χρυσός Θρύλος 1925-2016, 91 χρόνια δόξας» - Γιώργος Γαβαλάς, Νίκος Γαβαλάς

Το βιβλίο καταγράφει με σεβασμό στην αλήθεια την ιστορική διαδρομή 90+1 χρόνων [1925-2016] του Ολυμπιακού. Το βιβλίο που έγραψαν οι αθλητικοί συντάκτες Γιώργος και Νίκος Γαβαλάς περιλαμβάνει: Αφηγηματική εξιστόρηση της πορείας του Ολυμπιακού, από την ίδρυσή του μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2016. Όλους τους αγώνες, τους σκόρερ και τις ενδεκάδες του Θρύλου στα πρωταθλήματα και Κύπελλα Ελλάδας, στους αγώνες με τις ξένες ομάδες, αλλά και με τις ομάδες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και παρουσίαση με φωτογραφίες των ομάδων που πήραν τα 43 πρωταθλήματα.

ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΔΑΛΛΑΣ» - Πέτρος Λινάρδος

«Δημητρός ΔΑΛΛΑΣ - Ο πρωτομάστορας του Αθλητισμού της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής Αναγέννησης του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης» είναι ο τίτλος του νέου και δωδέκατου βιβλίου του Πέτρου Λινάρδου, δημοσιογράφου και Ιστορικού του Αθλητισμού, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπαλτά/ εξ’Ανατολών. Μέσα από τις 250 σελίδες του βιβλίου όπου καταγράφονται και αξιολογούνται τα πρωτοποριακά επιτεύγματα του κορυφαίου προέδρου του Πανιωνίου Γ.Σ. αναδύεται η επίδοση του ιστορικού συλλόγου στη Σμύρνη, επί τριάντα χρόνια και στη μεταπροσφυγική Αθήνα, ως σπουδαία εθνική, αθλητική, πολιτισμική και κοινωνική προσφορά.

«Ο χορός των συμβόλων» - Μένιος Σακελλαρόπουλος

Το τελευταίο βιβλίο του αθλητικού συντάκτη Μένιου Σακελλαρόπουλου, ακολουθεί την επιτυχημένη συνταγή των προηγούμενων, ακροβατώντας μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς. Ανατρεπτικό βιβλίο με όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να το αγαπήσεις από την πρώτη παράγραφο. Ένα βιβλίο καλογραμμένο και απόλυτα τεκμηριωμένο.

Φιλική εταιρεία πνεύματος - Δημήτρης Καρύδας

Το τέταρτο βιβλίο του Δημήτρη Καρύδα, είναι ένα βιβλιοφιλικό θρίλερ με νουάρ ατμόσφαιρα και κεντρικό θέμα τη λογοκλοπή, μια τοιχογραφία που αναφέρεται στον λογοτεχνικό κόσμο αλλά και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Με μια μη γραμμική αφήγηση και συχνά φλας-μπακ, ο συγγραφέας "παίζει" με την αλήθεια του αναγνώστη όπως οι ήρωές του με τη λογοκλοπή. Τα τελευταία πέντε κεφάλαια του βιβλίου συνιστούν το καθένα έναν αυτόνομο επίλογο της πλοκής που έχει προηγηθεί, και ο αναγνώστης είναι αυτός που καλείται να βάλει την τελεία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα