Τελικοί σε κίτρινο και άσπρο φόντο... (vids)

Τελικοί σε κίτρινο και άσπρο φόντο... (vids)

bet365

Οι δύο «Δικέφαλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου αποτελούν ένα από τα πιο κλασσικά ζευγάρια στην ιστορία του κυπέλλου, με την παράδοση να είναι υπέρ της ΑΕΚ, αλλά τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει την τελευταία φορά...

Ο ΠΑΟΚ έχει το πάνω χέρι σ’ ότι αφορά τις προκρίσεις, σε διάφορες φάσεις του θεσμού, ωστόσο μέχρι πέρσι η ΑΕΚ μετρούσε το απόλυτο (3/3) κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, που έφτασε στην πρώτη κατάκτηση κυπέλλου απέναντι στους «κιτρινόμαυρους» στον τελικό του Βόλου.

Οι δύο «Δικέφαλοι» συναντήθηκαν στην πρώτη κιόλας διοργάνωση Κυπέλλου, τη σεζόν 1931-32. Η ΑΕΚ επικράτησε με 2-1, πήγε στον τελικό και κατέκτησε το τρόπαιο με το εντυπωσιακό 5-3 επί του Άρη.

Πάμε να θυμηθούμε στιγμές από τους τέσσερις προηγούμενους τελικούς ανάμεσα στους δύο σημερινούς φιναλίστ:

1939: Το πρώτο νταμπλ της ΑΕΚ!

Επτά χρόνια αργότερα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά σε τελικό, που διεξάχθηκε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και βρήκε νικήτρια την Ένωση με 2-1, αν και ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήταν αυτός που άνοιξε πρώτος το σκορ.

Για τον τελικό του 1939 μπορείτε να διαβάσετε πολλά περισσότερα στο ξεχωριστό αφιέρωμα του gazzetta.gr.

Η ταυτότητα του τελικού

Ημερομηνία: 28 Μαΐου 1939

Γήπεδο: Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Διαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος

Γκολ: Χατζησταυρίδης 41', Μανέττας 73 – Ιωαννίδης 33'

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας (επώνυμο Σίμος), Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέττας

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

1978: «Κιτρινόμαυρη» κυριαρχία

Η σεζόν 1977-78 ανήκε εξ ολοκλήρου στην ΑΕΚ του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι κάτι που επιβεβαιώθηκε με την κατάκτηση του νταμπλ από τους «κιτρινόμαυρους», με τον ΠΑΟΚ να τερματίζει δεύτερος στην κούρσα του πρωταθλήματος και να γνωρίζει την ήττα στον τελικό του κυπέλλου.

Οι δύο φιναλίστ έφτασαν ως την άκρη του δρόμου βγαίνοντας νικητές από δύο μεγάλες τοπικές μονομαχίες στα ημιτελικά. Η Ένωση τσέκαρε το εισιτήριο για τον τελικό με την επιβλητική νίκη της με 6-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια! Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το… λάθος να προηγηθούν με γκολ του Σπενς, για να έρθει η «κιτρινόμαυρη» απάντηση με χατ τρικ του Μαύρου (19'. 76' 89') και τα γκολ των Μπάγεβιτς (15'). Τάσου (38') και Νικολούδη (57').

Ο ΠΑΟΚ είχε πιο δύσκολο έργο. Επρεπε να περάσει το εμπόδιο του συμπολίτη Άρη μέσα στο γήπεδο Χαριλάου, αλλά τα κατάφερε χάρη σ’ ένα γκολ του Κώστα Ορφανού στο 113ο λεπτό της παράτασης. Οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον Ζήνδρο στο πρώτο μέρος, ωστόσο το δεύτερο μισό του ημιτελικού και η έξτρα παράταση ανήκε στους «ασπρόμαυρους».

Το βράδυ της 4ης Ιουνίου η ΑΕΚ επιβεβαίωσε στο απόλυτο βαθμό τον τίτλο του φαβορί που της είχε αποδοθεί, με δεδομένη τη φάση ανασυγκρότησης στην οποία βρισκόταν ο ΠΑΟΚ μετά την «χρυσή» εποχή του, που επιβεβαιώθηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976. Αν εξαιρέσει κανείς μια πολύ καλή ευκαιρία με τον Ορφανό στο 41’ και τον Ραβούση να διώχνει την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή, δεν μπόρεσε να απειλήσει την ΑΕΚ, που στο δεύτερο μέρος, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα του Φούρτουλα. Ο «Ντούσκο» νίκησε τον συμπατριώτη του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ με κεφαλιά στο 50’, ύστερα από σέντρα του Μίμη Παπαϊωάννου για το 1-0 και ήταν ο δημιουργός του δεύτερου γκολ, «χορεύοντας» την αντίπαλη άμυνα στο 80', πριν σερβίρει στον Θωμά Μαύρο (είχε δοκάρι στο πρώτο μέρος) για το 2-0.

Η ταυτότητα του τελικού

Ημερομηνία: 4 Ιουνίου 1978

Γήπεδο: Στάδιο Καραϊσκάκη

Διαιτητής: Νίκος Ζλατάνος

Γκολ: 50' Μπάγεβιτς, 80' Μαύρος.

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Ορφανός, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο.

1983: «Μαύρη» νύχτα στο ΟΑΚΑ

Τα απίστευτα σε έκταση και ένταση επεισόδια μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια του τελικού ωχριούν μπροστά σ’ ότι συνέβη πέρσι στο Βόλο. Ο τελικός της 29ης Ιουνίου του 1983 «σημαδεύτηκε» από τα πρωτοφανή επεισόδια, εντός κι εκτός του νεότευκτου Ολυμπιακού Σταδίου, που ανάγκασαν τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, Κώστα Λαλιώτη, να «απειλήσει» δημοσίως με κλείσιμο του ΟΑΚΑ για μεγάλες εγχώριες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις.

Ο πρώτος ποδοσφαιρικός τελικός στο πιο σύγχρονο και ασφαλές στάδιο της χώρας αμαυρώθηκε από τα θλιβερά επεισόδια και τον πετροπόλεμο, αν και δημιούργησε ένα ρεκόρ, που δύσκολα θα καταρριφθεί, με τα 72.240 εισιτήρια που κόπηκαν, ενώ το ύψος των ζημιών ξεπέρασε τα 5 εκατομμύρια δραχμές, αστρονομικό ποσό για την εποχή!

Ο αγώνας ξεκίνησε αφού πρώτα οι δύο αρχηγοί, Βλάχος και Κούδας, πήραν το μικρόφωνο και απευθύνθηκαν στους ταραξίες, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις… εχθροπραξίες εντός γηπέδου. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η μπάλα τιμώρησε εκείνο το «μαύρο» βράδυ τον ΠΑΟΚ, που έφυγε ηττημένος και με φρικτά παράπονα για τη διαιτησία του Αντώνη Βασσάρα και των δύο βοηθών του, Κουκουλάκη και Γερμανάκου.

Οι «ασπρόμαυροι» ολοκλήρωσαν τον τελικό με 27 τελικές, φώναξαν για ένα τουλάχιστον πέναλτι που δεν τους δόθηκε στο πρώτο ημίχρονο, ένα γκολ που κακώς ακυρώθηκε, ενώ η ΑΕΚ ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0, αλλά και αμέτρητα οφσάιντ, που υπέδειξαν, σηκώνοντας λανθασμένα τα σημαιάκια τους, ο Ηρακλειώτης Κουκουλάκης (στο πρώτο μέρος) και ο μετέπειτα πρόεδρος της ΚΕΔ, Μάκης Γερμανάκος.

Η Ενωση ήταν πιο εύστοχη και με γκολ των Θωμά Μαύρου (28') και Βαγγέλη Βλάχου (80') στις ελάχιστες φάσεις που δημιούργησε πήρε το κύπελλο.

Η ταυτότητα του τελικού

Ημερομηνία: 29 Ιουνίου 1983

Γήπεδο: ΟΑΚΑ

Διαιτητής: Αντώνης Βασσάρας

Γκολ: 27' Μαύρος, 80' Β. Βλάχος

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος.

ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος.

2017: Πρώτος ασπρόμαυρος τελικός

Οι νεότεροι δεν θυμούνται σίγουρα τι έγινε πριν από 35 χρόνια στον τελικό του ΟΑΚΑ, όμως οι εικόνες της ντροπής από τα επεισόδια εντός του Πανθεσσαλικού δεν έχουν ακόμη σβήσει από τη μνήμη των περισσοτέρων. Το «τετ α τετ» των οπαδών στην πεζογέφυρα του Σταδίου έκανε το «γύρο του κόσμου» και το ελληνικό ποδόσφαιρο έγινε γνωστό για ακόμη μια φορά με λάθος τρόπο.

Οι δύο φιναλίστ μπήκαν στο γήπεδο με στόχο, η μεν ΑΕΚ να κάνει το 4/4 απέναντι στον αντίπαλο της, το δε ΠΑΟΚ να επιχειρεί να σπάσει την κατάρα των τελικών κόντρα στην Ένωση. Οι «ασπρόμαυροι» τα κατάφεραν τελικά και έφτασαν στην κατάκτηση του 5ου κυπέλλου της ιστορίας τους, με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ να ανοίγει το σκορ, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο να λέει «ευχαριστώ» στον Παναγιώτη Γλύκο και να ισοφαρίζει άμεσα, αλλά και τον Πέδρο Ενρίκε (από θέση οφσάιντ, ενώ στην ίδια φάση είχε προηγηθεί πέναλτι πάνω στον Κρέσπο, που δεν έδωσε ο Κομίνης) να σκοράρει εννιά λεπτά πριν από το φινάλε και να χαρίζει τη νίκη στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Η ταυτότητα του τελικού

Ημερομηνία: 6 Μαϊου 2017

Γήπεδο: Πανθεσσαλικό Βόλου

Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης

Γκολ: 24' Μπίσεσβαρ, 81' Ενρίκε – 26' Χριστοδουλόπουλος

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Λέοβατς, Κάνιας, Τσίμιροτ (86' Μαλεζάς), Σάχοβ, Μπίσεσβαρ (90' Κίτσιου), Κάμπος (73' Ενρίκε), Πρίγιοβιτς.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σίμοες (83' Αλμέιδα), Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος(86' Βάργκας) , Μάνταλος, Ροντριγκες (68' Γαλανόπουλος), Αραούχο.

 

Τελευταία Νέα