Το dislike των social media και η επίδραση στη ζωή μας! (poll & vid)

Το dislike των social media και η επίδραση στη ζωή μας! (poll & vid)

bet365

Το G-Weekend ξεδιπλώνει μέσα από ευρήματα πρόσφατων ερευνών την αρνητική πλευρά των social media με την υπερβολική χρήση, την αποξένωση αλλά και τα θέματα με κατάθλιψη και μοναξιά που μπορούν να επιφέρουν.

Πόσες φορές σας έχει τύχει να δείτε σε παρέες κόσμο να κοιτάζει διαρκώς το κινητό του και τα social media; Να μην... ξεκολλάνε από εκεί και να μην επικοινωνούν; Και όμως συμβαίνει ακόμα και όταν πηγαίνουμε για καφέ και έχουμε βγει έξω για να δούμε από κοντά τους φίλους μας. Και έχει συμβεί σε όλους μας. Ακόμα δηλαδή και η... αποξένωση στην ίδια μας την παρέα διότι κάποιος ή κάποιοι προτιμούν το Facebook ή το Twitter εκείνη την ώρα. Είναι όμως καλό όλο αυτό; Το... κόλλημα ή η εμμονή στα social media; Προφανώς και όχι και σαφέστατα και αυτό αποτυπώνεται και επιστημονικά. Πρόσφατα το BBC παρουσίασε τα ευρήματα μίας έρευνας για τον ρόλο των social media. Επρόκειτο για έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας, που βασίσθηκε σε μία δειγματοληπτική έρευνα μεταξύ 1.479 νέων ηλικίας 14 έως 24 ετών.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Η έρευνα ζήτησε από τους νέους να αξιολογήσουν τις συχνότερα χρησιμοποιούμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για το ποιες έχουν τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική κατάστασή τους, προκαλώντας περισσότερο άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, αποξένωση, εκφοβισμό, προβλήματα σωματικής εικόνας κ.α.. Ένα θέμα που μπορεί να μην φαίνεται σε πολλούς σοβαρό αλλά είναι. Περίπου το 90% των νέων -μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα- είναι χρήστες των social media. Η έκθεση προειδοποιεί ότι «τα κοινωνικά μέσα μπορεί να τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας», παράλληλα όμως αναγνώρισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν και με ωφέλιμο τρόπο.

Αξιολογώντας κάθε μέσο δικτύωσης με βάση 14 κριτήρια, οι νέοι ανέδειξαν το YouTube ως αυτό με τη θετικότερη επίπτωση στην ψυχική υγείας τους. Ακολουθεί δεύτερο το Twitter, τρίτο το Facebook, τέταρτο το Snapchat και τελευταίο το Instagram. Η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον ότι το Instagram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους». Είναι μόνο όμως αυτό το πρόβλημα; Η απάντηση είναι όχι...

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ Ή ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πρόσφατα το Psychologytoday.com καταπιάστηκε με το πως χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα και ότι μία υπερβολική ή κακή χρήση τους σχετίζεται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Τα Social Media έχουν μία διαρκή παρουσία στις ζωές δισεκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως και αυτό είναι ένα δεδομένο.

Ήδη, το Facebook και μόνο υπερηφανεύεται για τους περίπου 1.8 δισεκατομμύρια χρήστες του. Τι συνέβη λοιπόν ως προς αυτήν την έρευνα; Kλινικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ επανεξέτασαν περίπου 800 άρθρα και επέλεξαν τα 30 που είχαν τις ισχυρότερες επιχειρηματολογίες. Εξέτασαν δεδομένα τα οποία αφορούσαν πάνω από 35,000 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 15 και 88 ετών από 14 διαφορετικές χώρες.

Από το σύνολο των μελετών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την έρευνα, 11 από αυτές περιλάμβαναν απλές συσχετίσεις μεταξύ της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης. Από αυτές τις 11, το 45% αναγνώριζε την ύπαρξη ενός συνδέσμου μεταξύ της διαδικτυακής κοινωνικής δικτύωσης και της κατάθλιψης. Το 18% από αυτές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα επιδρούν θετικά στην ψυχική υγεία του ατόμου και το 36% αυτών δεν κατέληξε ούτε στο ένα ούτε στο άλλο συμπέρασμα. Oι συγγραφείς αυτής της έρευνας έλεγξαν όλα τα δεδομένα με σκοπό να εξηγήσουν πότε τα social media είναι επιβλαβή για την ψυχική μας υγεία και πότε κάνουν καλό. Η έρευνα τους αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες στις διάφορες μελέτες, ήταν πιο πιθανόν να νιώσουν κατάθλιψη όταν σύγκριναν τον εαυτό τους με άλλους χρήστες στα social media. Σύμφωνα με την έρευνα, τέτοιες συγκρίσεις οδηγούν σε μία συνεχόμενη σκέψη αρνητικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι χρήστες των social media είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη όταν:

- Ζηλεύουν παρατηρώντας τις αναρτήσεις των άλλων ατόμων στα social media.

- Αποδέχονται να έχουν διαδικτυακούς φίλους πρώην συντρόφους.

- Κάνουν συχνά αναρτήσεις στα social media και ειδικά όταν κάνουν αναρτήσεις αρνητικών καταστάσεων.

- Έχουν εμμονή με την διαδικτυακή τους ταυτότητα. Κοινώς είναι... κολλημένοι όλη την ώρα στα social media.

Υπάρχουν άτομα που αποκτούν πιο εύκολα κατάθλιψη όταν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους στα social media, παρά με τις συγκρίσεις που κάνουν στην πραγματική τους ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο εύκολο να παρουσιάσει κάποιος μία πιο εκθαμβωτική - και όχι ρεαλιστική - εικόνα για τη ζωή του μέσα από μία φωτογραφία ή ένα σχόλιο. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τα social media με θετικούς τρόπους», εξηγεί η Janis Whitlock, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης του Λάνκαστερ. «Σε έναν κόσμο ο οποίος κατακλύζεται από τις τεχνολογίες επικοινωνίας, όταν συγκρίνετε τη ζωή σας με την... τέλεια διαδικτυακή ζωή που πιστεύετε ότι έχουν άλλα άτομα, τότε σας δημιουργείται πρόβλημα», σημειώνει ακόμα η Whitlock. «Η υπερβολική ανησυχία για την διαδικτυακή μας εικόνα γίνεται όλο και περισσότερο κάτι το φυσιολογικό. Η ικανότητα των εκπαιδευτικών και των γονέων να βοηθούν τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν αυτήν την τάση και να επαναπροσδιορίσουν το χρόνο τον οποίο περνάνε στα social media με σκοπό να ενισχύσουν την ευεξία τους, είναι ιδιαίτερα σημαντική».

Οι κίνδυνοι και τα οφέλη των social media στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το πώς αλληλεπιδράτε διαδικτυακά. Όταν χρησιμοποιείτε το Facebook για να κρατήσετε επαφή με παλιούς σας συναδέλφους ή με παλιούς συμμαθητές σας που έχουν διασκορπιστεί σε όλη την υφήλιο, τότε μπορεί να προσθέσει κάτι σημαντικό στη ζωή σας. Αλλά όταν συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτόν σας με άλλους «φίλους» ή φτάνετε σε ακραία σημεία για να βελτιώσετε την εικόνα σας στα social media, τότε είναι πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Επίσης όταν μένετε... κολλημένοι ή προσκολλημένοι εκεί και ασχολείστε με αυτά όλη την ημέρα και αυτό είναι θέμα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΝΕΤΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΑΣ

Για αρχή να τονίσουμε πως τα εγκεφαλικά ημισφαίρια είναι τα δυο τμήματα στα οποία χωρίζεται μορφολογικά αλλά και από άποψη λειτουργιών ο εγκέφαλος του ανθρώπου και άλλων θηλαστικών. Τα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια συνδέονται με το μεσολόβιο, μια πυκνή δέσμη νευραξόνων που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δυο ημισφαιρίων. Τα δυο ημισφαίρια δεν έχουν συμμετρική λειτουργία, δηλαδή το καθένα φιλοξενεί τα κέντρα για διαφορετικές δεξιότητες και αντιληπτικές ικανότητες. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου διακοπεί η επικοινωνία μεταξύ τους, κυρίως λόγω χειρουργικής διχοτόμησης του μεσολοβίου, μπορούν να λειτουργήσουν και ανεξάρτητα. Επίσης στην περίπτωση κάποιας βλάβης στο ένα ημισφαίριο, το άλλο μπορεί να αναπληρώσει μερικώς τις λειτουργίες του. Κάθε ημισφαίριο ελέγχει την «χιαστί» αντίθετη πλευρά του σώματος· δηλαδή, το δεξί ημισφαίριο δέχεται τα ερεθίσματα από το αριστερό τμήμα του σώματος, και ελέγχει τις κινήσεις αυτού του τμήματος. Το αντίστροφο ισχύει για το αριστερό.

Στην περίπτωση της χρήσης των social media επικρατεί το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Ελέγχει το δεξί ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά, ενώ σε αυτό γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τον συμβολισμό, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη. Επίσης για την επικοινωνία με λέξεις κατά κυριολεξία, την επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων και της αφηρημένης πληροφορίας, την πρόκληση ελεγχόμενης συμπεριφοράς και τη δευτερογενή ερμηνεία συμπεριφοράς. Σε αυτό εκτελούνται διαδικασίες σχετικές με τα μαθηματικά και την γραμματική.

Το δεξί ημισφαίριο είναι που ελέγχει το αριστερό ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά και είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, την συσχέτιση, σύνθεση λεγομένων, την συναισθηματική φόρτιση και μελωδία λόγου, οπτική μνήμη, την επικοινωνία, τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και εξωλεκτική κινησιολογία («γλώσσα του σώματος»). Επίσης για την προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Όταν γίνεται χρήση των social media επικρατεί το αριστερό ημισφαίριο. Με τον τρόπο αυτό λοιπόν και ανάλογα με το πόσο πολύ κάνει κάποιος χρήση των social media αυτό σημαίνει πως πέφτει η συναισθηματική του νοημοσύνη και όλα όσα σχετίζονται με το δεξί ημισφαίριο. Υπάρχει μάλιστα και ένα σχετικό εξαιρετικό βίντεο του Δρ. Νταν Σίεγκελ, που εξηγεί επακριβώς αυτού του τύπου τις επιπτώσεις. Μπορείτε να το δείτε ακριβώς από κάτω με ελληνικούς υπότιτλους.

Που καταλήγουμε; Ναι τα social media άνοιξαν νέους ορίζοντες. Ναι μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά πράγματα. Ωστόσο στην σημερινή κοινωνία με την υπερβολική και καθημερινή χρήση μπορείς εύκολα να μπεις σε... άσχημα μονοπάτια; Ειδικά εάν πολλές φορές μπαίνεις στην διαδικασία να μιλήσεις στα social media αντί να σηκώσεις το τηλέφωνο για να επικοινωνήσεις ή να βγεις για να δεις face to face την παρέα σου... Πιο κάτω μπορείτε να ψηφίσετε στο σχετικό poll.

Πηγές: BBC, Wikipedia και Psychologytoday.com

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα