Οι μπάλες που ονειρευόμασταν ως παιδιά!

Οι μπάλες που ονειρευόμασταν ως παιδιά!

bet365

Μια ωδή στις αγαπημένες μπάλες που παίζαμε μικροί. Στην Τango και την Spalding NBA. Μια σχέση λατρείας και πάθους που ομόρφυνε το παιχνίδι μας!

Μπάλα σε αλάνες, σε σχολεία, στους δρόμους, σε αυλές, σε κήπους, σε πάρκα, εκκλησίες, παντού. Σχεδόν πάντα σε τσιμέντο και σε χώμα. Τα γήπεδα 5Χ5 δεν είχαν συλληφθεί ούτε ως ιδέα.

Μπάσκετ στο γυμναστήριο του σχολείου, στον Άγιο Κοσμά, στο πρώην Δημοτικό Σχολείο σου πηδώντας τα κάγκελα, σε κλειστό (αν είχες τα κονέ), ακόμη και στον τοίχο της γειτονιάς σου αν σχεδίαζες απλά ένα τετράγωνο στον τοίχο.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Σημασία δεν είχε πως έπαιζες, αλλά να έβρισκες τον τρόπο να σουτάρεις. Να υπηρετήσεις με τον δικό σου τρόπο το άθλημα ακόμη και αν οι συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές. Στην δεκαετία του '80 και του '90 μια καλή μπάλα ήταν ζήτημα τιμής για κάθε πιτσιρικά που θαύμαζε τα παγκόσμια είδωλα του δια τηλοψίας. Είτε επρόκειτο για αγώνες Μουντιάλ, είτε για τελικούς NBA.

Οι γενιές της δεκαετίας του '80 και του '90 γαλουχήθηκαν έχοντας δύο μπάλες στην καρδιά τους. Οι ποδοσφαιρικοί την Tango της Adidas και οι μπασκετικοί την NBA Spalding με ασημένια και χρυσά γράμματα!

Για την εποχή οι συγκεκριμένες μπάλες θεωρούνταν ως οι πιο ακριβές, αλλά συνάμα η απόκτηση τους ισοδυναμούσε με ένα όμορφο παιδικό όνειρο.

Όσοι είχαν στα χέρια τους την Spalding NBA της συμπεριφέρονταν με στοργή. Η μπάλα πριν τα ματς της γειτονιάς έπρεπε να γυαλίζει. Επίσης όταν τα χρώματα (ασημί η χρυσαφί) ξεθώριαζαν προμηθευόσουν μαρκαδόρους με τα αντίστοιχα χρώματα και την έκανες να μοιάζει με καινούργια.

Βέβαια, η Spalding με χρυσά γράμματα προορίζονταν μόνο για παρκέ με τους νέους της εποχής να αγνοούν αυτό το γεγονός παίζοντας στο τσιμέντο. Έτσι μετά από μερικές εβδομάδες η επιφάνεια της μπάλας γινόταν λεία, το χρώμα της από πορτοκαλί μετατρέπονταν σε πιο σκούρο και τίποτα δεν θύμιζε την μπάλα στολίδι που είχες αποκτήσει χρυσοπληρώνοντας την!

Με την Spalding NBA βίωνες την απόλυτη μπασκετική εμπειρία. Ο ήχος όταν την έσκαγες ήταν πιο κούφιος και χαρακτηριστικός του υλικού της μπάλας. Την γράπωνες πιο εύκολα, αλλά είχες πάντα την ψευδαίσθηση πως ήταν πιο βαριά!

Αντίπαλον δέος θεωρούνταν η Molten JB 77, αλλά όταν βλέπεις τους κορυφαίους του κόσμου στην τηλεόραση, αλλά και στα πόστερ του δωματίου σου να παίζουν με Spalding NBA δεν έχεις άλλη επιλογή! Επιπρόσθετα ήταν από τις λίγες μπάλες που δεν έκαναν ποτέ καρούμπαλα από τα κλωτσίδια που έριχναν οι ηττημένοι!

Ερωτική ήταν και η σχέση όσον έπαιζαν ποδόσφαιρο με την Tango. Ήταν η μπάλα τοτέμ της εποχής. Ο απόλυτος πόθος για κάθε πιτσιρικά. Όπου εμφανιζόταν γινόταν ένας χαμός για το ποιοι θα παίξουν διπλό! Δεν ήταν εύκολο όμως, καθώς η τιμή της ήταν εξαιρετικά «αλμυρή» για την εποχή.

Ονομάστηκε Tango ως φόρο τιμής για την Αργεντινή και το Μουντιάλ που διεξήχθη στη χώρα του τάνγκο το 1978. Κέμπες, Πασαρέλα, Αρντίλες, Μπερτόνι και Ταραντίνι ήταν οι πρώτοι γητευτές της.

Με την Tango θαρρείς πως οι σούπερ σταρ του αθλήματος εμπνέονταν περισσότερο σκοράροντας αφειδώς. Σύντομα εξελίχθηκε σε αγαπημένη μπάλα επαγγελματιών και μη. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και στο Subbuteo προτιμούσες να παίζεις με Tango.

Στις λίγες φορές που πιθανότατα ήρθες σε επαφή με την Tango πανηγύριζες ξέφρενα τα γκολ σου. Πίστευες πως έπαιρνε διαφορετική τροχιά η μπάλα. Στις κεφαλιές δεν ένιωθες πόνο. Ήταν η μπάλα που θεοποίησες και την τιμούσες δεόντως.

Κυριευόσουν από συγκίνηση, χαρά αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ζήλια που δεν την είχες για πάντα δική σου. Κάθε ματς σχολικού πρωταθλήματος ή αυτοσχέδιο πρωτάθλημα με ομάδες της γειτονιάς φάνταζαν με ιεροτελεστία. Η Tango ομόρφυνε τα απογεύματα σου και για να την αποκτήσεις συγκέντρωνες το χαρτζιλίκι μηνών μέχρι να την δεις να αναπαύεται μαζί σου στο κρεβάτι κάνοντας όνειρα για το επόμενο ματς κόντρα στον Αστέρα του Παναγιωτάκη!

Η Tango έφτασε στο peak της δημοτικότητας της στο Μουντιάλ της Ισπανίας (1982), ενώ έκλεισε τον κύκλο της τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μεξικό. Και τι φινάλε... Η Αργεντινή του Μαραντόνα επικρατούσε στον τελικό της Γερμανίας με 3-2. Για να μην ξεχνιόμαστε ο «Πίμπε Ντ' Όρο» σκόραρε το γκολ του αιώνα, αλλά και το χέρι του θεού με την περιώνυμη μπάλα!

Πως μετά από όλα αυτά να μην αποκτήσει cult status. Ήξερες πως με Τango θα δεις γκολ και θέαμα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα