Το χαμόγελο και η μάχη του έδειξαν το δρόμο...

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Το χαμόγελο και η μάχη του έδειξαν το δρόμο...

bet365

Γύρισε στον ουρανό σαν άγγελος, έχοντας φωτίσει τον κόσμο με το χαμόγελο και την ιστορία του. Το ίδρυμα «Bradley Lowery» είναι γεγονός και θα θυμίζει σε όλους τη σκληρή μάχη του Μπράντλεϊ με καταραμένο νευροβλάστωμα!

Το Ίδρυμα Μπράντλεϊ Λόουερι είναι και επίσημα γεγονός και παραμένει μία από τις ιστορίες που συγκινούν παγκοσμίως. Έφυγε από αυτόν τον κόσμο με χαμόγελο και σαν Άγγελος, φωτίζοντας τα... πάντα. Ο 6χρονος αντιμετώπισε με σθένος και απαράμιλλη γενναιότητα τον καρκίνο, αλλά στο τέλος δεν βγήκε νικητής.

Μία ημέρα αφότου έπεσε σε κώμα και μία εβδομάδα μετά από το αποχαιρετιστήριο πάρτι του, ο 6χρονος Μπράντλεϊ Λόουερι, που συγκίνησε όλον τον πλανήτη με την περιπέτεια του, άφησε την τελευταία πνοή του στις 7 Ιουλίου του 2017. Ο ίδιος διάλεξε μία ζεστή ημέρα του Ιουλίου για να σηκώσει λευκή σημαία και να παραδοθεί στο... άτιμο νευροβλάστωμα που πάλευε να αντιμετωπίσει για χρόνια.

Το νευροβλάστωμα είναι μια ασθένεια, κατά την οποία σχηματίζονται καρκινικά κύτταρα στον νευρικό ιστό των επινεφριδίων, του θώρακος, του λαιμού η του νωτιαίου μυελού. Αρχίζει συχνά στον νευρικό ιστό των επινεφριδίων. Υπάρχουν δύο επινεφρίδια, το καθένα επάνω στην κορυφή του κάθε νεφρού. Ο μικρός Μπράντλεϊ που αντιμετώπισε όλη αυτήν την σκληρή... μάχη πέθανε στο σπίτι του στην περιοχή του Ντέρχαμ και όχι σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου. Δίπλα στην οικογένειά του και όσους αγαπούσε.

Ήταν το 2016 όταν ο Μπράντλεϊ είδε ένα από τα όνειρά του να γίνονται πραγματικότητα. Συνάντησε όλους τους παίκτες της αγαπημένης του ομάδας, της Σάντερλαντ και... αγωνίστηκε μαζί τους εναντίον της Τσέλσι. Για την ακρίβεια, λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας, ο 5χρονος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον τερματοφύλακα της αντίπαλης ομάδας Ασμίρ Μπέγκοβιτς και χτυπώντας πέναλτι σκόραρε! Οι οπαδοί και των δύο ομάδων φώναζαν ρυθμικά το όνομά του. Στην διάρκεια του ματς, η φανέλα με το όνομά του φιγούραρε κάτω από τον πίνακα με το σκορ. Μάλιστα, η Εβερτον έχει δωρίσει 200.000 βρετανικές λίρες για την θεραπεία του.

Ο Μπράντλεϊ δεν έζησε μόνο το όνειρό του αλλά έγινε ο πιο μικρός σε ηλικία που σκόραρε έστω με αυτόν τον τρόπο. Επίσης πέρασε τις... πύλες του Γούμπλεϊ κρατώντας το χέρι του πιστού του φίλου Ζερμέν Ντεφόε πριν το Αγγλία - Λιθουανία. Το χειροκρότημα και η αποθέωση επέφεραν τόσο θόρυβο που έκλεισε τα αυτιά του!

Είναι λάθος να υποτιμάς ένα παιδί και την δύναμή του και ο Μπράντλεϊ τα είχε όλα αυτά. Πάθος, δύναμη, ζωντάνια και θέληση για την ζωή. Ο μικρός ήξερε πως το τέλος πλησίαζ,ε αλλά δεν τον ένοιαζε. Έδινε χαμόγελο για την λύπη και χαρά σε όσους έκλαιγαν για εκείνον.

Οι γονείς του είχαν στήριξη απ΄ όλη την Premier, ακόμα και από ομάδες εκτός Αγγλίας. Την ημέρα της κηδείας του Μπράντλεϊ οι συμμαθητές του είχαν μπαλόνια που πέταξαν προς τον ουρανό.. Η συνέχεια της ιστορίας; Το Ίδρυμα με το όνομά του είναι γεγονός.

Ήταν το σωστό και αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής. Ο στόχος του Ιδρύματος είναι να βοηθάει οικογένειες που έχουν παιδιά με αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα. Θα προσπαθεί να δίνει νόημα στις ζωές τους και τους κρατάει όσο πιο δυνατούς γίνεται. "Ο Μπράντλεϊ είχε έναν σκοπό και όσο έμεινε όρθιος το έκανε γι΄ αυτό", έλεγε η μητέρα του, Τζέμα.

Η Σάντερλαρντ, η αγαπημένη του ομάδα έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες και πήρε την πρωτοβουλία, ώστε να χτιστεί ένα σπίτι για να κάνουν διακοπές ή να περνούν ώρες τα παιδιά και οι οικογένειές τους όταν βγαίνουν από το νοσοκομείο. Στο γκαλά που έγινε έδωσαν το παρών Νιουκάστλ και Μίντλεσμπρο. Επίσης ο τραγουδιστής Νικ Μακί με το σινγκλ του 'Πέτα ψηλά Μπράντλεϊ' που έγινε για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Ντεφόε δεν είναι κάτοικος Σάντεραντ, αλλά δεν γινόταν να λείψει.

Το δέσιμο με τον Ντεφόε

«Δεν ήθελε να φύγω. Τον αγκάλιασα και αποκοιμήθηκε. Η μητέρα του μου είπε εάν μπορώ να μείνω όλο το βράδυ και έτσι είπα 'κάποιος να πάρει τον Μόγιες να του πει ότι δεν θα παίζω το Σαββατοκύριακο'. Ήταν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό», έλεγε ο Ντεφόε. Στην παρουσίασή του στην Μπόρνμουθ δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. Τώρα είναι στο πλευρό της οικογένειάς του και του Ιδρύματος.

Στην κηδεία του μικρού χιλιάδες κόσμος ήταν στον δρόμο για να... ξεπροβοδίσει τον πιτσιρικά στην τελευταία του κατοικία. Από τους εράνους και τις εκδηλώσεις είχε μαζευτεί πάνω από 1 εκατ. λίρες. Στο Μπλακχολ, την γενέτειρά του χιλιάδες κόσμος πήγαν να τον τιμήσουν. Ο Ντεφόε φορούσε την φανέλα με το Νο6 και το όνομα του Μπράντλεϊ να αναγράφεται. Εκεί ήταν και άνθρωποι από πολλές άλλες ομάδες με το... σύνθημα 'ο καρκίνος δεν έχει χρώματα και ομάδες'. Ο 6χρονος είχε καταφέρει κάτι μοναδικό, να ενώσει όλη την Αγγλία!

Ο αιδεσιμότατος Ιαν Τζάκσον που έκανε την λειτουργία σχολίασε πως ο Μπράντλεϊ ήταν μία εξαιρετική και πολύ ωραία προσωπικότητα για να προσθέσει ότι ήταν ένα πανέξυπνο, γενναίο, αξιαγάπητο και πολύ χαρούμενο παιδί. Ο εξάχρονος είχε διαγνωστεί με νευροβλάστωμα σε ηλικία 18 μηνών. Πρόκειται για σπάνιο καρκίνο που χτυπάει το νευρικό σύστημα. Οι Ο' Σέι, Κειτερμόλ και Μανόνε από την Σάντερλαντ και ο κόουτς Μόγιες ήταν στην κηδεία και την καθολική εκκλησία St Joseph’s. Ήταν η εκκλησία που βαπτίστηκε ο μικρός. Το φέρετρό του ήταν πάνω σε άσπρη άμαξα που την έσερναν δύο άλογα με τα χρώματα της Σάντερλαρντ. Ακουγόταν το κομμάτι Amazing Grace και ακολουθούσαν άτομα ντυμένα σαν υπερήρωες. Η κηδεία του μεταδόθηκε και χιλιάδες άνθρωποι του είπαν ένα γλυκό αντίο!

Ο πιο γενναίος της πόλης

Τον Μάιο του 2017 λίγες ημέρες πριν γίνει έξι τιμήθηκε ''ως ο γενναίος της περιοχής''. Πρόκειται για βραβείο και εκδήλωση που γίνεται για τους τοπικούς και καθημερινούς... ήρωες, όπου βρέθηκαν πολύ σπουδαίοι άνθρωποι της περιοχής, μαζί και αρκετοί celebrities. Ο Μπράντλεϊ βραβεύτηκε για την αποφασιστικότητά του, την γενναιότητά του και όλα όσα έδειξε στην... μάχη του με την επάρατη νόσο. Ενέπνευσε πολύ κόσμο ανά την υφήλιο με το κουράγιο και το θάρρος του. Εκείνη την περίοδο ήταν στο νοσοκομείο κι έκανε τεράστια προσπάθεια να δώσει το παρών στα βραβεία. Οι γονείς του, ο Καρλ και η Τζέμα λύγισαν και ήταν πιο συγκινημένοι και περήφανοι από ποτέ.

Ο Μπράντλεϊ βοήθησε και πολλά παιδιά που είχαν καρκίνο κι έδιναν τη... μάχη τους. Η μνήμη του και τα όσα αφήνει με την... κληρονομιά του θα συνεχίζουν να ζουν από το Ίδρυμά του που ήδη έχει συγκεντρώσει μεγάλα ποσά. Χρήματα που θα πάνε σε φτωχά παιδιά και άτομα μικρής ηλικίας που πάσχουν από καρκίνο. Οι γονείς του Μπραντλεϊ ξεκίνησαν να βάζουν ένα κουτί για συγκέντρωση χρημάτων στο στάδιο του Φωτός στο πρώτο φετινό ματς. Μέσω αυτής της κίνησης δίνονταν και η δυνατότητα σε φτωχά παιδιά και τις οικογένειές τους να βλέπουν τους αγώνες. Η μητέρα του Τζέμα είπε: 'Υποσχέθηκα στο μωρό μου ότι θα κάνω τα πάντα για να βοηθάμε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και να χαμογελούν τα παιδιά τους'.

Τι προσφέρει το Ίδρυμα; Δημιουργήθηκε όταν ο Μπράντλεϊ έκανε ακόμα θεραπείες και υπήρχαν και δωρεές για να το υψηλό κόστος τους. Χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν πήγαν για φτωχές οικογένειες με άρρωστα παιδιά. Μετά τον θάνατο του τα χρήματα δόθηκαν σε θεραπείες παιδιών που οι οικογένειές τους δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. Επίσης το Ίδρυμα διοργανώνει εράνους κι άλλες εκδηλώσεις και στηρίζει όσες οικογένειες έχουν ανάγκη. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά και μεγάλα ποσά. Περισσότερες από 450.000 λίρες. Ένα νούμερο που ανεβαίνει διαρκώς. Επίσης γράφτηκε και ηχογραφήθηκε και ένα τραγούδι για τον Μπράντλεϊ με τίτλο «Χαμόγελο για τον Μπράντλεϊ». ΄Ένα πολύ συγκινητικό και όμορφο τραγούδι που υπάρχει και version όπου τραγουδούν οι συμμαθητές του. Το κομμάτι πήρε Νο3 στο chart του iTunes!

Τι είναι το νευροβλάστωμα;

Το νευροβλάστωμα, τις πιο πολλές φορές αρχίζει κατά την πρώιμη παιδική ηλικία, συνήθως στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Καμιά φορά σχηματίζεται πριν από την γέννηση αλλά ανακαλύπτεται αργότερα, όταν ο όγκος αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το νευροβλάστωμα μπορεί να ανακαλυφθεί πριν από την γέννηση, μέσω ελέγχου του εμβρύου με υπερηχογράφημα. Συνήθως κατά το χρόνο που τίθεται η διάγνωση του νευροβλαστώματος, ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί (έχει μεταστάσεις), συνήθως στους λεμφαδένες, στα οστά, στον μυελό των οστών, στο ήπαρ και στο δέρμα. Το νευροβλάστωμα προσβάλλει περίπου 100 παιδιά κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η αιτία της νόσου εξακολουθεί να μην είναι γνωστή.

 

Τελευταία Νέα